Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Nu doar cuvinte...

Rasp: Nu doar cuvinte... #40865

Fermierii din Alaska cresc o plantă folosită de sovietici pentru experimente militare secrete

O cooperativă de fermieri din Alaska a început să studieze şi să cultive o plantă siberiană cu o istorie medicală interesantă, folosită de sovietici pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale a soldaţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în timpul Războiul Rece. Ei speră ca aceasta să devină cea mai valoroasă plantă cultivată în Alaska.

Rhodiola Rosea, cunoscută drept rădăcina aurie, provine din Siberia. Aceasta creşte de-a lungul Munţilor Altai care separă China de Mongolia, Rusia şi Kazahstan. Planta trăieşte la temperaturi scăzute, crescând în permafrost, un strat de sol şi roci care nu se dezgheaţă nici în timpul verii.

Rădăcina aurie pare să se fi adaptat bine condiţiilor din Alaska. ”Este un mediu în care planta chiar vrea să crească, spre deosebire de restul culturilor noastre”, a explicat Stephen Brown, de la Universitatea Alaska-Fairbanks. ”Creşte în zona arctică şi sub-arctică. O ajută zilele noastre lungi. Deja a început să iasă din pământ, iar pământul este încă îngheţat”, a adăugat el.

Fascinaţia fermierilor din Alaska pentru această plantă se datorează preţului foarte bun pe care l-ar putea obţine, profiturile urmând să fie net superiore decât cele obţinute la culturile de cartofi, spre exemplu. Rădăcina aurie este cunoscută în special pentru beneficiile medicale pe care le-ar avea.

Rădăcina aurie este folosită de secole în medicina tradiţională din Siberia şi China, pentru tratarea unor afecţiuni precum depresia sezonieră, pentru îmbunătăţirea anduranţei, pentru protecţia împotriva bolilor, dar şi pe post de afrodiziac, în special pentru femei.

La începutul anilor 1940, dar şi în timpul Războiului Rece, planta a devenit subiectul unor investigaţii medicale a sovieticilor. Petra Illig, pilot şi medic, cea care a fondat cooperativa din Alaska, susţine că aceasta a fost considerată ”un secret militar al sovieticilor”, însă rezultatele cercetărilor nu sunt cunoscute.

”Multe dintre lucrurile care au fost cercetate atunci nu au fost pubicate sau au fost ascunse în beciurile din Moscova. O foloseau în special pentru îmbunătăţirea performanţelor fizice şi mentale ale soldaţilor”, spune Illig, adăugând că ar fi fost testată şi pe cosmonauţi.

Planta a intrat în atenţia medicinii vestice în 2007 când un studiu a arătat că 500 de miligrame de extract de rădăcină aurie pot ajuta la trata depresia.

În 2013, cercetătorii de la Universitatea California-Irvine au arătat că aceasta ne-ar putea ajuta să rămânem tineri. Ei au descoperit că muştele care au consumat această plantă au trăit, în medie, cu 24% mai mult.

”Oamenii, sănătoşi sau nu, ar putea trăi mai mult dacă ar consuma această plantă”, a arătat autorul studiului, Mahtab Jafari. ”Până acum am observat asta la muşte şi la viermi, însă nimic asemănător nu a mai fost observat vreodată”, a adăugat el.

Cu toată că proprietăţile medicinale ale plantei nu au fost recunoscute de autorităţile din SUA, vânzările au crescut semnificativ de când a fost reintrodusă pe piaţa americană.

Fermierii din Alaska cultivă în prezent în jur de două hectare de rădăcină aurie. ”La 80 de hectare ar fi cea mai profitabilă cultură din stat”, au arătat el.

Sursă: Science Alert
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Nu doar cuvinte... #41184

CURIOZITĂŢI ALIMENTARE

►Ştiaţi că două pastile cu ulei de peşte luate zilnic impulsionează creierul copiilor să se dezvolte în trei luni cât s-ar dezvolta în trei ani?

►Un studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populaţiilor din sudul Europei arată că există o proporţie inversă între frecvenţa utilizării cepei în alimentaţie şi riscul de apariţie al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel ca usturoiul şi prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniul din sol, o substanţă protectoare împotriva apariţiei cancerului. Consumul de ceapă (cel puţin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o reducere de cel puţin 50% a riscului de apariţie a cancerului de stomac, dar şi cu o reducere semnificativă a incidenţei cancerului de sân.

►Sucul de morcov este un preţios ajutor al celor care suferă de digestie dificilă sau lipsa poftei de mâncare. Morcovul este bogat în substanţe anti-oxidante ca vitamina A, dar şi alte vitamine şi minerale, atât de necesare organismului uman. O cură de zece zile cu suc proaspăt cicatrizează rănile făcute de ulcer şi îmbunătăţeşte vederea, mai ales a celei pe timp de noapte.

►Un consum moderat de bere poate îmbunătăţi funcţiile sistemului cardiovascular.

►Singurul aliment care nu se deterioriază este mierea.

►În secolul al 16-lea, în Anglia, berea făcea parte din micul dejun?

►Consumul zilnic a trei ceşti de cafea sau a şase ceşti de ceai îmbunătăţeşte capacitatea de memorare a femeilor în vârstă, dar nu are nici un efect asupra memoriei bărbaţilor, potrivit unui studiu realizat în Franţa, care a fost publicat în revista medicală Neurology. Cercetătorii au examinat legătura dintre consumul de cofeină şi performanţele intelectuale „cognitive” (memorie, limbaj, logică). Cauza pentru care cofeina influenţează doar memoria femeilor, ar putea fi metabolizarea în mod diferit a cofeinei de către bărbaţi sau o interacţiune hormonală, este concluzia medicilor.

►Cafeaua: multe studii susţin că este o sursă de antioxidanţi şi scade riscul de diabet, ceva din boabele ei scade incidenţa cirozei şi bolilor pancreasului.

►Vinul roşu e un ingredient esenţial pentru a ne menţine în formă. Se ştie de mult timp că ajută la prevenirea cancerului şi la protejarea arterelor. Unele studii arată însă că există un antioxidant care se găseşte în strugurii roşii din care se face vinul, numit resveratrol. Acesta îmbunătăţeşte anduranţa muşchilor, reduce afecţiunile gingiilor şi apariţia bolii Alzheimer.

►Cei care îşi încep ziua cu două ouă la micul dejun pierd de două ori mai multe kilograme decât cei care ţin diete drastice, susţin nutriţioniştii de la Universitatea de medicină din Louisiana (SUA), într-un studiu efectuat pe o mie de femei obeze. Succesul oului este determinat de conţinutul bogat în cele mai bune proteine, ceea ce conferă aceeaşi energie ca şi mâncatul unei fripturi, dar are un număr mult mai mic de calorii. Şi asta, indiferent de modalitatea de preparare.

►Merele, nu cofeina (cafeaua), sunt mai eficiente să ne trezească dimineaţa.

►Dieta naturistă presupune şi multe reguli pe care mulţi oameni nu le pot urma. Totusi, dacă încercăm să ne apropiem cât mai mult de acestea vom observa, în timp, îmbunătăţiri. Iată care sunt regulie mai sus-menţionate: Consumă cel puţin 2 litri de lichide pe zi, Nu trebuie să bei lichide în timpul mesei, Nu se recomandă să consumi multe feluri de mâncare la o masă şi ai grijă cum le combini, Vinul de ţară se bea cu moderaţie, cu o jumătate de oră înaintea mesei, Fructele trebuie mâncate înaintea celorlalte alimente, pentru a asigura o digestie mai bună, Este bine ca fiecare să consume alimente din ţara în care s-a născut. De exemplu noi, românii, am putea să înlocuim lămâia cu cătina albă. Produsele din cereale trebuie consumate fără să le distrugem principiile nutritive prin modul de preparare. Vitaminele sintetice realizate chimic nu îşi îndeplinesc rolul la fel de bine ca cele naturale, deci trebuie înlocuite.

►În ultimul timp, studiu după studiu arată beneficiile ciocolatei: conţine antioxidanţi care previn anumite tipuri de cancer, iar anumite substanţe pot chiar să prevină demenţa. Consumaţi ciocolată cu cel mai mare conţinut de cacao. Cea care are prea mult zahăr face mai mult rău decât bine.

►Un espresso are mai puţină cafeină decât o ceaşcă de cafea.

