Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Sfaturi pentru sanatate

Rasp: Sfaturi pentru sanatate acum 1 an 1 săptămână #45672

Studiu. Riscul de formare a cheagurilor de sânge crește odată cu timpul petrecut în fața televizorului

Riscul de formare a cheagurilor de sânge crește odată cu perioada de timp petrecută în fața televizorului, indiferent de cât de activi suntem în restul timpului, este concluzia unui studiu efectuat recent.

LmpwZyZ3PTU4MCZoYXNoPTZhMWE5MDkyMGE3ZGYzMDkyMTY2MWE1NDUyMzhiNzgw.thumb.jpg


''Privitul timp îndelungat la televizor nu este neapărat un lucru rău, însă avem tendința de a consuma gustări și de a sta nemișcați perioade de timp îndelungate în timp ce ne uităm (la TV)'', a declarat în cadrul unui comunicat de presă Mary Cushman, coautoare a studiului prezentat duminică în cadrul Sesiunii Științifice din 2017 organizată de Asociația Americană a Inimii (AHA) în Anaheim, California, Statele Unite, și profesoară de medicină la Facultatea de Medicină Larner a Universității Vermont din Burlington.

Potrivit estimărilor, între 300.000 și 600.000 de persoane din Statele Unite dezvoltă anual tromboembolism venos, acest fiind cel mai răspândit diagnostic vascular după infarct sau accident vascular cerebral.

Potrivit unor studii anterioare, privitul timp îndelungat la televizor a fost asociat cu probleme cardiace printre care se numără și înfundarea arterelor. Însă, conform cercetătorilor, acesta este primul studiu efectuat pe un grup de populație din vest ce analizează cheagurile de sânge formate la nivelul venelor din zona picioarelor, a mâinilor, pelvisului și plămânilor, cunoscut sub numele de tromboembolism venos sau TEV, scrie Agerpres.

Printre cei 15.158 de participanți de vârstă medie — 45-64 de ani — din cadrul Studiului privind riscul de ateroscleroză în cadrul comunităților, oamenii de știință au descoperit că riscul de apariție a TEV pentru prima dată era de 1,7 ori mai mare la persoanele care au declarat că se uitau la televizor ''foarte des'' în comparație cu cele care spus că nu se uitau la televizor sau o făceau ''rar''.

''Se poate amplasa o bandă de alergare sau o bicicletă staționară în fața televizorului și se poate face mișcare în timp ce se privește (la ecran). Sau se poate amâna privitul la televizor 30 de minute cât timp se face o plimbare. Dacă cineva trebuie să urmărească emisiunea preferată aceasta poate fi înregistrată cât este afară și se plimbă și se poate uita mai târziu, trecând peste reclame'', a declarat Cushman, care este totodată directoarea Programului de Tromboză și Hemostază din cadrul facultății amintite.

Alături de evitarea privitului timp îndelungat la televizor se poate scădea riscul de TEV prin menținerea unei greutăți sănătoase și prin menținerea unei vieți active, mai sfătuiesc cercetătorii.

Conform Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), circa 900.000 de persoane din Statele Unite (1-2 la 1.000 de persoane) ar putea fi afectate anual de TEV.

Sesiunea Științifică din 2017 organizată de AHA a atras aproape 18.000 de participanți din peste o sută de țări, precizează sursa citată.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5678
  • Thank you received: 716
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Petru

Rasp: Sfaturi pentru sanatate acum 5 luni 2 săptămâni #46404

Cum obţii maximum de gust dintr-o porţie mică?

BUCURIA-12-1024x512.png


Te-ai putea califica şi tu la un concurs de mâncat? Atunci cu atât mai mult ar trebui să înveți cum să obții maximum de gust dintr-o porție mică.

Mulţi oameni, fie ei graşi sau slabi, mănâncă atât de rapid, încât papilele lor gustative intuiesc doar gustul alimentelor ce trec peste ele. Acest ritm rapid de a se alimenta, aparent prelungeşte plăcerea gustului, însă cu preţul a multe calorii îngurgitate, fără sens. Mai mult, mecanismele prin care organismul tău evită mâncatul în exces şi ţine legătura cu senzaţiile corecte de saţietate atât de la nivel cerebral, cât şi stomacal, sunt depăşite şi bulversate complet de mâncatul prea rapid.

