Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Martorii lui Iehova

Martorii lui Iehova #31695

Charles Taze Russell (1852-1916) este cel a pus bazele miscarii Martorilor lui Iehova. În adolescenta si-a negat traditia prezbiteriana de care apartinea, alaturându-se putin mai liberalei Biserici Congregationale, grup pe care de asemenea l-a parasit. A negat divinitatea lui Isus Cristos si învataturile biblice ale iadului si pedepsei vesnice. Adventismul este cel ce l-a influentat în negarea iadului, iar un grup dizident al Adventismului condus de N.H.Barbour, i-a stârnit interesul în studierea profetiilor vremurilor sfârsitului.

Astfel, de la N.H.Barbour, C.T.Russell a împrumutat crezul ca Cristos urma sa se întoarca invizibil pe pamânt în anul 1874, si ca anul 1914 era anul în care lumea trebuia sa fie distrusa, dupa care se inaugura Mileniul (cei 1000 de ani de domnie literara a lui Cristos pe pamânt). Când anul 1914 a venit si a trecut, acesta a schimbat data la 1915. Insa, în anul 1916 Russell a murit lasându-si urmasii deziluzionati si stupefiati de prezicerile sale neîmplinite. Atunci, Joseph Franklin Rutherford a preluat controlul organizatiei.

Martorii lui Iehova se mai numesc si Russelisti, dupa numele intemeietorului Charles Taze Russell, Milenisti, ca unii care raspândesc invatatura despre Mileniu (domnia de 1000 de ani a lui Isus Cristos), sau Studentii in Biblie, ca unii ce ar studia mai serios decât ceilalti Biblia. De fapt, este vorba despre o organizatie internationala care oficial este inregistrata si cunoscuta ca Watchtower Bible and Tract Society (Societatea Biblica Turnul de Veghere). Americanul Charles Taze Russell, fara a avea o pregatire teologica, infiinteaza in anul 1870 un grup de studiu al Bibliei, ai carui membri il numesc ca pastor. Dupa moartea lui C.T.Russell, in 1916, la conducerea sectei a venit Joseph Franklin Rutherford, apoi Nathan Knorr, in timpul caruia secta a cunoscut cea mai mare crestere a numarului de adepti, de la 115.000 la peste 2.000.000.

In 1961 a aparut propria lor traducere a Bibliei in limba engleza (The New World Translation of Holy Scriptures) in care isi introduc tezele, una dintre ele fiind ca Isus Cristos nu este Dumnezeu, ci una dintre creaturile sale. El n-ar fi inviat, ci in locul lui a inviat Arhanghelul Mihail. Spiritul Sfânt este o energie a Tatalui. Nu exista nemurire, nici rai sau iad. Resping biserica, preotii, icoanele, sfintii, crucea. Nu au un cult propriu-zis, acesta fiind inlocuit de raspândirea produselor societatii Turnul de Veghere.

In România secta Martorii lui Iehova a patruns mai intâi prin mediile maghiare in Ardeal. Propaganda si-o sustin prin revista Turnul de Veghere si prin brosuri si foi volante ce nu au nume de autor, de editura, nici data si locul aparitiei. La adunarile lor folosesc cântari din cartea Imnurile zorilor Mileniului.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Martorii lui Iehova #31696

DOCTRINELE MARTORILOR LUI IEHOVA

DUMNEZEU - Credinciosii se inchina lui Iehova, ca singurul Dumnezeu adevarat si le vorbesc oamenilor in mod deschis despre el, despre numele sau (revelat in Biblie), si despre scopurile sale. Ei cred ca Dumnezeu poate fi cunoscut prin intermediul studiului Bibliei, si imitat in calitatile sale (iubire, dreptate, intelepciune etc) urmând indeaproape exemplul lui Isus Cristos.

BIBLIA - Este cartea lor de referinta, pe care o accepta ca fiind in intregime inspirata de Dumnezeu. De aceea o considera ca fiind utila pentru oamenii din toate categoriile sociale sau culturale.