►Treizeci de grame de fistic zilnic ne feresc de riscul de a ne îmbolnăvi de boli cardiovasculare ca infarct, accident cerebral sau embolii, susţin
cercetătorii de la Universitatea de medicină din Pennsylvania (SUA).
Pe lângă fistic, nucile, migdalele şi alunele de pădure neprăjite reduc atât nivelul colesterolului rău, cât şi al grăsimilor nesănătoase din arterele sanguine. Studiul, efectuat pe trei mii de adulţi, timp de cinci săptămâni, a micşorat nivelul colesterolului şi trigliceridelor cu până la 30%, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge care blochează arterele.

►Consumul exagerat de şuncă poate afecta plămânii, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani din cadrul Universităţii Columbia , New York . Şi asta din cauza faptului că şunca, slănina şi alte produse din carne afumată conţin nitriţi utilizaţi pe post de conservanţi. Persoanele care au consumat produse din carne afumată de cel puţin 14 ori pe lună au prezentat de două ori mai multe riscuri de a face bronşită şi emfizem, boli care produc îngustarea căilor respiratorii şi obstrucţionează fluxul de aer. În plus, persoanele care mănâncă şuncă de mai mult de cinci ori pe săptămână prezintă cu 60% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la vezica urinară, faţă de cei care mănâncă mai rar acest produs.

►Pentru a şti care sunt alimentele care ajută organismul să-şi refacă forţele, trebuie să cunoaştem câteva dintre acele legume şi fructe care, nepreparate, ne oferă vitaminele de care avem nevoie. Trebuie ţinut cont de faptul că excesul alimentar duce la obezitate, boli şi îmbătrânire prematură, şi toate acestea pot fi simplu evitate. Deci iată ce trebuie să mâncăm pentru a nu mai ajunge în vecinătatea farmaciilor.
-Pentru vitamina A: morcovul, roşiile, spanacul, salata, pătrunjelul verde, ceapa verde, mărarul, adică legumele galben-portocalii şi verde închis.
-Alimentele bogate în vitamina E sunt: germenii de cereale, uleiurile presate la rece din soia, porumb, floarea-soarelui, măsline.
-Vitamina C au: citricele, ardeiul gras, hreanul şi măceşul. Una din cele mai mari concentraţii de vitamină C o are pătrunjelul verde.






-Calciu găsim în: iaurt, lapte, telemea, nuci,morcovi, varză, gulie, mere.
-Pentru fier trebuie să mâncăm: spanac, gălbenuş, cacao, stafide.

►Regimul alimentar mediteranean, bogat în uleiuri vegetale şi peşte, este la fel de benefic pentru persoanele care suferă de maladii cardiace ca şi regimul alimentar foarte strict, sărac în grăsimi, este concluzia Asociaţiei americane de cardiologie. Dieta mediteraneană constă în consumul mărit de fructe, vegetale, seminţe şi peşte, cantităţi mici de carne roşie şi o cantitate relativ mare de grăsimi provenind din uleiul de măsline şi nuci. Prezenţa acidului gras Omega 3, prezent în cantitate mare în aceste alimente limitează crizele cardiace sau accidentele cerebrale. Dieteticienii au recomandat tuturor bolnavilor să consume zilnic o cantitate maximă de 200 de grame de colesterol, iar procentul zilnic de calorii provenind din grăsimi să fie limitat la 30%.

►Trebuie să zdrobiţi usturoiul înainte de a-l găti sau mânca, pentru a-i păstra proprietăţile anticoagulante, utile în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a emboliilor (astuparea arterelor cu un cheag de sânge). Alicina este enzima din usturoi care împiedică formarea trombilor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea din Cuyo , Argentina , au comparat efectul anticoagulant al usturoiului gătit întreg sau zdrobit. Rezultat: copt sau fiert, usturoiul îşi păstrează efectul anticoagulant mult mai mult dacă este zdrobit înainte de a fi pus în mâncare. Important este ca perioada de fierbere să nu depăşească trei minute şi să nu fie gătit la microunde, deoarece îşi pierde toate proprietăţile curative.

►Beneficiile unui anume compus din boabele de cacao sunt atât de mari, încât acesta poate rivaliza cu penicilina şi anestezicele, susţine o echipă de cercetători americani care şi-au publicat un studiu amplu în revistă Chemistry & Industry. Ingredientul cu pricina se numeşte epicatechina şi poate reduce riscurile de apariţie a unor boli grave, precum infarctul sau insuficienţa cardiacă, a indicat Norman Hollenberg, profesor de medicină la Şcoala de medicină Harvard.

►Ciocolata, ale cărei efecte pozitive cardiovasculare au fost deja demonstrate, este benefică şi pentru creier, pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină cerebrală, este rezultatul a două studii prezentate de medicii americani.
Substanţa antioxidantă conţinută de boabele de cacao a crescut semnificativ fluxul sangvin în creier, şi acest lucru este benefic în tratarea persoanelor în vârstă care au suferit mici atacuri cerebrale şi suferă de demenţă. Trei ceşti de cacao zilnic vă feresc de hipertensiune arterială şi pierderea memoriei.

►Dieta alimentară bogată în fibre (30 de grame zilnic) reduce la jumătate riscul de apariţie a cancerului la sân, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi publicat în „International Journal of Epidemiology”. Fibrele alimentare, prezente în pâine, cereale integrale, dar şi în legume şi fructe, protejează femeile tinere împotriva cancerului la sân, dar nu are efect în cazul celor aflate la menopauză. Printre posibilele explicaţii se numără faptul că alimentele cu conţinut mare de fibre sunt bogate în vitamine, zinc şi antioxidanţi. O a doua explicaţie este faptul că acestea controlează glicemia, variaţiile de nivel de zahăr în sânge putând provoca apariţia cancerului. Cea de-a treia explicaţie este că fibrele reduc nivelul hormonilor la femeile tinere.

►Dacă sunteţi adepţii consumului de pește de trei ori pe săptămână, aveţi mari şanse să nu vă îmbolnăviţi de cancer. Un studiu publicat în „Internaţional Journal of Cancer” confirmă efectele preventive ale peştelui gras, bogat în omega-3, asupra cancerului de prostată. Două mii de persoane atinse de această teribilă maladie au fost întrebate despre obiceiurile lor alimentare, răspunsurile lor fiind comparate cu cele ale unui grup etalon. Studiul a demonstrat că omega-3 micşorează riscul apariţiei acestui tip de cancer cu 43%. Dar nu doar peştele este responsabil de această diferenţă. Există şi un aspect genetic deoarece purtătorii genei COX-2 beneficiază, în totalitate, de efectele protectoare ale peştelui gras.

►Adăugarea de lapte în ceai poate distruge calitatea acestuia de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Acesta este rezultatul unui studiu german care a demonstrat că ceaiul negru, băut frecvent, păstrează pereţii arterelor sănătoşi şi menţine tensiunea constantă . Însă caseina, o proteină din lapte, anulează efectul benefic al oxidului nitric, substanţa din ceai care ameliorează dilaterea vaselor de sânge, sunt concluziile cercetătorilor, publicate în European Heart Journal.

►Cafeaua reduce cu 60 % riscul de apariţie a diabetului de tip 2, mai ales la persoanele care au în familie suferinzi de această boală. Acest lucru a fost demonstrat în urma unui studiu californian asupra a 200.000 persoane. Chiar şi persoanele care au băut cafea, dar s-au oprit, au risc scăzut faţă de cele care nu au băut niciodată. Diabetul de tip 2 sau diabetul vârstei adulte, cum mai este numit, nu se vindecă fără modificarea stilului de alimentaţie. Nu se ştie exact care din substanţele componente ale cafelei are acest efect, dar se pare că nu cofeina. Cercetătorii susţin că este prea devreme să recomande diabeticilor să bea cafea în chip de medicament, mai ales că mai mult de două ceşti de cafea pe zi provoacă insomnii şi aritmii cardiace.

►Câteva cuburi de ciocolată neagră, consumate zilnic, au acelaşi efect ca şi administrarea de aspirină, diminuând riscul de blocare a arterelor, responsabil pentru apariţia infarctului sau a accidentelor cerebrale. Acestea sunt concluziile unui studiu al cercetătorilor de la Şcoala de medicină Johns Hopkins (SUA). Ciocolata neagră, fără zahăr şi unt contribuie la reducerea coagulării sangvine datorită flavonoidelor, substanţele chimice prezente în boabele de cacao, ceea ce împiedică formarea cheagurilor de sânge. Cantitatea zilnică recomandată de medici este de două linguri de ciocolată pură. Faceţi astfel un bine inimii dumneavoastre şi tensiunii arteriale, care se echilibrează datorită conţinutului mare de magneziu.

