Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Aromaterapia

Aromaterapia #5513

O buna parte din plantele medicinale isi bazeaza actiunea lor terapeutica pe un grup de substante chimice care sunt numite uleiuri volatile, uleiuri eterice, uleiuri esentiale sau uleiuri aromatice. Exista un mare numar de plante care contin aceste substante active, plante utilizate din vremuri stravechi si pana in prezent, fie in bucatarie - condimentele -, fie ca parfumuri sau pentru proprietatile lor terapeutice.

Efectele terapeutice ale uleiurilor volatile folosite in aromaterapie este dublu. In primul rand este utilizarea uleiurilor volatile pentru efectele lor asupra numerosilor germeni patogeni, ceea ce duce (sau ar trebui sa duca) la scaderea consumului exagerat de antibiotice. In al doilea rand, asa cum practica aromaterapiei a dovedit, numeroase tulpini de bacterii rezistente la antibiotice pot fi anihilate prin actiunea antimicrobiana a uleiurilor volatile.

BUSUIOCUL (Ocimum basilicum, Ocimum sanctum, etc.) are proprietati antiseptice intestinale, antispastice si tonice nervine, actionand in special asupra cortio-suprarenalelor, fiind larg utilizat, indeosebi, de popoarele asiatice in astenii nervoase, spasme gastrice si pilorice, in infectiuni intestinale, etc. Toate aceste proprietati se bazeaza pe compozitia chimica a uleiului volatil din busuioc, obtinut prin antrenare cu vapori de apa.

O serie de plante exotice si unele cultivate in tara noastra (isop, rozmarin, etc.) contin borneol, substanta care, utilizata intern sau extern, are actiune antimicrobiana si este un stimulent cortico-suprarenal.

Un alt ulei volatil obtinut dintr-un arbore foarte raspandit in extremul orient, Malaleuca leucadendron (fam. Myrtaceae) poate fi considerat ca avand un spectru larg antibacterian, actionand in cistite, uretrite, disenterie, tuberculoza pulmonara, epilepsie, impotriva parazitilor intestinali, etc.
  • sara
  • Avatarul lui sara
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • \\\\
  • Posts: 964
  • Thank you received: 88
  • Karma: 12
Sara
Ultima editare: by daniel. Motiv: subiect
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Aromaterapia #5514

Lavanda

Uleiul de lavanda poate fi folosit intern, fiind antiseptic, usor antispastic, carminativ, calmant, diuretic, dar si extern, fiind analgezic, cicatrizant, calmant si este indicat in raceala, gripa si stari febrile etc. Se poate folosi si in bai terapeutice, procedura des utilizata in centre de terapie naturala.

Mai nou, uleiul de lavanda contribuie la normalizarea functiei cardiace si asigura reconfortarea si calmarea in caz de surmenaj si iritabilitate, mai ales ca urmare a suprasolicitarii intelectuale.

Multitudinea afectiunilor in care lavanda actioneaza este impresionanta. Preparatele pe baza de lavanda pot fi folosite atat de femei, cat si de barbati, influentand in mod benefic: circulatia sanguina, digestia, emotivitatea, problemele ginecologice, insomnia, musculatura, pielea, respiratia, transpiratia si este din ce in ce mai folosita in combaterea stresului.

Cercetarile despre aceasta planta sunt in continua crestere datorita lipsei de toxicitate si complexitatii componentelor sale aflate intr-un multiplu sinergism. Aromoterapeutii cunosc faptul ca uleiul de lavanda este esenta cea mai relaxanta aflata la indemana publicului si, mai ales, a omului de rand.

In concluzie, lavanda sau levantica este o planta robusta, frumoasa, cu un parfum intens, benefica pentru sanatate, cu potential economic si nu numai. Este suficient ca seara, inainte de culcare, sa mirositi o planta inflorita, sa sfaramati intre degete cateva flori uscate sau sa aplicati cateva picaturi de ulei esential pe o batista pe care sa o puneti in buzunarului pijamalei, pentru a avea un somn linistit si odihnitor.

Levantica va va da vise la propriu si la figurat, iar cei ce vor invata sa se bucure de virtutile ei vor regreta ca nu au descoperit-o mai devreme.



(Eu prefer in mod deosebit mirosul de lavanda)
lavender.jpg
  • sara
  • Avatarul lui sara
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • \\\\
  • Posts: 964
  • Thank you received: 88
  • Karma: 12
Sara
Ultima editare: by daniel. Motiv: subiect
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Aromaterapia #5539

Ulei esential de brad

Uleiul volatil, cel mai bun antibiotic.
Ele nu doar că distrug microbii, dar sunt bine asimilate de organism şi nu produc efecte secundare, precum antibioticele de sinteză. În doze foarte mici, uleiurile volatile au un efect puternic antiseptic şi antiinflamator, aşa încât pot trata toate afecţiunile de natură microbiană. Se pot administra atât extern, prin masaje sau aromaterapie, cât şi intern, dar cu prudenţă.
Inhalatiile sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a racelilor, gripei si pentru pregatirea tenului in vederea unui tratament cosmetic. Pentru aceasta, se toarna intr-un vas 1 litru de apa clocotita si se adauga 3-4 picaturi de ulei. Vaporii degajati se inspira stand aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare.

O metoda simpla si rapida de a face o inhalatie este aceea de a stropi un servet cu 2-3 picaturi de ulei si a-l mirosi cateva momente.

Candela (lampa) odoranta se foloseste pentru a aromatiza camera, pentru a genera o stare de spirit pozitiva, tonica, sau dimpotriva de relaxare, sau pur si simplu pentru a crea o atmosfera speciala.
brad.jpg
  • sara
  • Avatarul lui sara
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • \\\\
  • Posts: 964
  • Thank you received: 88
  • Karma: 12
Sara
Ultima editare: by daniel. Motiv: subiect
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Aromaterapia #5553

Uleiurile esentiale sub forma unor variate preparate, in diferite dilutii, solubilizate in alcool sau in uleiuri grase, utilizate ca "vehicul", se manifesta favorabil in numeroase afectiuni ale pielii, cu una din urmatoarele actiuni:

-antiseptica. In diverse rani, arsuri, plagi sunt indicate in special uleiurile esentiale de Cimbru, Salvie, Eucalipt, lemn de Ceai, Cuisoare, Levantica si Lamai.
antiinflamatorie. In eczeme, plagi infectate sau in arsuri se recomanda in specal uleiurile de Germanium, Musetel, Coada soricelului s.i Levantica.
fungicidia. Este cazul uleiului de lemn de Ceai, Myrrha, Patchouli si Levantica

-cicatrizanta. In arsuri si plagi sunt indicate in special uleiurile esentiale de Levantica, Musetel, Nerouli, Trandafir si Germanium.
deodoranta. In transpiratie excesiva si in plagi purulente se utilizeaza uleiurile esentiale din Bergamot, Levantica, Cimbru, Ienupar, Chiparos, Salvie .


-antiparazitara si insecticida, indreptata impotriva lipitorilor, purecilor, capuselot scabiei, tantarilor, furnicilor, paianjenilor, taunilor etc. Sunt indicate in special uleiurile de Germanium, Usturoi, Levantin, Citronella, Eucalipt, Cuisoare, Camfor, Cedru de Atlas.

-efecte asupra aparatului cardio-circulator. Uleiurile esentiale se resorb usor prin spatiile intercelulare ale pielii si ajung in fluxul sanguin, iar pe aceasta cale difuzeaza in intregul organism (mult mai lent decat in administrarea lor pe cale orala sau parenterala). Uleiurile esentiale cu actiune rubefianta (de inrosire a pielii) sau cele cu incalzire locala nu numai ca activeaza circulatia locala a sangelui, dar influenteaza favorabil si organele interne.
Efectele analgezice ale unor uleiuri esentiale inlatura si senzatia de durere la nivelul muschilor, pielii si articulatiilor. Un bun exemplu este al uleiului esential de Isop, care are proprietatea de a restabili si a regla activitatea aparatului circulator in intregul lui, reducand presiunea sanguina crescuta si aducand-o in limite normale. Pentru actiunea hipotensiva, dar si antiaritmica (in special impotriva palpitatiilor), impotriva starii de stres si de anxietate se recomands uleiul din Ylang-Ylang. Pentru actiunea inversa, de ridicare a tensiunii arteriale (in hipotensiune) se recomanda uleiurile esentiale de Rozmarin, Lavanda, Eucalipt, Menta si Cimbru de cultura.


-rubefianta. In special in bolile reumatismale, in sciatica, lumbago etc. Se utilizeaza uleiurile esentiale obtinute din Piperul negru si Piperul alb, care nu sunt numai condimente, ci si plante medicinale, utilizate de patru milenii in medicina chineza. Uleiul esential obtinut din aceasta planta-condiment activeaza circulatia periferica si prin aceasta indeparteaza durerea. Cercetari recente au dovedit ca Piperul negru, folosit zilnic in cantitati moderate in alimentatie, are si efecte antieterosclerotice.Uleiul de Mustar, in dilutii mari, este un rubefiant, dar este si un puternic iritant pentru piele, deci este folosit in concentrate mare.

