Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Proiectele bune vor primi finantare de la UE

Proiectele bune vor primi finantare de la UE acum 8 ani 2 luni #5160

Bancile vor acorda credite pentru implementarea planurilor de afaceri eligibile . Andreas Maragkoudakis, CEO la Banca Romaneasca, vorbeste despre impactul crizei asupra economiei nationale si asupra institutiilor de credit.

Maragkoudakis este cu siguranta un bancher cu o poveste interesanta. De origine grec, s-a nascut in Egipt, dar si-a finalizat studiile postuniversitare in Canada.

Cu toate ca a cochetat cu diplomatia, a ales sa urmeze o cariera in domeniul financiar. in cei 34 de ani de experienta in sectorul bancar, a ocupat diferite pozitii de conducere la American Express, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank Ergasias.

S-a mutat in Romania in urma cu 13 ani, iar din 2004 ocupa fotoliul de CEO la Banca Romaneasca, filiala a grupului elen National Bank of Greece (NBG).

Bancile devin mai prudente

intrebat despre criza, bancherul considera ca tara noastra nu avea cum sa scape neafectata, data fiind magnitudinea problemelor din economia mondiala.

Desi este mai degraba rezervat in ceea ce priveste cresterea economica de anul acesta, Maragkoudakis crede ca Romania are cateva avantaje care ne pot ajuta sa depasim mai repede situatia actuala. La nivel mondial, criza va mai dura cel putin doi ani, in Romania poate nu la fel de mult, spune bancherul.

increzator in institutia financiara pe care o conduce, Maragkoudakis sustine ca, in prezent, nu se au in vedere disponibilizari sau inchideri de unitati. Mai mult decat atat, in 2009, mizeaza pe o crestere de 15% a activelor Bancii Romanesti, mai ales ca, atat indicatorii financiari, cat si cei prudentiali sunt foarte buni.

Deficit de 2% din PIB, greu de atins

Nu crede in posibilitatea unui sprijin acordat de stat bancilor din Romania, pentru ca, cu cateva exceptii, institutiile financiare sunt in mana jucatorilor straini. Companiile-mama trebuie sa isi sustina subsidiarele, explica Maragkoudakis admitand ca sistemul bancar traverseaza o perioada de incetinire.

Maragkoudakis este de parere ca reducerea deficitului bugetar, de la peste 5% din PIB in 2008 la doar 2% in acest an, este o provocare imensa. Tot la capitolul responsabilitati ale autoritatilor, bancherul spune ca in masura in care Guvernul si celelalte parti implicate reusesc sa sprijine oamenii de afaceri sa puna in practica proiecte viabile, Romania va putea atrage finantari europene substantiale.

Desi recunoaste efectele crizei, nu crede ca blocajul de pe piata creditelor va afecta absorbtia de bani de la Uniunea Europeana. si asta pentru ca atata timp cat proiectele propuse sunt eligibile, sistemul bancar isi va aduce partea lui de finantare.

in ceea ce priveste decizia autoritatilor de a ridica plafonul de garantare la 80% pentru creditele acordate IMM-urilor, oficialul elen opineaza ca este un pas inainte, dar singur nu poate debloca piata. Nu putem estima deocamdata daca decizia va avea un impact semnificativ.

Romania, o tara cu potential

Aflat de ceva timp in tara, Andreas Maragkoudakis apreciaza progresele care au avut loc in ultimii 13 ani. Despre Romania spune ca este o tara cu resurse importante si cu mult potential de dezvoltare, pe diferite segmente de activitate.

De aceea, este de parere ca in viitor Romania va reusi sa atraga unele dintre cele mai mari investitii straine din regiunea Europei Centrale si de Est.
  • Iozefina
  • Avatarul lui Iozefina
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Enervez in rate lunare!
  • Posts: 220
  • Thank you received: 46
  • Karma: 5
Fi impecabil in ceea ce spui!
Ultima editare: acum 7 ani 1 lună by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.