Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Proiectul Tineri pe picioare - Ragazzi in gamba

Proiectul Tineri pe picioare - Ragazzi in gamba #42065

Despre proiectul Tineri pe picioare s-a mai scris pe forum, chiar daca initial era numit Baieti pe picioare, a preluat intre timp denumirea Tineri pe picioare.

Ce m-a determinat sa redeschid un nou topic pe acesta tema, este faptul ca Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de decorare a dr. Massimo Liberatori, medic la Spitalul Universitar ''Agostino Gemelli'' din Roma, informeaza Administratia Prezidentiala printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, dr. Massimo Liberatori i-a fost conferit Ordinul National ''Serviciul Credincios'' in grad de Ofiter pentru contributia sa la dezvoltarea relatiilor de colaborare si prietenie dintre Italia si Romania, pentru sprijinul acordat persoanelor suferinde din tara noastra, in special copiilor cu afectiuni grave.

''In semn de apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea relatiilor de colaborare si prietenie dintre Romania si Republica Italiana, pentru sprijinul concret acordat persoanelor suferinde din tara noastra, in special copiilor cu afectiuni grave, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul National ”Serviciul Credincios” in grad de Ofiter, domnului doctor Massimo Liberatori, medic la Spitalul Universitar Agostino Gemelli din Roma'', se arata in comunicatul citat.



Doctorul Massimo Liberatori se considera "pe jumatate roman", "indragostit" de Romania si foarte atasat de comunitatea romaneasca din Roma si imprejurimi. Doctorul italian a pus pe picioare un proiect de ajutorare a tinerilor romani care au membre amputate si au nevoie de proteze. Proiectul se numeste "Ragazzi in gamba" si completeaza un alt proiect, organizat impreuna cu parohia ortodoxa romana din la rustica (Roma) intitulat "Bunul Samarinean".

Doctorul Massimo Liberatori marturiseste ca ii place sa vorbeasca putin despre el si mai mult faptele sale si oamenii care-l cunosc. Nu este casatorit cu o romanca si nici nu este implicat in sfera politica sau in probleme sociale ce privesc minoritaţile etnice din Italia. Deschiderea lui fata de romani a venit in urma contactului care l-a avut cu anumite persoane suferinde, care aveau nevoie de ajutor.

L-a impresionat sufletul cald si deschis al acestor persoane, asezarea lor interioara si faptul ca se raportau la un sistem de valori morale, care, asa cum i-a marturisit preotului paroh din La Rustica (Roma), Ilie Ursachi, ii aduceau aminte de copilarie, pentru ca aceste valori s-au cam pierdut in societatea italiana actuala.


Massimo Liberatori si Ilie Ursachi

Prima persoana cunoscuta avea nevoie de o proteza pentru un brat amputat. A ajutat-o gratuit, procurandu-i proteza necesara. Apoi a fost solicitat de alti romani aflati in aceeasi situatie. Astfel i-a venit ideea realizarii unui proiect, pentru un ajutor sistemat al acestor persoane.

Proiectul se numeste "Ragazzi in gamba" si se adreseaza in exlusivitate tinerilor romani, cu unul sau mai multe membre amputate.

Despre medicul Massimo Liberatori, cititi mai mult AICI ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Proiectul Tineri pe picioare - Ragazzi in gamba #42066

De asemenea, Radio Romania Actualitati prezinta un articol intitulat Un italian cu "inimă de român", decorat de președintele Klaus Iohannis din care redau:

Cine este Massimo?

L-am cunoscut pe Massimo Liberatori in urma cu sapte ani, cand la un maraton organizat de ”Race for the cure” contra cancerului la san el coordona un grup de aproximativ 50 de romani. Imbracat cu un tricou pe care era scris Romania, cu steagul tarii noastre in mana, Massimo mi-a explicat ca el este italian, dar ca are ”inima de roman” si ca prin participarea tuturor ”fratilor” sai romani vrea sa demonstreze ca si ei sunt integrati in societatea italiana. Maratonul avea loc la numai sapte - opt luni de la faimosul caz Mailat, cand intreaga comunitate de romani din Peninsula a fost atacata in mod verbal atat de presa, cat si de politicieni.



De atunci am auzit de Massimo Liberatori fie de la numerosi conationali care au fost ajutati de el, atunci cand au ajuns intamplator sau nu in spitalul in care el lucreaza, fie la bisericile din regiunea Lazio, unde el lunar ofera gratis credinciosilor consultatii, fie din cadrul proiectului ”Baieti pe picioare” pus in practica tot de el. Mai mult de atat, impreuna cu alti voluntari romani ajuta persoanele aflate in dificultate din tara si in special pe cei cu dizabilitati, persoane despre care insa Massimo nu vrea sa vorbeasca prea mult, deoarece considera ca nu este cazul sa se ”laude” cu astfel de fapte. Romanii in cauza va asigur ca apreciaza din suflet tot sprijinul sau. Nu degeaba l-au numit ”Alin Durere” (de la ”a alina durerea”).

Numai la inceputul lunii octombrie, l-am cunoscut in biroul lui Massimo Liberatori pe Lucian Andrisan, in varsta de 28 de ani, din localitatea Varias, judetul Timis. Tanarul care are piciorul stang amputat de opt luni a incercat sa gaseasca - printr-un mesaj postat pe Facebook - un carucior, insa medicul italian l-a abordat pentru a vedea despre ce fel de caz este vorba si ulterior l-a chemat la spitalul in care lucreaza pentru un control. Cum avea puternice dureri la piciorul drept, dar si la gamba amputata, Lucian a facut un imens sacrificiu financiar pentru a ajunge pana la Roma unde a primit un tratament gratuit. ”M-a ajutat, m-a dus la toate examenele si au reusit prin arteropatie sa imi salveze piciorul drept. In Romania mi-au dat slabe sanse cum ca as mai putea ramane cu el, dar aici s-a putut face ceva. Dupa operatie, durerile au disparut” imi marturiseste cu lacrimi in ochi Lucian.