Organismul tău are un mecanism intern complex de saţietate. Când ai mâncat suficient pentru a-ţi satisface nevoile organismului, mecanismul acesta trimite semnale care spun: ”de ajuns”. Majoritatea experţilor consideră că este nevoie de aproximativ 20 minute pentru ca acest mecanism să intre în acţiune, deoarece este un proces foarte complex ce implică absorbţia principiilor nutritive din mâncare de la nivelul stomacului, intrarea în acţiune a hormonilor din intestinul subţire, a unor substanţe reglatoare ale saţietăţii de la nivelul creierului, procese care durează.

36199812_2087075484951265_4072539954876514304_n.jpg


Dacă mănânci în grabă, vei consuma mai multă mâncare decât are nevoie organismul tău, înainte ca mecanismul saţietăţii să intre în acţiune. Vei forţa şi vei depăşi aşadar mecanismele de control ale corpului tău.

Este foarte dificil să opreşti acest automatism de a mânca repede pe care l-ai întărit în timp. Obiceiul tău de a mânca rapid a fost practicat de mii de ori în viaţa ta. Ai răbdare şi urmează tehnicile de mai jos pentru a începe să mănânci mai puţin, până vei înlocui definitiv vechile obiceiuri.

Organizarea meselor este foarte importantă în procesul de slăbit. Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să mănânci corect și sănătos!

Bucură-te de fiecare înghiţitură şi conştientizează fiecare senzaţie transmisă de papilele gustative către creier. Mâncarea va lăsa mai multă savoare şi va intra pentru mai mult timp în contact cu papilele gustative.

Caloriile trebuie savurate, nu irosite, așa că mănâncă încet şi mestecă bine fiecare îmbucătură.

10 Tehnici pentru a mânca mai încet

1. Între îmbucături, lasă-ţi furculiţa jos.
Când iei o înghiţitură de mâncare lasă furculiţa jos, mestecă mâncarea complet, înghite şi apoi ia furculiţa pentru altă înghiţitură. Fă la fel cu lingura. Dacă ce mănânci nu necesită tacâmuri, lasă mâncarea jos între înghiţituri.

2. Taie mâncarea foarte mărunt.
Asta te va face sa iei de fiecare dată mai puţină cantitate de mâncare în furculiţă, ceea ce te va ajuta să creşti durata mesei, lucru foarte bun pentru instalarea senzaţiei de saţietate firească.

3. Fă pauze în timpul mesei.
Ia o pauză în timpul mesei. Începe printr-o pauză scurtă, de 30 de secunde. În timp, creşte această pauză la unu apoi două şi, în fine, trei minute. Această pauză îţi dă timp să te gândeşti la ce ai mâncat, astfel încât poţi să decizi dacă mai mănânci în continuare. Asta poate să te ajute, de asemenea, să mănânci mai puţin.

4. Foloseşte farfurii mai mici.
Astfel vei putea sa-ţi umpli farfuria, fără să exagerezi cu porţia finală de mîncare.

5. Foloseşte-ţi mâna nedominantă sau mănâncă cu beţişoarele chinezeşti.
Foloseşte orice tehnică menită să încetinească ritmul în care mănânci. Varianta cu beţişoarele chinezeşti este cea mai apreciată de pacienţii mei! Poţi încerca de asemenea să mănânci cu mâna stângă dacă eşti dreptaci sau invers ori cu linguriţa supa şi cu cea mai mică furculiţă din casă felul doi.

6. Combină întotdeauna orice mâncare cu frunze de salată.
Vei fi nevoit să mesteci mult mai mult timp mâncarea, deoarece nu vei pute înghiţi niciodata frunzele de salată pe nemestecate! Încearcă si vei vedea că am dreptate!

7. Mănâncă în faţa unei oglinzi.
Vei creşte astfel gradul de conştientizare a modului în care mănânci şi vei fi în permanent contact cu tine însuţi, mai atent/ă cu siguranţă la modul în care te alimentezi.