►Cercetătorii americani au descoperit că o substanţă prezentă în compoziţia vinului roşu, resveratrol, are efecte miraculoase în cazul persoanelor obeze şi creşte considerabil longevitatea. Aceasta moleculă ar putea explica de ce francezii, deşi sunt cunoscuţi ca cei mai mari consumatori de vin roşu din lume, suferă de mai puţine maladii cardiovasculare, în ciuda alimentaţiei bogate în calorii.

►O ceaşcă de cafea pe zi protejează ficatul de boli grave ca ciroza sau cancerul, arată un studiu al cercetătorilor de la institutul italian Mario Negri. Acest lucru este datorat antioxidanţilor conţinuţi de cafea şi au efect numai dacă doza este adecvată, nu mai mult de trei ceşti zilnic. Altfel pot să apară tulburări ale ritmului inimii ca tahicardia sau insomnia. Cercetătorii au arătat că prezenţa enzimei GGT, unul dintre indicatorii cirozei, este cu atât mai scăzută, cu cât consumul de cafea este mai mare. În acelaşi timp, se micşorează şi nivelul transaminazelor, un alt indicator al îmbolnăvirii ficatului. Mai ales băutorii de alcool pot fi fericiţi, deoarece cinci ceşti de cafea le reduce riscul apariţiei cirozei.

►Pe lângă faptul că hidratează, ceaiul are şi alte beneficii asupra sănătăţii, cum ar fi protecţia împotriva bolilor cardiace şi a cancerului, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine. Pentru a prepara corect ceaiuri ar trebui să adăugaţi o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă sau două linguriţe de plantă proaspătă la aceeaşi cantitate. Ceaiul de muşeţel uşurează digestia, calmează nervozitatea şi anxietatea, în timp de socul se recomandă în gripă, sinuzită sau guturai. Durerile de cap trec cu ceai de tei, iar menta ajută digestia, reduce flatulenţa şi înlătură greaţa. Ceaiul din măceşe previne infecţiile gripale şi răcelile.

►Ceaiul este a doua băutură consumată în lume, cantitativ, după apă, potrivit specialiştilor americani, citaţi în cartea „Mâncarea şi sănătatea”, apărută la editura Reader's Digest.

►Bogat în vitaminele A, B1, B2, C şi în substanţe nutritive, mărul are proprietăţi terapeutice asupra organismului uman. Substanţele nutritive antioxidante din sucul de mere ajută la reducerea colesterolului şi a bolilor cardiovasculare. Consumul regulat de mere reduce riscul apariţiei cancerului la sân şi la plămâni. Merele sunt bogate în fibre, reduc colesterolul din organism şi întăresc oasele. Când sunt mâncate ca o gustare, merele suprimă foamea şi de aceea sunt indicate în curele de slăbire. În afară de proprietăţile terapeutice pe care le au, merele sunt utilizate şi în cosmetică. Măştile cu măr ras, aplicat pe faţă timp de 10 minute, câteva zile consecutiv, ajută la curăţarea tenului, la vindecarea acneelor şi la estomparea ridurilor.

►Contrar ideii că frigul distruge bacteriile, există numeroşi germeni care supravieţuiesc în frigider. Unul dintre aceştia este listeria, bacterie extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate îmbolnăvi fătul sau nou-născutul. Listerioza provoacă infecţii rare, dar grave, şi persoanelor în vârstă sau celor cu rezistenţă scăzută la infecţii. Ea poate da meningită, conjunctivită, chiar septicemii (înmulţirea nestăvilită a bacteriei în sânge). Evitaţi să mâncaţi mezeluri în gelatină, carne tocată insuficient preparată termic, peşte afumat, germeni de grâu încolţit sau lactate nepasteurizate. Spălaţi bine ierburile aromate, fierbeţi bine carnea şi dezinfectaţi-vă regulat frigiderul.

►Deoarece toamna se reactivează ulcerele şi gastritele hiperacide, pentru a preveni apariţia durerilor de stomac, mâncaţi zilnic cinci smochine. Sunt un bun remineralizant, deoarece conţin magneziu şi potasiu. Luptă contra oboselii şi pentru refacerea organismelor slăbite de tratamente contra cancerului.

►Nu eliminaţi ciocolata dacă vreţi să slăbiţi câteva kilograme, este concluzia unui studiu al unor medici nutriţionişti francezi. Aceştia au observat că marii consumatori de glucide (substanţe care furnizează energia necesară organismului, reglând senzaţia de foame) erau cei mai supli, din totalul celor studiaţi. Glucidele se găsesc, pe lângă ciocolată, în cereale integrale sau fructe. Ei au stabilit cele patru condiţii care trebuie îndeplinite pentru a reuşi pierderea kilogramelor: reducerea valorii calorice a alimentaţiei, eliminarea senzaţiei permanente de foame, renunţarea la alimentele nesănătoase şi practicarea unei activităţi fizice adaptate vârstei şi sănătăţii.

►Popoarele care sunt mari consumatoare de iaurt nu cunosc o boală a civilizaţiei moderne: constipaţia. Aceasta produce intoxicarea organismului datorită neeliminarii toxinelor sau formarea de hemoroizi. Consumaţi iaurt cu bacterii lactice vii (de tipul Bifidus Essensis) care echilibrează flora intestinală.

►Năutul este un înlocuitor foarte bun pentru cafea, boabele de năut prăjite şi măcinate fiind un puternic stimulent digestiv şi nervos. Pentru ameliorarea simptomelor răcelii, specialiştii în medicină naturistă recomandă administrarea zilnică a două pahare de apă de năut. Un litru de apă şi două kilograme de năut lăsate la macerat timp de 16-24 ore, la temperatura camerei, pot reprezenta un excelent antibiotic natural. Calităţile apei de năut nu se opresc aici, ea fiind apreciată şi ca revigorant masculin, mărind potenţa. Pentru că este bogat în acid folic, năutul este indicat bărbaţilor care vor să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală şi fertilitatea. Fiind un medicament foarte puternic, apa de năut e contraindicată în febră, hipertensiune şi stări de iritabilitate nervoasă. Năutul este apreciat şi pentru virtuţile sale nutritive. Recomandat în terapia asteniei fizice şi psihice, în convalescenţă, năutul poate fi considerat, pe drept o sursă de sănătate.

►Carnea de peşte are un rol foarte important, deoarece conţine fosfor, substanţa necesară bunei funcţionări a creierului, în special a memoriei. Femeile care vor să slăbească trebuie să înlocuiască carnea de porc cu cea de ton, de două ori pe săptămână, deoarece are puţine calorii.

►Dacă vă lipseşte pofta de mâncare sau aveţi probleme cu digestia, trebuie să faceţi o cură de zece zile cu suc de morcov. Morcovul conţine o puternică concentraţie de vitamina A, dar şi alte vitamine şi minerale, atât de necesare organismului uman. Morcovul este indicat pentru cicatrizarea rănilor făcute de ulcer şi pentru îmbunătăţirea vederii.

►Cercetătorii americani au descoperit că prezenţa cafeinei din cafeaua concentrată previne pierderile de memorie specifice bătrâneţii, scrie „Daily Mail”. Cafeina intervine în activitatea electrică a creierului, acţionând asupra adenozinei, substanţa prezentă în cantitate mare la persoanele în vârstă. Prin aihilarea adenozinei, cafeaua ajută la combaterea problemelor mintale uşoare, la păstrarea memoriei intacte până la vârste înaintate şi susţine procesul de învăţare. Totuşi, consumul a mai mult de trei ceşti pe zi cauzează insomnie, tulburări ale ritmului cardiac şi probleme ale sistemului circulator, avertizează medicii.

►Cafeaua e benefică în prevenirea cirozei hepatice, conform unui studiu american. Studiul, realizat pe un eşantion de 125.000 de persoane, a scos la iveală că 22% dintre cei care au consumat câte o cană de cafea zilnic au prezentat riscuri mai mici de dezvoltare a bolii.

