Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Stiati ca...

Re:Stiati ca... acum 8 ani 1 lună #12582

Cum se fabrica Parizerul, Salamul si Pateul

https://www.220.ro/Z7znkvmMBk/Cum-Se-Fabrica-Parizerul-Salamul-Si-Pateu

Acest material a fost raportat ca fiind inadecvat persoanelor sub 18 ani.

Trebuie creat cont pe 220.ro, nu e ce spune titlul dar asa l-am gasit si asa il pun.

:blink:
  • zurly
  • Avatarul lui zurly
  • Deconectat
  • Elite Member
  • good boy
  • Posts: 232
  • Thank you received: 20
  • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiati ca... acum 8 ani 3 săptămâni #12886

6 lucruri pe care nu le stiai despre corpul tau

1. Corpul uman poate produce aspirina

Consumul regulat de fructe si legume face ca organismul uman sa gaseasca resursele necesare pentru a produce mici cantitati de acid salicilic, componenta principala a aspirinei, responsabila pentru efectul antiinflamator al acesteia.

2. Fiecare dintre noi are o amprenta unica a limbii

Amprenta unica a limbii poate fi la fel de utila pentru identificarea cuiva precum amprentele digitale. Unii medici pot afla de ce boli sufera pacientii prin simpla verificare a limbii acestora. Intr-adevar, daca ne examinam in fata oglinzii, putem constata si noi ca aspectul limbii se modifica de la o zi la alta.

3. Blondele au mai mult par

Culoarea naturala a parului este si un indicator al desimii acestuia. In medie, un om are 100.000 de foliculi la nivelul scalpului, din care, pe parcursul vietii, cresc cate 20 de fire de par. Blondele au in medie 146.000 de foliculi, in timp ce satenele si brunetele sunt inzestrate cu doar 100.000 - 110.000 de foliculi. Roscatele au insa cele mai putin fire de par, care cresc din 86.000 de foliculi.

4. Oamenii stralucesc in intuneric

E demonstrat: corpul uman emite mici cantitati de lumina, care nu sunt detectabile cu ochiul liber. O dovada clara in acest sens ne este oferita de oamenii de stiinta japonezi, care au filmat cu camere speciale cativa oameni, in intuneric. Spre surprinderea tuturor, zonele luminescente ale corpului nu corespund cu cele care au inregistrat cele mai ridicate temperaturi.

5. Marimea creierului este direct proportionala cu aspectul neplacut al gurii

Procesul evolutiei nu este perfect; daca ar fi fost, probabil ca pana acum oamenilor le-ar fi crescut aripi, nu "masele de minte". Apropo de aceste masele, ele nu au fost mereu un motiv de nemultumire in ceea ce priveste aspectul. Se stie ca, in general, maselele de minte sunt singurele care nu urmeaza directia de crestere a celorlalte. In timp, pe masura ce creierul uman si-a marit volumul, aceasta problema a devenit tot mai apasatoare... la propriu.

6. In medie, un om flatuleaza de 14 ori pe zi

Chiar daca nu-ti vine sa recunosti, noi stim ca o faci de 14 ori pe zi! Flatulenta este una dintre reactiile stanjenitoare ale organismului, de care nici macar vointa de fier nu te scapa. Nu iti face griji, este normal ca organismul tau sa elibereze gazele formate fie prin inghitirea aerului, fie din actiunea bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiati ca... acum 8 ani 2 săptămâni #13150

Cafeaua taie pofta de mancare si ajuta vezica biliara, determinand astfel o buna digestie, in special a grasimilor.

Daca savurezi cafeaua la putin timp dupa ce te speli pe dinti, vei descoperi ca aceasta are un gust si o aroma mult intensificata.

Rezultatele studiilor Societatii Americane de Chimie arata ca boabele de cafea prajite au activitate antibacteriana impotriva microorganismelor precum Streptococcus Mutans, cauza principala a cariilor dentare.

Testele realizate in Universitatea din Italia (Gabriella Gazzani de la Universitatea din Pavia) au aratat ca anumite molecule din cafea previn in proportie de 98% adeziunea streptococului Mutans pe smaltul dintilor.

Asociatia Dentara Australiana a stabilit ca daca se consuma cafeaua combinata cu un pahar de apa se poate reduce riscul aparitiei cariilor.

Consumul de cafea scade riscul aparitiei multor boli precum diabetul, cancerul de colon, Parkinson etc. Totodata, este un cunoscut remediu impotriva cefaleelor.

Probabil, tocmai ti-am facut pofta de cafea si ti-am reamintit ca nu ai mai trecut de mult pe la stomatolog. Iata o solutie pentru ambele “probleme”! Daca treci pragul uneia dintre locatiile Gloria Jeans Coffees pana la sfarsitul lunii iunie, pe langa o cafea buna ti se va oferi posibilitatea unei evaluari gratuite a starii tale de sanatate dentara. Pentru o consumatie de minimum 35 de lei, vei primi un voucher cadou in valoare 100 de lei pe care il poti folosi la clinica Premium Dental.
  • Katelyn
  • Avatarul lui Katelyn
  • Deconectat
  • Junior Member
  • Posts: 21
  • Karma: 1
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiati ca... acum 7 ani 7 luni #16327

Kiwi, mai bun decat o aspirina. Opt motive sa mananci acest fruct

Ai mancat vreaodata agrise chinezesti? Esti sigur ca nu? Este vorba despre kiwi, fructe originare din China, descoperite de americani abia prin anii '60. Desi la prima vedere nu par prea apetisante, ele au un gust minunat si sunt uneori mai bune decat un medicament.

Citeste aici:
https://life.hotnews.ro/stiri-natural-3040259-kiwi-mai-bun-decat-aspirina-opt-motive-mananci-acest-fruct.htm

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Moderator
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiati ca... acum 7 ani 2 săptămâni #19794

O aspirina pe zi, obligatorie pentru adultii de peste 45 de ani


Un consum zilnic de 75 de miligrame de aspirina timp de cinci ani reduce cu 25 la suta riscul de imbolnavire de cancer de colon si cu o treime numarul de decese din aceasta cauza. Alti experti avertizeaza, insa, cu privire la faptul ca aspirina poate dubla incidenta hemoragiilor gastro-intestinale.

Conform participantilor la un eveniment al Societatii Regale de Medicina din Marea Britanie, exista din ce in ce mai multe dovezi potrivit carora beneficiile aspirinei pentru cei de varsta medie sau inaintata depasesc eventualele efecte secundare.Un studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea Oxford (Marea Britanie, publicat in revista medicala The Lancet, indica faptul ca un consum zilnic de 75 de miligrame de aspirina timp de cinci ani reduce cu 25 la suta riscul de imbolnavire de cancer de colon si cu o treime numarul de decese din aceasta cauza.