8. Stabileşte-ţi de câte ori să mesteci minim fiecare îmbucătură de mâncare.
Şi respectă asta de fiecare dată, până devine un obicei! De exemplu mestecă de zece ori pentru fiecare îmbucătură de mâncare de astăzi şi verifică modul în care mai simţi foame după cinci astfel de reprize. Vei fi absolut uimit/ă să constaţi că nu îţi mai este deloc foame…

9. Nu te aşeza niciodată foarte flămând la masă.
Oricât ai încerca, nu vei reuşi să mănânci încet. Totuşi, dacă ţi se întâmplă asta din când în când, iată ce te sfătuiesc să faci : bea înainte de masă jumătate de cană de apă călduţă sau de ceai aromat neîndulcit. Mănâncă primele 3 furculiţe sau linguri de mâncare pe cât de repede simţi nevoia, apoi opreşte-te şi bea restul de apă din cană. Apoi aplică restul tehnicilor discutate mai sus.

10. Alege un loc liniştit în care să iei mesele.
Renunţă la mâncatul în faţa televizorului, a computerului sau a laptopului, în lucuri cu muzică tare sau în gălăgie. Fii doar tu cu mâncarea ta, bucură-te de momentul mesei ca de o relaxare binemeritată peste zi şi eventual însoţeşte-te de persoane cu care sa poţi avea discuţii plăcute, de preferat care mănâncă încet …

Consumi mai puţine calorii atunci când mănânci pe îndelete şi savurezi fiecare bucăţică de mâncare. Vei creşte astfel senzaţia de saţietate şi vei reduce atât aportul caloric al alimentelor, cât şi compulsia care te face să mănânci necontrolat.

Crezi că niciun truc nu funcționează în cazul tău? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să găsești metodele potrivite pentru tine!
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5678
  • Thank you received: 716
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 5 luni 2 săptămâni by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate acum 4 luni 4 săptămâni #46418

10 lucruri zilnice care vă țin sănătoși

Pe lângă alimentaţie sănătoasă şi mişcare, mai este nevoie şi de alte „ingrediente” pentru a putea trăi fericiţi şi sănătoşi până la adânci bătrâneţi. Odihna şi zâmbetul sunt doar două dintre ele. Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea face chiar acum un „decalog” al unei zile sănătoase.

Prof.dr. Alexandru Ciurea, medic neurochirurg: Prima poruncă este să ne trezim cât mai de dimineaţă! În popor ţăranul se culcă o dată cu găinile şi se scoală la cântatul cocoşului. Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi.

Prima „poruncă”: Cine se trezeşte de dimineaţă, sănătos ajunge

A doua „poruncă”: Aerul curat, sănătate pentru creier

Al doilea lucru - nu mergem direct sa mâncam să deschidem chemarea frigiderului. Să ieşim afară, să respirăm aer curat! Aerul ăsta se duce nu în plamâni cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele ca să iasă toate duhurile rele.

A treia „poruncă”: Te mişti, deci exişti

După ce s-au deschis ferestrele şi începe creierul să funcţioneze, facem următorul pas: facem câţiva paşi. De ce facem paşi? Nu că aşa spune Guvernul, ci că punem circulaţia, inima, care imediat ne ajută şi mergând, am făcut motilitate. Te mişti şi exişti, a spus un japonez.

A patra „poruncă”: Ziua bună se cunoaşte după duşul de dimineaţă

După, ne întoarcem şi există această igienă şi toaletă perfectă a organismului în care aruncăm toate elementele toxice din noi pentru că mişcările pe care le facem dimineaţa la duş sunt chiar mişcările din yoga, dar noi nu mai ştim lucrul acesta.

A cincea „poruncă”: Micul dejun, luat în linişte

După aceea se mănâncă. Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără o agitaţie în jurul mesei.

A şasea „poruncă”: Sănătatea din ceaşcă

Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în genereal o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie.

