Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Curiozitati si superlative geografice

Curiozitati si superlative geografice #31619

Cu fiecare zi ce trece aflăm tot mai multe despre planeta noastră, dar aceasta nu înseamnă că vom ajunge vreodată să o cunoaştem în întregime. Însă întotdeauna vom ştii că am avut, în lunga călătorie de descoperire a acestei lumi, o curiozitate nesfârşită şi mare entuziasm...


50 de curiozitati si superlative geoagrafice

● în 1848, timp de 30 de ore, apa Cascadei Niagara a dispărut de pe stâncile abrupte: la 50 de km în amonte, o barieră de gheaţă a blocat complet râul.

● înconjurat de munţi, Hong Kong-ul nu a găsit prea mult spaţiu liber pe malul mării, astfel că s-a dezvoltat pe verticală şi a reuşit să aibă cei mai mulţi zgârie-nori (clădiri având peste 100 m înălţime) din lume (2354), de trei ori mai mulţi decât în New York şi de patru ori mai mulţi decât în Tokio.● atenţie la Australia: are cele mai multe specii de reptile din lume, 755.

● cu cei 1.000 de km lungime şi cu o suprafaţă totală de 371.000 km², Marea Caspică e cel mai mare lac din lume (cu apă sărată), ţărmurile sale fiind împărţite între Rusia, Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Kazahstan.

● în 1943, într-un lan de porumb din Mexic s-a ivit o fisură, apoi au ieşit gaze şi praf; a doua zi de dimineaţă, era deja format un con de 9 metri, din care erau azvârlite pietre şi cenuşă. După un an, conul vulcanului se înălţa la 300 de metri şi deja îngropase sub lavă un întreg sat. Paricutin a fost primul vulcan atent studiat de specialişti chiar din momentul formării sale.

● Marea Sargaselor din sudul Insulelor Bermude, cunoscută pentru “pădurile” sale de alge, se roteşte permanent în sensul acelor de ceasornic, împinsă de curenţii Atlanticului.● în Lacul Malawi din S-E Africii trăiesc cele mai multe specii de peşti dintr-o sursă de apă dulce continentală, peste 1.000, 90% din ele fiind endemice.

● numele Mării Caraibilor vine de la cuvântul indian carib, ce însemna persoană, însă el a ajuns să fie preluat sub forma de canibal: canibalismul la această populaţie amerindiană era practicat rar şi doar în legătură cu ritualurile războinice, fapt pe care primii europeni ajunşi în zonă nu l-au înţeles; ei au crezut că toţii indienii erau mâncători de oameni.

● în localitatea Brignoles din Franţa a plouat în 1973 cu…broscuţe; o coloană de aer cu circulaţie rapidă a ridicat sute de amfibieni dintr-o zonă mlăştinoasă şi i-a aruncat peste oraşul din Provence.

● Muntele Roraima, cel care l-a inspirat pe Sir Conan Doyle să scrie O lume dispărută, e cel mai înalt tepuy (sălaş al zeilor) din cei 100 ai întregii lumi, adică un bloc de gresie colosal, ridicat la 2.000 de metri deasupra junglei de la graniţa Venezuelei cu Brazilia şi Guyana.● în apropierea coastelor Trinidadului (Marea Caraibilor) există vulcani noroioşi subacvatici, a căror pastă fluidă iese de sub valuri şi formează insule, unele dispărând repede, altele devenind casă pentru păsările din zonă.

● cel mai vechi parc naţional din lume este Yellowstone (S.U.A.), creat în 1872.

● 3000 de recife individuale, 1500 de specii de peşti, 400 de specii de moluşte şi 400 de specii de peşti se leagă de cea mai mare structură de pe Pământ construită de organisme vii: Marea Barieră de Corali din apropierea coastelor Australiei.

● aproape 90% din populaţia lumii trăieşte în emisfera nordică; şi tot aici se mai poate vorbi despre superlative demografice - numărul total al locuitorilor Chinei şi ai Indiei este egalat de cel al tuturor locuitorilor din următoarele 22 de ţări din topul celor mai populate.