Adultii de peste 45 de ani ar trebui sa ia, zilnic, o mica doza de aspirina, pentru a se proteja de bolile cardiovasculare si de cancer, potrivit concluziilor trase de un colectiv de experti si citate miercuri de ziarul The Daily Telegraph.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiati ca... acum 6 ani 11 luni #20266

Floarea pasiunii a fost desemnata Planta Medicinala a Anului 2011 de o echipa de cercetatori din domeniul evolutiei istorice a plantelor medicinale de la Universitatea din Wurtzburg.



Potrivit monstersandcritics.com, echipa de cercetatori germani arata ca planta ajuta la inlaturarea agitatiei nervoase, a insomniei usoare si a durerilor gastrointestinale provocate de nervozitate, adaugand ca testele au mai aratat ca este folositoare si in scaderea anxietatii. Fata de multe medicamente psihotropice, floarea pasiunii nu are efecte de relaxare a muschilor, ceea ce o face sa fie un sedativ general bun, care poate fi luat in cursul zilei.

Cercetatorii spun ca cele mai puternice extracte sunt din frunzele de Passiflora incarnata. Desi nu sunt siguri in privinta substantelor care au efecte benefice asupra sanatatii, oamenii de stiinta cred ca efectul principal s-ar datora lanturilor de molecule numite flavonoizi care calmeaza si scad anxietatea prin inhibitia anumitor neurotransmitatori.

Conform malaysianmirror.com, incepand din 1999, grupul de oameni de stiinta alege o Planta Medicinala a Anului, pe baza unei 'istorii culturale si medicale interesante' si a efectelor medicinale demonstrate stiintific. Planta Medicinala a Anului 2010 a fost desemnata iedera.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiati ca... acum 6 ani 11 luni #20440

5 curiozitati despre creier



1. Creierul este partea din corp care consuma cea mai mare energie


Desi creierul are o pondere de doar 2% din greutate corpului, are nevoie de 15% din efortul inimii si de 20% din cantitatea totala de oxigen pe care o primeste organismul permanent.

Atunci cand este in stare activa, creierul are nevoie de mai mult oxigen decat in stare pasiva, explicatia pentru acest fapt nefiind completa inca. Pentru a satisface aceste cereri destul de mari functioneaza trei artere cerebrale, un blocaj aparut la nivelul uneia dintre acestea ducand, cel mai probabil, la un accident vascular cerebral.

2. Este dezvoltat aproape complet pana la varsta de sapte ani


Pana la varsta de sapte ani, creierul uman atinge 95% din marimea de adult. Aceasta crestere rapida este cea mai plauzibila explicatie pentru faptul ca, la varsta de doi ani, creierul consuma de doua ori mai multa energie decat la maturitate.

In plus, barbatii au creierul mai mare decat femeile, lucru observat si in dezvoltarea copiilor, insa acest fapt nu trebuie interpretat ca un avantaj al barbatilor. De fapt, aceasta diferenta se datoreaza in special unor anumite zone mai dezvoltate, si nu unei cresteri proportionale la nivelul intregului creier.

Femeile, spre exemplu, au un hipocampus mai mare - zona responsabila cu mirosul si memoria, iar barbatii au hipotalamusul mai mare.

3. Creierul nu simte durere

La nivelul acestuia nu exista receptori de durere, motiv pentru care unele interventii chirurgicale pe creier se fac fara ca pacientii sa fie anesteziati. Iar pentru durerea de cap explicatia este urmatoarea: membrana care acopera creierul, cunoscuta si sub denumirea de dura mater, are receptori de durere, acestia fiind cei implicati atunci cand apare o durere de cap din diverse cauze, unele ramanand inca necunoscute.

4. Oamenii folosesc mai mult de 10% din creier


Parerea cea mai frecventa este ca oamenii folosesc doar 10% din creier, insa unii oameni de stiinta sunt de parere ca aceasta este un mit. Studiile facute cu ajutorul scanarilor creierului arata destul de convingator ca cea mai mare parte a creierului nu este inactiva si ca, din contra, multe parti din acesta sunt implicate in activitatile pe care le facem.

In plus, cercetarile legate de efectele unor traume la nivelul capului au aratat ca aproape nicio zona din creier nu poate fi vatamata fara ca victima sa nu aiba apoi probleme.

5. Celulele creierului se regenereaza

In ultimii ani cercetatorii au descoperit ca celulele creierului uman se regenereaza, desi pana acum s-a crezut, timp de mai multe decenii, ca acest lucru nu este posibil.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Stiati ca... acum 6 ani 1 lună #24436

30 de curiozitati despre corpul uman

Corpul uman ramane unul dintre cele mai mari mistere, asa cum este si Universul. Poate de aceea, toate aceste curiozitati ne fascineaza. Noi am salutat cu multa incantare existena unui muzeu dedicat corpului uman, in Olanda.

1. Oamenii cu mai multe alunite tind sa aiba o viata mai lunga decat cei fara alunite.

2. Daca te gandesti la muschii tai poti deveni mai puternic.

3. Parfumul de grapefruit le face pe femeile de varsta a doua sa para cu sase ani mai tinere in ochii barbatilor. Efectul nu este reciproc, iar parfumul de grapefruit nu are niciun efect asupra modului cum femeile percep barbatii de varsta a doua.

4. Cei mai tineri parinti din lume aveau 8 si 9 ani si au trait in China, in anul 1910.

5. Cu cat este mai rece camera in care dormi, cu atat exista mai multe sanse sa ai un cosmar.

6. Exista mai multi oameni in viata astazi, decat au murit vreodata.

7. Parul femeilor are jumatate din diametrul parului barbatilor.

8. Femeile clipesc de doua ori mai mult decat barbatii.

9. O persoana normala care se lasa de fumat va avea nevoie de un somn mai scurt cu o ora.

10. Rasul micsoreaza nivelul hormonilor stresului si intareste sistemul imunitar. Copiii de sase ani rad in medie de 300 de ori pe zi. Adultii rad de la 15 la 100 de ori pe zi.

11. Oamenii inteligenti au mai mult zinc si cupru in componenta parului.

12. Inima umana creeaza destul de multa presiune in timp ce pompeaza, astfel incat sangele poate tasni peste 9 metri!

13. Energia pe care o genereaza creierul nostru echivaleaza cu cea generata de un bec de 10 watti. Chiar si atunci cand dormim, creierul nostru genereaza energia echivalenta a unui bec mai mic. Asadar, acel desen amuzant care ilustreaza fiinta umana in timp ce a gasit o idee formidabila, nu este deloc prea departe de adevar.