A şaptea „poruncă”: Zâmbet pentru o sănătate mai bună

Încă un secret, al 7-lea: zâmbetul. Cel mai bun prieten al omului, mai ales al creierului, nu este calculatorul, este zâmbetul. Modifici psihicul tău şi capacitatea ta funcţională, iar pentru cei din jur care probabil sunt încordaţi, relaxează totul!

A opta „poruncă”: Alimentele uşoare, ideale pentru masa de prânz

Alimentaţia la prânz - celula nervoasă nu doreşte multă mâncare la prânz. Dacă am mâncat ca şi căpcăunii, facem aşa o burtă mare şi cădem jos şi sângele tot se duce în burtă, iar aici sus nu mai rămâne nimic.

A noua „poruncă”: Masa de seară, cât mai uşoară

Masa de seară trebuie să fie cât mai uşoară posibilă fără o încărcare cu multe produse de carne şi grase şi fără o suprasolicitare că nu soliciţi numai creierul. Soliciţi pancreasul, soliciţi tubul digestiv, soliciţi inima, nu trebuie încărcare la nesfârşit pentru masa de seară. Din nefericire, un obicei extrem de prost - încărcare cu alcool seara, care nu duce în mod deosebit la ceva bun. De aici urmează o serie întreagă de afecţiuni.

A zecea „poruncă”: Somnul dulce mult aduce

Am ajuns la punctul cel mai important - somnul. Somnul de care ne batem joc cu toţii. Lumea a uitat: când trebuie să ne culcăm? Odată cu găinile. De ce? S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate, electroencefalografie că cel mai bun somn este între ora 10:00 și 12:00 seara. Opriţi televizoarele, opriţi telefoanele, opriţi toate aceste lucruri şi odihniţi-vă! Ce credeţi că se întâmplă în organismul nostru? Este o curăţare a creierului. Partea superioară a creierului doarme, partea interioară este viaţa noastră vegetativă în care toate organele funcţionează şi ne curăţă cu ocazia asta creierul, întreg organismul se linişteşte şi a doua zi pornim de la capăt.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5678
  • Thank you received: 716
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 4 luni 4 săptămâni by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate acum 4 luni 4 săptămâni #46419

  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5678
  • Thank you received: 716
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate acum 3 luni 3 săptămâni #46480

Tastatura devine dăunătoare pentru creier! Cum te afectează renunţarea la scrisul de mână

scris-de-mana-990x664.jpg


Fără această deprindere vom transforma funcţiile creierului într-un „handicap”. Suntem la un click distanță de orice informație de care am avea nevoie. Tehnologia a avansat mult și nu e rău. Însă există un revers al medaliei.

Nu mai scriem de mînă decât foarte puțin. Elevii își fac proiectele pentru școală la calculator, cererile se scriu și ele la fel. Pentru mesaje, felicitări și alte asemenea folosim telefonul.

O să ignorăm să mai scriem de mînă până ce vom face asta cu mare dificultate pentru că, în parte, ne vom pierde această deprindere?

CITEȘTE ȘI: Studiu cu rezultate total neaşteptate: Cum poate fi uitarea un semn de inteligenţă peste medie

Specialiștii trag un semnal de alarmă şi spun că nu trebuie să uităm scrisul de mână.

Sunt mai multe motive. Scrisul de mână, spun aceștia, are un rol extrem de important în dezvoltarea creierului.

În lipsa scrisului de mână, creierul nostru nu va mai fi stimulat suficient, iar el nu se va mai dezvolta în mod corect, potrivit doctorulzilei.ro.

Mai mult chiar, spun aceştia, exercițiile de scriere alungă stresul, grijile și aduc o stare de bine, ne deschide către noi orizonturi și ne ajută să putem comunica „descărcându-ne” în acest mod.

Totodată, informaţia redată în scris pe o foaie de hârtie ne ajută să ne întipărim informaţia mai bine în creier.

Dar cel mai mare beneficiu ar fi legat totuşi de faptul că scrisul cu pixul, creionul sau stiloul utilizează o mai mare porţiune de creier decât dacă tastăm digital. Astfel, creierul este compus din lobul frontal, lobul parietal și o mare serie de celule.