REGATUL LUI DUMNEZEU - Martorii cred ca Regatul lui Dumnezeu (Imparatia pe care o cer in rugaciunea-model Tatal nostru) este singura speranta pentru neamul omenesc; ca acesta este un guvern real; ca el va distruge in curând actualul sistem de lucruri, inclusiv toate guvernele, si ca va aduce un sistem nou in care va domni dreptatea, pastrându-i in viata pe cei gasiti drepti de Isus.

VIATA CEREASCA - Credinciosii cred ca numai 144.000 de crestini (unsi cu spirit) vor participa impreuna cu Isus Cristos la Regatul ceresc de 1000 ani (Mileniu), guvernând impreuna cu Isus, din ceruri, peste pamânt (Apocalipsa 14:1). Ei nu cred ca cerul ar fi rasplata pentru toti cei buni, ci pamântul, pe care au fost creati. Biblia ar fi clara in acest aspect, aratând ca cei ce merg la cer se duc acolo pentru a domni, nu pentru a trai in paradis (Apocalipsa 20:6). Acesti 144.000 de oameni ar fi fost alesi de Dumnezeu, dupa bunul sau plac, printre ei fiind apostolii si crestinii din primul secol, ca si crestinii fideli Bibliei pe parcursul istoriei. Actualmente s-ar mai afla pe pamânt numai câteva mii de crestini fideli care isi exprima aceasta speranta cereasca, fapt care arata ca timpul in care Isus va interveni este foarte aproape.

MOARTEA - Biblia arata ca mortii sunt absolut inconstienti, ca ei nu se afla in vreun domeniu spiritual unde sa simta placere sau durere (Ecleziastul 9:5,10); ca ei nu mai exista decât in memoria lui Dumnezeu, fapt pentru care speranta lor de viata viitoare depinde de o inviere a mortilor. Aceasta speranta este insa sigura (Ioan 11:25,26) si se bazeaza pe jertfa de rascumparare a lui Isus Cristos (1 Corinteni 15). De ea vor beneficia, practic, toti cei corecti si drepti, care au murit. Doar cei care refuza cu incapatânare si in cunostinta de cauza sa accepte mesajul de salvare al lui Dumnezeu, precum si cei care vor fi distrusi o data cu acest sistem nelegiuit, nu vor avea parte de inviere.

PAMÂNTUL - Scopul initial al lui Iehova cu privire la pamânt va fi implinit; el a creat viata si oamenii pentru a se dezvolta cu bucurie pe un pamânt paradisiac; desi de mii de ani oamenii rebeli au transformat pamântul intr-un infern, Iehova nu a renuntat la scopul sau; astfel, dupa inlaturarea rautatii de pe pamânt, acesta va fi populat in intregime de o societate de oameni drepti (Psalm 29), care se vor inchina lui Iehova si care vor primi darul vietii eterne, ca oameni perfecti. Pe acest pamânt readus la starea de paradis, vor fi inviati cei ce au murit de-a lungul secolelor, drepti sau nedrepti, pentru a fi invatati despre adevaratul Dumnezeu si pentru a li se da posibilitatea de a beneficia de aceste binecuvântari. Cei ce vor asculta vor ramâne vesnic in viata. Ceilalti, vor fi distrusi pentru totdeauna, pentru ca au fost de ajuns mileniile in care oamenii rebeli au facut ce au vrut pe acest Pamânt.

ESCHATOLOGIE (ZILELE DIN URMA)
- Martorii lui Iehova cred ca, incepând din 1914, traim zilele din urma ale acestui sistem rau de lucruri (Matei 24:2, Timotei 3:1-5); ca timpul ramas se scurge cu rapiditate, si ca cei care iubesc dreptatea vor supravietui si vor continua sa traiasca pe un pamânt purificat. Ca Dumnezeu va interveni tocmai pentru a salva rasa umana, si nu pentru a o distruge. Ca fara aceasta interventie divina, omenirea ar fi condamnata sa-si repete greselile, de data aceasta, cu consecinte catastrofale pentru viata de pe intreaga planeta.