● nu Muntele Everest (8.848 m) deţine cea mai mare înălţime din lume, ci Muntele Mauna Kea din Hawaii (10.206 m); primul e cel mai înalt de pe uscat, însă măsurat de la baza sa de pe fundul oceanului, muntele hawaian trece primul în top.● Oceanul Pacific conţine peste jumătate din întreaga apă sărată din lume.

● o suprafaţă totală mai mare decât cea a Austriei şi o populaţie de aproape 32 de milioane de locuitori au determinat ca municipalitatea Chongqing din China să fie cea mai mare din lume.

● Oceanul planetar ascunde cel mai lung lanţ muntos din lume: Dorsala Medie Oceanică (65.000 km).● deşi fluviul Orinoco al Americii de Sud este aproape în totalitate navigabil şi accesibil iubitorilor de natură, încă există dubii în ceea ce priveşte adevăratul său izvor şi încă mulţi dintre afluenţii săi au rămas neexploraţi, din pricina bazinului fluvial uriaş. În privinţa biodiversităţii, Orinoco e un concurent serios al Amazonului.

● Munţii Pirinei au foarte puţine lacuri de munte, dar excelează la capitolul cascade, torente (gaves) şi izvoare termale. Cea mai mare cascadă din Franţa se află aici şi se numeşte Gavarnie (422 metri).● la 360 de kilometri de ţărmul nord-estic al Braziliei se află Arhipeleagul Fernando do Noronha, un soi de frate geamăn al Insulelor Galapagos, considerat astfel datorită ecosistemului unic şi bogat al celor 21 de insule vulcanice.

● peretele de granit al Muntelui Stone din S.U.A.(Georgia) expune cel mai mare basorelief din lume, un memorial înfăţişând trei lideri ai Confederaţiei Statelor Americane din timpul Războiul Civil American; o potecă în trepte, lungă de 2 kilometri, sau telecabinele urcă până pe vârful rotund al acestui munte.

● deşi clima Islandei se încadrează în categoria „subpolară”, totuşi temperaturile medii înregistrate în capitala Reykjavik în decursul iernii sunt în jur de zero grade; surprinzător, pentru „Ţara de gheaţă”. Verile însă sunt reci (14ºC) şi, de regulă, ploioase.

● cea mai înaltă cascadă a lumii, Angel (Venezuela), are aproape un kilometru înălţime şi cade direct în valea adâncă de la baza muntelui, fără a mai trece vreo treaptă de stâncă. Numele ei vine de la pilotul american Jimmie Angel, care a survolat pentru prima dată zona în 1921, cu un avion comercial.● 44% din jungla ce acoperă o mare parte din statul caraibian Belize reprezintă parc naţional, ceea ce, raportat la suprafaţa ţării, înseamnă cel mai bun procent de arie protejată din America Latină.

● cea mai importantă sursă de aisberguri uriaşe: banchizele Antarcticii.

● Canionul Colca (4160 m) din Peru, de două ori mai adânc decât Marele Canion al S.U.A., e casa milenară a uneia dintre cele mai mari păsări, condorul. Tot aici însă trăieşte şi colibri gigant, cel mai mare dintre toate speciile.● în cea mai lungă călătorie făcută de păsări, rândunicile de mare arctice zboară peste 40.000 de kilometri în fiecare an, din ţinuturile arctice până în Antarctica şi înapoi.

● cei mai bătrâni munţi ai Europei se întind în Scoţia, în aşa-numitele Ţinuturi Muntoase nordice; vârsta lor aproximativă e de 3000 de milioane de ani. Pe lângă peisajele extraordinare, în care culmile înalte întâlnesc fâşii lungi de coaste oceanice, un drum inedit străbate aceste zone sălbatice: cel din povestea whisky-ului.