Lobul frontal este conectat la scris, citit, raționament și personalitate. Lobul parietal este cel care interpretează scrisul și cititul – în general cuvintele.

Celulele din creier sunt stimulate numai dacă exersați zilnic scrisul de mâna și apelați mai puțin la tastatură. În felul acesta, ajutăți creierul să se concentreze mai bine.

Scrisul de mâna stimulează memoria și celulele creierului, generează mai rapid ideile, îmbogățește vocabularul, sporește creativitatea, ajută la relaxare și impune o anumită disciplină prin respectarea regulilor de redactare.

Este foarte important să scrieți de mâna zilnic pentru a evita transformarea funcțiilor creierului într-un „handicap.” Creierul uman funcționează exact ca un mușchi, cu cât îl antrenezi mai mult cu atât îl menții mai tânăr și în formă.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5678
  • Thank you received: 716
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate acum 1 lună 1 săptămână #46689

Un neurolog dezvăluie cele 4 obiceiuri care ne fac mai fericiţi

646x404-48.jpg


În ziua de astăzi internetul este plin de oameni care dau sfaturi despre cum să fim mai fericiţi, însă neurologul Alex Korb, de la Universitatea din California, Los Angeles, a studiat în amănunt acest domeniu şi vine cu noi perspective care, susţine el, chiar pot fi de folos, notează Business Insider.

În cartea „The Upward Spiral“, neurologul Alex Korb dezvăluie câteva obiceiuri şi sfaturi care ne pot ajuta să fim mai fericiţi, după cum urmează:

1. Cea mai bună întrebare pe care poţi să o pui atunci când te simţi rău

Câteodată creierul tău nu te lasă să fii fericit, ci din contră, te face să te simţi vinovat sau ruşinat. De ce se întâmplă acest lucru? În mod surprinzător vina şi ruşinea îţi activează centrul de recompensă din creier. „În ciuda diferenţelor dintre acestea, mândria, ruşinea şi sentimentul de vinovăţie activează circuite neuronale similare precum cortexul prefrontal dorsomedial, amigdala, insula şi nucleus accumbens. Interesant este faptul că dintre aceste emoţii, mândria este cea mai puternică provocând cea mai mare activitate în aceste regiuni, cu excepţia nucleus accumbens unde vina şi ruşinea câştigă. Acest lucru explică de ce este atât de uşor să atragem vina şi ruşinea asupra noastră - ele activează centrul de recompensă“, scrie expertul în cartea sa.

De asemenea, ne facem foarte multe griji. De ce? Pe scurt, îngrijorarea ne face creierul să se simtă un pic mai bine, pentru că avem impresia că facem ceva în legătură cu problemele tale. „De fapt, îngrijorarea poate ajuta la calmarea sistemului limbic, crescând activitatea în cortexul prefrontal median şi scăzând activitatea din amigdală“, explică Korb. Însă vina, ruşinea şi îngrijorarea sunt soluţii oribile pe termen lung. Neurologii ne sfătuiesc să ne punem următoarea întrebare: „Pentru ce sunt recunoscător?“, deoarece recunoştinţa ne afectează creierul la nivel biologic. „Atunci când te simţi recunoscător se activează regiunea trunchiului cerebral care produce dopamina. În plus, atunci când eşti recunoscător faţă de alţii creşte activitatea în circuitele sociale de dopamină şi astfel interacţiunile sociale sunt mult mai plăcute. De asemenea, sentimentul de recunoştinţă ajută şi la creşterea serotoninei. Atunci când încerci să te gândeşti la lucrurile pentru care eşti recunoscător te forţezi să te concentrezi doar la aspectele pozitive din viaţa ta, acest lucru crescând producerea de serotonină din cortexul cingular anterior“, spune neurologul. Amintindu-ţi să fii recunoscător reprezintă o formă de inteligenţă emoţională, iar recunoştinţa nu îţi face doar creierul fericit, ci şi pe cei din jurul tău, deci arată-ţi recunoştinţa faţă de persoanele drage.

