Pe plan mondial, exista numeroase boli in cazul carora se aplica tratamentul bazat pe celule stem; cel mai frecvent, in tratamentul bolilor tumoroase, in tratamentul unor boli legate de mecanismul autoimun si in tratamentul aplicat in cazuri de postinfarct.
Celula stem nu este o "panacea", un miracol ce vindeca toate bolile. Ea are desigur limite, in momentul de fata cea mai mare problema o prezinta greutatea corporala.
Diferenta majora intre celulele stem embrionare si cele adulte deriva din originea lor, si anume din organismul din care sunt recoltate. Celulele embrionare provin din embrioni cu varsta de maxim 7 zile, care pot fi, la randul lor, donati sau produsi in exces in timpul proceselor de fertilizare
Toate bolile cunoscute pana in prezent au la baza un defect aparut in multiplicare celulara, in regenerarea si repararea tesuturilor, care sa creeze un teren propice pentru dezvoltarea si autointretinerea procesului patologic. Tinand cont de acest aspect se poate deduce, ca teroretic orice boala poate fi tratata folosind celule stem.
Celulele stem stem se pot aplica pana la greutatea de 40 kg a pacientului in cazul unor boli maligne, tumoroase. Peste aceasta valoare, creste posibilitatea ca transplantul sa ramana fara succes.
In cazul bolilor fara tumor inca nu avem informatie despre limite de greutate corporala. In strainatate exista posibilitate pentru multiplicarea acestor celule (expandare ex vivo) si transplantul ulterior al acestor celule artificial crescute.
Cercetarile din ultimii unu-doi ani au descoperit proprietati surprinzatoare si noi ale celulelor stem hematopoetice. S-a aflat ca acestea au rol nu numai in regenerarea organelor hemopoietice, dar si la regenerarea altor tesuturi (de exemplu: muschilor cardiaci). S-au folosit celule stem pentru tratarea bolnavilor care au suferit atac cardiac, cu rezultate incurajatoare.
In anul trecut s-a descoperit ca celulele stem din sangele ombilical, in conditii adecvate, sunt capabile sa genereze vase de sange. Acest rezultat prezinta sperante bune celor care sufera de stenoza vasculara (Premiera in Romania la Clinica de Chirurgie cardio-vasculara din Timisoara).
Folosirea celulelor stem in tratarea diabetuleui zaharos se afla in stadiu de cercetare experimentala pe animale. La sobolanii de experienta, in locul celulelor exterminate producatoare de insulina, cercetatorii japonezi au implantat celule stem umane si dupa primele rezultate, capacitatea animalelor de producere a insulinei s-a restabilit.
In unele tari europene la ora actuala se folosesc celule stem pentru tratarea bolnavilor care sufera de atrofie musculara.
Pe baza literaturii de specialitate se poate astepta la utilizarea celulelor stem in vindecarea bolnavilor suferand de diferite boli ale sistemului nervos. S-a aflat ca celulele stem provenind din sangele cordonului ombilical au capacitatea de a se diferentia/transforma in celule neuron.
Tot rezultatul trecutului apropiat este utilizarea celulelor stem la leziunile si la uzuri de cartilaj.
Pentru colectare de celule stem, la nastere se ofera sansa de a alege dintre:
Pachetul pentru 10 ani (inclusiv examenul medical, pretul setului de colectare, analiza mostrei, congelarea, stocarea pentru 10 ani)
1.070 Euro
Pachetul pentru 20 ani (inclusiv: examenul medical, pretul setului de colectare, analiza mostrei, congelarea, stocarea pentru 20 ani)
1.400 Euro
Datorita controverselor ce planeaza asupra metodelor de obtinere a celulelor stem embrionare, cercetatorii si-au concentrat eforturile pe cele adulte, care ar putea deveni o arma la fel de redutabila impotriva bolilor.
Totusi, pana in prezent, reproducerea lor in laborator a fost aproape imposibila, si asta datorita 'refuzului' celulelor stem adulte de a se diferentia in tesut matur odata izolate de organism.
Celulele stem canceroase apar prin transformarea maligna a celulelor stem adulte si par a fi sursa unor tumori, fiind responsabile si de metastazele si recaderile bolii. Rolul celulelor stem in etiologia diferitelor tumori se afla sub investigatii intense.
Se estimeaza ca in 5-10 ani aceste probleme sa fie rezolvate prin transplantul de grefa celulara care are un potential superior tehnologiei folosite astazi.
https://www.csid.ro/health/mai-pretioase-decat-aurul-celulele-stem-2762337/
Sper ca va sunt de folos aceste informatii - va astept cu intrebari ...