►Adolescenţii care consumă mai multe produse bogate în calciu decât majoritatea, sunt mai supli. Cercetătorii din San Diego au analizat masa musculară a unui grup de fete cu vârsta cuprinsă între 9 şi 12 ani care au notat detaliat alimentele consumate pe parcursul studiului. Acest studiu confirmă cercetările anterioare care demonstrau, la femeile între 30 şi 60 de ani, creşterea capacităţii organismului de a distruge grăsimile, în condiţiile unui consum crescut de calciu. Alimente bogate în calciu sunt laptele praf, caşcavalul, brânzeturile şi anumite ape minerale. La acest rezultat s-a ajuns indiferent de forma de asimilare a calciului: alimente sau suplimente nutriţionale.

►Acum zece ani, soia era desemnată drept „alimentul-minune”. Experţii britanici susţin acum că substanţele chimice cu care este tratată soia blochează absorbţia mineralelor şi scad fertilitatea feminină. Din cauza hormonilor vegetali conţinuţi, femeile cu cancer mamar trebuie să o consume cu moderaţie.

►Grapefruitul vă scapă de oboseală şi dureri de cap. Beţi zilnic timp de două săptămâni două pahare cu suc de grapefruit. După ce terminaţi această cură o să fiţi mult mai energic. Asta fiindcă fructul este una dintre cele mai importante surse de vitamină C.

►Puţini sunt cei care ştiu ca lămâia este un bun remediu împotriva negilor. Astfel, lăsaţi coaja a două lamai să stea într-o cană de oţet tare timp de opt zile şi puneţi pe neg, sub leucoplast, o bucată de vată îmbibată cu această soluţie de două ori pe zi. O să scăpaţi cât de curând de neg.

►Propolisul este un veritabil antibiotic natural, la fel ca streptomicina şi penicilina, după cum aflăm de pe site-ul GradinaMea.ro. Propolisul ajută la echilibrarea metabolismului, la reglarea sistemului hormonal, precum şi la întărirea sistemului imunitar. O simplă tabletă de propolis prelungeşte activitatea creierului cu şase ore.

►Măceşele au un rol important în respiraţia celulelor. Practic, ceaiul de măceşe ajută organismul să funcţioneze la parametri normali. Fiindcă este bogat în săruri minerale, ceaiul are un rol diuretic. Este recomandat în special persoanelor cu afecţiuni hepatice şi renale.

►Uleiul de măsline ajută la vindecarea gastritei şi a ulcerului. El poate fi folosit şi ca laxativ, luând o lingură seara la culcare. Pentru entorse şi dureri reumatismale se fac frecţii cu ulei de măsline amestecat cu usturoi pisat. Folosit permanent, uleiul de măsline ajută la dizolvarea pietrelor din bilă.

►Uleiul de peşte ajută la creşterea rezistenţei inimii şi asta fiindcă scade simţitor colesterolul. Totodată, ajută la circulaţia sângelui şi încetineşte procesul de îmbătrânire, distrugând toxinele din organism. Consumat cu regularitate, uleiul de peşte linişteşte sistemul nervos, ne ajută să dormim profund şi să facem faţă stresului.

►Mai multă vitamină C decât în portocale se găseşte în kiwi. Totodată, are toate tipurile de fibră, ceea ce ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă. Fiindcă este bogat în cupru, kiwi ajută la întărirea sistemului imunitar şi la dezvoltarea creierului. De reţinut că toate proteinele, vitaminele şi mineralele se găsesc în seminţe şi nu în pulpa fructului.

►Pâinea intermediară este cea mai sănătoasă. Pâinea albă este uşor de asimilat de organism, însă conţine foarte puţine vitamine. În pofida părerii generale, pâinea neagră nu este foarte sănătoasă. Fiindcă are multă celuloză, aceasta irită tubul digestiv. Bolnavii de gastrită simt cel mai bine acest lucru.

►Datorită grăsimilor pe care le conţine, margarina măreşte colesterolul. Asta aflăm de pe site-ul elefantulverde.ro . Mai mult, ea favorizează „rotunjirea” taliei şi a feselor. Dacă mâncaţi foarte des margarină, aveţi toate şansele ca stratul de celulită să se îngroaşe. În timp, creierul, inima şi sistemul circulator au de suferit din cauza margarinei.

►Sucul de ardei gras întăreşte unghiile şi părul, deoarece conţine siliciu. Este indicat şi în colici intestinale, crampe şi balonări. De asemenea, ajută la curăţarea petelor închise de pe piele. Se bea în înghiţituri mici, cu 30 de minute înainte de masă.

►Consumat cu moderaţie, vinul roşu micşorează nivelul colesterolului şi previne accidentele cardiovasculare. S-a descoperit recent că băutura acţionează şi împotriva afecţiunilor pulmonare şi a maladiei Alzheimer. Vinul roşu, spun cercetătorii de la Harvard, este, prin acţiunea sa antioxidantă, secretul longevităţii.

►Cel mai cunoscut fruct în lume este roşia. Francezii au numit-o „fructul iubirii”, nemţii „fructul paradisului”. Bananele sunt următorul fruct în topul popularităţii. Merele al treilea, apoi portocalele şi pepenii.

►Roşiile conţin o substanţă care are proprietăţi antioxidante. Cu ajutorul ei sunt protejate celulele, se împiedică distrugerea şi degenerarea lor, care ar putea cauza apariţia cancerelor. Alte legume cu proprietăţi asemănătoare sunt salata verde, varza, broccoli, anghinarea şi ardeiul iute.

►Pâinea rămâne mai mult timp proaspătă dacă se păstrează într-un vas smălţuit, de sticlă sau de porţelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucăţică de cartof crud sau puţină sare. Aceasta ajută ca pâinea să nu mucegăiască.

►Prima pudră de cacao a fost fabricată pentru prima oară de către olandezul Coenraad Johannes Van Houten, la Amsterdam , în 1828.

►Feniletilamina produce o uşoară stare de visare şi este produsă de către creier în momentul în care doi oameni sunt îndrăgostiţi. Interesant de remarcat este faptul că aceeaşi substanţă se regăseşte şi în ciocolată.

►Mierea de salcâm naturală şi mierea de pădure (închisă la culoare) nu se cristalizează (solidifică) niciodată.

►Bananele au un conţinut bogat în potasiu, vitamină A şi au mari cantităţi de fosfor, magneziu şi vitamină C.
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Nu doar cuvinte... #41185

Unde sunt extratereştrii? Paradoxul Fermi şi motivele care ne împiedică să facem contact cu alte civilizaţii din spaţiu

Doar în universul observabil există miliarde de galaxii cu mii de miliarde de stele, ceea ce înseamnă că în cosmos există miliarde şi miliarde de planete locuibile. Cum se face că dacă există atât de multe lumi, lumi similare cu Pământul, unde viaţa poate să existe, nu au găsit extratereştrii?

Cunoscută drept paradoxul Fermi, această întrebare continuă să îi lase fără răspuns pe oamenii de ştiinţă.

Omenirea a avansat rapid în ultimii 100 de ani, însă această perioadă devină nesemnificativă în comparaţie cu istoria de 13,82 miliarde de ani a Universului.

Prin urmare, nu este dificil de imaginat că vom ajunge să vizităm alte planete în viitor. Pare însă puţin probabil să fim prima civilizaţie care să ajungă în acest punct. Prin urmare, nu ar fi trebuit să auzim de alte specii până acum?

Această întrebare i-a făcut pe unii savanţi să creadă că adevăratele călătorii interstelare nu sunt posibile, că nicio civilizaţie nu poate rezista suficient de mult încât să reuşească să intre în contact cu alta.

Într-o înregistrare postată pe canalul Kurz Gesagt de pe platforma YouTube, specialiştii şi-au propus să analizeze obstacolele care au oprit omenirea să viziteze alte planete.

Cel mai important dintre acestea este călătoritul în spaţiu în sine, care este extrem de dificil pe baza cunoştinţelor noastre actuale.

Să colonizezi o altă planetă cu tehnologiile pe care le avem la ora actuală, ”o călătorie de poate mii de ani trebuie să fie supravieţuită de către o populaţie suficient de mare încât să o ia de la capăt”.

Chiar dacă am reuşi să călătorim cu o viteză aproape de cea a luminii, ceva imposibil de conceput la ora actuală, am avea nevoie de 100.000 de ani pentru a traversa Caleea Lactee. Prin urmare, vizitarea altei planete rămâne imposibilă pentru moment.