Medicul imi explica totodata ca ei au incercat sa faca tot ce este posibil pentru a-i salva piciorul: ”Nimeni nu poate spune ca peste un an sau peste sase luni sau peste zece ani el n-ar putea avea nevoie de amputatie, dar oricum incercam sa facem tot ce se poate pentru a salva piciorul” spune Massimo Liberatori in limba romana. Cred ca aceasta este una dintre cele mai mari satisfactii ale sale: aceea de a vorbi cu pacientii sai in limba romana. Ba mai mult, atunci cand in spital se intampla sa ajunga romani care vorbesc foarte putin limba italiana, colegii sai apeleaza la Massimo pentru a se face intelesi. Si nu odata, ci zeci de ori, Massimo a devenit ”frate” pentru acei pacienti care sunt singuri in spital si nu au nici un fel de prieten, coleg sau ruda in preajma. Daca nu poate fi el prezent - ceea ce se intampla foarte rar - Massimo apeleaza la parintele Ilie Ursachi de la Biserica ortodoxa din localitatea La Rustica pentru a-l ajuta cu un grup de voluntari romani care sa stea alaturi de pacientul internat in spital. Si in cazul lui Lucian Andrisan, alaturi de tanar in birou l-am cunoscut pe Vasile Boureanu, un roman stabilit de 15 ani in Italia, care in cele doua saptamani l-a vizitat periodic pe Lucian ”pentru a-l sustine moral”.

”Sunt roman de suflet”

De 5 ani, Massimo Liberatori are o casa la Cluj si asteapta cu mare nerabdare sa obtina cetatenia romana. ”In primul rand imi plac foarte mult romanii, in al doilea rand Romania. Sunt italian de nastere, dar sunt roman de suflet, iar Romania este a doua casa. Eu merg cu familia foarte des in Romania” imi spunea in urma cu cativa ani Massimo, cand inca nu-mi venea sa cred ca are aceasta puternica iubire fata de Romania. Dar nu numai Massimo se simte acasa la Cluj, ci chiar si sotia sa - Simona, si fiul lor - Jacopo. ”Se simt foarte bine in Romania, sunt integrati. Pentru noi acolo este casa noastra” completeaza Massimo Liberatori.

Despre Massimo Liberatori as vorbi, as scrie daca s-ar putea intr-una si cred ca asta ar face orice roman care a avut placerea de a-l cunoaste, asa cum chiar ambasadorul Romaniei in Italia, Dana Manuela Constantinescu a vrut sa declare pentru site-ul Radio Romania Actualitati cateva ganduri despre acest mare om:

"Massimo Liberatori inainte de a fi un medic foarte bun, extrem de apropiat si dedicat pacientilor sai este o persoana speciala, este intr-adevar unul dintre cei alesi. Si cand spun asta ma refer la curajul si incapatanarea cu care Massimo abordeaza cazuri care la prima vedere ar parea imposibil de rezolvat, cazurile pacientilor lui romani care cu ajutorul sau si-au gasit alinarea, dar si la cazurile sociale din Romania pe care le sprijina cu ajutorul Asociatiei Cuore di Cristiano.

Cu ocazia vizitei din luna aprilie a Presedintelui Klaus Iohannis la Roma am avut ocazia sa-i vorbesc despre doctorul Massimo Liberatori, despre pretiosul ajutor pe care il acorda comunitatii romanesti din Italia, dar si despre implicarea lui in numeroase proiecte sociale din Romania.

Pentru tot ceea ce face, pentru energia inepuizabila pe care o are, pentru sufletul lui mare, pentru felul in care iubeste Romania il respect si ii port aleasa recunostinta si de aceea consider o mare onoare pentru mine si o mare bucurie faptul ca propunerea pe care am facut-o Presedintelui Romaniei de a acorda doctorului Massimo Liberatori o inalta decoratie a statului roman a fost acceptata"
a declarat pentru site-ul Radio Romania Actualitati, ambasadorul Romaniei in Italia, Dana Manuela Constantinescu.

Nu putem spune decat: MULTUMIM MASSIMO - "ALIN DURERE" - pentru tot ceea ce faci pentru romani!
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Proiectul Tineri pe picioare - Ragazzi in gamba #42067

Grupul TINERI PE PICIOARE - Facebook


Max Auci - Facebook

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Proiectul Tineri pe picioare - Ragazzi in gamba #42090

De la bun inceput marturisesc faptul ca mi-e frica sa comentez pe acest subiect.
Sa nu ma exprim corect.

Din punctul meu de vedere, fiecare om are dreptul, are nevoie de proteza.
Aceasta proteza nu ar trebuii sa fie cumparata, ci primita pur si simplu.

Pentru simplu motiv ca noi suntem oameni si avem datoria sa dam posibilitatea oricariu om sa se deplaseze independent.
Boala, suferinta unui semen de-al nostru nu ar trebuii sa fie o chestie din care altul sa stoarca bani/ profit.

Exista un slogan, dar este adevarat.
Sanatatea este cel mai mare capital al omului.
Pentru om nu exista piese de schimb. :(
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6746
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.