Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Bolnavii incurabili nu vor mai avea acces la ATI

Bolnavii incurabili nu vor mai avea acces la ATI #2464

Bolnavii incurabil nu vor mai avea acces la terapie intensivă, potrivit unui proiect de ordin. Cum comentaţi?

Persoanele care suferă de o boală incurabilă nu vor mai putea fi internate la secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), potrivit unui proiect de ordin supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

"În anexa proiectului de ordin este specificat că nu vor fi admise în secţiile de ATI pacienţii care, după tratament, nu au o calitate a vieţii corespunzătoare. Cu alte cuvinte, pacienţii care suferă de boli incurabile ar trebui lăsaţi să moară. Ori medicii nu pot să hotărască când moare sau cât trăieşte un pacient. Şi trei zile în plus în viaţa unui om sunt importante", a comentat, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Astărăstoae este de părere că decizia Ministerului Sănătăţii vine ca o soluţie pentru a economisi bani în sistemul sanitar. "Textul din proiectul de ordin este lipsit de sens. Nu aşa se economisesc banii, luându-i pacientului dreptul la viaţă", a mai spus prof. dr. Astărăstoae.

Potrivit proiectului de ordin, există două categorii de pacienţi pentru care beneficiul îngrijirii în terapie intensivă nu este mai mare decât beneficiul îngrijirii în secţiile obişnuite ale spitalului.

Aceste două categorii sunt reprezentate de cele două extreme ale riscului vital: pacienţii cu risc mic de deces şi pacienţii cu risc foarte mare. Astfel, pacienţii în stare terminală, sunt "prea bolnavi pentru a beneficia de îngrijirea în terapie intensivă", se mai specifică în proiectul de act normativ.

De cealaltă parte, iniţiatorii acestui proiect de ordin susţin că era nevoie de foarte mult timp de o asemenea reglementare, care nu reprezintă nimic altceva decât o adaptare a legislaţiei româneşti la situaţia existentă deja în ţări avansate precum Franţa sau SUA. De asemenea, potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, şeful secţiei ATI va decide dacă anumiţi pacienţi vor fi admişi la terapie intensivă.

''Aveam nevoie de mult timp de o asemenea reglementare. Într-un spital, 25-30% din buget se cheltuie pentru bolnavii internaţi la secţiile de terapie intensivă. 10% din resursele economice ale Ministerului Sănătăţii sunt cheltuite pentru bolnavii internaţi la Terapie Intensivă. În SUA, doar 1% din PIB este destinat pacienţilor de la terapie intensivă'', a declarat preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Şerban Marinescu.

El a mai adăugat că acest proiect este supus dezbaterii publice, şi cel mai probabil va suferi modificări.

https://www.realitatea.net/bolnavii-incurabil-nu-vor-mai-avea-acces-la-terapie-intensiva--potrivit-unui-proiect-de-ordin--cum-comentati_374426.html
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Bolnavii incurabili nu vor mai avea acces la ATI #2475

Pe cand ceilalti bolnavi? Unde ne-am gasit sa-i copiem pe francezi (care nu prea ma mira) si pe americani (care ma mira)! Si ne mai miram de-atatea rele care se abat peste noi...Multa sanatate si ...Doamne ai mila de noi si ajuta-ne sa ne venim in fire cat inca nu este prea tarziu!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Bolnavii incurabili nu vor mai avea acces la ATI #2531

ANEXA 3 Criterii de admisie in Unitatea deTerapie Intensiva (UTI)

INTRODUCERE: Datorita folosirii unor resurse costisitoare utilizarea eficienta a paturilor de terapie intensiva este o prioritate in toata lumea.. Terapia intensiva reprezinta locul adecvat pentru monitorizarea si tratamentul pacientilor cu potentiala instabilitate fiziologica severa, care necesita ingrijire deosebita (support vital tehnic sau farmacologic special). Ingrijirea in terapie intensiva reprezinta nivelul cel mai ridicat de ingrijire din spital ( mai mare decat cel disponibil in terapia intermediara/postoperator sau alte sectii ale spitalului). Criteriile de admisie trebuie sa selecteze pacientii care beneficiaza cel mai mult de aceasta ingrijire specializata si costisitoare...

Exista doua categorii de pacienti pentru care beneficiul ingrijirii in terapie intensiva nu este mai mare decat beneficiul ingrijirii in sectiile obisnuite ale spitalului. Aceste doua categorii sunt reprezentate de cele doua extreme ale riscului vital: pacientii cu risc mic de deces si pacientii cu risc foarte mare. Aceste doua grupe se refera la “pacientii prea bine pentru a beneficia” si la pacientii in stare terminala “prea bolnavi pentru a beneficia” de ingrijirea in terapie intensiva.

Definirea acestor categorii este dificila doar pe baza diagnosticului Decizia de admisie in terapie intensive se bazeaza pe mai multe modele utilizand criteriile de prioritate, diagnosticul si parametrii obiectivi. Estimarea prognosticului este de mare importanta. Decizia de admisie in terapie intensiva aprtine Medicului sef de sectie sau specialistului competent delegat de acesta. In aceste conditii pacientul poate fi internat direct in terapie intensiva (din UPU) sau transferat din orice sectie a spitalului la solicitarea medicului curant sau sefulului de sectie, al sectiei respective.

