Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Tunisia

Tunisia #4320

Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. In partea de est, Tunisia se invecineaza cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara.

Clima
In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord, cat si cele din sud, respira aerul proaspat al brizelor marii, care fac verile placute, iar iernile sunt agreabile. Mai si iunie sunt cele mai placute luni: desi florile infloresc tot timpul anului, in aceste luni, culorile si abundenta lor sunt incantatoare. Iulie si august sunt cele mai recomandate pentru bronzat, in timp ce inceputul toamnei te surprinde cu aerul si apa la fel de limpede si calda ca primavara. Din noiembrie si pana in aprilie, vremea este foarte schimbatoare: poti incepe ziua tremurand, desi este foarte frumos afara, iar dupa amiaza sa o petreci sub o ploaie fierbinte.

Limba oficiala
Araba si franceza. In punctele de atractie turistica si la hoteluri se vorbesc si engleza sau germana

Obiective turistice

Sidi Bou Said
Acest sat fermecator, vopsit in alb, este situat pe o colina care domina golful Tunis. Usile si ferestrele sunt toate colorate in albastru, culoare traditionala, care contribuie la pitorescul stradutelor linistite. Presedintele Tunisiei si numeroase personalitati ale capitalei au resedinta aici, unde viata se desfasoara intr-un ritm lent. Traditionala cafenea a lui Nattes, unde accesul se face pe o scara abrupta, este un loc de intalnire care domina piata centrala, iar de la cafeneaua Sidi Chebaane, situata deasupra golfului, se poate admira apusul.
Sidi Bou Said ("sidi" inseamna in limba araba "sfant") a primit numele de la d'Abou Said Khalafa ben Yahia el-Beji, un mistic al secolului al XIII-lea care s-a retras aici. Ca un omagiu adus acestuia, are loc in fiecare luna august sarbatoarea Kharja, un pelerinaj spre moscheea orasului.

Sousse
Regiunea Sahel se desfasoara intre Sousse si Sfax si este celebra pentru apele sale albastre, pentru plajele care puncteaza litoralul, pentru climatul placut si dezvoltarea turistica fara precedent.
Dar Sousse este mai mult decat o statiune de vacanta - in mijlocul vechii medine se gasesc fortareata din secolul al IX-lea, Marea Moschee si souk-ul transformat in muzeu arheologic si care adaposteste, printre altele, relicve ale unor mozaicuri din secolele al III-lea si al IV-lea.

5 locuri care trebuie sa le vizitezi in Tunisia

Sahara
Oaze, asezari berbere, munti arizi sau dune gigantice – desertul ofera aventura si magie. Nici o vacanta in Tunisia nu este completa fara Sahara – fie ca vei incerca un safari de trei zile cu jeep-ul printre dunele imprevizibile ale Saharei sau alegi ceva mai linistit, cum ar fi calaritul unei camile.

Cartagina
Nici un loc din Tunisia nu are o rezonanta mai puternica decat Cartagina. Situat in suburbiile capitalei Tunis, vechiul oras fenician si apoi roman isi dezvaluie si astazi o parte din istoria lui tulburatoare – o poveste a succesului si a decaderii, a distrugerii si a reconstructiei. Considerate pana nu de mult pierdute pentru totdeauna, vestigiile vechii civilizatii pre-romane au fost aduse la suprafata prin eforturile UNESCO. Muzeul National din Cartagina detine o colectie impresionnta de vase, statuete sau inscrisuri punice. Alaturi, recent resturata, se ridica impunatoarea Catedrala St. Louis, ridicata pe locul unde in 1270 murea Ludovic IX, in timpul unei cruciade. Insa edificiul cel mai bine pastrat ramane Teatrul Roman, care, restaurat in cea mai mare parte, impresioneaza prin mostenirea unui trecut atat de indepartat.

Dougga si Bulla Regia
Cele doua localitati evidentiaza, diferit, o civilizatie avansata pe care lumea contemporana cu greu si-o poate inchipui pentru acea vreme. Dougga, un oras roman extrem de bine pastrat, este tot ce ai putea visa cand te gandesti la un sit antic. Templele grandioase si teatrele, forumul si pietele sunt asezate impunator pe o margine a muntelui, in timp ce capitoliul este unul dintre cele mai frumoase construite vreodata de romani.
La Bulla Regia, apropiindu-te de ruine, devii dintr-odata constient de confortul de care se bucurau cei aproximativ 20.000 de locuitori ai cetatii. Pentru a suporta mai bine temperaturile ridicate ale verii, romanii aveau un apartament de vara situat la subsol, dotat cu aer conditionat, lumina naturala, dus, toaleta si canalizare.

Tabarka
Padurile de pluta din Tabarka sunt o priveliste rara cu care doar cinci tari din lume se pot mandri. O zona muntoasa care abunda de viata si se pierde usor in mare, unde plajele cu nisip fin se intalnesc cu stanci sculptate de apa. Yachting, golf, scufundari, pescuit sau pur si simplu stat la plaja - sunt o parte din lucrurile pe care ti le ofera noua statiune Montazah-Tabarka. Insa Tabarka este renumita pentru festivalurile anuale de jazz si fotografie subacvatica, precum si pentru pescuitul in zona coralilor.

El Jem
Putini stiu, dar colosseumul din Roma nu este unic. La El Jem poti admira o varianta mult mai completa si mai bine pastrata, a carui data de nastere este undeva la anul 200. Candva scena unor jocuri crude si sangeroase in care primii crestini erau aruncati la fiare, astazi este locul de desfasurare al unuia dintre cele mai renumite festivaluri internationale de muzica clasica

Cele mai bune statiuni din Tunisia

Yasmine Hammamet
Este cea mai noua statiune tunisiana, situata la doar o ora de aeroportul din Tunis si doar 6 minute de Hammamet. Ofera peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, gradini si strazi largi cu palmieri. Ceva mirific, specific peninsulei Cap Bon, sunt gradinile imense de iasomie, trandafiri si portocali. O statiune completa, mergand de la sporturi de apa, calarit sau golf pana la tratament cu ape minerale. Cel mai renumit restaurant ramane Chez Achour, insa pentru o bucatarie araba veritabila, nu poti sa nu incerci La Brise si La Republique.

Port El Kantaoui
O statiune cu un farmec si un lux aparte, un complex construit in jurul unui port modern care adaposteste peste 300 de yachturi. Hotelurile se intind de-a lungul unei strazi pavate cu piatra, care reproduce perfect atmosfera Evului Mediu. O strada in timpul zilei plina de amatori de suveniruri care seara se muta in barurile si cafenelele din zona portului. Mancarea este excelenta, iar restaurante sofisticate ca La Daurade si Les Emirs au in meniu specialitati traditionale. Desi aici gasesti cele mai mari preturi din intreaga Tunisie, ele sunt mai degraba modeste pentru un european.

Monastir
Un vechi fort arab care incanta cu zidurile si turnul lui vechi, Monastir este astazi un oras-port pe ale carui strazi se intind hoteluri extravagante, adevarate bijuterii arhitectonice. O statiune care abunda in cafenele, restaurante, pizzerii sau baruri si care se bucura de renumele celor mai limpezi ape din intreaga Tunisie. Pentru cei care doresc sa incerce specialitatile culinare locale, Le Grill si Le Chandelier sunt doua optiuni sigure.
  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Tunisia #4321

  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Tunisia #4322



  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.