Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Meloterapia

Meloterapia #10998

Meloterapia , terapia prin muzica, o alternativa la indemana oricui

Datorita influentelor sonore armonioase, terapia prin muzica este folositoare in special pentru calmarea starilor de nervozitate si pentru calmarea emotiilor. Cu ajutorul meloterapiei pot fi tratate starile depresive,anxietatea generalizata, patologia asociata cu stressul, surmenajul intelectual ori simptomele psihice associate unei afectiuni dureroase cronice.

Spre exemplu, in antichitate, soldatilor li se aplicau tratamente sonore pentru indepartarea anxietatii , a fricii sau a emotiilor.Pe acelasi principiu se merge si in cazul bebelusilor care, in momentul in care devin nelinistiti, poti fi calmati de indata cu ajutorul cantecelor de leagan.

Cum functioneaza

Specialistii au facut o serie de cercetari pentru a arata beneficiile meloterapiei. Exista studii publicate (PET scan si imagerie functionala) care arata modificarea undelor cerebrale , aparitia undelor alfa lente si a unei stari de relaxare care permite inducerea unor sugestii placute , modificarea si reglarea frecventei cardiace si a frecventei respiratorii, reglarea pe termen lung a hiperexcitabilitatii vegetative responsabile de starea de tensiune interioara.

De asemenea, muzica stimuleaza eliberarea de endorfine si enkefaline , morfinele endogene ale creierului cu rol in analgezie si in tonusul emotional, ceea ce ajuta la indepartarea oboselii si a durerii.

In ceea ce priveste tratamentul, exista doua optiuni. Tratamentul pasiv in care pacientul nu trebuie decat sa stea linistit si sa asculte muzica si tratamentul activ in care pacientul este pus sa cante la diferite instrumente muzicale.

Cui se adreseaza

Meloterapia se adreseaza tuturor: copiilor, adolescentilor, adultilor sau batranilor.Toata lumea se poate bucura de beneficiile terapiei prin muzica, chiar daca nu ai o problema de sanatate. Cei vizati sunt persoanele suferind de anxietate generalizata,atacuri de panica, tulburari de somatizare dar si cei cu afectiuni mai grave , alaturi de alte forme de terapie cum ar fi ergoterapia, terapia ocupationala, etc.


Beneficiile meloterapiei sunt :

- imbogateste viata unei personae;
- dezvolta sensibilitatea;
- ajuta comunicarea cu cei din jur;
- ofera placere, bucurie;
- faciliteaza contactele sociale;
- previne/reduce tulburarile de comportament;
- calmeaza anxietatea.

Pe scurt :
Muzica este considerata o modalitate excelenta de a imbunatati psihicul uman. Aceasta produce o stare emotionala agreabila permitand reducerea anxietatii, contribuind la ameliorarea unui anumit tip de dureri, favorizand totodata somnul. Pentru fiecare dintre noi, muzica are rolul de a actiona asupra starilor sufletesti. Ascultand muzica placuta ne putem relaxa si echilibra emotional.

Operele unor compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann sau Frederick Chopin au un efect demonstrat si incontestabil in ameliorarea starilor de panica, oboseala interioara, nervozitate si stres. Tinand cont de faptul ca existenta cotidiana este caracterizata de tensiuni permanente si presiuni exterioare, meloterapia actioneaza adesea ca un ‘soft-cure”, care ne ajuta sa ne mentinem echilibrul, macar in ceea ce priveste aspectul psihologic al problemei.

Sursa: e-psiho
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Meloterapia #12282

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by manana.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Meloterapia #13437

01.12.2009
Muzica bună e o bună doctorie
„Prin puterea ei de a promova şi a păstra sănătatea şi fericirea omului, muzica şi-a găsit loc în aproape orice cultură“, se afirmă în cartea Principles and Practice of Stress Management. Potrivit revistei Psychologies, când cântăm, întregul nostru corp vibrează, devenind o adevărată cutie de rezonanţă. Aceste vibraţii uşoare contribuie la relaxarea şi dilatarea ţesuturilor, ceea ce are drept rezultat alinarea durerii.
Unii terapeuţi chiar îşi îndeamnă pacienţii care suferă de stres să audieze o muzică liniştitoare, care îi poate calma. În unele spitale chiar se pune muzică în surdină în secţiile de terapie intensivă. Mulţi copii născuţi prematur şi mulţi bolnavi care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale reacţionează bine la o muzică plăcută. Studiile arată că, „în timpul unei intervenţii chirurgicale, [muzica relaxantă] reduce considerabil nivelul hormonilor de stres“, după cum precizează cartea Principles and Practice of Stress Management.
Mai mult, muzica reduce anxietatea la femeia însărcinată ajutând-o să se relaxeze în timpul travaliului şi al naşterii. Chiar şi unii dentişti pun o muzică liniştitoare în cabinetul stomatologic creând o atmosferă destinsă pentru pacienţii tensionaţi.
:kiss:
  • adri
  • Avatarul lui adri
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Zambiti si maine e o zi
  • Posts: 41
  • Thank you received: 3
  • Karma: 1
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Meloterapia #13481

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by manana.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Meloterapia #17252

Relaxati-va! Linistiti-va ochii si mintea privind unul dintre cele mai mari acvarii ale lumii... Kuroshio Sea

Filmuletul este acompaniat de o melodie superba Please Don't Go a formatiei Barcelona

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by manana.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Meloterapia #30520

Muzica in locul medicamentelor: meloterapia

Faptul ca in societatea noastra individul cauta sa se calmeze aproape in exclusivitate cu ajutorul tranchilizantelor sau al medicamentelor a devenit un lucru obisnuit, cotidian. Omului modern ii lipseste vointa necesara depasirii unei astfel de situatii penibile. In consecinta, pentru el, micutul tub cu pastile constituie solutia cea mai usoara si mai la indemana. Acest lucru nu exclude insa o serie intreaga de descoperiri pe care oamenii de stiinta si medicii, in special, abia in ultimul timp au inceput sa le faca, constatandu-se si studiindu-se noi metode care, prin profunzimea lor nebanuita si efectul lor neasteptat, fac de prisos orice interventii de natura alopata sau artificiala.

In acest articol ne vom ocupa de muzica si de binefacerile ei. Muzica este creata pentru om si ea il poate face sa se simta mai bine, atunci cand este utilizata in mod inteligent. Pentru ce, asadar, sa nu ne bucuram de acest ajutor? „Cine cauta, gaseste” spune un vechi proverb. Aceasta forma de curaj care confera vointa si indrazneala de a cerceta este deseori recompensata printr-o descoperire revelatoare, importanta.

Efectul muzicii

Din timpuri imemoriale, omul a folosit sunetele si muzica atat in scop terapeutic, cat si in practicile sale religioase. Atunci cand ne simtim atrasi in mod irezistibil de muzica trebuie sa recunoastem, fara doar si poate, ca aceasta exercita o influenta certa asupra spiritului nostru. Uneori, muzica devine exaltanta, si diverse cantece religioase, ritualuri, precum si anumite forme ale muzicii de acompaniament au vizat ridicarea fiintei umane la un nivel spiritual superior. In plus, muzica tinde sa readuca individul spre originea si esenta sa adevarata.

Apare evident deci ca ea reprezinta un mijloc de vindecare si armonizare in ansamblu, a individului. Prin intermediul muzicii, omul poate scapa, in timp, de anumite obiceiuri sau moravuri proaste; in acest sens, inca de foarte multa vreme s-a constatat de pilda, influenta sunetelor armonioase asupra scaderii tensiunii psihice si, de aici, a diminuarii reactiilor agresive.

Desi meloterapia sau muzicoterapia este o forma recenta de tratament in medicina moderna, ea a fost recunoscuta ca atare si exista de veacuri.