● în părţile nordice ale Suediei, fenomenul „nopţilor albe” (când Soarele nu coboară sub orizont, deoarece partea nordică a axei Pământului e înclinată spre astru) se observă în lunile mai-iulie: e o perioadă foarte bună pentru vizitat ultimele mari ţinuturi sălbatice ale Europei.

● după Grecia, Croaţia se laudă cu al doilea grup de insule, ca număr, din Marea Mediterană: 700 de insule propriu-zise şi încă 450 de insuliţe, stânci şi stânci submarine. Din primele, aproape 50 sunt locuite (numărul variază în funcţie de sezoane), însă mai mult de 12 insule au mai puţin de 100 de locuitori permanenţi.

● în pădurile din Madagascar trăieşte o treime din speciile de cameleoni. Tot pe această insulă cu un ecosistem extraordinar, în 1993 a fost redescoperită cea mai mică primată a lumii, lemurul-şoarece, considerată a fi fost dispărută.

● dacă vreţi să vedeţi cea mai mică focă a lumii, trebuie să ajungeţi la Baikal (Rusia), cel mai adânc lac de pe glob (1.642 m) şi, totodată, cea mai mare rezervă de apă dulce.● numele Geysir l-au dat islandezii unei coloane înalte de apă fierbinte, ţâşnită de sub pământul vulcanic în 1294; de atunci, denumirea de gheizer s-a răspândit în întreaga lume.

● pe Coasta Scheletelor de la întâlnirea Deşertului Namib cu Oceanul Atlantic, multe epave stau mărturie pentru necruţătoarele ceţuri albe şi dese, formate din combinarea curenţilor de aer calzi şi reci. Periodic, pâclele cuprind apele, ţărmurile şi câmpiile de pietriş, precum o capcană periculoasă.

● cel mai îndepărtat punct de centrul Pământului e vârful Muntelui Chimborazo (6.267 m), din Ecuador.● în lumina soarelui care apune, Muntele Uluru din Australia – cel mai mare monolit de gresie al lumii - devine portocaliu, roşu, maro şi cenuşiu. Cocoaşa lui venerabilă poate fi zărită şi de la zeci de kilometri depărtare.● când barajul de la Asuan a fost construit pe fluviul Nil, două temple de la Abu Simbel au fost ridicate cu peste 60 de metri faţă de locul lor originar, pentru a nu se pierde în apele lacului de acumulare.

● în 1947, câteva din vârfurile Alpilor Elveţieni s-au colorat într-un roz pal: zăpada munţilor s-a amestecat cu praful roşu saharian, adus de o violentă furtună de nisip din deşertul Algeriei.

● fiindcă activitatea vulcanică de sub plăcile continentale încălzeşte apa Mării Roşii, aici s-au dezvoltat în ultimii 7000 de ani unele dintre cele mai tinere şi mai bogate recife de corali din lume. Câteodată, pe o arie de câţiva metri pătraţi se pot găsi până la 20 de specii de coral, din cele 180 deja identificate în întreaga mare. (Peste 350 de specii de corali trăiesc pe Marea Barieră.)

● destinaţia perfectă a Sărbătorilor de iarnă: Casa lui Moş Crăciun, oraş Rovaniemi, provincia Laponia, Finlanda. Dacă nu ajungeţi, puteţi să îi scrieţi pe această adresă, cel mai cunoscut locuitor al Laponiei are aici oficiu poştal.

● frumoasele piscuri ale Munţilor Dolomiţi din Italia s-au născut din recifele coraligene din adâncurile mării de acum 65 milioane de ani.

● mii de buşteni fosilizaţi şi intens coloraţi formează în Deşertul Pictat al Californiei aşa-numita Pădure Împietrită. În urmă cu milioane de ani, o pădure de pini a fost luată de ape puternice, dusă la depărtare şi îngropată rapid sub aluviuni grele. Trunchiurile sparte s-au pietrificat, fiindcă nu au avut timp să putrezească.

● 300 de zile pe an, Munţii Rwenzori (Munţii Lunei) ai Africii îşi ascund crestele în nori. Când ceaţa se risipeşte, se ivesc vârfurile de peste 4800 de metri şi versanţii cu păduri luxuriante, în care plantele ating dimensiuni uriaşe, ca şi cum nu ar fi ieşit din erele geologice timpurii ale Pământului.● deşertul alb dintre Munţii Sacramento şi San Andreas (din statul american New Mexico) străluceşte în lumina soarelui precum o pătură de zăpadă. Granulele de cuarţ şi gipsul moale alcătuiesc nisipurile fine ale dunelor încă de acum zeci de milioane de ani.● atunci când se unesc cu Amazonul, apele negre ale fluviului Rio Negro curg alături de apele bej-maronii, fără să se amestece cale de câţiva kilometri; combinarea lor e împiedicată de diferenţa de temperatură şi de viteza de scurgere.

● 180 de kilometri pătrunde marele Fiord Sognefjord în ţărmul vestic al Norvegiei, printre munţii înalţi de 2100 metri.● în paradisul tropical din Insulele Borneo şi Sumatra, din Filipine şi din Malaezia creşte cea mai mare floare din lume: Rafflesia, cu un diametru şi de 100 centimetri. Din pricina mirosului urât pe care îl degajă (de putrefacţie), se poate spune că planta nu se înscrie decât în preferinţele unor insecte.● în Australia există câteva lacuri cu apă de un roz intens: în conţinutul ei sărat trăieşte alga Dunaliella Salina, care produce un pigment roşu.● pe Insula Madeira din Oceanul Atlantic, prin cea mai mare pădure de lauri a lumii trec levadas-uri, adică apeductele înguste construite pentru a transporta apa de ploaie căzută în munţi, pe terenurile joase din vale, acolo unde se întind culturile îngrijite de localnici.

Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by daniel. Motiv: add icon
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Curiozitati si superlative geografice #31745

Padurea neobisnuita din Polonia

In vestul Poloniei exista o padure de aproximativ 400 de pini care cresc avand la baza o inclinare de 90 de grade. Toti sunt indreptati catre nord si sunt inconjurati de o padure mai mare cu aceiasi copaci, care cresc insa normal. Colectia bizara este cunoscuta sub numele de “Padurea Incovoiata”.

Plantati in jurul anului 1930, copacii au crescut timp de 10 ani in mod normal si apoi au inceput sa se indoaie. Specialistii cred ca este vorba despre un tip de interventie umana, cu toate ca nu pot dovedi acest lucru si nici nu-si pot explica de ce ar face fermierii din zona asa ceva.Daca ne gandim si la Padurea Baciu, unde se petrec fenomene asemanatoare, presupunerea cu "un tip de interventie umana" apare si mai lipsita de baza. Asa cum a relatat dl. Prof. univ. dr. Adrian Patrut, curbarea copacilor din Padurea Baciu se datoreaza manifestarii unor campuri foarte puternice de energie care, pur si simplu, modifica structura interioara a copacilor, indoindu-i in moduri dintre cele mai neobisnuite, fara sa se rupa, si asta chiar in intervale scurte de minute sau zeci de secunde...
Padurea Baciu:

 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Curiozitati si superlative geografice #32085

10 locuri la fel de misterioase ca Triunghiul Bermudelor

Triunghiul Bermudelor nu este singurul loc incarcat de mister, in care au loc evenimente inexplicabile inca. Multe alte regiuni ascund tot atatea secrete, pe care turistii sau oamenii de stiinta incearca zadarnic sa le descifreze.

Listverse prezinta 10 locuri la fel de misterioase ca Triunghiul Bermudelor.

Muntii SuperstitieLa est de Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii, se gaseste un lant muntos numit Muntii Superstitie, despre care circula o multime de legende care mai de care mai surprinzatoare. Se pare ca, undeva in anii 1800, un barbat pe nume Jacob Waltz a descoperit aici o uriasa mina de aur.

Barbatul nu a dezvaluit locul decat pe patul de moarte, atunci cand i-a spus unei singure persoane drumul catre comorile acestor munti. In ciuda numeroaselor expeditii, mina de aur nu a fost gasita niciodata. Unii spun ca spiritele oamenilor care si-au pierdut viata in cautarea aurului inca bantuie muntii.

O alta legenda locala sustine ca piscurile sunt pazite de creaturi numite Tuar-Rangers, omuleti care traiesc in pesteri si tuneluri. In plus, unii apasi cred ca intrarea in Iad se afla chiar in acesti munti.

Anomalia din Atlanticul de SudEi bine, se pare ca Triunghiul Bermudelor exista si in spatiu, daca ne raportam la evenimentele ce au loc intr-o zona din Atlanticul de Sud, acolo unde banda de radiatii numita centura Van Allen se afla cel mai aproape de suprafata Pamantului.

In largul coastei Braziliei, aceasta anomalie pare a fi responsabila de numeroase probleme ale satelitilor, ale navelor spatiale, ale activitatii telescopului si Statiei Spatiale Internationale.

Astronautii au raportat nu doar defectiuni tehnice, ci si aparitia unor stele cazatoare. Cauza pare a fi nivelul mare de radiatii care se acumuleaza in acest punct, dar oamenii de stiinta nu sunt inca siguri cum si de ce apar aceste efecte.

Lacul AnjikuniIn regiunea indepartata Kivalliq, Nunavut, in Canada, se gaseste un lac plin de mistere, in jurul caruia planeaza inca multe intrebari. Ei bine, multi cred ca lacul ar fi responsabil de disparitia locuitorilor unui sat intreg. In noiembrie 1930, un vanator a ajuns in satul de langa lacul Anjikuni, descoperind cu stupoare ca satenii disparusera, lasand in urma lor gospodariile intacte.

In plus, se pare ca mai multe morminte din cimitir fusesera deschise si golite, iar in apropierea satului 7 caini murisera de foame, in ciuda hranei aflate in apropiere. Multe ipoteze au circulat de-a lungul timpului cu privire la strania disparitie, de la extraterestri si vampiri pana la fantome. Misterul nu a fost elucidat nici pana astazi.

Marea DiavoluluiMarea Diavolului sau Triunghiul Dragonului, cum i se mai spune, este o regiune din Oceanul Pacific responsabila cu numeroase disparitii sau evenimente ce implicau lumini si obiecte inexplicabile. De altfel, autoritatile japoneze considera zona una periculoasa.

In jurul acestui triunghi circula mai multe legende. Se pare ca insusi Kublai Khan ar fi pierdut 40.000 de oameni atunci cand a incercat sa invadeze Japonia, trecand prin aceasta zona.

In plus, in 1952, guvernul nipon a trimis o nava de cercetare, care a disparut si ea fara urma. In ceea ce priveste cauzele acestor fenomene stranii, extraterestrii, portile catre universuri paralele sau activitatea vulcanica intensa sunt cateva dintre cele mai vehiculate ipoteze.

Ferma BigelowIn trecut, aceasta proprietate de aproape 200 de hectare din nord-vestul statului Utah era cunoscuta sub numele de Ferma familiei Sherman sau Ferma Skinwalker. Nenumarate evenimente stranii au fost raportate aici, inca din anii '50, insa, odata cu preluarea fermei de Terry si Gwen Sherman in 1994, incidentele misterioase s-au inmultit.

In prima zi, acestia au raportat aparitia unui lup imens care parea a fi imun la gloante. In mod ciudat, urmele lasate de lup in padure se opreau brusc, ca si cum animalul disparuse.

Familia Sherman a raportat de-a lungul timpului si aparitia OZN-urilor, a sferelor plutitoare si a unor mutilari ale animalelor. Acestia au vandut pana la urma ferma lui Robert Bigelow, fondatorul National Institute for Discovery Science, care dorea sa studieze indeaproape misterele fermei.

Point PleasantAcesta este un loc al fenomenelor paranomale, daca ne gandim ca in zona au fost raportate deseori aparitii ale unor posibile OZN-uri si ale oamenilor in negru.

In plus, unul dintre simbolurile regiunii este Omul Molie, o creatura care a terorizat Point Pleasant din noiembrie 1966 pana in decembrie 1967. Despre Omul Molie se spune ca ar fi avut 2 metri inaltime, aripi lungi si ochi rosii, stralucitori.

Se pare ca aparitiile Omului Molie ar fi incetat dupa ce Podul Silver s-ar fi prabusit, in 1967, unii crezand ca intre cele doua evenimente exista o stransa legatura.

Triunghiul MichiganIn mijlocul lacului Michigan se afla un triunghi responsabil cu numeroase disparitii. De exemplu, in 1937, capitanul navei McFarland a mers in cabina sa se odihneasca, iar peste 3 ore era de negasit, chiar dupa ce nava trecuse prin regiunea triunghiului Michigan.

In 1950, zborul 2501 venea de la New York spre Minneapolis si a trebuit sa survoleze lacul Michigan din cauza conditiilor meteo. La un moment dat, pilotul a cerut permisiunea sa zboare mai jos, fara sa specifice vreun motiv. Cererea i-a fost respinsa, iar avionul a disparut de pe radar.

In ciuda cautarilor, nici aeronova, nici ramasitele umane nu au fost gasite.

Valea San LuisSudul statului Colorado pare a fi o zona predestinata fenomenelor si evenimentelor inexplicabile. In valea San Luis au loc deseori aparitii ale navelor extraterestre, dar si mutilari ale animalelor. Din anul 2000, mai mult de 50 de OZN-uri au fost vazute in zona, martori fiind zeci de oameni.

Episoadele privind mutilarea animalelor au inceput in 1967, sute de necuvantatoare fiind mutilate cu taieturi precise, desi in jurul lor nu s-a gasit niciun pic de sange. Investigatiile demarate nu au ajuns la nicio concluzie cu privire la originea acestor fenomene.

Triunghiul BenningtonIn sud-vestul statului Vermont exista triunghiul Bennington, o regiune in care au fost inregistrate 5 disparitii misterioase intre anii 1945-1950. Middle Rivers, in varsta de 75 de ani, conducea un grup de vanatori in 1945, insa dupa ce a luat-o in fata grupului nu a mai fost vazut vreodata. Un an mai tarziu, Paula Welden, in varsta de 18 ani, se afla in drumetie pe munte, calatorie din care nu s-a mai intors niciodata.

Trei ani mai tarziu, in 1949, veteranul James E.Tetford lua autobuzul spre casa. Desi barbatul a fost vazut in autobuz cu o statie inainte de capat, Tetford a fost de negasit cand autobuzul a ajuns la destinatie, desi bagajul sau se afla inca in masina.

In 1950, Paul Jepson, in varsta de 8 ani, a disparut chiar de langa mama sa, iar cateva luni mai tarziu o femeie pe nume Frieda Langer a devenit de negasit pe muntele Glatenbury. Trupul femeii a fost singurul recuperat, insa gradul de mutilare era atat de mare, incat cauza mortii nu a putut fi stabilita.

Triunghiul BridgewaterZona de circa 300 de kilometri patrati din sud-estul statului Massachusetts, la sud de Boston, pare a fi o regiune cu adevarat supranaturala. Aici au fost raportate inca din anii '70 aparitii ale unor creaturi inalte si paroase, pasari imense, iar in 1976, un barbat a vazut un caine urias, fantomatic, cu ochi rosii. In plus, nu au lipsit nici aparitiile de obiecte neindentificate.

In 1908, chiar in noaptea de Halloween, doi barbati au vazut pe cer o lumina ca o lanterna uriasa. Toate aceste episoade au ramas invaluite in mister.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.