Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Kurban Bayram - Sarbatoarea sacrificiului

Kurban Bayram - Sarbatoarea sacrificiului #29706

Sarbatoarea comemoreaza sacrificiul lui Ibrahim (Avraam) Sarbatoarea Sacrificiului (Kurban Bayram) comemoreaza, la sfarsitul pelerinajului la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, gestul de sacrificiu al profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-crestini), cel care, a fost pus sa aleaga intre dragostea fata de propriul fiu si adoratia Creatorului Allah, opteaza pentru confirmarea devotiunii fata de divinitate. Pentru a-si exprima credinta neconditionata si supunerea fata de Allah, Ibrahim se arata pregatit sa-si sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, vazand determinarea sa si nestinsa credinta, il trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului.



Astfel lama cutitului taie gatul animalului si nu al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrata de lumea musulmana ca Sarbatoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirma anual credinta in Allah. Traditia sacrificarii unui animal (berbec, oaie, camila, bovine sau capra) de catre fiecare musulman adult si instarit, a aparut in anul al II-lea al Islamului, avand semnificatia unui gest de bunavointa si adorare a lui Allah, prinos de multumire si recunostinta pentru implinirea unor nazuinte.

Sacrificiul se face in prezenta imamului, iar ritualul presupune o serie de reguli. Cel care taie trebuie sa fie un musulman. Animalul pentru sacrificiu trebuie sa fie sanatos si fara defecte. Va fi taiat cu cutitul, la beregata, fara a fi intepat, iar asupra lui se va rosti "pentru Allah". Carnea animalului sacrificat va fi impartita in trei: o parte va fi daruita saracilor si vaduvelor, o parte rudelor si prietenilor, iar o parte ramane familiei. Dupa ritual, musulmanii merg la cimitir, unde se roaga pentru cei morti.

Sarbatoarea Kurban Bayram se consuma la capatul unui ciclu de 12 zile de hagialac in locurile sfinte ale islamului, la Mecca, Medina, pe muntele Arafat si in Valea Mina, pe dealul Muzdelifa, la care participa anual peste doua milioane de pelerini...

Cand se intalnesc de Kurban Bayram, musulmanii se saruta pe obraji si-si ureaza Bayraminiz kutlos olsun (in turca) sau Bayraminiz kayli balsini (in tatara) – adica: "Sarbatori fericite!"

In prima zi a sarbatorii, inainte de a se reuni la masa de pranz, familiile viziteaza mormintele rudelor sau ale celor dragi unde se fac rugaciuni si ofera pomana, iar dupa-amiaza, la masa traditionala de Kurban Bayram, se fac urari intre membrii familiei, se aduc omagii persoanelor in varsta, copiii primesc daruri, dulciuri si bani, iar musafirii sunt stropiti cu parfum si serviti cu ciocolata, cafele, fructe, baclavale, fistic, alune, suc.

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Kurban Bayram - Sarbatoarea sacrificiului #34253

Credinciosii musulmani sarbatoresc Kurban Bayram

Musulmanii din intreaga lume sarbatoresc timp de patru zile Kurban Bayram, unul dintre stalpii Islamului. Cunoscuta sub numele de Sarbatoarea Sacrificiului, Kurban Bayram reprezinta o comemorare a sacrificiului profetului Ibrahim, cel care, pus sa aleaga intre dragostea fata de fiul sau si adoratia fata de Allah, o alege pe cea din urma.

Potrivit traditiei islamice, credinciosii au obligatia ca, in aceasta perioada, sa sacrifice un batal, o oaie sau o vita.

Prima zi a acestei sarbatori incepe cu o slujba speciala la geamie, dupa care oamenii sacrifica animalele sau merg la cimitir pentru a-si cinsti mortii. Sarbatoarea sacrificiului este marcata de catre musulmanii din intreaga lume si prin traditionalul pelerinaj la Mecca si Medina, pe care fiecare musulman este dator sa-l faca cel putin o data in viata.

De sarbatoare, musulmanii trebuie sa se impace, sa fie uniti si sa se gandeasca la cei saraci, la cei flamanzi, la cei care au nevoie de ajutor.

Bayram fericit! Musulmanii din Romania celebreaza azi Kurban Bayramul



Ziua a inceput cu slujba de dimineata de la geamie. Credinciosii au primit apoi, acasa, vizita colindatorilor care le-au urat traditionalul "UN BAIRAM FERICIT".

Copiii au primit daruri, dulciuri si bani, iar musafirii au fost stropiti cu parfum si serviti cu ciocolata, cafele, fructe, baclavale, alune si suc. La pranz, familiile s-au asezat la masa si au degustat din bucatele musulmane pregatite cu mult suflet de gospodinele casei: ciorbe, fripturi, salate, orez cu lapte, diverse prajituri si traditionalele baclavale si saraiglii.

Masa de Kurban Bayram nu trebuie sa fie speciala prin ceea ce mananci, spun musulmanii, ci prin starea de spirit care exista in casa.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Kurban Bayram - Sarbatoarea sacrificiului #41783

Comunitatea musulmană celebrează Kurban Bayram

Credincioșii musulmani din întreaga lume sărbătoresc astăzi prima din cele patru zile de Kurban Bayram sau Sărbătoarea Sacrificiului.



Unul dintre cele mai importante evenimente din religia islamică, Kurban Bayram comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim, cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah, și-a exprimat credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, fiind gata să-și sacrifice fiul.

Sărbătoarea Sacrificiului este marcată de musulmanii din întreaga lume şi prin tradiţionalul pelerinaj la Mecca şi Medina – pe care fiecare musulman este dator să-l facă cel puțin o dată în viaţă.

Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificația unui gest de bunăvoință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea unor năzuințe, credinciosul muslman oferind în dar nevoiașilor două treimi din animalul jerfit și oprind pentru cina din familie doar o treime din Kurban.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan