Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Ghid de sanatate

Rasp: Ghid de sanatate acum 5 ani 5 luni #28145

Barbatii si femeile nu au aceleasi nevoi nutritionale, dar asta nu impiedica un cuplu sa slabeasca impreuna.

Barbatii si femeile nu au aceleasi nevoi nutritionale. Pentru a slabi in mod sanatos, un barbat trebuie sa aiba o dieta echilibrata de 1.700 de calorii, iar o femeie de 1.500 de calorii. Ei pot manca aceleasi lucruri, doar ca barbatul va beneficia de portii ceva mai generoase de carne, de aproximativ 300 de grame, si de inca doua felii de paine, cand este indicata.

Femeia ar trebui sa concume cu precadere alimente bogate in fier, calciu, zinc (carne si lactate), si in complexul B (cereal. Atat barbatul, cat si femei trebuie sa renunte complet la bauturile alcoolice. Nu uitati de cei 2 litri de apa pe zi, care pot fi inlocuiti partial cu ceaiuri care topesc grasimea.

Barbatii slabesc mai usor

Barbatii au mai multa masa musculara decat femeile, iar celula musculara activa arde mai repede caloriile. In plus, metabolismul lor este mult mai activ decat al nostru. Hormonul masculin, testosteronul, stimuleaza dezvoltarea masei musculare, insa consumul dulciurilor, alcoolului si al carnii rosii predispune la acumularea grasimilor in tesuturi.

Femeile slabesc greu

Din cauza metabolismului, femeile sunt predispuse sa acumuleze grasimile rapid, insa ele au nevoie de mai multe grasimi decat barbatii pentru a ramane fertile. Spre deosebire de barbati, femeile sunt supuse mereu oscilatiilor hormonale - in timpul adolescentei, sarcinii, menopauzei si, in fiecare luna, din cauza menstruatiei. Inainte de ciclu, estrogenii favorizeaza retentia apei in tesuturi, stimuleaza pofta de mancare si acumularea grasimilor.

Dieta unisex (alegeti una dintre variantele fiecarei mese)

Mic dejun

cereale + lapte + cafea
2 felii de paine + branza de capra + cafea
omleta cu legume + 1 felie de paine + cafea

Gustare: 1 mar sau un pahar cu lapte sau un iuart mic

Pranz

150 g pui fiert + morcov + salata verde
mancare de linte sau naut + salata verde
varza la cuptor cu pui + mamaliguta

Gustare: o ceasca cu zmeura sau stafide (o mana) sau ceai de catina

Cina

pilaf + salata verde
pui la gratar cu legume + salata verde
salata greceasca

--> Condimente care ajuta la slabit: cimbru, busuioc, coriandru, ardei iute, boia iute.

--> Ceaiuri care ajuta la slabit: orz, ovaz, catina, patrunjel, telina, marar, cimbru, menta, rozmarin, anason, ceai verde, codite de cirese, coada-soricelului, salvie, sunatoare.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5007
  • Thank you received: 713
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ghid de sanatate acum 5 ani 4 luni #28259

Machiajul dermatocosmetic adaptat vârstei şi nevoilor tenului

Modul în care te machiezi are un puternic efect asupra sănătăţii şi frumuseţii pielii tale. Alegerea cosmeticelor greşite şi folosirea lor pentru o perioadă îndelungată poate avea efecte nocive pentru tenul tău. De aceea, machiajul dermatocosmetic este o soluţie salvatoare.

Avantajele machiajului dermatocosmetic sunt acelea că ingredientele sunt perfect adaptate să ne ajute tenul, au pigmenţi care sunt toleraţi de către epiderm, de aceea dermatologii îl recomandă cu încredere.

Fondul de ten, unul dintre cele mai importante cosmetice din trusa oricărei femei care se machiază zi de zi, trebuie ales întotdeauna cu foarte mare grijă, ţinând cont de nevoile fiecărui tip de ten.

Cele mai potrivite fonduri de ten sunt cele dermatocosmetice, care oferă un machiaj perfect şi în acelaşi timp protejează şi tratează problemele tenului. Nu uita să ţii cont de vârsta si nevoile pielii tale atunci când îţi alegi un fond de ten. Iată câteva sugestii:

Machiajul tenului cu probleme
Întâlnit în perioada de adolescenţă, dar chiar şi după vârsta de 20 de ani, tenul cu probleme are nevoie pe lângă o îngrijire specială, şi de un machiaj pe măsură.

Dacă ai un ten cu probleme, precum coşuri, puncte negre, luciu, pori dilatati, alege un fond de ten dermatocosmetic care nu doar le acopera ci le si trateaza

Ingredientele care ţin sub control secreţia de sebum de la nivelul pielii şi cele care purifică în profunzime, precum principiul activ Zincadone A, reuşesc să îi ofere tenului tău un aspect curat, mat şi neted.

Machiajul tenului sensibil
Tenul sensibil poate fi întâlnit la orice vârstă, iar machiajul acestuia trebuie abordat cu multă atenţie.

Poluarea, radiaţiile ultraviolete şi factorii nocivi din mediu dăunează frumuseţii tenului. Dacă tenul tău este sensibil la aceşti factori, trebuie protejat folosind un fond de ten dermatocosmetic hipoalergenic, fără parabeni şi non comedogen. Ingredientele ideale pe care trebuie să le conţină sunt apa termală, factorul de protecţie solară şi pigmenţii minerali. Toate beneficiile apei termale concentrate într-un fond de ten te ajută să ai o piele suplă şi hidratată întreaga zi.

Pentru a preveni efectul de încărcare a pielii şi a lăsa porii liberi, fondul tău de ten trebuie să ofere acoperire naturală cu ajutorul pigmenţilor minerali.
Nu în ultimul rând, factorul de protecţie solară de cel puţin 12 te protejează de razele UV, ceea ce previne apariţia prematură a ridurilor.

Este indicat să alegi textura potrivită tipului tău de ten. Astfel, dacă ai tenul normal şi mixt, alege un fond de ten fluid iar dacă pielea ta este uscată, alege unul sub formă de cremă, care îţi oferă hidratarea de care ai nevoie întreaga zi.

Machiajul tenului matur
După vârsta de 35 de ani, primele semne de îmbătrânire ale pielii devin vizibile şi trebuie contracarate printr-o îngrijire deosebită.

Pentru machiajul tenului matur ai nevoie de un fond de ten dermatocosmetic care conţine un puternic ingredient activ antirid. Pentru ridurile deja existente, o textură silicon reuşeşte să ofere un efect de lifting, ceea ce întinereşte vizibil pielea.

De asemenea, un fond de ten pentru pielea matură trebuie să ofere luminozitate şi în acelaşi timp un machiaj rezistent întreaga zi.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5007
  • Thank you received: 713
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ghid de sanatate acum 5 ani 4 luni #28665

HOLISM

"Nu poti sa tratezi ochiul fara sa tii cont de cap, nu poti sa tratezi capul fara sa tii cont de minte si nu poti sa tratezi mintea fara sa tii cont de sufletul si spiritul omului" (Zamolxe)
Conform dictionarului explicativ roman, holism inseamna: conceptie care interpreteaza teza ireductibilitatii intregului la suma partilor sale, socotind drept "factor integrator" al lumii un principiu imaterial si incognoscibil. Domeniul in care se aplica cel mai frecvent termenul de holism este cel medical. Totusi, este constructiv sa il aplicam in toate planurile existentiale si mai ales in cel spiritual.

Ce inseamna cu adevarat o medicina holista? Si cum putem extrapola semnificatia la domeniul spiritual?

Medicina alopata este bazata pe concluziile la care a ajuns savantul Louis Pasteur si priveste fiecare dezechilibru al structurii umane ca pe o problema pur chimica. Pe scurt, daca un pacient prezinta simptomele unei afectiuni intr-o anumita parte a corpului, medicina alopata vine si spune ca exista o perturbare chimica ce necesita tratament local pentru inlaturarea simptomelor. Daca ai dureri de cap, ti se prescrie Antinevralgic; daca ai infectie, ti se prescrie antibiotic, s.a.m.d.

Se aplica in cazul oricarei persoane.
Statistica bolnavilor cu afectiuni foarte grave - cancer, SIDA, sifilis, etc. - a scos in evidenta un aspect foarte straniu. Toti pacientii respectivi au avut un lung istoric de boli, din ce in ce mai grave, pe care le-au “tratat” alopat. Cineva a avut o simpla candidoza si a tratat-o alopat; dupa un timp, a facut tricomonas pe care a “tratat-o” tot alopat. Au aparut dupa aceea, herpes, papiloma, ambele tratate alopat, iar in final au evoluat in sifilis sau cancer la prostata. Statisticile despre care vorbim arata clar ca acest mod de a privi lucrurile nu rezolva problema, ci o impinge la un nivel mult mai profund si tot mai greu de tratat.

Candida (in exemplul de mai sus) este o levura oportunista, care se dezvolta cand organismul este slabit. Ca intr-un oras in care s-a adunat multa mizerie si a atras soareci. Abordarea alopata ar fi (extrapoland la aceasta metafora) otravirea soarecilor. In afara de faptul ca nu rezolva problema reala (eliminarea gunoaielor), mai creeaza si pericole noi (poluarea panzei freatice, contaminarea accidentala a oamenilor, etc). Si chiar daca mor soarecii din oras, mizeria va atrage altii noi. Se vor folosi mai multe otravuri, mai puternice si tot asa pana nu se va mai putea face nimic si va trebui parasit locul (oras mort)! Intr-un oras curat soarecii nu au ce manca si pleaca sau mor de foame. O curatare a orasului este mult mai usoara si elimina cauza, restabilind echilibrul initial (sanatatea). Desi este mult mai simplu si mai economic (ieftin) sa mentinem un organism curat, aceasta solutie nu este “sanatoasa” si pentru afacerea celor care vand otravuri (medicamente, etc).