Un alt obstacol ar fi circumstanţele cosmice. ”Universul este foarte vechi. Pe Pământ există viaţă de cel puţin 3,6 miliarde de ani. Viaţă umană inteligenţă există de circa 250.000 de ani. Însă doar de un secol avem tehnologia pentru a comunica pe distanţe mari. Este posibil să fi existat imperii extraterestre imense care să se fi răspândit pe mii de sisteme solare şi care să fi existat milioane de ani şi noi să-i fi ratat”, se arată pe înregistrare.

O altă posibilitate ar fi că metodele noastre de comunicare sunt prea primitive pentru a putea să luăm legătura cu o civilizaţie extraterestră în viaţă la ora actuală.

Un alt scenariu ar fi ideea unui creier Matrioşka, în esenţă, o realitate virtuală în cadrul căreia speciile care nu au nicio dorinţă de continua să progreseze să trăiască într-un fel de paradis pentru eternitate. O structură imensă care ar conţine conştiinţele colective ale speciilor din interiorul acestei realităţi virtuale ar fi alimentată de energia unei stele.

”Dacă ar fi construit în jurul unei stele pitice, acest computer ar putea avea energie pentru aproape 10 mii de miliarde de ani. De ce am vrea să cucerim o galaxie sau să intrăm în contact cu alte forme de viaţă dacă am avea o astfel de opţiune?”,


Această structură este numită uneori sfera Dyson şi ar fi uşor de observat, dacă ar exista, datorită radiaţiilor intraroşii pe care le-ar emite. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au căutat o astfel de structură în 100.000 de galaxii, însă nu au avut succes.

”Toate aceste soluţii ale paradoxului Fermi au o problemă. Nu ştim unde sunt graniţele tehnologiei. Am putea fi aproape de ele sau foarte departe. S-ar putea ca super tehnologii să ne aştepte, să ne permită să fim nemuritori, să ne transporte în alte galaxii şi să ne ridice la nivelul unor zei”, se arată pe înregistrarea celor de la Kurz Gesagt.

În încheiere, experţii spun că e nevoie să ne continuăm eforturile de a înţelege cât mai multe despre Universul în care trăim. Este posibil, ca în realitate, să fim cea mai avansată rasă şi atunci trebuie să supravieţuim şi conservăm cea mai mare descoperire pe care am făcut-o până acum: pe noi.

Sursă: Daily Mail
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Nu doar cuvinte... #42088

Secretele piramidelor pot fi descifrate cu ajutorul radiaţiilor cosmice
De-a lungul timpului, au existat numeroase încercări de descifrare a secretelor modului în care au fost construite piramidele egiptene.

Este posibil ca încăperile ascunse din interiorul acestora şi coridoarele pline de mister să fie cercetate în viitorul apropiat printr-un proiect internaţional, ce vizează folosirea radiaţiilor cosmice pentru a penetra zidurile marilor piramide şi a afla, astfel, ce se află în spatele acestora.

ScanPyramids Project are ca obiectiv folosirea tehnologiilor de ultimă generaţie, aplicabile în diverse domenii, pentru a scana, în mod neinvaziv, piramidele de la Giza şi Dahshur. Printre aceste metode se numără folosirea de camere de imagistică termică, scannere montate pe drone şi tomografe cu muoni. Proiectul va debuta în luna noiembrie a anului viitor, se va desfăşura pe parcursul a 12 luni şi va beneficia de sprijinul Ministerului Egiptean al Antichităţilor.

Tomografia cu muoni este asemănătoare celei cu raze X, diferenţa constând în folosirea radiaţiilor cosmice cu muoni în locul razelor X. Noua tehnică este bazată pe radiaţii care pot penetra substanţe foarte dense, precum piatra folosită la construirea zidurilor piramidelor din Egipt.

Nu este prima dată când radiaţiile cu muoni sunt folosite în scop ştiinţific. În anii '50, inginerul Australian E.P. George a folosit un astfel de procedeu pentru a măsura lungimea unui tunel. La câţiva ani după aceea, fizicianul Luiz Alvarez a folosit radiaţiile cu muoni pentru a cerceta încăperile piramidei faraonului Khefren, din complexul de la Giza.

Tomografia cu muoni este folosită şi pentru a detecta materiale nucleare transportate ilegal peste graniţe. De asemenea, tehnica ajută la monitorizarea vulcanilor activi, pentru a preconiza momentul în care aceştia vor erupe. În anul 2008, specialiştii Universităţii din Texas au folosit această tehnică pentru a detecta posibile încăperi ascunse printre ruinele mayaşe din Belize.

Proiectul de scanare a piramidelor egiptene readuce, astfel, în discuţie folosirea detectoarelor cu muoni, în scopul cercetării ştiinţifice. Chiar dacă descifrarea structurilor misterioase din deşterul egiptean a suscitat interesul atâtor generaţii, noile cercetări au un scop şi mai precis: determinarea originii unor structuri în formă de spirală, construite în interiorul piramidelor antice.

Cleopi
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Nu doar cuvinte... #42119

Împărăteasa care a făcut istorie în Rusia şi care i-a uimit pe toţi cu apetitul ei sexual de nestăpânit

La 6 noiembrie 1796, a încetat din viaţă Ecaterina a II-a cea Mare, împărăteasa Rusiei (n. 21 aprilie 1729).
„Foarte inteligentă, tenace şi cu un nestăpânit apetit sexual, ea este cea mai puternică femeie din lume, căci ea a reuşit să tragă cu forţa Rusia cea înţepenită în primitivismul feudal şi să o transforme într-o mare putere a lumii moderne”, scriau cronicile timpului despre cea care avea să fie aminită de istorie drept cea mai mare şi mai importantă ţarină de pe tronul Rusiei. Controversată şi admirată în egală măsură, cum este de altfel caracteristic marilor personalităţi istorice, împărăteasa Ecaterina cea Mare a fost fără îndoială femeia care a influenţat cel mai mult atât istoria, cât şi destinul de mare putere mondială a Rusiei. Viaţa şi faptele sale sunt mărturii clare în acest sens.
O prinţesă germană

În timpul domniei sale derulată între anii 1762-1796, împărăteasa Ecaterina a II-a şi-a asigurat un asemenea grad de putere şi control politic, încât este dificil de găsit un exemplu similar în întreaga istorie a omenirii. Ea este responsabilă de expansiunea fără precedent a Rusiei precum şi de îmbunătăţirea administrării ţării în stil occidental.

Descrisă adesea drept un „despot luminat feminin”, împărăteasa a rămas în memoria multora şi pentru actele sale umanitare şi generozitatea de care dădea deseori dovadă. Mulţi istorici asociază imaginea ei cu evenimentele semnificative şi tentinţele de evidenţiere a Rusiei ca o mare putere emergentă la acea vreme. Mulţi alţi istorici şi biografi nu s-au sfiit să o asocieze cu ţarul Petru cel Mare, iar unul dintre contemporanii săi obişnuia des să evidenţieze esenţa domniei sale, spunând că „dacă Petru cel Mare a făurit omul nou în Rusia, Ecaterina cea Mare a fost cea care l-a însufleţit”.

Pe scurt, ţarina Ecaterina a reformat treptat Rusia şi a terminat cu calm şi răbdare, reformele începute cu forţa de către Petru cel Mare. Prinţul rus Piotr Viazemsky spunea explicit în memoriile sale că „ bărbaţii ruşi vor să devină nemţi, iar femeile germane vor să-i facă ruşi la loc”.

Viitoarea ţarină supremă se chema de fapt Sophia Frederica Augusta, era de neam german şi s-a născut pe data de 2 mai 1729 în oraşul Stettin din Pomerania, Prusia (acum oraşul Szeczin din Polonia). Copila a văzut lumina zilei în familia lui Christian Augustus, prinţ de Anhalt-Zerbst. Şi-a petrecut copilăria într-o atmosferă austeră, dar marcată de discuţii savante şi deseori vesele. Tatăl său era un om foarte strict şi religios, care comanda pe atunci un regiment al armatei prusace. Mama sa, prinţesa Johanna Elizabeth von Holstein-Gottorp era strâns înrudită cu monarhii care conduceau Prusia, Danemarca şi Suedia.

În anul 1743, tânăra prinţesă s-a botezat în ritul Bisericii Luterane la dorinţa mamei sale, cu toate că imediat după ce s-a măritat cu ţarul Peter al III-lea al Rusiei, tânăra a trecut la ortodoxie fără niciun regret. În anul 1744, Ecaterina a primit o invitaţie din partea împărătesei Elizabeta a Rusiei, invitaţie care urmărea de fapt aranjarea căsătoriei dintre ea şi fiul împărătesei. Viitorul ei soţ era de fapt un văr de gradul doi, care pe atunci avea doar 11 ani şi era deja dependent de consumul de alcool.
Ecaterina cea Mare: împărăteasa germană care a adus grandoare Rusiei



„Foarte inteligentă, tenace şi cu un nestăpânit apetit sexual, ea este cea mai puternică femeie din lume, căci ea a reuşit să tragă cu forţa Rusia cea înţepenită în primitivismul feudal şi să o transforme într-o mare putere a lumii moderne”, scriau cronicile timpului despre cea care avea să fie aminită de istorie drept cea mai mare şi mai importantă ţarină de pe tronul Rusiei. Controversată şi admirată în egală măsură, cum este de altfel caracteristic marilor personalităţi istorice, împărăteasa Ecaterina cea Mare a fost fără îndoială femeia care a influenţat cel mai mult atât istoria, cât şi destinul de mare putere mondială a Rusiei. Viaţa şi faptele sale sunt mărturii clare în acest sens.


O prinţesă germană


În timpul domniei sale derulată între anii 1762-1796, împărăteasa Ecaterina a II-a şi-a asigurat un asemenea grad de putere şi control politic, încât este dificil de găsit un exemplu similar în întreaga istorie a omenirii. Ea este responsabilă de expansiunea fără precedent a Rusiei precum şi de îmbunătăţirea administrării ţării în stil occidental.

Descrisă adesea drept un „despot luminat feminin”, împărăteasa a rămas în memoria multora şi pentru actele sale umanitare şi generozitatea de care dădea deseori dovadă. Mulţi istorici asociază imaginea ei cu evenimentele semnificative şi tentinţele de evidenţiere a Rusiei ca o mare putere emergentă la acea vreme. Mulţi alţi istorici şi biografi nu s-au sfiit să o asocieze cu ţarul Petru cel Mare, iar unul dintre contemporanii săi obişnuia des să evidenţieze esenţa domniei sale, spunând că „dacă Petru cel Mare a făurit omul nou în Rusia, Ecaterina cea Mare a fost cea care l-a însufleţit”.

Pe scurt, ţarina Ecaterina a reformat treptat Rusia şi a terminat cu calm şi răbdare, reformele începute cu forţa de către Petru cel Mare. Prinţul rus Piotr Viazemsky spunea explicit în memoriile sale că „ bărbaţii ruşi vor să devină nemţi, iar femeile germane vor să-i facă ruşi la loc”.

Un portret al împărătesei Ecaterina cea Mare, realizat în anul 1835
Viitoarea ţarină supremă se chema de fapt Sophia Frederica Augusta, era de neam german şi s-a născut pe data de 2 mai 1729 în oraşul Stettin din Pomerania, Prusia (acum oraşul Szeczin din Polonia). Copila a văzut lumina zilei în familia lui Christian Augustus, prinţ de Anhalt-Zerbst. Şi-a petrecut copilăria într-o atmosferă austeră, dar marcată de discuţii savante şi deseori vesele. Tatăl său era un om foarte strict şi religios, care comanda pe atunci un regiment al armatei prusace. Mama sa, prinţesa Johanna Elizabeth von Holstein-Gottorp era strâns înrudită cu monarhii care conduceau Prusia, Danemarca şi Suedia.

În anul 1743, tânăra prinţesă s-a botezat în ritul Bisericii Luterane la dorinţa mamei sale, cu toate că imediat după ce s-a măritat cu ţarul Peter al III-lea al Rusiei, tânăra a trecut la ortodoxie fără niciun regret. În anul 1744, Ecaterina a primit o invitaţie din partea împărătesei Elizabeta a Rusiei, invitaţie care urmărea de fapt aranjarea căsătoriei dintre ea şi fiul împărătesei. Viitorul ei soţ era de fapt un văr de gradul doi, care pe atunci avea doar 11 ani şi era deja dependent de consumul de alcool. Mai târziu, Ecaterina a înţeles că măritişul cu moştenitorul scaunului Rusiei îi va deschide calea spre o viaţă de vis, aşa că ambiţioasa prinţesă a acceptat planul familiilor.

Cei doi veri proaspăt căsătoriţi s-au dovedit curînd a fi total incompatibili unul cu celălalt. Cu toate acestea, Ecaterina a încercat să păstreze aparenţele de dragul situaţiei în faţa curţii, şi era răbădătoare cu excentricul şi nătângul ei soţ pentru că-şi urmărea scopurile în tăcere şi cu mare ambiţie. Spre deosebire de soţul ei, Ecaterina era o femeie ambiţioasă, inteligentă şi talentată în multe domenii. Mentalul său puternic era de tip masculin, fiind mereu dornică să înveţe, să descopere. Venise în fond în Rusia pentru a-şi împlini cariera şi destinul.

Ţarul a început curând să o înşele pe Ecaterina cu orice femeie îi cădea prin peajmă. În loc să facă crize de gelozie sau să se declare scandalizată de această realitate, Ecaterina s-a decis să-i răspundă cu aceeaşi monedă ajungând aşadar să aibă zeci de amanţi pe parcursul întregii sale vieţi. Istoricii şi biografii ruşi nu ştiu nici astăzi cu siguranţă dacă ţarul Peter era într-adevăr tatăl biologic al prinţilor Paul şi Anna, cu atât mai mult cu cât în primii 5 ani de mariaj Ecaterina nu rămăsese însărcinată, iar gurile rele spuneau că ţarul era steril.


Ambiţie, libertinaj şi patriotism


Unul dintre bărbaţii pentru care ţarina Ecaterina a făcut o pasiune arzătoare a fost Serghei Saltikov, nimeni altul decât şambelanul propriului ei fiu. Acesta era deja celebru ca un crai râvnit de multe femei de la curte, fiind capabil să cucerească în cele din urmă şi dragostea Ecaterinei.

Conform unor istorici, împărăteasa fusese de fapt sfătuită de consilierii săi de taină să facă un copil cu Saltikov, iar prinţul Paul, cel care după moartea Ecaterinei a devenit împăratul Paul I, ar fi fost copilul şambelanului său. Istoricii ruşi afirmă că doi alţi amanţi ai Ecaterinei, Grigori Orlov şi Stanislav August Ponyatowski i-au mai făcut acesteia doi copii, un băiat şi o fată, fapt niciodată recunoscut public de ţarină.

Între toţi aceşti amanţi din familii nobiliare şi cu cariere politice deosebite (Stanisalv Ponyatowski bunăoară a deventi rege al Poloniei în anul 1764), nici unul nu s-a folosit de relaţiile intime cu împărăteasa pentru a se implica în politica statului. Cu o singură excepţie, amiralul Grigori Potemkin care a fost marea iubire a Ecaterinei, cel care conform unor istorici s-a căsătorit în cele din urmă în secret cu ţarina. Ultimul amant al acestei nonconformiste şi ambiţioase împărătese s-a dovedit a fi totuşi tânărul şi excentricul Platon Zubov. Fire generoasă şi romantică, Ecaterina cea Mare a avut grijă de toţi amanţii săi, dăruindu-le atât proprietăţi şi pământuri cât şi titluri nobiliare...

Cu toate că apetitul sexual era un aspect definitoriu pentru personalitatea sa, Ecaterina nu a lăsat niciodată ca viaţa sa amoroasă să-i oprească ascensiunea politică şi setea de putere. Împătimită a cititului, împărăteasa citea cu pasiune încă din copilărie orice carte-i cădea în mână. Curând a început să fie interesată de filozofie, politică şi istorie, autorii săi preferaţi fiind Diderot şi Voltaire. Ecaterina cea Mare vorbea fluent germana, franceza şi rusa.

A devenit curând atrasă de cultura şi civilizaţia rusă pe care a îndrăgit-o mult. Cel mai literat şi cult dintre suveranii Rusiei, Ecaterina a patronat şi sponsorizat puternic artele frumoase şi viaţa culturală din imperiul său. O adevărată Mecena cu rochie şi sceptru, Ecaterina a sponsorizat şi apariţia primelor jurnale de satiră şi umor, precum şi teatrele de comedie. Pasionată de călătorii, împărăteasa nu s-a sfiit să exploreze cele mai îndepărtate ţinuturi ale întinsului său imperiu. Cu toate că era de neam german şi primise o rigidă educaţie luterană în copilărie, împărăteasa s-a dovedit a fi o ferventă credincioasă a Bisericii Ortodoxe Ruse precum şi o apărătoare a instituţiilor statului rus.

Născută cu un pronunţat simţ politic şi diplomatic, împărăteasa s-a străduit toată viaţa ei să promoveze prietenia şi buna înţelegere reciprocă între familiile rivale de la curte.

Ca un lider cu interese vaste, Ecaterina s-a implicat simultan în diverse direcţii de acţiune. Fire extrem de muncitoare şi conştiincioasă, se trezea în fiecare zi la ora 5 dimineaţa şi lucra la diversele probleme administrative. În primii săi ani de domnie împărăteasa avea planuri mari în ceea ce privea politica internă şi externă a Rusiei, dar a preferat ca în acest interval de timp să-şi întărească poziţia şi situaţia. Cum existau destui oameni influenţi care nu vedeau cu ochi buni ascensiunea ei şi a fiului său, Paul, împărăteasa a înţeles rapid că fără sprijinul total al clasei nobiliare şi armatei, ea putea fi detronată în câţiva ani.

Liniile generale ale politicilor sale erau centrate în jurul ideii că Rusia avea nevoie de o perioadă extinsă de pace în timpul căreia să-şi întărească statul şi să continue reformele începute de Petru cel Mare. Împărăteasa l-a însărcinat pe abilul conte Nikita Panin cu funcţia de ministru de externe.

În anul 1764, împărăteasa a simţit că avea liniştea necesară pe plan extern pentru a începe derularea reformelor sale. Atitudinea sa faţă de reforme a plasat-o în rândul celebrilor „despoţi luminaţi” o serie de lideri de stat din secolul 18, care erau influenţaţi de ideile Iluminismului şi credeau că printr-o conducere înţeleaptă şi raţională puteau asigura prosperitatea propriilor supuşi. Guvernarea Ecaterinei a fost dublată de o politică de care viza creşterea încrederii oamenilor de rând în stat, precum şi propulsarea Rusiei ca putere cu drepturi egale în Europa.

Tot ea a sporit puterile Senatului şi a cucerit şi încorporat Ucraina în Imperiul Rus abolind drepturile comunităţilor de cazaci din sudul Ucrainei şi de-al lungul Niprului, care aveau de secole propriul lor centru administrativ, se autoguvernau, aveau propria politică şi erau conduşi de hatmani aleşi în mod tradiţional-democratic.
Ecaterina cea Mare a mai reformat din temelii legislatura Rusiei aducând-o la nivelul legilor care guvernau celelalte mari puteri europene.

Situaţia externă a determinat-o pe împărăteasă să crească puterea Rusiei profitând de slăbirea de moment a vecinilor săi, regatul Poloniei şi Imperiul Otoman. Ecaterina a trimis trupe în sprijinul regelui polonez, Stanislav Ponyatovski, fostul ei amant, care încerca să înăbuşe o revoltă contra amestecului Rusiei în treburile interne ale Poloniei.
Războiul Ruso-Turc dintre anii1768-1774 s-a soldat cu victoria Rusiei, stat care atunci a cucerit sudul Ucrainei, Crimeea şi nordul Caucazului.

Însă chiar înainte de încheierea războiului, Ecaterina a trebuit să înfrângă răscoala consusă de cazacul Emilian Pugaciov, răscoală care s-a dovedit a fi cea mai mare problemă internă de care s-a lovit în timpul domniei sale. Cazacul a înfrânt mai multe expediţii militare, fiind însă în cele din urmă capturat şi executat. Rebeliunea a speriat-o pe împărăteasă care alături de aristocraţii săi a hotărât că cea mai bună metodă pentru evitarea unor revolte similare ar fi întărirea puterii autorităţilor locale şi a nobilimii, în loc de îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale celor din clasele inferioare.

Ecaterina a acordat o mare atenţie şi implemetării alfabetizării şi educaţiei. Nu a reuşit decât înfinţarea câtorva şcoli elementare, dar reformele sale au fost continuare de către succesorii săi la tron. Cum una dintre preocupările sale cele mai importante era întărirea economiei Rusiei, împărăteasa a încurajat comerţul reducând taxele şi a invitat atât investitori ruşi cât şi străini să se stabilească în zonele defavorizate. Sub conducerea sa, Sankt Petersburg-ul a fost restaurat parţial şi a devenit una dintre cele mai somptuoase oraşe ale vremii. Sub patronajul său, Academia de Ştiinţe s-a dezvoltat fără precedent.

Tot ea este persoana care a fondat Ermitajul, un muzeu într-o clădire anexă a Palatului de Iarnă. În timpul domniei sale, a reuşit să adauge 11 noi provincii Imperiului Rus, iar populaţia imperiului s-a dublat. Ecaterina cea Mare a înfinţat 144 de noi oraşe, la o rată de 4 noi oraşe apărute în intervalul unui an. A întărit armata şi flota rusă care au reputat un număr de 78 de victorii în timpul domniei sale, propulsând Rusia la rangul de mare putere mondială. Fire modestă, împărăteasa obişnuia să spună că tot ce a făcut ea pentru Rusia era echivalentul unei picături de apă în ocean. Ecaterina cea Mare a murit în urma unui infarct pe data de 6 noiembrie 1796.
Epitaful de pe mormântul său este revelator:

„Aici odihneşte Ecaterina a II-a. Ea a venit în Rusia în anul 1744 pentru a se căsători cu Peter al III-lea. La vârsta de 14 ani, Ecaterina a luat trei decizii grele: aceea de a-l mulţumi pe soţul său, pe împărăteasa Elizabeta şi pe poporul rus. 18 ani de singurătate şi plictis au determinat-o să citească multe cărţi. După ce a urcat pe tronul Rusiei, ea a făcut totul pentru le oferi supuşilor săi fericire, libertate şi prosperitate. Ecaterina cea Mare ierta cu uşurinţă şi nu ura pe nimeni. A fost o persoană miloasă şi a iubit viaţa. În politicile sale a fost o republicană adevărată. A avut mulţi prieteni. A iubit munca şi a iubit deopotrivă oamenii şi artele”.
Cleopi
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Nu doar cuvinte... #42133

Teoria unui neurochirurg, posibil candidat pentru Casa Albă: Piramidele din Egipt au fost construite de Iosif. Care ar fi fost motivul

Piramidele din Egipt au fost construite de personajul biblic Iosif pentru a stoca de cereale şi nu - aşa cum susţin arheologii - pentru a servi ca loc de înmormântare faraonilor, a susţinut un candidat pentru nominalizarea partidului Republican la prezidenţialele din SUA, Ben Carson, citat de AFP.

Carson, un neurochirurg pensionar, aflat la egalitate cu Donald Trump în cursa pentru desemnarea unui candidat republican la preşedinţie, potrivit sondajelor, a făcut această această declaraţie uimitoare în 1998. Afirmaţia apare într-un videoclip postat miercuri de site-ul Buzzfeed.

Declaraţiile doctorului au fost făcute cu prilejul unei ceremonii de acordare a diplomelor la Andrews University — o instituţie aflată în legătură cu Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, confesiune care reuneşte creştinii evanghelici conservatori, potrivit Agerpres.

"Teoria mea personală este că Iosif a construit piramidele pentru a stoca cereale", a declarat foarte serios Ben Carson, adăugând că înălţimea faraonilor nu ar justifica nişte morminte de o asemenea dimensiune.

Pentru neurochirurg, teza sa potrivit căreia piramidele erau destinate conservării cerealelor este susţinută de faptul că interiorul acestora este împărţit în camere închise ermetic.

În acelaşi discurs, Carson a respins ideea — îmbrăţişată, potrivit acestuia, de unii experţi — că extratereştrii au construit piramidele. "Nu avem nevoie de extratereştri, când îl avem pe Dumnezeu", a completat el.

Cleopi
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Nu doar cuvinte... #42138

Ce te miri asa omule ?! :)

Si parlamentarii nostriI erau revoltati la un moment dat ca apa contine 70 % hidrogen si ei vor lua masuri , vor da legi sa dispara aceasta poluare.

Ce te face sa crezi ca americanii sunt scutiti in a spune lucruri transite ? :) OLE ! :)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5876
  • Thank you received: 721
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Nu doar cuvinte... #42159

Pericolul URIAŞ din spatele fripturii gătite pe grătar
Frigerea cărnii pe grătar sau într-o tigaie poate fi una dintre metodele în care compuşii cancerigeni se pot dezvolta mai uşor.
Cercetatorii de la Universitatea din Texas au făcut legătura între consumul de carne gătită la temperaturi ridicate şi riscul sporit al carcinomului renal sau cu riscul unui cancer renal.

Studiul vine după raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conform căruia carnea procesată, precum şunca şi cârnaţii, cauzează cancer, şi că toată carnea rosie "probabil" cauzează cancer.

Carnea gătită la temperaturi ridicate sau la o flacără deschisă poate duce la formarea de substanţe cancerigene, cum ar fi 2-amino-1-metil-6-fenil-imidazo (4,5-b) piridină - PhIP - şi amino-3,8 -dimethylimidazo (4,5-f) chinoxalină - MeIQx. Aceşti compuşi cancerigeni se regăsesc atât în carnea roşie cât şi în cea alba, dacă cele două sunt gătite în condiţiile amintite mai sus.

Potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA, aceste substanţe pot determina modificări ale ADN-ului, care pot duce la formarea Carcinomului reno-celular (RCC) sau a altor tipuri de cancer.

Cercetatorii de la Universitatea din Texas, în parteneriat cu cei de la Centrul de Cancer Anderson, au făcut legături între pacienţii cu cancer renal, recent diagnosticaţi, şi persoanele cu variaţii genetice specifice care pot fi expuse unui risc sporit de RCC mai mult decât alţii.

“Am depistat riscul sporit de RCC asociat cu mutagenii din carnea preparată la temperaturi înalte. Descoperirile noastre susţin consumul redus de carne, în special de carne gătită la temperaturi ridicate sau la flacără deschisă. Aceste recomandări au scopul de a se reduce riscul de cancer RCC”, afirmă Xifeng Wu, profesor de epidemiologie de la Universitatea din Texas.

Cercetătorii au realizat studiul în baza modelelor de alimentaţie şi a informaţiei genetice colectate de la 659 de persoane cu carcinom renal şi de la 699 de persoane sănătoase. Scopul studiului a fost de a estima consumul şi expunerea acestora la riscul cauzat de mutagenii din carnea gătită.

Rezultatele studiului au arătat că pacienţii cu RCC au consumat carne roşie şi albă mai multă decât persoanele sănătoase. Consumul de PhIP creşte riscul de cancer renal cu 54%, iar MelQx aproape că dublează riscul. În plus, persoanele cu variaţii ale genei ITPR2 (care se consideră o genă asociată cu riscul de cancer şi obezitate) sunt mai vulnerabile la efectele PhIP.

Cercetătorii nu recomandă să gătim carnea prea mult, ei mai recomandă să consumăm cât mai moderat carnea gătită la flacără deschisă sau să o excludem în totalitate.

Sursa: UPI

Cleopi
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Ultima editare: by cleopi.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: VISUL MEU A DEVENIT REALITATE!... #42192

Nici acum nu-mi vine a crede, că visul meu a devenit realitate...
Da, este ceva... nu am cuvinte suficiente pentru a exprima, uimirea gratitudinea și bucuria...
Ce mai... Doamnă Vio cu suflet mare si frumos, bunul Dumnezeu lucrează prin oameni și dumneavoastră ați fost aleasă să-mi bucurați inima și sufletul!...
Cuvintele pe care le cunosc, sunt așa de sărace să exprime mulțumirea îndeajuns!...
Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc pentru acest dar de suflet, cu care pot păși mai departe printre semenii noștri!...
Cleopi
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: VISUL MEU A DEVENIT REALITATE!... #42193

Nici acum nu-mi vine a crede, că visul meu a devenit realitate...
Da, este ceva... nu am cuvinte suficiente pentru a exprima, uimirea gratitudinea și bucuria...
Ce mai... Doamnă Vio cu suflet mare si frumos, bunul Dumnezeu lucrează prin oameni și dumneavoastră ați fost aleasă să-mi bucurați inima și sufletul!...
Cuvintele pe care le cunosc, sunt așa de sărace să exprime mulțumirea îndeajuns!...
Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc pentru acest dar de suflet, cu care pot păși mai departe printre semenii noștri!...
Cleopi
scuter.jpg
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: VISUL MEU A DEVENIT REALITATE!... #42539

Germanii au pus în funcţiune un dispozitiv revoluţionar.
Mecanismul a fost denumit "Wendelstein 7-X".

Fizicienii din cadrul Insitutului Max Planck, Germania, au pus în funcţiune cel mai performant sistem de producere a energiei electrice, pe bază de fuziune nucleară, din lume. Inovaţia realizată de cercetători constă în transformarea heliului din stare gazoasă în plasmă, prin intermediul proceselor de rearanjare a nucleonilor acestei susbtanţe.

Dispozitivul utilizat poartă denumirea de stelarator. Acesta este folosit pentru a produce energie electrică, în urma fuziunii nucleare a atomilor de heliu. Este pentru prima dată când un astfel de sistem este utilizat pentru obţinerea plasmei.

Stelaratorul folosit de cercetătorii germani a fost denumit Wendelstein 7-X. Mecanismul este capabil să realizeze fuziunea atomilor din substanţa folosită ca şi combustibil. Acest proces are ca finalitate producerea de energie prin fuziunea atomilor unor substanţe variate, cum ar fi apa.

Spre deosebire de fisiunea nucleară, folosită în cadrul reactoarelor nucleare de astăzi, în urma realizării fuziunii nucleare nu rezultă deşeuri radioactive, care pot contamina mediul înconjurător. Totodată, stelaratoarele sunt mult mai reduse în dimensiuni faţă de mecanismele utilizate pentru obţinerea fisiunii nucleare.

Cu toate acestea, stelaratoarele sunt foarte greu de realizat, pentru că în interiorul acestora trebuie întreţinută o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius, necesară stabilizării plasmei. Acesta este motivul pentru care Wendelstein 7-X este capabil să menţină plasma pentru un timp foarte limitat şi anume 6 minute şi 30 de secunde.

Sursa: sciencealert.com
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: VISUL MEU A DEVENIT REALITATE!... #42540

O româncă de 28 de ani a realizat ceva unic în lume. Companii precum Google sau Lincoln Labs îi fac sute de oferte.

Raluca Ada Popa este doctor în informatică şi una dintre cele mai de succes femei din lume. La doar 28 de ani, tânăra din Sibiu şi-a luat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi a pus la punct softul care ar putea să ne protejeze datele confidenţiale împotriva hackerilor si guvernelor. Giganţii IT au fost dispuşi să ofere sume considerabile pentru a beneficia de proiectele acesteia.

Proiectul ei este denumit CryptDB şi începând din 2013 este folosit de companii de renume precum Google şi Lincoln Labs. Raluca Ada Popa proiectează sisteme informatice nedescifrate până acum de nimeni; Mylar, spre exemplu, este un program al româncei care criptează datele mai bine decât orice alt program de pe piaţă. Programul a fost dezvoltat şi publicat în 2013-2014 şi este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston.

În anul 2013-2014 a aplicat pentru un post de profesor universitar, iar după interviuri a primit oferte de angajare de la toate facultăţile de top din lume, inclusiv MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton şi a decis să accept oferta de la Berkeley.

Raluca Ada Popa a câştigat anul acesta premiul pentru cel mai bun student român din străinătate. Premiul a fost acordat de Liga Studenţilor Români din Străinătate în urma jurizării realizate de peste o mie de personalităţi din mediile academic, cultural, public şi privat, studenţi şi absolvenţi români şi membri LSRS din peste 50 de ţări. Liga Studenţilor Români din Străinătate a sărbătorit, în 2015, şase ani de activitate.
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: VISUL MEU A DEVENIT REALITATE!... #42962

Descoperire EPOCALĂ în pereţii casei lui Iuliu Maniu. Stă ascunsă acolo de peste 80 de ani

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfășurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată.
O placă de calcar din anul 213, aparținând împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus, a fost descoperită la acest sfârșit de săptămână în peretele casei lui Iuliu Maniu din localitatea sălăjeană Bădăcin, informează Radio România Actualități.
Șase astfel de plăci au fost inscripționate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei.

„În acea vreme nu existau muzee și era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de niște țărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.

De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.
  • cleopi
  • Avatarul lui cleopi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • prietenia nu are varsta, sex, ori culoare
  • Posts: 307
  • Thank you received: 88
  • Karma: 5
pasii mei au umbra mea...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .