Paradisul El Gouna: Marea din desertul cel mare
De cateva mii de ani, in Egipt, nisipul pare sa nasca doar piramide. La El Gouna, pe tarmul Marii Rosii, desertul a produs insa un paradox turistic: o oaza de verdeata intr-un complex lagunar inventat abia in deceniul trecut. M-am convins ca minunea este posibila numai dupa ce am parcurs 500 de kilometri prin Sahara, pornind din Cairo in directia sud.
Totul a inceput in 1992, cand un bogat om de afaceri egiptean a decis sa-si construiasca o casa de vacanta undeva la malul marii, departe de lumea dezlantuita. Dupa putin timp, a realizat ca e pacat ca farmecul salbatic al locului sa fie rezervat doar celor cativa prieteni ai sai amatori de sporturi nautice sau de safari in desert. A cumparat o mare suprafata de pamant (mai bine zis, de nisip), cu 1,5 $ metrul patrat, pe care a construit un hotel, apoi doua, apoi treisprezece.
Acestora li s-au adaugat un sistem intortocheat de lagune, cateva golfuri artificiale numai bune pentru acostarea iahturilor din lumea larga (aici vin inclusiv navigatori din Australia), un sirag de insulite legate prin poduri si canale "venetiene", palcuri de mangrove (singurul arbust care se hraneste cu apa sarata), dar si palmieri cat cuprinde. La umbra lor, mii de kilometri de tevi, furtunuri si furtunase au irigat pajisti, ronduri de flori si chiar un teren de golf, inverzind acest petic de Sahara pana la limita neverosimilului.
Pentru a nu se pierde specificul local, toate hotelurile, ca si celelalte facilitati turistice (restaurante, cluburi, lanturi de magazine), respecta din punct de vedere arhitectural - chiar si in cazul in care au fost proiectate de Michael Graves, autorul Disneyland-ului parizian - stilul nubian clasic: cladiri joase, cu cel mult doua-trei niveluri, cu gradini interioare racoroase si coridoare pline de umbra (o discretie sa-i zicem feminina, daca ne raportam la vesmintele inca actuale pentru majoritatea femeilor egiptene, protejate de o aura de mister, dar si de feregea sau galabie…).
Desi El Gouna este ea insasi o oaza, nimic nu te impiedica sa vizitezi intr-o seara o veritabila oaza de beduini. Satul de confortul unor hoteluri ca Sheraton, Paradisio, Mowenpick, Steingenberger, Rihana sau Ocean View, poti alege sa stai in fund pe rogojini, in jurul unor masute joase, incarcate de mancaruri si, mai ales, de dulciuri orientale. Traditia bucatariei faraonilor, dar si mostenirea de data mai recenta a pasalelor turcesti impun o varietate ametitoare de gusturi si arome: cuscus, tahina, humus, taboule, vinete impanate, bame in sos dulce, orez cu ceapa, salata de fasole, supa de linte, salata de cartofi cu usturoi si lamaie, masline de toate marimile si cu toate umpluturile, shaorma, kebab, kofta, lahma, musaca, pita cu susan, fatush, baclava, sarailie, caramel, prajituri cu migdale si curmale, halva, fistic, felurite jeleuri, milkshake de mango si tot asa, pana iti iesi din minti de placere!
https://travel.descopera.ro/6759646-Paradisul-El-Gouna-Marea-din-desertul-cel-mare