Acte necesare la vot
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile din tara in baza unuia dintre urmatoarele acte: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz, conform BEC.
Cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza unuia dintre urmatoarele acte: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate.
Romanii cu domiciliul in strainatate voteaza in baza unuia dinre urmatoarele acte: cartea de identitate provizorie, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, dupa caz.
Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia dupa lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil.
Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in strainatate isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil, numai daca se regaseste in tabelul care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale, intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta.
Unde votezi la alegerile europarlamentare
Pentru alegerile europarlamentare din 25 mai vor fi organizate la nivelul intregii tari 18.532 de sectii de votare. Vezi mai jos cum poti afla la ce sectie de votare trebuie sa mergi.
Pentru cele 18.532 de sectii de votare din tara vor fi tiparite 20,1 milioane de buletine de vot. La acestea se adauga buletinele de vot destinate sectiilor de votare din strainatate.
La aceste alegeri vor fi confecţionate 92.660 de stampile cu menţiunea
“Votat” si tiparite 17,7 milioane de timbre autocolante, tot cu mentiunea “Votat”, care se vor lipi pe carţile de identitate ale celor care vor vota la alegerile europarlamentare. In cazul cetatenilor care se vor prezenta la vot cu buletine de identitate, va fi aplicata stampila cu mentiunea “Votat”, pe una din filele documentului.
Pentru cei care doresc sa mearga la vot si nu stiu la ce sectie de votare sunt inscrisi, pot consulta
Registrul Electoral. Aici, trebuie sa introduceti codul numeric personal (CNP) si numele din actul de identitate (exact cum este scris, cu cratima pentru cei cu doua prenume) iar in cateva secunde veti vedea sectia de votare, adresa ei si celelalte strazi care sunt cuprinse la aceeasi sectie.
https://www.registrulelectoral.ro
Cum fac partidele campanie si cum voteaza alegatorii
Potrivit AEP, 18.303.915 alegatori vor fi chemati la urne sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European.
In campania organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare.
Campania este interzisa, insa, in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare.
Alegatorii romani vor putea vota in cele 18.532 de sectii de votare care or fi deschise pe teritoriul national, conform AEP, precum si in cele 190 de sectii pe care Ministerul Afacerilor Externe spune ca le va amenaja in strainatate.
Conform MAE, numarul sectiilor de votare din strainatate a ramas acelasi ca in 2009, insa in interiorul acesor cifre a fost dublat numarul sectiilor din Republica Moldova - de la 4 la 8 - si din Spania - de la 9 la 18. In schimb, in SUA vor fi 5 sectii de vot, fata de 19, cate erau deschise in 2009. Sectiile din strainatate vor fi amenajate la misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei, in institutele culturale si in teatrele de operatiuni din Afganistan.
Pentru anumite categorii de alegatori, votul poate fi exercitat si la urne speciale. Acesti alegatori sunt inscrisi in lista electorala suplimentara, fiind radiati, daca este cazul, din copia dupa lista electorala permanenta sau speciala existenta la sectia de votare, potrivit prevederilor legale.
De urnele speciale vor putea uza detinutii carora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale. Detinutii respectivi trebuie insa sa depuna cereri pentru a vota, in scris, la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere, cel mai tarziu cu doua zile inainte de ziua de referinta.
De asemenea, alegatorii care nu se pot deplasa din cauze de sanatate pot vota prin intermediul urnelor mobile.
Sectiile din strainatate NU vor avea urne speciale sau mobile.