14. Creierul este mai activ noaptea decat in timpul zilei.

15. Creierul nu simte durere fiindca el nu are receptori ai durerii.

16. Unghia care creste cel mai repede este cea de la degetul mijlociu. Iar unghia mijlocie de la mana ta dominanta creste cel mai repede dintre toate.

17. Ciclul de viata al unui fir de par uman este intre 3 si 7 ani.

18. Parul uman este foarte rezistent. In afara de faptul ca este inflamabil, prul uman se dezintegreaza foarte-foarte greu. Parul nu poate fi distrus de frig, schimbari climatice, apa sau alte forte naturale si este rezistent la o gama foarte larga de acizi si chimicale corozive.

19. Acidul din stomacul tau este suficient de puternic incat sa dizolve o lama de ras. Acidul clorhidric care se regaseste in stomac poate sa dizolve mai multe tipuri de metal, nu doar pizza pe care ai mancat-o la cina.

20. Ceara din ureche este necesara pentru sanatatea urechii. In timp ce multi oameni o considera dezgustatoare, aceasta este de fapt foarte benefica sistemului de aparare al urechii, protejand interiorul urechii de bacterii, fungi, murdarie si insecte. Curata si lubrifiaza canalul urechii.

21. Copiii se nasc mereu cu ochii albastri. Melanina din ochii unui nou-nascut are mereu nevoie de timp pentru a se inchide, prin expunerea la ultraviolete, dezvaluind mai tarziu adevarata culoare a copilului.

22. Fiecare om si-a petrecut aproximativ jumatate de ora ca o singura celula.

23. Dupa ce mananci prea mult, auzul tau scade.

24. Femeile au un miros mai dezvoltat decat barbatii.

25. Nasul tau poate retine peste 50,000 de mirosuri diferite.

26. Ochii, nasul si urechile noastre isi modifica dimensiunile in mod continuu pe parcursul vietii.

27. Lunea este ziua din saptamana cand creste riscul atacului de cord. Un studiu de 20 de ani din Scotia a gasit faptul ca lunea mor cu 20% mai multi oameni, decat in orice alta zi a saptamanii. Cercetatorii au argumentat ca aceasta ar avea legatura cu stresul intoarcerii la serviciu, dupa prea multa distractie.

28. Un om poate trai intre o luna si doua luni fara mancare, doar cu apa in functie de grasimile din corpul sau si alti factori.

29. Peste 90% din boli sunt cauzate de stres.

30. Pana la varsta de 60 de ani, majoritatea oamenilor isi pierd jumatate din papilele gustative.

Sursa
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Moderator
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Stiati ca... acum 6 ani 1 lună #24564

Casa Buna – Iaurtul din gandaci

Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine.

Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.

Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenila.

Cosenila este defapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi.

Restul, cititi AICI

:sick: :sick: :sick:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Moderator
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Stiati ca... acum 6 ani 2 săptămâni #25147

...despre McDonald's exista 13 lucruri incredibile si anume:
• hrăneşte 1% din populaţia lumii în fiecare zi?

• vinde mai mult de 75 de hamburgeri pe secundă?

• Veniturile în valoare de 24 de miliarde de dolari fac din el cea de-a 90-a economie a lumii?

• Cu venituri de 32 de milioane de dolari venite din francize, este cea de-a 68-a economie a lumii, mai mare decât statul Ecuador?

• angajează circa 1 milion de oameni în fiecare an în Statele Unite?

• Potrivit estimărilor făcute de el, unul din opt americani a lucrat la un moment dat la ei?

• este cel mai mare distribuitor de jucării din lume?

• Sigla ii este recunoscută de mai mulţi oameni în lume decât simbolul crucii?

• Regina Angliei deţine unul, lângă Palatul Buckingham, restaurantul fiind inclus în proprietatea coroanei?

• În următorii trei ani, va deschide în China câte un restaurant în fiecare zi?

• aduce mâncare la comandă în casele oamenilor în 18 ţări din lume?

• Restaurantele-i sunt atât de răspândite pe teritoriul Statelor Unite încât singurul loc care se află la o distanţă mai mare de 160 de kilometri de un McDonald's este o câmpie pe care nu creşte nimic din Dakota de Sud?

• Americanii consumă peste un miliard de kilograme de carne de vită la McDonald's în fiecare an, carnea provenită de la 5,5 milioane de vaci?
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3648
  • Thank you received: 556
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Stiati ca... acum 5 ani 11 luni #25813

Nucile si uleiul de nuci

Alexandrina Petrea
Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate in perioada rece a anului, nucile contin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza. Sint bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica 630 la 100 g.
Pe linga faptul ca sint foarte hranitoare, nucile au si valoare terapeutica bine definita. Le sint recunoscute atit proprietati laxative cit si antidiareice, virtuti antitoxice la nivelul pielii si al circulatiei limfatice si, de asemenea, o actiune vermifuga, in special asupra teniei.
Cura cu nuci este indicata ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie. Unii le reproseaza ca provoaca afte si inflamatii bucale, iritatii ale mucoasei anale si inducerea de crize hepatice. Aceste neajunsuri pot fi evitate daca dupa consum clatiti gura cu un decoct de salvie sau luati o lingurita de miere de albine, pe care o "plimbati" prin gura pentru a calma iritatia, apoi clatiti gura cu apa calda. Sfarimate la mixer sau facute pudra, nu provoaca iritatie. In cura, doza maxima, echivalenta cu un fel de mincare satios, nu trebuie sa depaseasca 100 g pe zi, timp de o luna, sau 100 g o data la doua zile, timp de doua luni. Se mesteca indelung.
Nucile proaspete sint foarte apreciate pentru gustul lor excelent. Pentru a le reda iarna nucilor uscate savoarea celor proaspete, puneti miezul la muiat 5-6 ore in lapte cald sau nucile in coaja tineti-le la inmuiat timp de zece zile in apa rece.
Datorita continutului bogat in cupru, nucile sint indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie.
Constituie un excelent adjuvant in scrofuloza pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Aceasta calitate o recomanda in tratamentul adenitelor supurate, in eczeme si impetigo.
Continutul bogat in zinc o recomanda ca tratament adjuvant in astenie, intirzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.
Este importanta ca adjuvant in caz de disfunctii endocrine, tulburari ale hipofizei si insuficienta suprarenala, tulburari de ciclu menstrual si tulburari de menopauza.
Nucile contin tanin - de aceea au un efect astringent, folositor in tratamentul diareei. La persoanele constipate, pentru eliminarea materiilor fecale, nucile trebuie tinute in apa citeva ore, apoi uscate si mincate.
Pentru cei surmenati si slabiti (astenici) se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe.
Contrar unor afirmatii vehiculate, nucile nu sint contraindicate la hepatici, doar ca acestia vor trebui sa consume cantitati mai mici, stabilindu-si singuri toleranta personala. In orice caz nu se vor depasi 100 g pe zi.
Pentru diabetici, nucile reprezinta un aliment pretios datorita continutului lor sarac in glucide.
Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sint corect asociate. Compozitia meniurilor in care sint incluse le fac indigeste. Datorita continutului lor bogat in grasimi, felurile de mincare asociate trebuie sa fie usoare. Ele nu vor fi incluse intr-o cina copioasa sau la prinz dupa un mic dejun foarte bogat. Se combina bine cu cruditati, verdeturi, fructe acide si nu trebuie asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie si dulciuri. Prin calitatile si continutul lor, nucile pot inlocui carnea, constituind un aliment de baza in hrana vegetarienilor.
Unde este astazi uleiul de nuci?
Extras la tara cindva si folosit in gospodarie, uleiul de nuca este astazi greu de gasit. De el ar putea profita toti cei care sufera de hipercolesterolemie si sint predispusi la ateroscleroza. Avind 73-84% acizi grasi polinesaturati, uleiul de nuca se situeaza pe primul loc intre uleiurile nesaturate, inaintea uleiului de soia (50-60%) si a celui de porumb (40-50%), pentru proprietatile sale anticolesterolice. El contine acid linoleic, linolenic si oleic si foarte putini acizi grasi saturati (palmitic si stearic). Datorita continutului bogat in acizi grasi polinesaturati sau esentiali, el este indicat in curele de protectie a aparatului cardio-vascular. In caz de hipercolesterolemie, este indicata o cura cu durata de 8-10 zile pe luna, cu doua linguri administrate dimineata pe nemincate. Are proprietati tonice. Este indicat doar uleiul presat la rece. Gustul sau este extrem de apreciat de catre cunoscatori. Poate ca astazi nu se mai produce si datorita faptului ca este pretentios: rincezeste usor si trebuie pastrat la frig si intuneric. Doza de consum curent oscileaza intre 20 si 40 g pe zi, in functie de necesarul de lipide. Este indicat in tratamentul teniazei. Acesta este foarte simplu de urmat: se administreaza timp de trei zile consecutiv, in locul mesei de seara, o salata de cartofi preparata cu 60 g de ulei de nuca.
Extern, frectia cu ulei de nuca a intregului corp este indicata in tratamentul copiilor anemici si rahitici. Datorita calitatilor sale de neinlocuit, ar fi minunat sa ne fie din nou accesibil.

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Moderator
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Ultima editare: acum 5 ani 11 luni by manana.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Stiati ca... acum 5 ani 10 luni #26453

Telina, aliment si medicament

Telina este unul dintre cele mai cautate produse de pe pietele alimentare. Se valorifica atat frunzele mari, de culoare verde-intens, cat, mai ales, semintele si radacinile, respectiv rizomul ingrosat si carnos. Totul este puternic aromat si cu gust dulceag, usor salciu. In cazul cand oamenii ar reusi sa cunoasca valoarea deosebita a telinei in alimentatie si in terapia medicala, ar planta-o, fara indoiala, in gradinile lor si ar consuma-o zilnic ca aliment si medicament.

Telina se cultiva pe soluri umede si fertile, bogate in humus si in substante nutritive, necesitand o ingrijire atenta si o irigare sistematica, la intervale scurte. Componentele chimice din radacini si frunze sunt foarte variate, ceea ce explica atat valoarea alimentara, cat si terapeutica. Pe langa un continut mediu de apa (83%), se gasesc in radacini: zaharuri (5%), proteine, o mare bogatie de saruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, etc), vitamine (A, B1, B2, C), precum si un ulei eteric (bogat in apiol, bergapten si anhidrida sedanoica), care imprima mirosul si gustul caracteristic. Uleiul eteric din seminte reprezinta 2% din total si este extras, mai ales, in Franta, Olanda, Ungaria, India si SUA, realizand o cantitate mondiala de peste 20 de tone anual. Telina, aflata astazi in culturile de legume, provine dintr-o forma salbatica ce crestea pe terenurile saline si mlastinoase din lungul litoralului mediteranean si din Caucaz. Din acest stramos au derivat soiurile selectionate care se cultiva in toata lumea pentru frunze sau radacini.

Planta sfanta la greci

Treptat, forma salbatica a intrat in cultura, mai intai in zona mediteraneana, inca de acum 3000 de ani, fiind consemnata in scrierile filosofilor si medicilor greci si romani drept un medicament deosebit de pretios, bogat in vitamine si minerale, recomandat in hipertensiune arteriala, reumatism, guta si astenie sexuala. Poetul grec Homer o mentioneaza in poemele sale epice „Iliada“ si „Odiseea“ ca o planta sfanta, tinand seama de calitatile ei terapeutice. Achile, eroul din Iliada, a folosit-o pentru a vindeca bolile capatate de caii sai superbi.
In urma cu 25 de secole, Hippocrate, parintele medicinei, o numea „selinom“ si o socotea ca un remediu excelent pentru linistirea sistemului nervos. Frunzele de telina erau folosite la impodobirea capului invingatorilor din jocurile tinute, la intervale de 4 ani, in cetatea Nemeea din Peloponez (sudul Greciei). Aceste festivitati au inceput din anul 573 i.H. in cinstea lui Hercules (fiul lui Zeus), care reusise sa omoare leul din Nemeea ce teroriza populatia. Frunzele de telina aveau un rol similar cu frunzele de dafin care incununau pe castigatorii jocurilor Pythiene.
Romanii preparau un vin tonic cu frunze proaspete de telina pentru a mari puterea fizica si capacitatea de procreare. Copiii romani, care consumau telina, cresteau repede si erau feriti de boli, adultii se vindecau de oboseala si boli renale, iar batranii isi tratau reumatismul si senilitatea. Tot la romani era convingerea ca o cununa din frunze de telina, pusa pe cap, apara creierul de aburii vinului in exces. De altfel, poetul latin Horatiu purta, in mod obligatoriu, aceasta cununa de frunze atunci cand participa la ospete. In unele zone ale Imperiului Roman, telina era folosita pentru a dirija ghinionul asupra unei anumite persoane.
In Evul Mediu, telina s-a raspandit in centrul si nordul Europei, ca urmare a edictului dat de imparatul Carol cel Mare, fiind considerata un remediu universal cu proprietati diuretice, febrifuge, antiscorbutice, stomahice si, mai ales, afrodisiace.
Incepand din secolul al XVI-lea, telina a inceput sa fie cultivata in jurul oraselor, fiind folosita ca leguma si condiment.

Efecte bune in detoxifierea organismului

In lunile de toamna, atat frunzele, cat si radacinile ajung la maturitate si capata virtuti vindecatoare exceptionale, prin bogatia de vitamine, enzime, hormoni vegetali si substante aromatice complexe, usor asimilabile, care exercita efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal si de reintinerire generala. Telina poate fi recomandata pentru toate persoanele, indiferent de varsta si sex. Frunzele au devenit celebre de multa vreme. Ele se pot prelucra sub forma de suc sau macerat, avand insusiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive si antireumatismale.

Suc din frunze pentru acneea juvenila

Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decat sucul din radacini. Dupa indepartarea petiolurilor, frunzele se taie marunt, se adauga un pahar cu apa rece, se mixeaza 2-3 minute, se lasa in repaus 15 minute, se strecoara si se bea, dimineata pe stomacul gol si seara, intr-o cura de minim 24 zile (nu se depaseste cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi). Are efecte deosebite atat intern (in curatirea sangelui, reglarea hormonala si febra), cat si extern (in acnee juvenila rebela, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afectiuni oftalmice). De mentionat ca timp de 1-2 ore dupa consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. In plus, pe toata durata curei nu se consuma carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) si alcool. Infuzia din frunze (1 lingurita la 200 ml apa clocotita) se bea inainte de mese in cazul bronsitei cronice, tuse veche, raguseala si astm bronsic sau dupa mese in congestie hepatica, litiaza renala si reumatism.

Frunze tocate in hrana cailor reumatici

Maceratul de frunze in vin se prepara din frunze taiate marunt care se pun intr-un borcan pana la ¾ din volum, se adauga 10 linguri seminte zdrobite de marar si se acopera cu un litru de vin alb. Se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 14 zile; se strecoara si se consuma cate 1-2 linguri inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna. Dupa o intrerupere de 10 zile se reia cura avand bune efecte in reglarea ciclului menstrual, amenoree, eliminarea efectelor nocive ale anticonceptionalelor de sinteza si in eliminarea acidului uric din urina.
Frunzele tocate sunt folosite in medicina veterinara la hrana cailor reumatici, in prevenirea tulburarilor digestive la caini si in hrana iepurilor de casa, cu rol fortifiant.
Sampon din frunze incalzite putin este folosit la clatirea parului, dupa ce se amesteca cu un decoct din frunze de mesteacan si brusture.

La ce e buna radacina

Suc se obtine din radacina rasa sau prin taiere in felii subtiri sau cuburi, care se pun in mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fractionat in 3 reprize, intr-o cura de 15-20 de zile, avand efecte in convalescenta, astenie, surmenaj, nervozitate, febra, impotenta sexuala, stimulent al apetitului sexual, al potentei si la evitarea esecurilor sexuale, reumatism, guta, tuse, catar bronsic, obezitate, drenor pulmonar si hepatic si remineralizant. Extern se aplica sub forma de comprese pe plagi, ulcere, cancer de piele, afectiuni oftalmice si in gargare contra ulceratiilor din gura.
Sucul din radacini este un excelent depurativ, cu rol in eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucreaza intr-un mediu poluat, la cei care consuma multa carne, aditivi alimentari sintetici, tutun si medicamente de sinteza (se iau 10-15 linguri pe zi, in cure de 2-3 saptamani).
Se recomanda ca sucul de radacina sa se administreze diluat cu suc de morcov (o parte telina si 3 parti morcov), obtinand o bautura cu gust placut, usor asimilabila si cu efect terapeutic sporit. Dupa caz se poate amesteca sucul din radacini cu suc de frunze de telina pentru a fi folosit sub forma de comprese tinute 30-60 minute pe zone cu degeraturi, cancer tegumentar sau inflamatii oculare.
In functie de preferinte, sucul din radacini se poate combina cu:
- miere de albine, smantana si iaurt;
- suc de tomate si suc de lamaie;
- suc de mere si suc de sfecla rosie (sau iaurt);
- suc de castraveti si suc de varza.
Decoct din rizomi si radacini rase (30 g fierte in 1 litru apa timp de 10-15 minute): se bea cate o ceasca inainte de mese, avand efect stimulator general, nervos si sexual cu actiuni in tuse rebela, raguseala, stari febrile, afectiuni cardiace, impotenta, frigiditate, retentie urinara, litiaza renala, digestie lenta, balonari, obezitate, helmintiaza, reumatism si guta.

Decoct concentrat din radacina tocata (250-500 g la 2 litri apa), care se fierbe 30 minute si se foloseste la o baie calda, timp de 10-15 minute, contra degeraturilor la picioare sau sub forma de comprese pe plagi, ulceratii, cancer de piele. Decoctul poate fi folosit de mai multe ori prin reincalzire.

Tinctura din radacini rase in alcool 400; se macereaza timp de 10-12 zile, se strecoara si se iau cate 15-20 picaturi in apa, cu 30 minute inainte de mese.

Vin tonic din radacini taiate marunt intr-un litru de vin alb, cu adaus de 100 g miere de albine; se macereaza timp de doua zile pana se obtine o bautura parfumata, cu aroma discreta de ananas din care se consuma cate 2-3 paharele pe zi, cu 30 minute inainte de mese, avand efecte diuretice, afrodisiace si tonice.

Sirop din radacini de telina in amestec cu radacini de la alte specii (patrunjel, sparanghel, fenicul si ilex), luate in proportii egale (cate 125 g), care se infuzeaza in 2,5 litri apa clocotita timp de 10 minute; se adauga 3.750 g sirop de zahar dupa care se fierbe pana la consistenta siropului; se consuma cate 3-5 linguri pe zi, avand rol diuretic in albuminurie cronica, litiaza renala si febra intermitenta sau ca gargarism in ulceratii ale gurii si gatului.

Semintele de telina aromatizeaza bauturile alcoolice

Infuzie din ½ lingurita seminte macinate fin la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit timp de 10 minute si se consuma dupa mesele principale avand efecte digestive, tonice si carminative, eliminand indigestiile si balonarile.

Uleiul din seminte de telina are multiple utilizari in parfumerie si alimentatie. Pentru parfumerie se utilizeaza in compozitii florale si orientale. In produse alimentare intra in compozitii de arome si condimente pentru aromatizarea bauturilor alcoolice si nealcoolice si in condimente pentru sosuri, preparate din carne si supe concentrate.