La Congresul „Muzica si medicina” de la Ludenscheid, din 1984, una din concluziile principale la care s-a ajuns a fost aceea ca muzica reduce stresul. In prezent insa, au fost trase si stabilite numeroase alte concluzii in ceea ce priveste efectul muzicii asupra individului. Astfel, muzica relaxanta diminueaza tensiunea arteriala, iar pulsul este incetinit. O studenta din San Francisco a experimentat pe un grup de 28 de copii nascuti prematur anumite piese de muzica clasica, constatandu-se in mod evident ca acestia se fortifica si se dezvolta mai rapid.

Muzica inseamna vibratie, iar unii oameni reactioneaza la ea automat. Australianul Clynes, autorul unei lucrari remarcabile: „Muzica, spiritul si creierul”, distingea diverse forme de vibratii, dupa tipul sentimentului pe care acestea il exprima. Este necesar, deci, sa se faca o diferenta clara intre vibratiile care denota furie, tristete, teama (toate acestea fiind vibratii negative, nefaste) si cele care exprima dragoste, optimism, bucurie sau alte emotii pozitive

Aceste vibratii esentiale, asa cum sunt ele denumite, se regasesc in toate marile compozitii muzicale. Ele constituie asa-zisele vibratii primare care, metaforic vorbind , sunt suprapuse partial peste codul genetic al individului si pot fi astfel recunoscute.

Un studiu amplu efectuat de cercetatori a indicat faptul ca umanitatea, inca din antichitate, reactiona la sunete. Exista tot felul de vibratii de bucurie, de placere, de incredere, de teama, de manie, de neincredere etc. Aceste vibratii care sunt in stransa legatura cu structura bioenergetica si aurica a fiintei umane, creeaza o anumita rezonanta, care este exprimata stiintific in relatie cu sistemul nervos.

A crea muzica inseamna a gasi in consecinta, acordul sau armonia precisa care sa impresioneze publicul.

Modalitati de actiune in muzicoterapie

Pentru a se ajunge la utilizarea in mod eficient a muzicii, pana la sfarsitul terapiei va trebui sa se selecteze acel tip de muzica, potrivita cu predispozitiile emotionale ale individului. De pilda, persoanelor mereu indispuse si celor depresive nu trebuie sa li se puna de la inceput sa asculte o muzica agreabila, vesela, tonifianta.

Dimpotriva, va fi mult mai bine sa se inceapa cu anumite piese muzicale de tip melancolic. Sau cineva care sufera de teama nu trebuie din primul moment sa asculte, de exemplu, Simfonia a 7-a de Beethoven care este foarte vesela, raspandind incredere si optimism. Unei astfel de persoane, pentru inceput, i-ar conveni cu mult mai mult unele compozitii ale lui Bach.

O prima exigenta ar fi, deci, aceea de a intui si de a bransa muzica potrivita pe frecventa persoanei care trebuie tratata. In acest caz se vor alege melodii care sa reflecte cat mai riguros cu putinta starea sa de spirit. Astfel, se va putea obtine o anumita punte de legatura intre individ si metoda folosita ca terapie (in cazul nostru MUZICA), prin rezonanta. Abia dupa aceea se va putea trece, putin cate putin, la o muzica care ii va inspira pacientului mai multa incredere. Intregul proces trebuie sa se deruleze gradat, iar etapele vor decurge prudent si cu pasi mici. Niciodata nu va trebui sa se dea impresia unor socuri sau schimbari bruste.

Muzica este capabila sa va transforme fiinta

Folosirea cunostintelor de muzicoterapie poate conferi mari servicii omului modern. Aplicarea lor in mod inteligent va permite individului sa-si pastreze un perfect control asupra starii de spirit si chiar in fazele avansate, prin perseverenta, sa il faca mai armonios. In zilele noastre, oamenii sunt distrasi de diverse probleme si tentatii, confruntandu-se cu un imens amalgam de trairi mentale si emotionale. In astfel de situatii, ei pot fi ajutati si reechilibrati in mod eficient, cu ajutorul unei muzici adecvate.