Exista persoane care au tumori si continua sa traiasca zeci de ani fara tratament alopat
Toate remediile alopate au efecte secundare, chiar si cele mai banale, precum aspirina. Altele mai puternice sunt adevarate otravuri care nu ataca doar bacteriile “vinovate”, ci polueaza intregul organism. Cat despre vaccinuri, acestea produc efecte devastatoare in fiinta umana...
Luam ca exemplu citostaticele, asa zisa chimioterapie utilizata in tratamentul alopat al cancerului. Toti medicii oncologi care le-au utilizat stiu ca aceste citostatice sunt o otrava foarte puternica, nicidecum un remediu. Sunt o substanta selectiva care omoara celulele cu o rata foarte mare de reproducere. Deci, ele ucid atat celulele canceroase, cat si alte celule sanatoase precum cele din unghii, din par si in primul rand globulele albe, gardienii corpului fizic. De aceea, inainte de inceperea chimioterapiei, medicul face mai intai leucograma. In caz contrar, risca sa produca moartea rapida a pacientului. Orice medic alopat stie ca din momentul in care pacientul incepe chimioterapia, el se indreapta cu pasi repezi si siguri spre moarte. Nimeni nu rezista la peste 20 de doze de citostatic. Tot ce poate spune un medic atunci este ca in cel mult 2 ani pacientul va muri. Exista insa persoane care au refuzat tratamentul cu chimioterapie si au trait cu tumora in corp peste 20 de ani.

Un alt unghi de vedere...
Ceea ce nu se cunoaste este interesul financiar care se ascunde in spatele acestor medicamente. O doza de citostatic costa aproape 1000 $. Acest aspect nu este transparent deoarece casele de sanatate platesc tratamentul (tot din banii contribuabililor). Gandeste-te ca anual numai in Europa mor aproximativ 3 milioane de oameni care au urmat pana la capat chimioterapia si iti vei face o idee asupra imenselor interese financiare care exista in spatele medicamentelor, a doua industrie ca profit in lume, dupa cea a armamentului. Asigurarile medicale platesc fabricilor de medicamente 20.000 $ (de exemplu) pentru citostaticele destinate unui pacient cu cancer. Dar daca pacientul cere din asigurari 2000 $ pentru a se trata singur cu ceaiuri, nu-i primeste. Dupa vechea zicala “follow the money” (“urmareste banii”), se vede ca cei care “trateaza” nu sunt interesati in primul rand de sanatatea pacientului.

Medicina alopata nici nu isi propune sa vindece, dar nici nu ar putea. Una dintre principalele linii studiate in medicina contemporana este patologia, adica studiul bolilor. Nu se vorbeste nicaieri despre starea de sanatate. Ca sa obtii succes, trebuie sa studiezi oamenii de succes, nu pe cei care esueaza.

Abordarea holista nu presupune credinta in medic si medicamente
Abordarea holista este complet diferita deoarece nu presupune credinta in medic si medicamente. Ea postuleaza ca exista o forta vitala in fiecare dintre noi, o inteligenta speciala a carei prioritate este supravietuirea. Ceea ce numim “boli” sunt, de fapt, modalitati ale acestei forte vitale de a compensa niste dezechilibre, mici sacrificii facute pentru a salva sistemul. Tratarea lor necorespunzatoare nu face decat sa amplifice dezechilibrul. Doar aceasta inteligenta este capabila sa vindece, iar medicul holist o trezeste pentru a reinstaura starea de sanatate.
Odata trezita, forta vitala scoate dezechilibrul la suprafata. Tot ce trebuie sa faca pacientul este sa aiba rabdare si sa actioneze in aceeasi directie. De exemplu, o boala psihica tratata in felul acesta se poate manifesta printr-o simptomatica la nivelul plamanilor, dar daca pacientul contracareaza efectele aparute la plamani, boala revine in planul psihic si chiar se agraveaza.
Aceasta abordare solicita si foarte mult curaj, mai ales in contextul gandirii moderne. Trebuie sa te increzi in inteligenta nativa a fortei vitale. De altfel, mintea umana nu poate controla decat un numar limitat de procese, in timp ce o multime de alte aspecte ies din sfera constientului. Cine se gandeste de fiecare data cand mananca la modul in care se realizeaza digestia, de exemplu? Sau cine este constient de transferul oxigenului in sange la nivelul plamanilor? O multime de procese sunt controlate perfect de catre forta vitala daca o lasi sa isi faca treaba si nu lucrezi impotriva ei.

Trebuie doar sa ai modestia de a ii recunoaste meritele si sa te detasezi pentru a o lasa libera. Acesta este adevaratul curaj!
Toate marile descoperiri ale lumii au fost facute datorita inteligentei native din noi. Mendeleev a descoperit tabelul periodic al elementelor in vis; Einstein a descoperit teoria relativitatii imaginandu-si, in stare de reverie cum ar fi sa zboare calare pe o raza de lumina; Edison spunea ca toate ideile ii veneau atunci cand era intr-o etapa de somn superficial; Tesla cadea in stari de reverie si atunci vedea viitoarele lui descoperiri. Exemplele ar putea continua. E lesne de inteles ca toate acestea au fost realizate de oameni care au avut curajul sa se lase ghidati de acea forta nativa.

Ce inseamna sa fii spiritual?
Am subliniat modul de abordare holista privind sanatatea pentru ca este strans legat de spiritualitate. Ce este de fapt spiritualitatea, ce inseamna a fi spiritual? Daca privim lucrurile din perspectiva gandirii crestine (de fapt, toate traditiile autentice au acelasi tel final), Evanghelia lui Ioan incepe cu urmatoarea afirmatie: “La inceput, a fost cuvantul si cuvantul era Dumnezeu si cuvantul era cu Dumnezeu.” El este in intreaga manifestare. Nu exista nimic in afara Lui. O persoana care aspira sa devina o fiinta spirituala trebuie sa constientizeze omniprezenta Lui Dumnezeu.

Abordarea holista presupune si o formulare corecta a oricarui scop. Mai departe, subconstientul nostru ne conduce pe cai nebanuite spre atingerea telului.
Am spus mai devreme ca mintea nu poate controla decat un numar limitat de implicatii ale unei actiuni. Cum poti sti ce se petrece atunci cand te rogi sau atunci cand aprinzi o lumanare la biserica? Datoria ta este sa pui problema la modul corect. Daca in loc sa urmaresti atingerea starii de sanatate, iti doresti doar sa-ti indepartezi unele alunite de pe piele (pentru ca sunt inestetice, de exemplu), poti plati cu niste complicatii grave sau chiar cu viata.
Cercetarile si aparatele pe care noi le realizam sunt directionate prin prisma integrarii holiste, a dezvoltarii si amplificarii fortei vitale. Ele sunt facute sa trezeasca aceasta forta care echilibreaza intregul organism, regenereaza si vindeca. Toate indicatiile legate de efectele curative sunt venite din practica. Efectele care apar tin si de configuratia mentala a utilizatorului, de formularea corecta a scopului. Forta vitala se trezeste, iar efectele sunt profunde si benefice, dispozitivele producand in acelasi timp o trezire spirituala a celui care le foloseste.

(primit pe mail)

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Moderator
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ghid de sanatate acum 4 ani 11 luni #30233

Zeama de varza murata si beneficiile ei pentru sanatate



Pentru noi, romanii, este de neimaginat o masa de sarbatori fara un platou plin cu sarmale aburinde, atunci scoase de la cuptor, facute cu varza murata.

La fel de cautata este iarna salata de varza murata, langa o friptura grasa de porc ori o mancare de cartofi ori fasole, sau o varza calita cu ceva afumatura.

Putine persoane stiu, insa ca, atat varza murata, cat si zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite parti ale tarii, sunt adevarate depozite de medicamente naturale care pot preveni si vindeca diferite boli. Continutul bogat de substante nutritive din zeama de varza murata revitalizeaza organismul si-l tonifica.

Varza murata este bogata in vitamina C, mai bogata chiar decat varza cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza murata este singurul aliment de natura vegetala in care se gaseste vitamina B12 din belsug dar si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.

Varza murata este singurul produs vegetal care contine vitamina B12, care incetineste procesul de imbatranire, protejeaza sistemul nervos si impiedica pierderile de memorie.

In compozitia moarei se regasesc o parte din vitaminele si antioxidantii prezenti in varza proaspata, dar si microelemente, saruri minerale, fermenti si enzime aparute datorita procesului de fermentatie.

Astfel, varza murata dar si moarea contin vitamina U, vitamina antiulceroasa, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murata si zeama se recomanda in tratarea bolilor ulceroase. Pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul, varza si zeama de varza murata se recomanda, cruda, si in curele de slabire.

Moarea regleaza si stabilizeaza tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomanda zilnic, un pahar de moare de varza. Cateva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rand, ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipatiei in caz ca te confrunti cu asa ceva.

Desi nu este prea placuta la vedere si nici gustul nu e foarte atragator, consumata regulat, zeama de varza are efect detoxifiant asupra organismului, ajutand la eliminarea toxinelor.

Tinand cont de compozitia bogata in vitamine si minerale, o cura cu zeama de varza, acum, pe timp de iarna, cand organismul este predispus mai ales, infectiilor respiratorii, atat de raspandite, contribuie la vitaminizarea organismului si la intarirea sistemului imunitar.

Ca sa faci zeama de varza mai placuta, macar ca aspect, cand o pui la murat, adauga-i doua, trei bucatele de sfecla rosie.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana, Mona si Dan

Rasp: Ghid de sanatate acum 4 ani 7 luni #31896

Un pahar de borş pe zi tratează toate bolile de ficat şi de plămîni, hipertensiunea şi anemia

Borşul nu e doar ciorba acră, atît de apreciată prin unele părţi ale ţării, ci şi o licoare sănătoasă, rezultată din fermentarea tărîţelor de grîu. Occidentalii nu prea ştiu de acest preparat naturist, dar românii şi ruşii îl folosesc şi-i cunosc virtuţile curative. A apărut ca o variantă a unei vechi băuturi ruseşti, cvasul. Borşul nu are alcool şi dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grăsime fiind neglijabile. Lichidul gălbui, acrişor este tonic natural şi leac pentru multe boli. Cura cu borş are rol purificator al organismului şi de ameliorare sau chiar vindecare a unor afecţiuni. Să învăţăm să preparăm borş acasă şi să-i cunoaştem indicaţiile terapeutice.

Un leac românesc

Borşul sau zeama rezultată din macerarea tărîţelor de grîu conţine minerale şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borşul este foarte bogat în enzime. Ţăranii români preţuiesc acest lichid atît de mult încît talentul de gospodină al femeilor se apreciază în funcţie de cît de bine ştiu să prepare borşul. În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacîmurile sînt clătite cu borş şi apoi binecuvîntate, semn că borşul este şi un dezinfectant. În credinţa populară, îi scapă pe copii de deochi şi le redă pofta de mîncare.

Pentru anemie, bronşită şi mahmureală

Borşului i s-a dus vestea că e cel mai bun leac la mahmureală. Într-adevăr, înlătură simptomele intoxicaţiei cu alcool, ameţeala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzaţia de vomă. Se bea un litru de borş. În cazurile de indigestie şi de vomă, un pahar de borş băut înainte de masă poate fi de ajutor. Se spune că persoanele care beau zilnic borş mult, se lecuiesc de alcool. Mai ales după mese copioase, preparatele cu borş sînt binevenite. Borşul contribuie şi la eliminarea toxinelor din organism. Este eficient şi în curele de slăbire, deoarece stimulează digestia şi arderea grăsimilor. Pe lîngă aceste beneficii, poate fi şi un adjuvant în cazul bolilor respiratorii precum bronşita, astmul şi sinuzita. În cazuri de anemie, funcţionează ca tonic extrem de eficient, prin mineralele şi vitaminele conţinute. Cura cu borş pentru revigorarea organismului durează 20 de zile, timp în care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzită), se beau două căni. Cura ajută la vindecarea acestor boli şi, mai ales, preîntîmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de cîte trei săptămîni. Ca adjuvant în tuberculoză, borşul se bea în fiecare zi, cîte o jumătate de litru, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.

Previne infarctul şi cancerul de colon

Se ştie că borşul elimină toxinele din organism, fiind recomandat în diete de slăbit. Se poate bea cîte o cană de borş (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de două ori pe an, toamna şi primăvara. Terapia se recomandă persoanelor cu diabet, artrită, gută şi cu probleme reumatice, hepatice şi renale. Pentru oboseală cronică, se bea un sfert de litru de borş dintr-o dată, ca sistemul nervos să se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat şi de fiere, fitoterapia recomandă borş, deoarece curăţă şi fortifică organele interne. Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, cîte o cană cu borş în care se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin. Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu borş, băut înainte de a mînca. Persoanele care au afecţiuni pulmonare se refac mai repede dacă, în loc de apă, consumă în fiecare zi un litru de borş amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din două linguriţe de flori uscate şi o cană de apă clocotită). Această băutură se îndulceşte cu miere şi se bea înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin două luni. În cazuri grave, terapia se poate prelungi încă două săptămîni. De asemenea, borşul scade tensiunea şi reduce colesterolul, curăţă rinichii previne tromboza şi infarctul, iar ultimele studii arată că este anticancerigen, luptînd cu cancerul de colon. Este folositor în boli cardiace, insomnii sau după un efort fizic sau intelectual. Singurele restricţii sînt în caz de ulcer gastro-duodenal şi gastrită.

Bun în cure de slăbire şi pentru frumuseţe

Curele cu borş sînt eficiente dacă durează trei săptămâni. Este indicat ca borşul să se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Dacă vrem să slăbim, se creşte progresiv numărul cănilor, pînă la 7. Borşul poate fi băut şi nediluat, însă are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suportă mirosul. Pentru a-i rafina şi îmbunătăţi gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfeclă de zahăr sau zer. Cura internă este recomandată în: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboză, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză, intoxicaţii cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin. Extern, se pot face spălături cu borş în ulcere cutanate, degerături sau uscăciuni ale pielii.
În cosmetică, borşul face tenul catifelat. Se tamponează pielea cu vată înmuiată în borş sau se foloseşte în prepararea măştilor cosmetice. Înmoaie mai ales pielea uscată. Efectul borşului este salutar pentru ten în perioadele reci sau cu vînt puternic. Specialiştii în geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat că borşul favorizează absorbţia în intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul şi aurul, dar şi a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.

Borşul de acasă

Nutriţioniştii nu recomandă borşul industrial, de cumpărat. Acesta conţine aditivi alimentari care dau un gust bun mîncării, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun borş este cel preparat acasă. Avem nevoie de 1 kg tărîţe de grîu, 200 g mălai, 200 g de huşti (tărîţe folosite de la alt borş) sau 20 g de drojdie de bere, o mînă de frunze de vişin, mărar sau leuştean verde sau uscat. Tărîţele se amestecă bine cu mălaiul şi cu huştile. Se adaugă 0,5-1 l de apă călduţă. Plămada se lasă la dospit timp de 20-30 minute. Se adaugă frunzele de vişin şi mărarul. Se toarnă 9 l de apă caldă, se acoperă vasul cu un tifon şi se lasă deoparte, la temperatura camerei, pentru una-două zile. La început, se amestecă de cîteva ori cu o lingură de lemn. După ce s-a acrit, se filtrează, se pune în sticle şi se păstrează la frigider. Vasul în care se prepară borşul trebuie să fie foarte curat şi nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire creşte pînă la 3-4 zile.

Ştiaţi că?

- În loc de tărîţe de grîu se pot folosi cîteva felii de pîine neagră (300g). În acest caz se pune mai mult mălai. Cam 300g mălai la 300g pîine neagră. În rest, reţeta este aceeaşi. În varianta cu pîine neagră, borşul se va acri în 5-6 zile.
- Cînd se prepară borşul vara, în ultima zi de fermentare, se pot adăuga în vas ierburi aromate şi frunze de legume: pătrunjel, ţelină, leuştean. Plantele nu se adaugă mai repede, ci numai în ultima zi, pentru a da maximum de aromă.
- Borşul se adaugă în ciorbe numai după ce a fost fiert în prealabil şi după ce legumele şi carnea din ciorbe au fiert.
- Prin părţile Ardealului, există o superstiţie care spune că borşul se acreşte numai dacă e pus marţi sau joi, iar cel care îl prepară trebuie să tragă de păr pe cineva, căci numai aşa se acreşte borşul.
- Amestecat cu un strop de miere, borşul devine o băutură răcoritoare excelentă, preferată şi de copii.

Borş de sfeclă roşie

. Pentru toate problemele de ficat şi de fiere, e bun borşul de sfeclă roşie. Avem nevoie de 1 kg de sfeclă roşie, o legătură de pătrunjel, una de mărar, una de leuştean, o căpăţînă de usturoi, o linguriţă de drojdie sau o mînă de mălai. Toate se pun la borcan, se toarnă deasupra apă şi se lasă la macerat. Cînd lichidul este acrit, se strecoară şi se reumple cu apă borcanul. Borşul care rezultă a doua oară este mai slab, dar încă bun. Din prima strecurare, se beau două pahare pe zi, din a doua, cîte patru pahare pe zi. Este foarte util bolnavilor de hepatită. Acţionează ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sîngelui.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5007
  • Thank you received: 713
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Rasp: Ghid de sanatate acum 4 ani 3 luni #33356

Sistemul imunitar, obligat să atace cancerul! O nouă strategie care ar putea să ajute şi în lupta contra unor boli autoimune: diabet tip 1, scleroză în plăci

O tehnică medicală, care are ca scop determinarea unor celule din sistemul imunitar să atace celulele maligne, pregătesc cercetătorii americani. Această tehnica ar putea fi eficientă nu numai în cazul pacienţilor bolnavi de cancer, ci şi al suferinzilor de unele boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 sau scleroza în plăci.

Şi, iată, primele rezultate sunt încurajatoare. În câteva cuvinte mecanismul noii tehnici medicale este următorul. Sistemul imunitar, îşi recuperează un echilibru relativ, care permite, totuşi, organismului să facă faţă atacului virusurilor, bacteriilor şi paraziţilor. Şi acest mecanism are loc fără a se întoarce împotriva organismului.

Un recent studiu apărut în revista Nature Medicine citat de BBC News sugerează că, în curând, vor apărea noi tratamente care vor acţiona asupra sistemului imunitar, astfel încât să fie mai eficiente în lupta contra cancerului, dar şi contra unor boli autoimune, cum ar fi diabetul tip 1 sau scleroza în plăci.

Cercetătorii americani de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia şi-au concentrat studiile lor asupra celulelor Treg, implicate în menţinerea toleranţei imunitare. Încercând să acţioneze asupra modului de funcţionare a acestor celule, care împiedică sistemul imunitar de a-şi ataca propriul corp, cercetătorii au obţinut, de fapt, ca aceste celule să ţintească tumorile maligne. Şi la rozătoarele asupra cărora s-a experimentat această tehnică sistemul imunitar a reuşit să limiteze expansiunea unui cancer pulmonar. Celule Treg sunt implicate în declanşarea bolilor autoimune, inclusiv a cancerului. Aceste celule au rolul de a ţine sub control sistemul imunitar, în sensul ca acesta să nu-şi atace propriul organism. Or, cercetătorii americani au vizat tocmai dirijarea acestor celule exclusiv contra celulelor maligne.

Doctorul Emma Smith, unul dintre autorii studiului, a declarat că “a prelua puterea asupra sistemului nostru imunitar şi a o folosi în lupta contra cancerului reprezintă o soluţie promiţătoare, studiată intens de cercetători din întreaga lume”. Aceste rezultate sunt extrem de importante pentru punerea la punct a noi tratamente. Dar, aşa cum subliniau şi autorii acestui studiu, cercetările sunt încă în fază incipientă, la ora actuală neexistând date elocvente asupra beneficiilor pentru pacienţi. Asta înseamnă că sunt necesare noi studii până la aplicarea acesteia pe pacienţi.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5007
  • Thank you received: 713
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 4 ani 3 luni by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ghid de sanatate acum 4 ani 3 luni #33357

Singurătatea face de două ori mai multe victime decât obezitatea

Singurătatea constituie un pericol serios pentru sănătate, afirmă Jessica Olien pe site-ul Slate. Tânărul redactor a renunţat la agitaţia newyorkeză iarna trecută, optând pentru o viaţă mai liniştită la Portland. A încercat să se întâlnească cu oamenii în baruri, librării, parcuri. "Simţeam că nu am nicio legătură cu ei", scrie ea. Tristă, se trezea adesea panicată în toiul nopţii.



Căutând o soluţie de ieşire din pasa proastă, Jessica a citit studii îngrijorătoare despre lipsa interacţiunilor sociale. "Singurătatea nu numai că ne îmbolnăveşte, dar ne şi omoară", arată ea. Riscul de mortalitate este comparabil cu cel legat de fumat, singurătatea fiind "de două ori mai periculoasă decât obezitatea". Izolarea socială "slăbeşte sistemul imunitar şi provoacă inflamaţii, ceea ce poate duce la artrită, diabet şi boli cardiace. Singurătatea ne frânge inimile, iar cultura noastră vorbeşte rar despre aceste lucruri", adaugă Jessica Olien.

În epoca reţelelor sociale, cine nu are prieteni nu este prea bine văzut. "Dacă aş fi o persoană mai bună, nu aş fi singură, deşi, în termeni de interacţiuni umane, numărul persoanelor cunoscute nu este el mai bun indicator", crede Jessica. Ca în multe situaţii, calitatea primează, nu cantitatea.

În prezent, societatea are grijă să găsească măsuri eficiente împotriva obezităţii sau a fumatului, dar nu şi a singurătăţii în care trăiesc mulţi. "Nu a existat până acum niciun doctor care să mă întrebe câte interacţiuni sociale mulţumitoare am în viaţa mea", arată redactorul de la Slate, care s-a hotărât în cele din urmă să se întoarcă la New York.AGERPRES/ (AS -editor: Lelia Bretan)

P.S. Am copiat acest articol, l-am citit ,insa nu cred ca lucrurile stau astfel. Aceasta ziarista confunda propia singuratate,frustrarea ei cu alte probleme ale vietii. Parerea mea !
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5007
  • Thank you received: 713
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 4 ani 3 luni by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ghid de sanatate acum 3 ani 8 luni #36663

CANCERUL - O BOALA CARE SE POATE TRATA

Astazi vom imparti un mesaj postat de o doamna pe o retea de socializare, unde ne dezvaluie adevaruri "miraculoase" de tratare a cancerului. Este o relatare, rolul nostru de a impartasi acest mesaj e doar de informare, atat. Concluziile, parerile si teoriile privind aceasta metoda naturista consideram ca totusi trebuie discutate cu specialistii in domeniu.


“Stiu ca un cunoscut profesor universitar care se ocupa de bolnavii de rinichi din Cluj i-a recomandat unei prietene sa bea in fiecaredimineata,pe stomacul gol, cate un pahar de apa cu o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o zi si un pahar de apa cu zeama de la o lamaie in cealalta zi, tratatmentul fiind continuat zilnic, alternativ, timp de o luna de zile. Prietena mea a scapat de cancerul de la rinichi si acum isi mentine starea de sanatate fiind atenta la apa si mancarea ce o consuma. (Din pacate mancarea din zilele noastre este otravita cu tot felul de chimicale (E-uri, conservanti, coloranti) care sunt foarte cancerigeni. Aproape ca nu poti gasi mancare fara aceste otravuri... care ne inseala papilele gustative si ne imbolnavesc zi de zi pe noi si pe copiii nostri. Nu cred ca marii fabricanti de mancare au curajul sa-si consume produsele acestea otravite cu buna stiinta...) Cand eram mici parintii ne dadeau sa bem un pahar de apa cu bicarbonat de sodiu cand aveam probleme cu digestia sau ne puneau sa facem gargara cu apa cu bicarbonat de sodiu cand aveam limba alba(de la candida albicans) sau afte bucale si toate treceau ca prin minune...

Lamaia (Citrus limonum Risso, Citrus limon (L) Burm, Citrus medica) este un produs miraculos pentru a ucide celulele canceroase. Este de 10.000 mai eficient decat chimioterapia. De ce nu am aflat de asta? Fiindca exista organizatii interesate sa gaseasca o versiune sintetica, care sa le permita sa obtina castiguri fabuloase. Asa ca, de acum inainte poti sa ajuti un prieten care are nevoie, spunandu-i ca este favorabil sa bea lamaie cu bicarbonat ca sa previna boala. Gustul este agreabil si bineinteles nu produce efectele oribile ale chimioptrapiei. Si daca ai posibilitatea, planteaza un lamai (copac) in curtea sau in gradina ta. Toate partile sunt utile. Prima data cand vrei sa bei un suc, cere-l din lamaie naturala, fara conservanti. Cate persoane mor in timp ce acest secret a fost pastrat ca sa nu puna in pericol profiturile multimilionare ale marilor corporatii? Asa cum se stie lamaiul arbore este mic. Nu ocupa mult loc, este cunoscut cu numele de limonero, lamai, lima.

Fructul este un citric. Pulpa se poate manca ca atare sau se foloseste in mod normal la bauturi, serbet, dulciuri. Interesul pentru aceasta planta se datoreaza puternicelor sale efecte anti-cancerigene. Desi i se atribuie mult mai multe proprietati, cea mai interesanta este aceea de a avea efect asupra chisturilor si tumorilor. Aceasta planta este un remediu impotriva cancerului verificata in toate felurile de cancer. Bicarbonatul schimba PH-ul corpului, si se afirma ca este de mare folos in toate felurile de cancer (nota: cancerul este produs de o ciuperca numita Candida....si se recomanda tratamentul cu bicarbonat impotriva bolii!) Este considerat ca un agent anti-microbian cu spectru larg impotriva infectiilor bacteriene si ciupercilor care traiesc in mediu acid, dar adaugand bicarbonatul in limonada se schimba PH-ul organismului; este eficient impotriva parazitilor interni, viermilor, regleaza tensiunea arteriala mare si este antidepresiv, combate tensiunea si tulburarile nervoase.

Sursa acestei informatii este fascinanta. Provine de la cei mai mari fabricanti de medicamente din lume, care afirma ca dupa mai mult de 20 probe de laborator, realizate incepand din 1970 frotiurile au aratat ca distruge celulele maligne in 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de san, de prostata, de plaman, de pancreas. Componentele acestui arbore au demnstrat ca actioneaza de 10.000 mai bine incetinind cresterea celulelor canceroase ca si produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic, folosit in mod uzual. Si ce este inca si mai uimitor: acest tip de terapie cu extras de lamaie si bicarbonat, distruge doar celulele maligne de cancer, neafectand celulele sanatoase.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Ghid de sanatate acum 3 ani 8 luni #36682

Oul, un medicament incredibil

- Oul - il putem manca in post?
In ultimii doi ani, insa, Directia de Sanatate Publica, plina de grija parinteasca pentru romani, a luat masuri pentru… protejarea cetatenilor, aplicand amenzi in stanga si in dreapta, celor care stateau cuviincios, cu cosuletul de oua, pe marginea drumului, adica bietilor tarani.
Si asa au disparut toti producatorii , care s-au reprofilat, iar noi trebuie sa cumparam oualele “extraodrinare” ce se gasesc in supermarketuri . Trebuie sa stiti ca acest fel de oua, de tara, sunt si un medicament cat se poate de serios. Ele concureaza cu sanse mari la titlul de cel mai complet aliment, fiind o sursa extraordinara de aminoacizi esentiali, de vitamine si de oligoelemente. Intr-un ou se afla tot ceea ce ii trebuie unui pui de gaina ca sa creasca si sa devina capabil sa se hraneasca singur, intr-un timp foarte scurt. Asa ca ne putem da seama de forta terapeutica a acestui aliment. Totul este sa stim cum sa-l folosim si la ce este bun, lucruri pe care le vom afla in cele ce urmeaza.
Mod de administrare
Exista o serie de controverse legate de modul in care este cel mai bine sa consumam ouale. Cei mai multi naturisti sustin, cu argumente puternice, ca forma de administrare in care „rodul“ gainilor are maximum de calitati nutritive si terapeutice este oul crud. Pe de alta parte, epidemiologii atrag atentia despre posibilitatea existentei unei bacterii foarte periculoase (Salmonella enteritidis) prezenta pe coaja oualor, si care ar putea ajunge in organism, in cazul in care le consumam nefierte. Controversele, insa, nu se opresc aici, motiv pentru care vom alege formele de administrare cele mai bune.
Ouale crude
Se consuma complet nepreparate termic, dupa ce coaja le-a fost foarte bine spalata cu apa calda si cu detergent pentru vase (pentru a indeparta posibilele microorganisme patogene), iar apoi au fost indelung clatite. Dupa spargere, albusul se separa complet de galbenus, doar acesta din urma fiind consumat, ca atare, sau impreuna cu ulei de masline si putina sare, ori amestecat cu lapte si miere, sau frecat cu miere si scortisoara etc. Este foarte important ca de la ouale crude sa se consume doar galbenusul. Cercetari recente au demonstrat ca ingerarea albusului crud de ou impiedica absorbtia la nivelul tubului digestiv a unor minerale si a unor vitamine (mai ales biotina, adica vitamina B7), foarte importante pentru organism.
Galbenusul de ou crud este foarte bogat in fier asimilabil, in lecitina (esentiala pentru memorie si pentru metabolismul grasimilor), in colina (necesara pentru transmiterea impulsurilor nervoase si pentru sanatatea ochilor), in pigmenti cu efect antioxidant si antitumoral. Practic, cea mai mare parte a substantelor vindecatoare din ou sunt prezente la nivelul galbenusului. Consumat crud, el este mai bine tolerat de catre organism decat cel gatit, in cazul sau inregistrandu-se cele mai putine reactii alergice.
Ouale fierte in coaja
Fierbeti ouale, dar nu prea mult. Ouale se pun in apa clocotita, unde se lasa vreme de 4-6 minute, pana cand albusul se intareste complet, iar galbenusul ramane moale sau semi-moale. Prin fierberea albusului, o glicoproteina din compozitia sa (avidina), vinovata de blocarea proceselor de absorbtie a unor nutrienti in organismul uman, este inactivata, ceea ce face sa poata fi consumat intreg oul fara a avea efecte nedorite.
De asemenea, prin fierberea oualor este distrusa bacteria Salmonella, fiind eliminat pericolul toxiinfectiilor alimentare grave, produse de aceasta. Ce-i drept, conform studiilor facute de institute de cercetare din Statele Unite si din Europa, sansa de a nimeri un ou contaminat cu aceasta bacterie este de doar 1:20.000 (de 1:30.000, dupa alte studii), insa persoanele cu imunitate scazuta, copiii ori femeile insarcinate, este bine sa isi ia toate masurile de precautie in acest sens.
Ouale ochiuri
Ochiurile prajite in ulei, la fel ca si feluritele tipuri de omleta, sunt, fara doar si poate, cele mai putin sanatoase dintre toate formele de consum ale acestui aliment. Aceasta, deoarece prin prepararea termica la 160 de grade Celsius (temperatura de fierbere a uleiului de floarea-soarelui), multe din proteinele din componenta oului sunt denaturate si pot deveni chiar toxice pentru organism, in timp ce vitaminele sunt distruse. Mult mai sanatoase sunt „ochiurile in apa“ (ochiuri romanesti), obtinute prin punerea oualor sparte in apa clocotita cu sare si tinerea lor pe foc mic, pana cand albusul se intareste complet.
In ce priveste aplicatiile terapeutice ale oului, acestea se refera exclusiv la cazurile in care acest aliment este administrat crud sau fiert, singurele forme in care substantele active valoroase din acest aliment nu sunt distruse.
Tratamente posibile:
* Alzheimer – mai multe studii facute in Statele Unite arata ca aproximativ 90% din populatia statelor cu alimentatie de tip occidental are un deficit de colina in alimentatie. Continuta in abundenta in galbenusul de ou, colina este o substanta cu un rol extrem de important in formarea acetilcolinei, implicata in transmiterea impulsurilor nervoase si care este deficitara la persoanele care sufera de dementa senila, in general, si de Alzheimer in special. Suplimentarea cantitatilor de colina prin consumul galbenusului de ou crud este, ca atare, un bun mijloc profilactic impotriva acestei afectiuni.
* Degenerescenta maculara – doua studii facute la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite, au aratat ca persoanele care consuma un galbenus de ou pe zi au in sange o concentratie de luteina si de zeaxantina mult mai mare decat persoanele cu o dieta fara oua proaspete. Or, cresterea concentratiei acestor doua substante in sange (de fapt, sunt pigmentii care dau culoarea specifica galbenusului) reduce cu peste 50% riscul aparitiei si al evolutiei degenerescentei maculare.
cel mai sanatos: galbenusul
* Cataracta – intr-un alt studiu, cercetatorii danezi au demonstrat ca un ou consumat zilnic reduce in medie cu 26% riscul de a dezvolta cataracta odata cu varsta. De acest efect sunt de „vina“, din nou, cei doi pigmenti mentionati, adica luteina si zeaxantina, care sunt antioxidanti puternici, stopand sau incetinind procesele degenerative din organism.
* Malnutritia – cercetarile medicale arata ca ouale aduc un aport foarte important de aminoacizi esentiali, de oligoelemente si de vitamine extrem de necesare sanatatii organismului. Astfel, boli specifice malnutritiei, cum ar fi rahitismul, anemia, avitaminoza etc., sunt evitate, consumand 1-2 oua zilnic, in mod constant. De altfel, obiceiul de a consuma multe oua in perioada Pastelui este o masura foarte inteleapta de a compensa unele carente nutritive din timpul celor sapte saptamani de post de dinainte, timp in care se consuma exclusiv hrana vegetala.
* Boala coronariana si infarctul miocardic – vreme de mai multe decenii s-a crezut ca un consum regulat de oua este un factor cauzator de boli ale arterelor, si aceasta, din cauza continutului ridicat de colesterol din galbenusul de ou. In ultimii cincisprezece ani, insa, tot mai multe studii au aratat ca lucrurile stau exact… pe dos, consumul de oua proaspete nefiind un factor agravant, ci unul profilactic pentru boala coronariana. De exemplu, cercetari facute la prestigioasa Universitate de Medicina Harvard au aratat ca un consum regulat de oua transforma homocisteina (un aminoacid neurotoxic, periculos pentru vasele de sange si inima) intr-o substanta inofensiva pentru sistemul cardio-vascular. Mai mult, consumul regulat de oua previne oxidarea colesterolului si a trigliceridelor pe artere, fiind un excelent profilactic pentru ateroscleroza. Nu in ultimul rand, studiile au aratat ca un consum regulat de oua proaspete reduce riscul de infarct miocardic.
* Trombozele – cercetari facute in anul 2003 in Coreea de Sud au aratat ca un consum zilnic de galbenus de ou are efecte antiagregante plachetare, prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sange). Conform respectivelor cercetari, efectul de prevenire al trombozelor este direct proportional ca intensitate cu cantitatea de galbenus consumata zilnic. Curele de 1-2 saptamani, timp in care se consuma unul-doua galbenusuri de ou pe zi, sunt un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai ales primavara, cand alimentatia cu multe verdeturi favorizeaza coagularea mai rapida a sangelui.
* Cancerul mamar – un studiu initiat de Universitatea de Medicina din Oregon, Statele Unite, si desfasurat in Shanghai (sudul Chinei), pe un esantion de peste 1000 de femei, a aratat ca riscul de a dezvolta cancer la san scade simtitor la femeile care consuma frecvent galbenus de ou proaspat. De „vina“ pentru acest efect sunt, se pare, substantele cu puternic efect antioxidant din ou, care stopeaza procesele de transformare a celulelor sanatoase in celule maligne.
Tratamente interne
* Tulburari de memorie – se face o cura de patru saptamani, timp in care se consuma cate 1-2 galbenusuri de ou pe zi. Aceasta cura se poate repeta dupa o pauza de minimum trei saptamani si, datorita aportului sau de lecitina, colina si alte substante implicate in procesele de transmitere a impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are efecte gradate de ameliorare a functiei de memorare. Se pare ca si alte functii cognitive, cum ar fi atentia ori capacitatea de corelare, sunt imbunatatite de consumul de galbenus de ou proaspat.
* Sindrom de oboseala cronica, deficit de atentie – se face un tratament de 1-2 luni, timp in care se consuma doua oua pe zi, cate 5 zile pe saptamana. Cel mai bine se asociaza ouale cu alimente cum ar fi urzica, spanacul ori leurda, bogate in clorofila si usor de digerat, cu care fac un tandem excelent pentru recuperarea capacitatilor psihice si fizice.
* Colesterol si trigliceride marite – cei mai multi dintre noi stiu ca ouale nu sunt bune, deoarece maresc valorile colesterolului din sange. Realitatea este mult mai nuantata: in organismul nostru exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate mare (HDL) este numit si „colesterolul bun“, deoarece impiedica aparitia pe vasele de sange a depunerilor de grasimi, pe care le mentine in stare solubila, acest tip de colesterol fiind un factor cheie in prevenirea bolilor de inima. Colesterolul cu densitate scazuta (LDL), in schimb, este „colesterolul rau“, care se depune pe artere si duce la aparitia bolilor cardio-vasculare. Ei bine, ouale, conform ultimelor studii, cresc doar „colesterolul bun“, cel „rau“ ramanand la valorile normale. Peste 255 de studii, facute pe un numar total de 8.000 de persoane, vin sa demonstreze efectul pozitiv al consumului de oua proaspete asupra oamenilor cu valori ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele normale. Inlocuirea consumului de carne, de grasimi hidrogenate (margarina), de prajeli, cu consumul de oua este, probabil, prima si cea mai eficienta masura pentru tinerea sub control a acestei probleme de sanatate.
* Fracturi, tulburari de calcifiere – ouale sunt printre foarte putinele alimente care contin vitamina D naturala, esentiala pentru asimilarea calciului si pentru fixarea sa in oase. Mai mult, consumul de aminoacizi si de vitamine din oua accelereaza procesele de regenerare a tesuturilor, inclusiv a tesutului osos. Ca atare, pentru refacerea mai rapida dupa fracturi se recomanda o cura de 30-45 de zile, timp in care se consuma cate 1-2 oua proaspete pe zi.
* Reumatism – un studiu facut in Grecia, sub conducerea prof. Dr. P. Detopolou, arata ca anumite combinatii de alimente au efecte antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile cu acele ale medicamentelor de sinteaza. Colina continuta in oua este una din cele mai bune substante antiinflamatoare, dar aceasta, atunci cand este consumata in asociere cu o alta substanta, betaina, pe care o gasim in spanac si in sfecla rosie. Asadar, daca vreti sa scapati de durerile de articulatii, de membrele intepenite si lipsite de mobilitate, consumati traditionalul spanac cu ochiuri fierte in apa, ori oua cu salata de sfecla rosie. Aceste alimente, consumate de 4-5 ori pe saptamana, vreme de minimum 3 luni, asociate si cu alti factori terapeutici (regim cu multe cruditati, gimnastica medicala) va vor ajuta nesperat de mult in lupta cu afectiunile reumatice.
* Obezitate, supraponderalitate – un colectiv de cercetatori de la Universitatea din Louisiana, Statele Unite, a studiat efectul consumului de oua asupra pacientilor supraponderali. Testul a fost facut pe 160 de pacienti, dintre care jumatate au consumat la fiecare mic dejun doua oua, iar ceilalti aceeasi cantitate de calorii, dar din alte surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, painea etc. Simultan, la ambele grupuri de pacienti, numarul de calorii din dieta zilnica a fost redus in aceeasi masura. Dupa opt saptamani de regim, rezultatele au fost surprinzatoare: grupul celor care au consumat oua la micul dejun a scazut in medie cu o greutate de aproape doua ori mai mare decat cei din grupul de control (2,4 kg fata de 1,4 kg). Asadar, daca vreti sa slabiti, impuneti-va restrictii alimentare nu prea severe, si nu uitati sa consumati oua la micul dejun, iar efectele vor fi surprinzatoare, la modul cel mai placut.
* Sarcina – oul este, se pare, alimentul ideal pentru femeile insarcinate. In primul rand, ouale sunt foarte bogate in colina, esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos al foetusului. Apoi, sunt bogate in fier asimilabil, in vitamine din complexul B, in vitamina D (esentiala pentru dezvoltarea sistemului osos al foetusului), fiind foarte bine tolerate de organism. Se recomanda consumul a doua oua pe zi, de cinci ori pe saptamana, mai ales la micul dejun. Cea mai buna forma de administrare sunt ouale fierte, usor de digerat si asimilat. Acelasi “tratament” este foarte valoros si in timpul alaptarii, stimuland productia de lapte si crescand valoarea nutritiva a acestuia.
* Adjuvant in tratamentul infectiilor – doua oua consumate zilnic asigura aproape jumatate din cantitatea de seleniu organic necesara organismului. Or, seleniul este foarte important pentru imunitate, administrarea constanta a acestui oligoelement crescand productia de celule ale sistemului imunitar si activandu-le pe cele existente. Studiile arata ca suplimentarea seleniului in forma organica, din alimentatie, ajuta organismul sa lupte mai eficient cu infectiile, dar si cu anumite afectiuni tumorale, cum ar fi cancerul de prostata sau ovarian.
* Imbatranire prematura – consumul de oua proaspete aduce in organism o serie intreaga de substante care relanseaza activitatea glandelor endocrine (gonade si suprarenale in special), incetinesc sau chiar stopeaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, impiedica procesele de distructie la nivelul articulatiilor. Foarte multe retete reintineritoare din medicina populara de la noi si din toate tarile Europei si ale Asiei includ oul, mai ales galbenusul, ca ingredient de baza. Un tratament intineritor foarte bun este consumul dimineata a doua galbenusuri de ou amestecate cu ulei de masline si cu putina sare. Pe termen lung, mai ales, aceasta combinatie are efecte impotriva imbatranirii surprinzator de puternice.
* Adjuvant in boala canceroasa – mai multe studii statistice au aratat ca persoanele care consuma frecvent galbenus de ou proaspat au o incidenta a bolii canceroase mult mai scazuta. Dar de aici si pana la a recomanda acest aliment in dieta anti-cancer (unde de cele mai multe ori aportul de proteine este contraindicat) este cale lunga. Iata, insa, o reteta de fitoterapie traditionala, in care oul este asociat cu o planta medicinala: Se administreaza dimineata o lingurita cu varf de pulbere de iarba de napraznic (Geranium robertianum), amestecata cu un galbenus de ou crud, iar pe parcursul zilei se ia de inca trei ori cate o lingurita de pulbere de napraznic pe stomacul gol. Tratamentul se asociaza cu regim vegetarian cu foarte multe cruditati, durand minimum un an. Se poate asocia si cu alte plante si remedii, neexistand incompatibilitati in acest sens.
* Anemie feripriva – fierul continut de catre oua este, se pare, cel mai usor asimilabil. Alte alimente care contin cantitati insemnate de fier sunt urzica, spanacul, sfecla rosie, care toate sunt consumate in mod traditional alaturi de ou. Mai trebuie mentionat ca leurda, desi contine cantitati mici de fier, ajuta foarte mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste alimente vor fi consumate zilnic, primavara, pentru refacerea fierului din organism.
* Avitaminoza B – oul contine vitaminele B2, B5, B7, B12, toate intr-o forma foarte usor asimilabila. Consumul a doua oua pe zi, vreme de cinci zile pe saptamana, acopera o cantitate insemnata din necesarul zilnic din aceste vitamine al organismului.
oua Oul, un medicament
incredibil
Tratamente de infrumusetare
* Parul si unghiile – datorita continutului sau de vitamine (inclusiv vitamina D), de oligoelemente si de aminoacizi, ouale administrate intern favorizeaza cresterea parului si a unghiilor sanatoase. Persoanele care au unghiile si parul fragil ar trebui sa consume macar de cinci ori pe saptamana cate un galbenus de ou crud, in cure de 1,5 – 3 luni.
* Tenul iritabil – doua albusuri batute spuma se pun pe portiunile de ten afectate, unde se tin vreme de 15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Este un tratament simplu, dar cu efecte antiinflamatoare si calmante puternice.
Precautii si contraindicatii:

Ouale sunt mentionate pe lista celor 10 alimente care produc cel mai frecvent alergii.
Cele mai periculoase sunt, se pare, ouale de la gaini crescute cu concentrate chimizate, gatite la temperaturi mari sau conservate. Alergia la oua se manifesta prin indigestii, catar bronsic, mancarimi si eruptii la nivelul pielii.
Cel mai bine este tolerat, din punctul de vedere al sensibilitatii alergice, galbenusul de ou crud. Ouale nu vor fi consumate prajite sau gatite la temperaturi inalte de persoanele care sufera de hepatita, deoarece au o toxicitate ridicata.
  • VASILESCU
  • Avatarul lui VASILESCU
  • Deconectat
  • Elite Member
  • SUNT UN SIMPLU MURITOR. DE UN LUCRU-MI PARE RAU CA
  • Posts: 204
  • Thank you received: 98
  • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ghid de sanatate acum 3 ani 2 luni #38540

Sapte motive nebanuite de cadere a parului

In general, caderea parului se intalneste la barbati, dar problema poate afecta in aceeasi masura femeile, devenind pentru ele un adevarat handicap estetic.

Pierdera zilnica a parului depinde de varsta, de natura lui, de factori externi (cum ar fi anotimpul), dar si de altii pe care poate nici nu-i banuiti. Nu intrati in panica, atunci cand veti observa o cadere a parului intr-o cantitate mai mare decat in mod obisnuit.

Medisite va expune prin intermediul specialistilor dermatologi 7 motive demne de a fi luate in seama, ca sa nu ajungeti in situatia de a avea un par din ce in ce mai rar si inestetic.

Alergia sau intoleranta la un anumit aliment

Intre alimentatie si par exista o stransa legatura. Astfel "alergia puternica sau intoleranta la un aliment pot provoca un deficit mare de vitamine si minerale", explica dermatologul Isabelle Masson.

Cele doua elemente sunt esentiale structurii, rezistentei si duratei de viata a firului de par. De asemenea, toxiinfectia sau intoleranta alimentara pot produce organismului un dezechilibru intern cu consecince nedorite pentru podoapa capilara.

Volumul muzicii

Potrivit declaratiilor autorilor unui studiu american, muzica ascultata la volum exagerat nu reprezinta doar pentru urechi un pericol, ci si pentru par. "In medie, 15% dintre americani, de exemplu, sunt victime ale caderii parului din cauza expunerii la zgomot prea puternic".

Sunetul provoaca vibratii in timpan (ce pot cauza pierderea auzului), acestea se propaga apoi pana in zona creierului, al carui metabolism este responsabil de cresterea parului. In opinia cercetatorilor, dincolo de 85 de decibeli, sunetul poate "distruge celulele capilare".

Probleme cu tiroida

Caderea parului face parte dintre primele simptome ale hipotiroidiei. Secretia hormonilor tiroidieni fiind incetinita, grasimile se acumuleaza in organism.

Acest stres oxidativ intrerupe ritmul ciclului capilar si accelereaza ultima sa etapa, telogena, adica moartea firelor de par. Cat priveste faza anagena, care corespunde duratei de viata a parului, la fel este incetinita.

Lipsa de zinc

Oligoelement esential pentru sanatatea parului, zincul "intervine in formarea keratinei si a colagenului care fixeaza si structureaza parul", precizeaza Sylvie Garnier-Lyonnet, specialist in dermatologie.

Mai mult, zincul protejeaza parul de agresiuni exterioare (poluare, soare, zgomot) si-l intareste. Se gaseste in carnea rosie, peste, scoici si paine integrala.

Menopauza

La menopauza, 45% dintre femei se vor confrunta cu problema caderii persistente a parului, cel mai mult deasupra capului. Este, cum explica dermatologul mentionat, "alopecia androgenica".

In timpul menopauzei, nivelul estrogenilor, adica al hormonilor feminini cu rol protector impotriva hormonilor androgeni, scade. Liberi, androgenii circula prin sange si afecteaza scalpul. Inflamatia conduce la caderea parului.

De retinut ca si in timpul sarcinii (asociata cu dereglarea hormonala) are loc pierderea unei mari cantitati de par.

Prea mult stres

Grijile duc la albirea, dar si la caderea parului. "Hormonii stresului ajung in sange si atunci ciclul pilar se modifica. Faza anagena de crestere se accelereaza, declansand prematur faza catagena (devitalizarea firului de par) ".

Fenomenul a fost observat de catre oamenii de stiinta la soareci. Unii au fost supusi la un stres major, altii deloc. La sfarsit, s-a constatat ca primii au pierdut din blana lor, iar ceilalti, nu.

Tabacismul

Tabacul creaza stresul oxidativ responsabil de producerea cytokinelor inflamatorii, hormoni ce impiedica hranirea foliculilor pilosi. Astfel parul se fragilizeaza si cade mult mai devreme decat ati crede.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Florin Yry

Rasp: Ghid de sanatate acum 3 ani 1 lună #38957

Uleiul de cocos ucide 93% din celulele cancerului in 48 de ore

Cel mai recent studiu de laborator a aratat ca acidul lauric poate ucide mai mult de 93% din celulele cancerului de colon (Caco-2), in maxim 48 de ore dupa tratament. Trebuie avut in vedere faptul ca acidul lauric din uleiul de cocos a avut o concentaratie de 50 % din uleiul de cocos.

De cumparat, de AICI ;)

Ceea ce este mai interesant este faptul ca acidul lauric este de fapt "otrava" celulelor canceroase. Acesta declanseaza un stres oxidativ profund si simultan, scazand nivelul de glutation din celule - care este de fapt de ceea ce celulele canceroase au nevoie pentru a se proteja impotriva stresului oxidativ crescut.

Cele mai recente studii au confirmat potentialul anti-cancer al uleiului din nuca de cocos, dar un numar mare de incercari medicale au stabilit beneficiile sale de sanatate cu mult timp in urma.

Aplicarea de ulei din nuca de cocos este un mod natural de a ucide o varietate de virusi, bacterii, ciuperci si paraziti. Uleiul din nuca de cocos imbunatateste digestia, stimuleaza metabolismul ficatului si reduce inflamatiile. Atunci cand este aplicat pe piele, acesta contribuie la curatarea pielii, accelerand procesul de vindecare a ranilor.

Astazi, uleiul de cocos este folosit in tratamentele de colesterol pentru pacientii diagnosticati cu boli de inima cronice. De asemenea, este benefic in tratamentul bolii Alzheimer, precum si in reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange.

Asa cum deja am mentionat, ulei de nuca de cocos reprezinta 50% acid lauric, o triglicerida cu catena medie, care nu este frecvent intalnita in foarte multe produse naturale. Ati putea gasi ca este util sa stim ca uleiul din samburi de palmier are, de asemenea, in jur de 50% acid lauric. Cercetatorii au descoperit ca acidul lauric reprezinta aproximativ 2% din continutul de grasime din laptele de vaca si 6% grasime din laptele de mama.

Aceste fapte implica faptul ca oamenii pot avea nevoie, in mod natural, mai mare pentru acest acid gras. Trebuie avut in vedere faptul ca aceste rezultate nu inseamna neaparat ca nuca de cocos este leacul pentru cancer. Acesta este doar unul dintre mai multe moduri naturale pentru a lupta impotriva lui.

Cel mai important lucru este sa realizam ca prin cercetarea si schimbul de informatii utile cu altii ne putem creste posibilitatea de a gasi cure si a masuri preventive. Mai mult decat atat, trebuie sa credem ca Mama Natura este prietena noastra, si sa incepem sa ne folosim de ajutorul ei, in loc sa ne dam vietile noastre in mainile medicinei conventionale.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Ghid de sanatate acum 2 ani 10 luni #39865

Sucul de cartofi, cel mai bun medicament natural pentru bolile de stomac.
Sucul de cartof crud trateaza aciditatea gastrica, ulcerele, calmand si cicatrizand mucoasele digestive. Este si un bun antispastic, diuretic si emolient. Pentru chinuitoarele dureri de cap, insotite de multe ori si de insomnii, sucul de cartof este un remediu excelent. Daca, timp de o saptamana, veti bea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, 50 ml de suc de cartof crud in combinatie cu 100 ml de apa calda, veti rezolva multe dintre problemele dumneavoastra de sanatate. Ca toate sucurile proaspete, si cel de cartof se altereaza destul de repede, motiv pentru care trebuie extras si consumat imediat. Cele mai spectaculoase rezultate ale acestui tratament au loc la bolnavii diagnosticati cu artrita. Sucul, la prepararea caruia se folosesc doar cartofi din soiurile rozalii, contine hidrati de carbon, lipide, saruri minerale si vitaminele B1, B6, C si K. Astfel, produsul devine eficient si in demineralizari si dezechilibrari de nutritie sau in diabet, scrie DoctorulZilei.ro.

Balonarea, un simptom banal care poate ascunde boli grave.
Cu toate ca senzatia de balonare nu este una tocmai placuta, multi dintre noi trecem adesea cu vederea peste acest simptom, considerandu-l banal si lipsit de importanta. Ceea ce foarte putini stiu insa, este ca balonarea poate ascunde afectiuni grave, mult mai grave decat o simpla indigestie. Iata cateva dintre acestea: Boli de ficat. In bolile de ficat, balonarea apare ca urmare a functionarii defectuase a colecistului. Daca pe langa balonare simti si o durere sau o presiune in partea dreapta a abdomenului, e cazul sa te prezinti la medic. Pancreatita. Pancreatita inseamna de fapt inflamarea pancreasului, iar adesea unul dintre primele simptome este reprezentat de balonare. Cu toate ca este o afectiune care poate fi vindecata, netratata la timp pancreatita progreseaza rapid si se cronicizeaza, in acest caz inflamatia distrugand treptat toate functiile pancreasului. Complicatiile pancreatitei pot duce la deces, anunta Unica.ro.

Telina si lamaia, un duo care "topeste" grasimile.
Poti scapa de kilogramele in plus daca bei in mod constant o bautura preparata din telina si suc de lamaie. Afla cum trebuie sa le consumi pentru efecte maxime. Telina si lamaia sunt un duo perfect cand vine vorba de stimularea digestiei si arderea depozitelor de grasimi. In plus, bautura preparata din aceste doua ingrediente naturale mentine buna functionare a stomacului, dupa consumul de alimente care irita tractul digestiv. Pentru prepararea bauturii, ai nevoie de 400 de grame de radacina de telina si 1 kilograme de lamai, informeaza Adevarul.

Vitamina care "programeaza" sistemul imunitar sa distruga cancerul colorectal
Cercetatorii de la Dana-Farber Cancer Institute au demonstrat intr-un nou studiu ca vitamina D ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului colorectal prin intarirea imunitatii. Studiul publicat in "Gut" este o dovada in plus ca vitamina D are un rol in prevenirea cancerului colorectal. Cancerul colorectal este a treia cea mai comuna forma de cancer si a patra cauza de mortalitate prin cancer, in lume. Studiile anterioare au aratat, de asemenea, ca vitamina D ar putea avea un rol de preventie impotriva cancerului colorectal. Aceasta vitamina este produsa in mod natural de organism in urma expunerii la soare dar se gaseste si in anumite alimente. Rolul vitaminei D in organism este sa ajute sistemul imunitar si sa contribuie la absorbtia calciului. Anumite studii au scos la iveala ca aceasta vitamina reduce riscul aparitiei sclerozei multiple, a simptomelor astmului si a atacului de cord, scrie DoctorulZilei.ro.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15468
  • Thank you received: 4685
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Ghid de sanatate acum 3 luni 2 săptămâni #45036

Ce se întâmplă cu corpul tău când ești stresat

Stres.jpg


Cu toții ne simțim stresați din când în când. Stresul are multe surse, poate să vină din mediu, din corpurile noastre sau din gândurile noastre, dar și din modul in care vedem lumea din jurul nostru.

Este natural să fii stresat în momente de presiune, cum ar fi in timpul unui examen, insa suntem construiti fiziologic pentru a face față stresului și pentru a reacționa la acesta, scrie theconversation.com.
Când ne simțim sub presiune, sistemul nervos instruiește corpul să elibereze hormoni de stres, incluzând adrenalina, noradrenalina și cortizolul. Acestia produc modificări fiziologice pentru a ne ajuta să facem față amenințarii sau pericolului. Acesta se numește “răspunsul la stres”.
Stresul poate fi de fapt pozitiv, deoarece răspunsul la stres ne ajută să rămânem atenți, motivați și concentrați asupra sarcinii. De obicei, atunci când presiunea dispare, corpul se reechilibrează și începem să ne simțim liniștiți din nou. Dar când trăim intr-o stare de stres prea des sau prea mult timp sau când sentimentele negative ne copleșesc capacitatea de a face față, atunci vor apărea probleme. Activarea continuă a sistemului nervos – care se confruntă cu “răspunsul la stres” – duce la uzura corpului.
Când suntem stresați, sistemul respirator este imediat afectat. Avem tendința de a respira mai greu și mai repede, într-un efort de a distribui rapid sânge bogat în oxigen în corp. Deși acest lucru nu este o problemă pentru majoritatea dintre noi, ar putea fi o problemă pentru persoanele care suferă de astm bronșic și care pot simți ca nu mai pot respira. De asemenea, poate provoca respirație rapidă și superficială, ceea ce poate duce la hiperventilație. Acest lucru este mai probabil dacă cineva este predispus la anxietate și atacuri de panică.
Stresul face rău si sistemului nostru imunitar. Cortizolul eliberat în corpul nostru suprimă sistemul imunitar și căile inflamatorii si astfel devenim mai sensibili la infecții și afecțiuni inflamatorii cronice. Abilitatea noastră de a lupta împotriva bolilor este redusă.
Sistemul musculoscheletal este, de asemenea, afectat. Muschii nostri devin tensionati, in mod normal este modul natural al organismului de a ne proteja de rani si durere. Insa, tensiunea musculară repetată poate provoca dureri si atunci când apare la umeri, gât și cap duce la dureri de cap și migrene.
Există efecte cardiovasculare. Când stresul este acut, ritmul cardiac și tensiunea arteriala cresc, dar revin la normal odată ce stresul acut a trecut. Dacă stresul acut este repetat sau dacă stresul devine cronic (pe o perioadă lungă de timp), acesta poate provoca leziuni vaselor sanguine și arterelor. Acest lucru crește riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Sistemul endocrin suferă si el. Acest sistem are un rol important în reglarea dispoziției, creșterii și dezvoltării, funcționarii țesuturilor, metabolismului și proceselor de reproducere. Metabolismul nostru este afectat. Hipotalamusul este localizat în creier și are un rol esențial în conectarea sistemului endocrin la sistemul nervos. Semnalele de stres care vin de la hipotalamus declanșează eliberarea hormonilor de stres cortizol și epinefrină, iar apoi zahărul din sânge (glucoza) este produs de ficat pentru a vă oferi energie pentru a face față situației stresante. Majoritatea oamenilor reabsorb zahărul din sânge suplimentar atunci când stresul dispare, dar pentru unii există un risc crescut de diabet.
Stresul poate avea unele efecte gastrointestinale neplăcute. S-ar putea să apară arsuri la stomac și reflux gastroesofagian, mai ales dacă ne-am schimbat obiceiurile alimentare si mâncam mai mult sau mai puțin sau am crescut consumul de alimente grase și zaharoase. Capacitatea intestinului de a absorbi substanțele nutritive din alimente poate fi redusă. Este posibil să avem dureri de stomac, balonare și greață, diaree sau constipație.
Pot apărea probleme și cu sistemul reproducator. Pentru bărbați, stresul cronic poate afecta producția de testosteron și spermă si poate duce chiar la disfuncții erectile sau la impotență. Femeile pot prezenta schimbări ale ciclurilor menstruale si simptome premenstruale accentuate.
Stresul și mintea
Stresul are efecte asupra bunăstării noastre emoționale. Este normal să ai zile mai bune si zile mai proaste, dar când suntem stresați, ne putem simți mai obosiți, avem schimbări de dispoziție sau suntem mai iritabili decât de obicei, avem probleme cu somnul. Acest lucru afectează concentrarea, atenția, învățarea și memoria. Cercetătorii au asociat lipsa calitatii somnului cu probleme cronice de sănătate, depresie și chiar obezitate.
Modul în care ne confruntăm cu stresul are un efect suplimentar, indirect, asupra sănătății noastre. Sub presiune, oamenii pot adopta obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri pentru a scădea stresul. Dar aceste comportamente sunt modalități nepotrivite de adaptare și conduc doar la probleme de sănătate și riscuri pentru siguranța și bunăstarea noastră personală.
Deci, învață să-ți gestionezi stresul. Unele stresuri în viață sunt normale – și un pic de stres ne poate ajuta să fim alertați, motivați, concentrați, energici și chiar excitați. Acționati pozitiv pentru a canaliza această energie în mod eficient și s-ar putea să obțineți mai mult și să vă simțiți bine.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5007
  • Thank you received: 713
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ghid de sanatate acum 3 luni 1 săptămână #45068

În premieră pentru Moldova, doi câini sunt folosiți la Vaslui în terapia copiilor cu nevoi speciale

Sunt oameni a căror meserie este să răspândească fericire. Stau în colțul lor de lume îndeplinindu-și menirea, nu-s subiect de știre decât arareori și poate nici nu-și doresc asta, dar sunt rază de lumină pentru semenii lor. Pe câțiva i-am întâlnit la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Vaslui, acolo unde funcționează Centrul de Consiliere și Asistență Specializată a Copiilor cu Tulburări de Spectru Autist și Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Copilul cu Dizabilități.

imageResize-97.jpg


Sunt mereu în preajma copiilor cu felurite boli și îi ajută să vorbească, să pășească, să privească ori să simtă. Un pas timid sau un cuvânt nou rostit de copii pot fi adevărate victorii, pentru că angajații centrului au în grijă micuți cu afecțiuni dintre cele mai grave.

De câteva luni, alături de angajații centrului sunt implicați în activitățile de terapie și doi pui de labrador, Beni și Ciupa, câini achiziționați în luna decembrie a anului trecut cu banii strânși din sponsorizări.

Coordonatorul complexului, Marius Dohotaru, este cel care a avut ideea introducerii terapiei cu animale, lucru care i-a adus și premiul pentru cel mai bun asistent social al anului 2016 din România în domeniul drepturilor și protecției copilului. Știa că în Al Doilea Război Mondial câinii erau folosiți pentru a liniști soldații care luptau pe front, a studiat despre terapia cu animale folosită în alte țări și a pus în practică o idee îndrăzneață la Vaslui.

Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Vaslui a devenit, astfel, singura instituție de ocrotire din Moldova care folosește o asemenea terapie și printre puținele din țară în care câinii sunt terapeuți pentru copii.

"Am achiziționat câinii la sfârșitul anului trecut. O vreme ei s-au jucat, au interacționat cu copiii, cu părinții acestora, dar și cu angajații centrului. Apoi, în perioada aprilie — iunie, au urmat la Satu Mare un program de formare, au fost dresați special pentru a putea 'lucra' cu copiii cu dizabilități. Copiii i-au primit cu mare bucurie, iar când câinii erau plecați, întrebau mereu unde sunt Beni și Ciupa. Când sunt în preajma copiilor, câinii sunt mereu supravegheați de o persoană pregătită să lucreze cu animalul. Suntem la început de drum, învățăm din mers și cel mai important este că vedem copiii fericiți în preajma lor", a declarat Marius Dohotaru.

Toate activitățile din centru se desfășoară de ceva timp în jurul celor doi căței, ajunși un fel de vedete iubite de toată lumea. La vederea lor, copiii se comportă diferit, sunt dezinhibați, dau drumul trăirilor, renasc. Specialiștii au constatat deja că, pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA), prezența labradorilor Beni și Ciupa înseamnă foarte mult.

09041001848602470.jpg


"Momentan, în centru avem 35 de copii cu diagnosticați cu TSA. Copii care nu comunicau înainte deloc, socializează atunci când cățeii sunt prezenți. Practic, Beni și Ciupa îi apropie, îi fac să aibă reacții pozitive, să nu mai stea izolați, le stimulează limbajul. În toată povestea aceasta, noi suntem autodidacți, încă ne creăm propriul sistem de lucru. E devreme să cuantificăm rezultate, dar au fost câteva ocazii în care ne-am convins că prezența acestor câini speciali printre copiii noștri nu poate fi decât un lucru benefic. Cel mai frumos moment a fost când un copil de doi ani, diagnosticat cu TSA, care nu vorbise niciodată , a spus 'cuțu', 'coadă' sau 'Beni' atunci când a văzut cățelul", povestește psihologul Cristina Penișoară.

Directorul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, Ionel Armeanu Ștefănică, este convins că ideea folosirii animalelor pentru terapie va da roade.

"Activitatea este la început și sunt sigur că rezultatele benefice ale acestei noi terapii nu vor întârzia să apară. Am spus mereu că avem specialiști foarte buni, care sunt dedicați muncii lor, care se pregătesc permament și vin cu lucruri noi. În domeniul nostru, dacă nu există pasiune, nu faci nimic, iar oamenii care lucrează la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Vaslui au arătat că pun cu adevărat pasiune în ceea ce fac", a declarat Ionel Armeanu Ștefănică.

La Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Vaslui cei mici vin însoțiți de părinți, petrec câteva ore la terapie, primesc o masă caldă și apoi se întorc acasă. Nu înainte însă de a trece să-i salute pe Beni și Ciupa, noii lor prieteni.

"Cățeii aceștia sunt o bucurie în viața copiilor noștri. Copiii s-au obișnuit cu ei, se joacă, vorbesc mereu despre căței. De fiecare dată când venim la terapie, fetița îmi spune să luăm ceva de mâncare pentru Beni și Ciupa", spune mama unei fetițe care vine zilnic la terapie.

Blânzi și prietenoși, Beni și Ciupa se comportă ca și cum ar ști că toată activitatea din centru se învârte în jurul lor. Nu se sfiesc să treacă țanțoși printre părinții și copiii care își așteaptă rândul la terapie și nici să-și facă simțită prezența cu câte un lătrat voios și ferm, dar care nu-i sperie niciodată pe micuți.

"Ceea ce este cel mai frumos la câinii aceștia este că ei nu mint. Poate un terapeut are o zi mai proastă, poate are problemele sale și zâmbetul său în fața copiilor nu ar fi unul adevărat. Câinii sunt însă mereu sinceri, jucăuși și dornici să interacționeze cu copiii, iar cei mici simt asta și sunt foarte bucuroși în prezența lor. Această relație bazată, în primul rând pe sinceritate, este ceva într-adevăr special", a mai spus Cristina Penișoară.

09041000848555767.jpg


Deși vedete în complexul vasluian de servicii comunitare, Beni și Ciupa nu sunt singurele animale cu care copiii intră în contact. Centrul mai are trei ponei și 30 de iepuri, în prezența cărora copiii sunt la fel de prietenoși și fericiți. Printre vietăți care nu cuvântă, dar și cu oameni dedicați în jurul lor, copiii cu care viața nu a fost deloc blândă au astfel de mici șansa de a învăța să trăiască și să iubească.

09040958848456454.jpg


AGERPRES / (AS — autor: Loredana Ciobanu, editor: Irina Poenaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5007
  • Thank you received: 713
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Moderators: Petru