Telina in afectiunile genitale si renale

Datorita continutului ridicat in vitamina E, factor de echilibrare a functiilor sexuale, telina are excelente virtuti afrodisiace, cu actiuni directe in cresterea virilitatii, a potentei sexuale si in vindecarea impotentelor psihogene, survenite dupa un surmenaj fizic si intelectual sau de origine vasculara si endocrina (se consuma cate un pahar suc din frunze pe zi, in cure de 3-4 saptamani).
Sucul de telina (frunze, radacini) are efecte benefice in sterilitate feminina si masculina, in frigiditate feminina si in dezechilibrele hormonale la femei, in prelungirea tineretii biologice, in combaterea tulburarilor de ciclu menstrual (dismenoree) si in aparitia precoce a menopauzei, cu dereglari la debutul climaxului (bufeuri, prurit vaginal). Se recomanda suc de telina (cate 5-6 linguri pe zi luate cu 30 minute inainte de mese intr-o cura de 3 saptamani). In timpul curei nu se vor consuma dulciuri (ciocolata, prajituri, sucuri artificiale), iar timp de 3 luni se reduce consumul alimentelor bogate in grasimi si proteine (carne, preparate din carne, conserve, branzeturi grase).
In afectiunile renale-genitale (amenoree, dismenoree, frigiditate, menopauza precoce), precum si pentru stimularea cresterii sanilor, oprirea pilozitatii inestetice la femei, obezitate la femei, dereglari nervoase, lipsa imunitatii, insomnie si somnolenta se recomanda o tinctura in alcool 400 cu un amestec de plante (telina, marar, ceapa, rostopasca, salvie, lemn-dulce, cretisoara, traista-ciobanului).
Datorita continutului foarte ridicat in potasiu (de 4 ori mai mare decat la alte plante), telina are calitati puternic diuretice, marind diureza cu efect de drenor al rinichilor, eliminarea acidului uric din urina, edeme renale, retentie urinara, colica nefritica si litiaza (calculoza) renala.

Telina e indicata in digestia lenta

Atat frunzele, cat si radacinile prezinta o multitudine de proprietati terapeutice implicate in dereglari ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, intarirea stomacului), iar semintele au virtuti carminative si tonic-aperitive, cu implicatii in balonari si aerofagie.
Afectiunile aparatului digestiv, influentate pozitiv prin tratamente cu telina sunt: digestie lenta, icter, ascita, hepatita, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonari digestive, spasme abdominale, gaze stomacale si intestinale, lipsa poftei de mancare, intoxicarea sangelui. Tratamentul se face cu seminte macinate fin sau cu decoct din radacini (o lingura radacini rase la 200 ml apa care se consuma inainte de mese).

Telina in afectiunile cardiovasculare

Cu virtuti hipotensoare, intervine in diferite boli cardiace, in regenerarea hematiilor, in edeme cardiace si, mai ales, in hipertensiune. Cercetatori din Universitatea Chicago au descoperit recent ca telina contine 3-butilftalida, un compus organic ce reduce tensiunea arteriala prin dilatarea si relaxarea vaselor sanguine.

Telina in bolile pulmonare

Avand proprietati antiastmatice, emoliente, expectorante si febrifuge, produsele din telina intervin in drenarea pulmonara, in traheobronsite cronice, astm bronsic, catar pulmonar, combaterea inflamatiilor secretiei bronhice, raguseala, tuse cronica si transpiratie excesiva (hidropizie).

Telina in bolile sistemului nervos

Datorita continutului bogat in vitamine, minerale si acizi organici, telina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei si revitalizant general in perioadele de stres.
Parintele medicinei – Hippocrate – recomanda, in urma cu 2500 de ani, sa fie folosita telina „in tratamentul nervilor zdruncinati“.
Avand proprietati sedative, tonice si stimulente, telina prezinta efecte deosebite in astenia psihica, fizica si sexuala, in surmenaj, migrene, vertij, stari nevrotice, insomnie si dureri de cap.

Telina in bolile metabolice

Prin efectele diuretice si depurative, telina favorizeaza scaderea grasimilor si a apei din organism, cu actiune directa asupra obezitatii si celulitei. Dupa consumul telinei se constata o diminuare a senzatiei de foame. Se recomanda a fi consumata cu 20 de minute inainte de fiecare masa, cand se bea cate ½ pahar suc din frunze intr-o cura de 15-20 zile. Pentru doamnele care tin mult la silueta este indicat sa mestece, intre mese, petiolul de la frunzele de telina.
Proprietatea hipoglicemianta, datorata continutului in apioza si manitol, asigura eficacitatea in diabetul zaharat prin scaderea continutului de zahar din sange.
Bogatia in saruri minerale, mai ales in potasiu, magneziu si fier, da telinei insusiri deosebite de remineralizare, revigorare si imunostimulare pentru organismele debile, anemice si convalescente.

„Matura reumatismelor“

Numita „matura reumatismelor“, telina are efecte evidente in reumatismul infectios, artroze, lumbago si guta, cu rol in eliminarea substantelor toxice, precum si efecte antiinflamatoare, depurative si usor calmante in durerile articulare, mai ales la persoanele in varsta.
Se recomanda o cura de 3-4 saptamani cu suc din radacini (2 pahare pe zi), consumat pe stomacul gol in combinatie cu suc de morcov. Este eficace si salata din frunze taiate marunt cu rol depurativ si curativ.
Pe articulatiile dureroase (coxartroze, gonartroze) se pun cataplasme cu frunze de telina oparite cu apa clocotita si tinute timp de 2 ore, invelite cu celofan si cu tesaturi din lana, avand efecte benefice atat in poliartroze, cat si in cancere de piele si pe zone depigmentate de vitiligo.

Telina in bolile dermatologice

Prin proprietatile antiseptice, cicatrizante si antipruriginoase, preparatele din telina sunt remedii excelente in profilaxia bolilor de piele, cu mare eficienta in vindecarea de ulceratii, plagi tegumentare, degeraturi, contuzii, vanatai, sclerodermie, dermatoze alergice, psoriazis si acnee juvenila. Pentru aceste afectiuni sunt recomandate cure de 2-3 saptamani cu salate bogate in frunze de telina sau cu suc din radacini (cate ½ pahar de 2 ori pe zi, luate dimineata si seara la culcare). Pentru regenerarea tesuturilor epidermice dupa raniri si ulceratii, la sucul de telina se adauga si suc de morcov.
La bolnavii de vitiligo, o leucodermatita de lunga durata, este indicat sucul de telina (2-3 linguri pe zi, luate dimineata pe stomacul gol si inainte de mese), efectul favorabil fiind datorat continutului ridicat in bergapten.
Intrucat exista in radacini un raport ideal intre continutul de fier si cel de magneziu, sucul din radacina de telina ajuta la profilaxia cancerului de piele.