Factori de care depinde admisia in Terapie Intensiva :

• Diagnostic
• Gravitatea bolii
• Varsta
• Boli coexistente
• Rezerva fiziologica
• Prognosticul
• Raspunsul la terapia anterioara
• Oprirea cardiaca recenta
• Anticiparea calitatii vietii
• Dorinta pacientului

Pacientii vor fi internati in ATI inainte ca gravitatea leziunilor sa faca imposibila recuperarea. Admisia rapida creste sansele de recuperare, scade riscul aparitiei disfunctiilor de organ atat ca severite cat si ca numar de organe afectate, poate reduce durata internarii in ATI si durata spitalizarii, poate reduce costurile in ATI. Ca orice tratament, decizia de admitere in ATI trebuie sa se bazeze pe conceptual de beneficiu potential – pacientii a caror stare generala este prea buna pentru a beneficia de terapie intensive sau cei la care nu exista speranta de recuperare a unei calitati a vietii acceptabila, nu trebuie admisi. Varsta in sine nu trebuie sa fie factor de decizie a admisie in ATI, dar doctorii trebuie sa recunoasca ca avansarea in varsta este asociata cu scaderea rezervei fiziologice si frecventa crescuta a bolilor coexistente severe. Este important sa se respecte autonomia pacientului si nu pot fi internati in ATI daca spun sau declara in scris ca nu doresc aceasta. Scorurile de severitate – APACHE sau SAPS – estimeaza mortalitatea intraspitaliceasca a unor grupuri de pacienti si nu pot fi utilizate pentru a lua decizia de admitere in ATI (nu au acuratete suficienta si nu au fost validate pentru aceasta decizie).

CRITERII DE PRIORITATE la admisia in ATI

Prioritatea 1: Pacientii critici instabili care necsita tratament si/sau monitorizare care nu pot fi efectuate in afara terapiei intensive. De obicei aceste tratamente inculd suport ventilator avansat, administrarea continua de droguri vasoactive etc. Extensia terapiei intensive aplicata acestor pacienti nu are limite. Sunt justificate deci aplicarea tuturor mijloacelor de tratamente disponibile. De ex. Insuficienta respiratorie acuta sau pacienti in postopeator ce necesita suport ventilator mecanic si pacientii cu instabilitate hemodinamica sau soc care necesita monitorizare invaziva si/sau trtatament cu medicamente vasoactive

Prioritatea 2. Pacientii ce necesita monitorizare intensive si potential au nevoie de interventie terapeutica imediata. Nici pentru acesti pacienti nu exista limite terapeutice. De ex. Pacienti cu comorbiditati cornice care dezvolta o suferinta medicala sau chirurgicala acuta.

Prioritatea 3. Pacientii critici cu instabilitate care au sanse reduse de recuperare datorita bolilor concomitente sau datorita naturii bolii acute. Acesti pacienti pot primii tratament intensiv pentru bola acuta, dar eforturile terapeutice trebuie limitate ( nu intubatie sau resuscitare cardiopulmonara). De ex. pacientii cu suferinte maligne metastazate complicate cu infectie, taamponada cardiaca sau obdstructir de cai respiratorii.

Prioritatea 4. Acesta categorie include pacientii care nu sunt in general admisi in terapie intensiva. Admisia acestora se face pe baza individuala, in circumstante deosebite si sunt la discretia Sefului de sectie ATI. Acesti pacienti sunt:

A. Pacienti care nu au un beneficiu anticipat datorita riscului mic.( “ prea bine pentru a beneficia de terapie intensiva”). De ex pacienti de chirurgie vasculara periferica, pacienti cu cetoacidoza diabetica stanbili hemodinamic, insuficienta cardiaca congestiva forma medie, pacienti constienti cu intoxicatii medicamentoase etc.

B. Pacienti cu boli terminale ireversibile in iminenta de deces (“ prea bolnavi pentru a beneficia de terapie intensiva”) De ex. Leziuni cerebrale severe ireversibile insuficente organice multiple ireversibile, cancer metastatic care nu raspunde la chemoterpie sau radioterapie, pacienti cu capacitatea de decizie pastrata care nu doresc terapie intensivasi/sau monitorizare invaziva si care primesc doar terapie de confort, pacienti cu moarte cerebrala care nu sunt donatori de organe, pacienti cu stare vegetativa persistenta etc."

Este evident ca orice medic din orice sector de activitate isi propune sa acorde asistenta medicala optima tuturor pacientilor care i se adreseaza si care tin de competenta lui. Este evident ca in orice sectie ATI se doreste dotarea cu resurse umane si materiale care sa faca fata tuturor solicitarilor. Dar ce poate face personalul de la o sectie ATI , chiar presupunind ca este vorba de o sectie cu incadrare si dotare optima care un timp indelungat isi desfasoara activitatea in conditii optime daca brusc se confrunta cu o mare presiune asupra admiterilor ( exp.pe linga operati, si solicitarea de la oncologie de a prelua un numar de pacienti aflati in stadiul terminal, si solicitarea de la neurologie de preluare a unor pacienti cu sechele AVC, etc , exista un accident colectiv de munca cu un numar mare de persoane grav afectate??). Cheama medici ( anestezisti si chirurgi de la domiciliu, poate si alte specialitati), cheama asistente de la domiciliu, dar echipamentele medicale sunt in numar fix. Le utilizezi pe toate la maximum de utilizare si sunt insuficiente...
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.