-depurativa sau antitoxica, in artrite, artroze, guta, congestii ale pielii, eruptii se utilizeaza uleiurile esentiale de Ienupar, Lamai, Anason sau Fenicul, Leustean.

-stimulanta a sistemului circulator limfatic. In celulite, in obezitate, in retentii de lichide se recomanda uleiurile esentiale de Grapefruit, Lamai, Mesteacan alb etc., obtinute prin distilare sau prin antrenare cu vapori de apa. Atentie insa! Uleiul obtinut prin presare din cojile de portocale poate produce iritatii cutanate si chiar fenomene fototoxice
.

-vasculotrofica. In feblite si in varice se recomanda uleiul esential de Coada soricelului.

-expectoranta si fluidifianta a secretiilor bronhice si spasmolitica (a spasmului bronsic). Atat imbolnavirea cailor respiratorii superioare (nas, git) cat si inferioare (bronhii, alveole) beneficiaza de tratamente aromaterapeutice sub forma de inhalatii, gargare, potiuni sau siropuri. Prin inhalare, uleiurile esentiale ajung in circulatia sanguina mult mai repede decat pe calea orala. Pe de alta parte, multe uleiuri esentiale administrate intern se elimina prin caile respiratorii (de exemplu, cel de Usturoi) si o mica parte prin urina, avand astfel si efecte usor dezinfectante ale cailor reno-uretrale. In sinuzite, in ozena (inflamatie cronica a mucoasei nazale cu supuratie urat mirositoare), in bronsite si in astmul bronsic, se recomanda uleiurile esentiale de Eucalipt, Conifere, Cimbru, Myrrha, lemn de Santal si Anason care sunt foarte active.


-in combaterea unor suferinte digestive. Uleiurile esentiale nu sunt recomandate intern in afectiunile aparatului digestiv (exceptand segmentul buco-faringian si chiar pentru acest segment, sunt folosite numai cele sub forma diluata). Prin aplicatii externe, ele pot produce efecte favorabile in unele din suferintele digestive. Incepand de la clasicul ,,Ceai contra colicilor la copii" preparat din Chimion, Anason si Menta, pana la numeroasele retete fitoterapeutice complexe, de la apele aromatice pana la anumite substante active izolate din plante, toate sunt larg utilizate in prezent in terapia naturala. Ca antispastice (in durerile stomacale si intestinale), in indigestii sau in combaterea anorexiei sunt larg utilizate uleiurile esentiale din Musetel, Anason, Portocal, Menta, Scortisara..
In congestia ficatului si in ictere se recomanda uleiurile esentiale de Lamai, Rozmarin, Menta si Portocal.


-in combaterea unor suferinte ale aparatului urinar. Unele uleiuri esentiale de Bergamot, Musetel, Myrtha, Trandafir de lemn au efecte antiseptice si bacteriostatice utile in nefropatii (cistite, uretrite).


-in combaterea unor suferinte ale aparatului genital (de reproductie). Uleiul esential de Iasomie are influenta favorabila deosebita asupra sistemului de reproducere, actionand bine si in tulburarea ciclului menstrual, a infectiilor genitale si in dificultatile de realizare a actului sexual normal. Alte uleiuri esentiale contin hormoni vegetali corespondent ai hormonilor umani. Este cazul uleiurilor esentiale de Hamei, Salvie, Fenicul sau de Anason dulce, care contin compusi estrogeni care pot avea efect favorabil in tulburari ale ciclului menstrual. Durerile ce insotesc ciclul menstrual, durerile din timpul nasterii si alte probleme legate de ciclul menstrual (dismenoree) pot fi ameliorate apeland la uleiurile esentiale de Musetel, Maghiran dulce, Salvie, Iasomie si Levantici. Pentru a favoriza instalarea ciclului menstrual (amenoreea primara) se recomanda uleiurile esentiale de Musetel, Anason, Isop, Ienupar, Maghiran dulce si Menta. In sarcina si in menoragii (exces al fluxului menstrual) se recomanda uleiurile esentiale de Salvie, Iasomie, Myrrha, Trandafir si lemn de Ceai.


-galactagog. Pentru efectul lor de crestere a secretiei lactate, se recomanda uleiurile esentiale de Iasomie si de ,,Lemon Grass". In ,,furia laptelui", in schimb, se recomanda uleiul esential de Salvie, Menta si Patrunjel.


-afrodiziac. In impotenta si frigiditate se recomanda uleiurile de Piper negru, Cardomomum, Salvie, Iasomie, Trandafir, Patchouli si Ylang-Ylang.

-anafrodiziac. Pentru reducerea poftei sexuale exagerate si agresivitatii femeilor isterice se recomanda uleiurile esentiale pe baza de Hamei, Maghiran dulce si Camfor.
in combaterea unor tulburari ale glandelor endocrine. Uleiurile esentiale de Busuioc, Geranium, Rozmarin, Borneol, Salvie sau cele din conifere sunt stimulante ale glandelor suprarenale sau tiroidiene.


-in stimularea sistemului imunitar. In special pentru imbunatatirea hematopoezei sunt recomandate uleiurile din Artemisia annua si Geranium.

-in unele afectiuni ale sistemului nervos central si periferic. Uleiurile esenttale de lemn de Santal, flori de Tei, Levinfica, Bergamot, Maghiran dulce, Hamei, Lamaie si Valeriana au efecte sedative si calmante asupra sistemului nervos central. Uleiurile esentiale de Iasomie, Busuioc, Menta, Cuisoare si Ylang-Ylang au, din contra, efecte stimulante psihotrope, iar altele, uleiurile esentiale de Musetel, Salvie, Levantica, Maghiran si Rozmarin, s-au dovedit a fi echilibrante.


-in inlocuirea antibioterapiei, datorita efectelor anatibacteriene si antivirotice. Abia astazi se cunoaste ca numeroase uleiuri esentiale sau numai fractiuni izolate au un larg spectru antiinfectios asupra multor germeni bacterieni sau fungi (ciuperci).
Actiunea antiinfectioasa a unui ulei esential este simplu de constatat, prin aromatograma la unele uleiuri esentiale (de Eucalipt, Cuisoare, Scortisoara, Cimbru).


Lipsa de nocivitate si de efecte adverse a uleiurilor face ca utilizarea sa se faca preferential fata de antibiotice, deoarece se stie bine ca antibioticele nu sunt lipsite de toxicitate si de alte reactii adverse, mai ales ca in timp se ajunge la selectarea unor tulpini de microorganisme patogene din ce in ce mai rezistente. Din aceste motive, aromaterapia ofera, in unele infectii virotice sau bacteriene, o alternativa mult mai putin nociva decat tratamentul cu antibiotice. Ea poate constitui insa si o terapie complementara, aplicata dupa un tratament cu antibiotice, ca terapie antiinfectioasa de intretinere.
  • sara
  • Avatarul lui sara
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • \\\\
  • Posts: 964
  • Thank you received: 88
  • Karma: 12
Sara
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Aromaterapia #5775



Uleiuri de masaj bune... rau ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Aromaterapia #13771

De ce ne incanta atat de mult aromele Craciunului?

Iata numai cateva dintre aromele sarbatorilor si efectele lor asupra noastra:


Scortisoara
Mirosul de scortisoara are un efect benefic asupra starii generale a organismului, fiind un stimulent fizic si emotional. Scortisoara este cunoscuta pentru proprietatile sale afrodisiace dar si antidepresive. Cercetatorii au demonstrat ca prezenta mirosului de scortisoara intr-o incapere reduce oboseala, irascibilitatea si migrenele persoanelor aflate in incaperea respectiva, ajutandu-le pe acestea sa se concentreze mai bine asupra unor activitati mentale.


Portocalele
Oricine a decojit o portocala apreciaza acea aroma proaspata, energizanta dar si relaxanta. Mirosul portocalelor este pentru cei mai multi dintre noi “emblema” sarbatorilor de iarna aflandu-se in stransa concurenta cu mirosul proaspat al bradului. Parfumul cojilor de portocale este benefic pentru reducerea stresului, a tensiunii nervoase, a durerilor de cap si a oboselii.


Vanilia
Vanilia genereaza o stare generala buna, ajutandu-ne sa ne relaxam. Mirosul sau este antidepresiv, reduce starile de nervozitate si frustrare, aducand o stare psihica de satisfactie. Vanilia are si proprietati afrodisiace. Parfumul sau dulce nu este asociat numai cu placerea sexuala ci si cu placerea de a savura dulciuri aromate cu aceasta esenta.

Bradul
Bradul este pretuit in intreaga Europa pentru virtutile sale medicale si pentru mirosul sau proaspat. Cateva picaturi de ulei esential de ace de brad iti vor aminti de padurile de brad de la munte si de Bradul de Craciun care nu lipseste din nicio casa. Daca ai un brad artificial si iti doresti sa simti mirosul proaspat al bradului natural, poti folosi ulei esential din ace de brad sau produsele cu aroma de brad.
ay51_ul_volat.jpg
  • sara
  • Avatarul lui sara
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • \\\\
  • Posts: 964
  • Thank you received: 88
  • Karma: 12
Sara
Ultima editare: by sara.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.