Telina in alimentatie

Toate organele plantei ar trebui sa fie nelipsite din alimentatia noastra curenta. Frunzele au fost utilizate in alimentatia europeana inca din secolul al XV-lea, fiind mult apreciate la aromatizarea unor salate, supe, ciorbe, sosuri, maioneze si in multe feluri de mancaruri scazute cu carne, peste si oua, fripturi rotisate. Se asorteaza cu morcov, patrunjel verde, cartofi, fasole etc. Savoarea proaspata, aromatizanta si suculenta, cu miros intens si agreabil, are un rol esential in stimularea apetitului si in favorizarea digestiei.
Frunzele se consuma in stare proaspata sau uscata pentru iarna. Pentru salate se toaca marunt si se amesteca cu putina lamaie si ulei de floarea soarelui.
Radacina este indispensabila in arta culinara, fiind in perfecta armonie cu prazul, patrunjelul, ceapa si morcovul. Se poate consuma in stare cruda, data pe razatoare si introdusa intr-un amestec de salate, luate inainte de mese. Salata se prepara intr-un castron in care se rade o radacina de telina, alaturi de morcov, mar, sfecla rosie si patrunjel (radacina); se adauga putina salata verde, ceapa, felii de tomate, untdelemn, sare si suc de lamaie, care se amesteca si se consuma la mesele principale.

Retete cu telina

O alta salata se prepara din 2 teline mari care se fierb in apa cu sare; se taie in felii subtiri si rotunde, se adauga ulei, sare, suc de lamaie si se aseaza pe un platou, asortat cu frunze de patrunjel, salata verde sau varza rosie.

Tot din telina se prepara o supa dintr-o radacina taiata in bucati mici, se adauga 0,5 kg cartofi si 100 g orez; se fierb impreuna in 2 litri apa cu sare si se drege cu smantana sau cu bulion.
In arta culinara sunt mult apreciate cateva feluri de mancare preparate cu radacina de telina: salate (eventual cu adaus de morcov, dovlecei, hrean, lamaie, tomate, mere, ananas, arpagic sau maioneza), supa-crema, tocane de telina (cu carne, parmezan, masline sau ciuperci), budinca, gustare cu ciuperci, musaca, piure, sufleu.

Semintele au o aroma foarte puternica daca se macina fin. Se amesteca cu sare si se adauga la mancarurile cu legume, in pudra de curry african sau in condimentul bengalez, consumat cu mare placere in India. Semintele de telina (3 grame), tinute sub limba timp de 7 minute si inghitite apoi cu putina miere, au efecte de stimulare digestiei.
Tot din seminte macinate se poate extrage o esenta concentrata, utilizata in industria lichiorurilor.

Prof.univ.dr.Constantin Milica, articol publicat in ziarul Lumina din 12.08.2007,
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Moderator
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ciresaru, Mona si Dan

Rasp: Stiati ca... acum 5 ani 10 luni #26454

Planta indragostitilor - Rozmarinul
Atata focul iubirii, desteptand simtirile atipite

Denumire stiintifica: Rosmarinus officinalis (provine din cuvintele latinesti "ros" = "roua" si "marinus" = "de mare", deci ar vrea sa insemne "roua marii"). Familia labiate (Lamiaceae).
Nume populare: martin, marin, rujmalin, rusmalin.
Similitudini si astrologie: Cu infatisarea sa de arbust ce-si pastreaza verdeata si peste iarna si ale carui crengi pot fi impletite in cununi, rozmarinul simbolizeaza statornicia, atractia fizica si renasterea afectiva. De aceea, el e prezent in obiceiurile de nunta, ca simbol al iubirii vesnice, de unde si zicala: "Cununa de mireasa din rozmarin sa-ti fie, caci iti va tine dragostea vesnic vie". Fiind un simbol al nemuririi, rozmarinul se regaseste de asemenea si in cultul mortilor.
Herboristii medievali considerau ca plantele sunt si ele influentate de stele, la fel ca oamenii. Datorita parfumului sau puternic si intensiv, a fost pus in legatura cu soarele nepieritor, care guverneaza in corpul omului in primul rand inima si circulatia sangelui. Insa ca la toate planetele consacrate mortilor, exista in el si ceva din influenta lui Saturn. Pe langa aceasta, frunzele in forma de lance indica si amprenta planetei Mercur, care domina hormonii, pe care rozmarinul reuseste sa-i stimuleze. El incalzeste trupul si inima, activeaza circulatia si functiile glandelor sexuale, poate dezmetici pe cineva din betie. Parfumul de rozmarin imbunatateste concentrarea si improspateaza simturile, fiindca planta poseda intr-adevar acea prospetime sugerata de numele ei: "roua marii".
Substante active: Se considera ca principalele substante active prezente in frunze sunt uleiurile eterice, care contin in special cineol, borneol si camfor, precum si tananti. Totodata, in frunze se gasesc flavonoide libere si glexozidate, triterpene si steroizi.
Proprietati terapeutice: Activeaza circulatia sangelui, invioreaza mintea (recomandat pentru aromaterapie), stimuleaza digestia, menstruatia, ovulatia, mareste fertilitatea si are un usor efect afrodiziac asupra femeii si a barbatului, in aplicatii externe intensifica circulatia locala.
Sexualitate: Aceasta planta cu miros patrunzator se intalneste in ceremonialul de nunta, chiar si in zilele noastre. De cele mai multe ori, domnisoarele de onoare impart ramurele oaspetilor, ca simbol al iubirii eterne. Dar simbolistica include si unele indicii privitoare la proprietatile terapeutice ale acestei plante, caci de regula ierburile folosite in cadrul obiceiurilor de nunta au o influenta pozitiva asupra performantelor conjugale, respectiv a zamislirii de copii. Rozmarinul este deosebit de eficace. Mai intai, el are o actiune usor afrodiziaca. Asta nu inseamna ca paralizeaza vointa cuiva si il face obsedat de sex, ci mai degraba incalzeste toata "partea inferioara" a omului, lucru indispensabil in cazul unui apetit sexual scazut (termenul "frigid" vine de la "frigidus" = "rece"). In acelasi timp, rozmarinul activeaza circulatia sangelui, invioreaza si confera un plus de energie, astfel incat el e cum nu se poate mai potrivit pentru doamnele obosite de amor ori domnii care se lasa pe tanjeala, si care au nevoie de un afrodiziac si un tonic (acesta le poate fi oferit, de pilda, sub forma vinului de rozmarin, stimulator pentru indragostiti, asa cum grecii il prepara si astazi, din crengute si flori).
Rezultatul este descris in amanunt de Jaap Huibers, in cartea sa "Fii femeie... ramai femeie" (1983): "Rozmarinul ne poate fi de folos, ori de cate ori avem creierul suprasolicitat si organele de reproducere nu mai dau randament. Aceasta se manifesta fie prin menstruatii reduse, fie printr-o functionare deficitara a ovarelor, ceea ce duce la diminuarea fertilitatii. Rozmarinul este recomandat femeilor friguroase, celor care se plang adesea ca au picioarele si mainile reci, care isi scot hainele zgribulindu-se si n-ar renunta in ruptul capului la plapuma lor de lana - spre deosebire de femeile cu sangele cald care odata ajunse in pat vor sa guste grabnic placerea apropierii trupesti".
Pe de alta parte, fiind un insotitor al zeitei dragostei, Afrodita, rozmarinul impulsioneaza glandele sexuale, atat la femei, cat si la barbati. Administrat in prima jumatate a ciclului, adica de la oprirea menstruatiei pana la ovulatie, el ajuta la formarea ovulului si intensifica intr-o oarecare masura dorinta. Luat in a doua jumatate a ciclului, asadar de la ovulatie pana la aparitia menstruatiei, face ca fluxul sangelui menstrual sa devina mai abundent, efect extrem de util pentru femeile cu menstruatii prea slabe.
Dar rozmarinul nu se limiteaza la sustinerea ovulatiei si normalizarea menstrelor, ci reprezinta si un stimulent pentru declansarea contractiilor uterine, in scopul nasterii. De aceea, moasele recomandau bai calde cu rozmarin, pentru a grabi expulzarea fatului, daca travaliul se desfasura prea lent. Ca toate celelalte ierburi care activeaza circulatia sangelui, rozmarinul este si un tonic pentru uter si, in aceasta calitate, poate impiedica nasterile intarziate.
RETETE