Totul este supus legii dualitatii. In ceea ce priveste muzicoterapia vom tine seama intotdeauna de contrastele complementare de mai jos:
Bucurie – Melancolie
Triumf – Sentimentalism
Vigoare – Blandete
Maretie – Compasiune

Prin intermediul muzicii, indirect, se va ajunge la crearea unor stari de spirit elevate sau la modificarea unor atitudini negative. Deci, inainte de toate, se va recurge la o muzica potrivita cu emotia si structura sufleteasca launtrica de moment a individului. Daca acesta este cuprins de sentimente de tristete, atunci, pentru inceput, cele mai potrivite vor fi o serie de melodii care exprima acelasi aer trist, melancolic. Dupa aceea, se va trece progresiv la o muzica marcata de ceva mai multa veselie. Este bine de stiut si de retinut ca in muzicoterapie fiecare tranzitie trebuie facuta pas cu pas si cu delicatete. Muzica ne leaga de cele mai profunde fibre ale fiintei noastre. Si intrucat fiecare om este marcat de propria sa individualitate, nu este deloc nebunesc sa ne imaginam ca in viitor, de pilda, fiecaruia i se va putea prescrie o muzica adecvata personalizata, care i se va potrivi precum o manusa pe simtirea si structura sa interioara.

Sentimentalism:
BACH: Concertele brandemburgice nr. 1 si nr. 3
BEETHOVEN: Simfonia a 9-a, partea a 3-a
DEBUSSY: Nocturne
DIABELLI: Romanta
RACHMANINOV: Concertul nr. 2, Adagio, opus 27
SCHUMAN: Arabesc
CEAIKOVSCKI: Concertul nr. 2 pentru vioara, Cantoneta, opus 35
VIVALDI: Anotimpurile (in special „Iarna”)

Tristete:
BRAHMS: Concertul nr. 2 pentru pian, partea a 3-a, opus 83
DEBUSSY: Clar de luna
MAHLER: Simfonia a 4-a, partea a 3-a
SAINT-SAENS: Carnavalul animalelor
WAGNER: Uvertura Tanhauser
Muzica ragas (din India): de exemplu BHAIRAVA

Echilibru:
ALBINONI: Simfonia si concertul nr. 5, opus 2
BACH: Arie
BEETHOVEN: Concertul pentru pian nr. 5 in Si bemol major, opus 73
DEBUSSY: Dansuri sacre si profane
GOUNOT: Slujba religioasa pentru Sfanta Cecilia
HOLST: Planetele (Venus)
MOZART: Concertul pentru flaut si harpa nr. 2, andante, K2999

Blandete:
BEETHOVEN: Concertul nr. 3 pentru pian, partea a 3-a, opus 37
DVORJAK: Bagatela nr. 3, opus 47
HAYDEN: Concert pentru violoncel in Do, partea intai
HOLST: Planetele (Neptun)
MAHLER: Scene din Alsacia
MASSENET: Simfonia nr. 4, prima parte

Bucurie:
BEETHOVEN: Simfonia nr. 7, opus 92, prima parte
BRUCH: Concertul nr. 1 pentru vioara, opus 26
HAYDN: Simfonia militara nr. 100, prima parte
MAHLER: Simfonia nr. 4, partea a 2-a
RACHMANINOV: Simfonia nr. 2, allegro molto, opus 27
CEAIKOVSCKI: Frumoasa din padurea adormita

Triumf:
BEETHOVEN: Simfonia a 5-a
HOLST: Planetele (Marte)
MASSENET: Scene din Alsacia 2, 4
RAVEL: Bolero
SIBELIUS: Finlandia
SMETANA: Patria mea II, Vltava
PINK FLOYD: Atom Heart Mother
PAUL SIMON & GARFUNKEL: Pod peste un rau involburat

Vigoare:
BACH: Concertul brandemburgic nr. 2
DVORJAK: Concertul pentru violoncel in Si minor, partea a 3-a, opus 104
GOUNOT: Slujba religioasa pentru Sfanta Cecilia
STRAUSS: Moarte si transfigurare, Transfigurare
MAHALIA JACKSON: Abide with me

Solemnitate:
BERLIOZ: Harold in Italia, Procesiunea pelerinilor
BRAHMS: Simfonia nr.1, Recviem german

Sursa: "suntsanatos.ro"

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Ultima editare: by manana.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.