2. Etichetează sentimentele negative

Într-un studiu fMRI intitulat „Transformă sentimentele în cuvinte“, participanţii au fost puşi să se uite la anumite poze cu oameni care aveau diferite expresii faciale. Aşa cum era de aşteptat, amigdala fiecărui participant a activat emoţiile pe care pozele le transmiteau. Însă, atunci când au fost puşi să denumească emoţia s-a activat cortexul prefrontal ventrolateral şi s-a redus activitatea emoţională a amigdalei. Cu alte cuvinte, atunci când recunoaştem emoţiile le diminuăm impactul.

3. Ia acea decizie!

Ţi s-a întâmplat vreodată să iei o decizie şi să simţi că în sfârşit creierul tău este eliberat? Aceasta nu este o întâmplare aleatorie. Neurologii arată că atunci când luăm o decizie reducem grijile şi anxietatea. Atunci când iei decizii, implicit îţi creezi anumite intenţii şi îţi setezi anumite obiective. Toate cele 3 activităţi fac parte din acelaşi circuit neuronal şi influenţează cortexul prefrontal într-un mod pozitiv. Luarea de decizii îţi poate schimba viziunea asupra lumii deoarece găseşti soluţii pentru problemele tale şi îţi calmezi sistemul limbic. Cu toate acestea este greu să te decizi. Neuroştiinţa ne sfătuieşte să luăm o decizie „destul de bună“. Nu trebuie să te chinui să găseşti soluţia care este cea mai bună. Cu toţii ştim că este stresant să fim perfecţionişti, iar acest lucru ne afectează şi creierul. „Căutarea soluţiei perfecte aduce prea multă activitate emoţională prefrontal ventromedială în procesul de luare a deciziei. În contrast, atunci când recunoşti că ceva este destul de bun activezi zonele dorsolateral prefrontale, fapt care te ajută să simţi că deţii controlul“, scrie neurologul.

4. Îmbrăţişează mai des

Neurologii au făcut un studiu pentru care participanţii au jucat un joc video ce presupunea aruncarea şi prinderea unei mingi. Ceea ce nu li s-a spus a fost că nu jucau, de fapt, cu alte persoane aşa cum au fost lăsaţi să creadă. Atunci când „jucătorii“ au încetat să mai joace frumos şi nu au mai împărţit mingea, creierele subiecţilor au răspuns ca şi cum ar avea o durere fizică. Respingerea nu se simte doar ca o inimă frântă, ci şi ca un picior rănit. „De fapt, aşa cum s-a demonstrat printr-un experiment fMRI, excluziunea socială activează aceleaşi circuite ca şi durerea fizică. În momentul în care calculatorul a început să ignore participantul şi să arunce mingea celorlalţi jucători, acesta s-a simţit exclus social şi, astfel, i s-a activat cingularul anterior şi insula, exact ca şi atunci când ar fi avut o durere fizică“, dezvăluie Korb în cartea sa. Una dintre cele mai uşoare modalităţi prin care poţi să elimini oxitocină este prin atingere. Bineînţeles că nu este adecvat să atingi pe oricine, dar atingeri mici precum o strângere de mână sau bătăi uşoare peste spate sunt, de obicei, în regulă. Poţi încerca să faci acest lucru mai des cu oamenii de care eşti mai apropiat. În plus, atunci când te ţii de mănâ cu cineva te poate ajuta atunci când suferi. Un stidiu fMRI a scanat un eşantion de femei măritate în timp ce erau avertizate că urmează să li se aplice un şoc electric. În timp ce anticipau şocul dureros, creierele lor au arătat un model predictibil la durere. Într-o altă scanare femeile fie îşi ţineau soţii de mănă, fie pe cel care realiza experimentul. Când un subiect îşi ţinea soţul de mână, ameninţarea şocului s-a dovedit a fi mult mai mică. Îmbrăţişările, cu cât sunt mai lungi, eliberează oxitocină care reduce activitatea din amigdală. Cercetătorii au mai descoperit că masajele îţi cresc producerea de serotonină cu 30%. De asemenea, masajul reduce stresul şi creşte nivelul dopaminei.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5678
  • Thank you received: 716
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 1 lună 1 săptămână by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .