A fost creata pielea care "simte" atingerea
Intr-o buna zi, persoanele care au proteze ce le inlocuiesc membrele amputate si-ar putea redobandi simtul tactil cu ajutorul unui tip de piele creata in laborator. Pentru ca pielea artificiala sa poata fi folosita la om, trebuie sa se gaseasca o metoda de a conecta senzorii materialului electronic la sistemul nervos central uman.
Doua echipe de cercetatori din SUA, de la Universitatea „Stanford" si de la Universitatea „Berkley", au reusit sa dezvolte tipuri de materiale electronice care imita supletea si sensibilitatea pielii umane, pe care le-au numit „e-skin" (piele electronica). Ei au creat mai multe prototipuri, folosind procedee diferite, in incercarea de a dezvolta roboti capabili sa isi ajusteze forta astfel incat sa poata ridica si utiliza diverse materiale, oricat de fragile, fara sa le deterioreze. Iar pentru a face acest lucru, este necesar ca acestia sa perceapa presiunea si textura asa cum simte un om modul in care ar trebui sa tina un ou in mana fara sa-l sparga.
Reactie instantanee la presiune
Oamenii de stiinta de la Universitatea „Stanford" au reusit sa obtina un tip de „e-skin" cu timpi de reactie comparabili cu cei ai pielii umane, de ordinul catorva miimi de secunda, astfel incat presiunea asupra pielii poate fi simtita instantaneu. Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetatorii au folosit o retea fina de tranzistori, pe care i-au invelit cu un material din cauciuc extrem de elastic ce-si modifica grosimea in functie de presiune. Desi nivelul de sensibilitate nu este la fel de ridicat precum cel uman si nu poate recepta durerea, pielea electronica este suficient de sensibila pentru a sesiza chiar si greutatea unui fluture.
Prototip bazat pe nanotehnologie
Un alt prototip al pielii artificiale este cel creat de echipa de cercetatori de la Universitatea „Berk¬ley". In acest caz, materialul a fost creat dintr-o retea de nanofire fabricate dintr-un aliaj de silicon cu germaniu. Nanofirele sunt structuri de 10.000 de ori mai subtiri decat firul de par uman. Reteaua de nanofire a fost aplicata pe o pelicula din poliamida, s-au adaugat tranzistori si apoi a fost acoperit totul cu un cauciuc sensibil la presiune. In urma testelor s-a constatat ca acest tip de material poate detecta presiunea necesara, astfel incat sa poata fi desfasurate diferite activitati cotidiene, precum folosirea tastaturii calculatorului sau manuirea unor obiecte.
Testele continua
Pe termen lung, cercetatorii intentioneaza sa foloseasca pielea artificiala pentru a reda simtul tactil persoanelor cu membre artificiale. Insa pentru a face acest lucru, este nevoie de teste suplimentare si, in plus, specialistii trebuie sa gaseasca o metoda de a conecta senzorii materialului electronic la sistemul nervos central uman. De asemenea, ei spera sa poata adauga acestor tipuri de piele artificiala senzori care sa detecteze substante chimice si biologice, dar si temperatura si umiditatea.
Material biologic care nu se rideaza
Nanotehnicienii de la Universitatea „California" din San Diego, SUA, au creat un nou tip de material biologic destinat refacerii tesutului uman deteriorat, care nu se rideaza si care imita fidel proprietatile tesuturilor umane. Acest tip de material a fost dezvoltat folosind o solutie de celule si de polimeri cu ajutorul unei tehnici care foloseste lumina, al unor oglinzi care sa poata fi controlate cu precizie, precum si utilizand un sistem de proiectie computerizata. Pe baza acestei tehnici, cercetatorii intentioneaza sa creeze grefe de tesut compatibile cu cele umane, care sa fie folosite la refacerea peretilor deteriorati ai inimii, ai vaselor de sange si la refacerea pielii.