Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Ziua Darwin

Ziua Darwin #4637Cu ocazia implinirii a doua secole de la nasterea faimosului om de stiinta si a 150 de ani de la prima aparitie a celei mai cunoscute sale lucrari, Descopera.ro va prezenta o serie de materiale speciale dedicate evenimentului, in care veti afla amanunte picante si inedite din fabuloasa viata a celebrului profesor, si va analiza cat de mult si de spectaculos s-ar fi schimbat teoria evolutionista daca Darwin ar fi fost la curent in secolul XIX cu ultimele descoperiri din secolul... XXI.

Sunteti de acord cu teoria evolutiei (se spune despre evolutie ca reprezinta o forta de neoprit a naturii) si cu principiul "In eprubeta sta viata lumii-ntregi" ???
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Ziua Darwin #4649

Raspunzand strict la intrebarile puse, cu certitudine... NU! Multa sanatate si ... Doamne-ajuta!
 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Ziua Darwin #4658

Este dificil sa ne dam cu parerea despre lucruri sau idei numai din auzite.

Teoria lui Darwin, buna sau rea a stimulat cercetarea si intelegerea lumii.
Conceptul de ereditate lansat de el s-a dovedit util in studierea si tratarea bolilor.
 • Petru
 • Avatarul lui Petru
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
 • Posts: 1036
 • Thank you received: 457
 • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Ziua Darwin #4661

Charles Darwin s-a nascut in localitatea Shrewsbury, Anglia pe 12 februarie 1809. Tatal sau, Robert, era un medic din inalta societate, iar mama sa, Sussannah, era fiica lui Josiah Wedgwood, fondatorul celei mai cunoscute fabrici de portelan din Anglia.

Bunicul lui Charles, Erasmus Darwin, medic si filosof, este cunoscut pentru teoriile referitoare la mostenirea si diferentierea speciilor; intr-un fel ele au anticipat descoperirile nepotului. O alta persoana din familia lui Charles Darwin, care s-a afirmat in lumea stiintei, a fost Francis Galton, creatorul eugeniei. Charles a urmat scoala particulara a lui Samuel Butler, in Shrewsbury, pentru ca apoi, la presiunile tatalui, sa inceapa studiile la Facultatea de Medicina din Edinburg. Din cauza faptului ca la acea vreme operatiile erau efectuate fara anestezie, Charles a inteles ca medicina nu era chemarea lui. De altfel, in repetate randuri, el se declara dezgustat de orele de disectie pe cadavre.

Tatal sau a fost de acord cu transferul la Facultatea de Teologie, la Christ College din Cambridge. Aceasta schimbare nu a fost pe placul lui Charles. Pe el il interesa doar botanica si geologia, si acestea nu aveau nimic in comun cu teologia. Necesitatea concentrarii asupra acestor domenii s-a materializat prin trecerea sa la Plinian Natural History Society (1826), unde a inceput studiile de botanica.

Reverendul John S. Henslow, profesor de botanica, l-a indrumat pana in anul 1831, cand a dobandit diploma. In acelasi an, Robert Fitzroy, cunoscut naturalist, facea pregatiri pentru o expeditie stiintifica care trebuia sa ajunga in Tara de Foc, Chile, Peru si Insulele Galapagos.

Henslow l-a recomandat pe Charles Darwin, ca fiind un tanar botanist, cu aptitudini de colectionare si clasificare exceptionale. In acest mod, Charles a plecat in expeditie pe 27 decembrie 1831, la bordul navei Beagle, voiaj in timpul caruia avea sa inceapa formularea teoriei evolutioniste. Calatoria a durat 5 ani, timp in care Charles Darwin a adunat probe de plante si animale de pe insulele vizitate. Cercetarea stiintifica amanuntita pe care a efectuat-o asupra speciilor de animale si a fosilelor a constituit punctul de reper in scrierea unor carti, precum "Originea speciilor" sau "Declinul omului".

Expeditia a avut un impact puternic pentru Chearles, atat pe plan stiintific, cat si pentru sanatatea sa. Febra pe care a avut-o in Argentina in anul 1833, presupusa maladie Chaga de care s-a imbolnavit in America de Sud, cat si raul de mare de care suferea, au dus la agravari ale sanatatii in urmatorii ani.

Darwin s-a imprietenit cu cel mai mare geolog al epocii sale, Chales Lyell, creatorul teoriei despre procesul treptat de dezvoltare al Pamantului. In urma discutiilor cu acesta, Darwin a ajuns la concluzia ca speciile au suferit o dezvoltare asemanatoare cu evolutia in timp a Pamantului. Reverendul Henslow a prezentat o parte din fosilele si jurnalele lui Charles unor naturalisti celebrii din acele timpuri, astfel ca, la data ancorarii vasului Beagle in Anglia, Charles devenise celebru in cercurile stiintifice britanice. O data cu revenirea in Anglia, pe data de 2 octombrie 1836, Darwin a inceput sa-si formuleze teoria, pe care a considerat-o ca fiind singura viabila.

Conform acestei teorii, speciile evolueaza, adica sunt supuse unor transformari treptate, de la formele simple la cele mai avansate, deci stramosii tuturor formelor vii de astazi au fost organisme monocelulare. Nu a indraznit sa publice aceste concluzii timp indelungat.Probabil, si-a dat seama de efectele acestei teorii; evolutia submineaza "Cartea Creatiei", ceea ce putea genera punerea sub semnul intrebarii a existentei lui Dumnezeu.

In anul 1839, Charles se casatoreste cu verisoara sa, Emma Wedgwood, si se stabileste in Down House din comitetul Kent. In anul 1858, primeste o scrisoare din partea naturalistului Alfred Wallace. Observatiile pe care acesta le formuleaza, calatorind prin America de Nord, referitoare la ereditate si transformarea proprietatilor printre specii, il fac pe Darwin sa grabeasca finalizarea teoriei evolutiei.

Cateva luni mai tarziu, atat Alfred Wallace, cat si Chales Darwin se prezinta la Linnean Society pentru atestarea teoriei evolutiei.Acest consiliu decide asupra intaietatii formularii teoriei si astfel, Charles Darwin este considerat parintele evolutiei. In anul 1859 este tiparita cartea "Originea speciilor".

Conform asteptarilor sale, cartea a generat controverse fara precedent. Darwin a fost criticat si acuzat de lipsa credintei in Dumnezeu. Totusi, numerosi oameni de stiinta i-au acordat sprijinul lui Darwin si teoriei acestuia despre evolutia speciilor si selectia naturala.

Charles a dovedit ca numai trasaturile ereditare decid asupra schimbarilor speciilor si ca cele mai puternice gene sunt transmise urmasilor. Darwin a argumentat prin faptul ca lupta pentru supravietuire are loc nu numai intre specii, dar si in interiorul acestora, iar acest lucru asigura transmiterea urmasilor a celor mai bune trasaturi.

Acest fenomen a fost intitulat "the survival of the fittest", adica "supravietuirea celui mai bun". Totusi, lipsa anumitor notiuni de genetica din zilele noastre, precum "cromozom", legile lui Mendel si teoria ereditara a lui Morgan, l-au impiedicat pe Darwin sa explice toate aspectele teoriei sale. In schimb,a reusit sa explice, de ce, dupa opinia sa, omul provine din maimuta, teorie care nici pana azi nu a fost acceptata de creationisti si de conservatorii religiosi. Charles Darwin a murit pe 19 aprilie 1882; iar, ca dovada a recunoasterii operelor sale stiintifice, a fost inmormantat in Westminster Abbey, langa Isaac Newton.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Ziua Darwin #4794

Eu pot sa zic ca teoriile lui Darwin le cred pe jumate, unele sunt destul de realiste iar altele, ori par exagerate ori neconfirmate sau nu o fost dovedite, dar ii destul de interesant oricum. Cateva lucruri despre Charles Darwin:

În 2009, „Anul Darwin“, se împlinesc 150 de ani de la apariţia cărţii Originea speciilor (On the origin of species by means of natural selection, titlul original). Darwin lucra la această carte de 20 ani, dar atunci găsise momentul propice de a o publica. Acest moment a venit nu numai atunci cînd spiritele ştiinţifice (sic!) ale timpului au început să se arate mai puţin reticente faţă de ideea evoluţiei, dar mai ales cînd pericolul ca altcineva să publice această teorie într-un articol a devenit iminent. Charles Darwin şi-a publicat cartea după ce Alfred Wallace, un tînăr colecţionar de fosile, a venit la el să îi ceară părerea despre propria teorie evoluţionistă. Aceasta se baza exact pe ideea selecţiei naturale pe care era structurată şi teoria lui Darwin. Dînd dovadă de fairplay ştiinţific, iniţial Darwin l-a încurajat pe Wallace să îşi publice teoria, dar acesta, la rîndul lui, a dorit să renunţe în favoarea lui Darwin. Susţinut de prietenii săi biologi şi convins de aceştia, Darwin şi-a publicat totuşi curînd cartea, iar Wallace a obţinut calitatea de codescoperitor al teoriei evoluţiei prin selecţie naturală, cu care a rămas în istorie. Poate că ar fi corect ca „Anul Darwin“ să se numească „Anul Darwin-Wallace“.

Continuare Aici!!
 • SoulHealer
 • Avatarul lui SoulHealer
 • Deconectat
 • Senior Member
 • Heal your mind aswell as your heart!
 • Posts: 60
 • Karma: 1
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.