Vin de rozmarin

In Grecia, cand cineva spune ca "bea vin de rozmarin", trebuie sa intelegem ca se asteapta la o noapte fierbinte de dragoste. Acolo, multe frumuseti meridionale continua sa-si prepare si astazi aceasta licoare, ce stimuleaza concomitent circulatia si libidoul.
Cum se procedeaza:

* Alegeti cu grija cateva crengute de rozmarin cat mai proaspete, indepartand frunzele ofilite sau uscate. Desprindeti frunzele de pe crengi si introduceti-le intr-un borcan de sticla (cu capacitatea de circa 750 ml). * Turnati deasupra 0,7 l vin alb de buna calitate, umpland borcanul pana la gura, apoi inchideti-l bine si asezati-l pe un pervaz, in bataia soarelui. Din cand in cand, agitati-l. * Dupa 7 pana la 14 zile, vinul de rozmarin poate fi strecurat, presand bine plantele printr-un tifon curat. * La sfarsit, vinul se toarna inapoi in sticla initiala, pe care bineinteles ca intre timp ati spalat-o. E pus in frigider, unde va rezista cateva saptamani.

Cum se consuma:

Se bea la nevoie ori, daca doriti sa faceti o cura, luati zilnic 2-3 paharele de lichior, timp de cateva saptamani.

Ceai contra depasirii termenului nasterii

Pelinita - 1 lingura, verbina - 1 lingura, rozmarin - 1 lingura, scortisoara - 1 baton.
Toate se pun intr-o oala cu 1 litru de apa, se dau intr-un clocot si apoi se fierb la foc mic aproximativ 5 minute. Dupa care oala se ia de pe plita, se acopera si se lasa la infuzare inca 5 minute, pe urma ceaiul se strecoara si se toarna intr-un termos.
Incepand de la data calculata pentru nastere si pentru a impiedica o depasire a ei, se bea 1 litru de ceai, impartit in mai multe portii de-a lungul zilei - de preferinta in intelegere cu medicul care se ocupa de dvs.
Sugestii de recoltare: Rozmarinul se recolteaza pe toata durata verii. Manunchiurile de crengi se atarna cu varfurile in jos, ca sa se usuce. Deosebit de pretioase sunt florile, culese cate una, ce pot fi adaugate la amestecurile de ceaiuri pentru indragostiti. Bogate in uleiuri volatile sunt mai ales frunzele, care pot fi utilizate si in scopuri terapeutice. Tulpinile se intrebuinteaza la fumigatii ori se fierb pentru bai de sezut. Momentul ideal de recoltare este cu Luna in crestere, sub semnul Taurului sau al Gemenilor.
Restrictii de administrare: N-ar trebui sa foloseasca
rozmarin persoanele cu tendinta spre hipertensiune arteriala sau cu menstre prea abundente, de asemenea, nici femeile insarcinate, in toata perioada de graviditate.

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Moderator
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiati ca... acum 5 ani 7 luni #27309

Carnea injectata, cel mai bine pastrat secret din industrie

Injectarea carnii in Romania e practicata pe scara larga, devenind uzuala. Cei care nu o fac au transformat subiectul in marketing, precizand pe ambalaje ca marfa lor nu e injectata, dar cazurile sunt rarisime. In scolile de profil alimentar, elevii invata tehnicile injectarii ca lectie obligatorie.

Pastrama si muschiul sunt roz, suculente si proaspete in galantar. Explicatia e simpla: sunt injectate cu apa, sare si conservanti pentru un aspect cat mai lucios si pentru a-si pastra culoarea chiar si-o luna.

"Practic cumparam numai jumatate din cantitatea de carne pe care o platim, restul e substanta cu care a fost injectata: apa, sare, coloranti chimici", explica dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.



Tot articolul [url=https://www.evz.ro/detalii/stiri/carnea-injectata-cel-mai-bine-pastrat-secret-din-industrie-cata-pastrama-dopata-cu-serin-967.html[/url]AICI[/url] ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 5 ani 7 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Stiati ca... acum 5 ani 7 luni #27317

Tot aud despre lucruri care mai de care mai abracadabrante (nu ca nu ar fi adevarate, dar de-a dreptul incredibile) si nu se ia nici o masura! Problema este daca ce se baga in carne, este sau nu sanatos... ce face acel institut? Ce face acest doctor? Doar ne informeaza cat este de periculos ce mancam si atat? Cand o sa vedem ca se iau si masuri de protectie a populatiei? Suntem o tara de consatatori si cam atat! Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3648
  • Thank you received: 556
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: acum 5 ani 7 luni by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan
Moderators: Petru