ISUS CRISTOS
- Martorii lui Iehova cred ca, asa cum spune Biblia, Isus este Fiul lui Dumnezeu, inceputul creatiei sale. Ei accepta ca el este cel prin care a fost creat universul fizic si cel spiritual, si ca lui i-au fost supuse toate de catre Tatal sau, Iehova (in afara de Tatal insusi, bineînteles). Ei cred ca Isus a avut o existenta preumana in cerurile spirituale, ca Logos, sau purtatorul de cuvânt al lui Dumnezeu, si ca viata sa a fost transferata in uterul unei fecioare iudaice, Maria; ca el si-a depus viata sa umana perfecta in folosul tuturor celor care urmau a asculta de el si a-i imita modul sau de viata; ca aceasta viata perfecta rascumpara din moarte pe toti urmasii lui Adam, deci toata omenirea, si ca pe baza ei, cei care exercita credinta in jertfa sa de rascumparare pot dobândi darul vietii vesnice, scopul initial al existentei omenirii fiind astfel implinit.

Ei cred ca Isus Cristos a fost inviat de Dumnezeu in spirit, si ca atare a fost ridicat deasupra oricarei fiinte din univers, ca spirit nemuritor datator de viata (1 Corinteni 15, 1 Petru 3:18); Ei cred ca Cristos guverneaza deja din ceruri, incepând din anul 1914, ca Rege al Regatului lui Dumnezeu, si ca in aceasta calitate el va interveni in curând in istoria omenirii, inlaturând rautatea si pe cei rai de pe pamânt (1 Corinteni 15, Ioan 20:17).
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Martorii lui Iehova #31697

SEPARAREA DE LUME - Martorii lui Iehova se straduiesc sa nu faca parte din lume, asa cum a spus Isus discipolilor sai (Ioan 17:14-18; 18:36). Ei nu se retrag in manastiri, ci manifesta o adevarata iubire crestina fata de aproapele. Ei nu participa nici la politica, nici la razboaie. Ei se ingrijesc de necesitatile materiale ale familiilor lor, dar evita cautarea bunurilor materiale sau ambitiile specifice lumii, precum si goana dupa placeri. Astfel, Martorii lui Iehova s-au remarcat ca fiind o fraternitate unita prin iubire si printr-o inalta moralitate.

APLICAREA SFATURILOR BIBLICE - Martorii lui Iehova pun pe primul loc in viata aplicarea in viata a principiilor din Biblie, indiferent de locul in care se afla. Ei nu admit comportamentul duplicitar. Fiecare persoana, indiferent de modul de viata din trecut sau de mediul social si cultural din care provine, poate sa devina si sa ramâna un Martor al lui Iehova, numai daca abandoneaza practicile condamnate de Biblie si urmeaza neincetat sfaturile divine. Nici un membru al Martorilor lui Iehova nu poate incalca principiile biblice sau legile tarii fara a fi mustrat sau chiar exclus din congregatia crestina.

Negarea divinitatii lui Isus

- Un prim argument adus de catre Martorii lui Iehova la negarea divinitatii lui Isus Cristos a fost luat din Evanghelia lui Ioan (14:28): "Ati auzit ca v-am spus: ma duc si ma voi intoarce la voi. Daca m-ati iubi, v-ati fi bucurat ca v-am zis: ma duc la Tatal, caci Tatal este mai mare decât mine!". Cum ar putut fi Isus egal cu Dumnezeu, când el insusi afirma ca Tatal (Dumnezeu) este mai mare decât el?

- Un al doilea argument se gaseste in Episstola lui Pavel catre Coloseni (1:15). Pe acesta il folosesc Martorii lui Iehova pentru a sustine ca Isus nu este Dumnezeu, ci o fiinta creata de Dumnezeu: "Este chipul Dumnezeului cel nevazut, cel întâi nascut din toata zidirea". Cum poate fi Isus Dumnezeu când citim aici ca el a fost prima fiinta creata din toata creatia lui Dumnezeu ? Daca a fost primul creat, înseamna ca el nu este Dumnezeu, fiindca a avut un inceput!

- Un al treilea argument pe care Martorii lui Iehova il prezinta pentru a nega divinitatea lui Isus este Apocalipsa dupa Ioan (3:14): "Inceputul zidirii lui Dumnezeu". Cum poate Isus fi Dumnezeu când aici se spune ca el a fost inceputul creatiei/zidirii lui Dumnezeu si prin urmare nu exista din vesnicie ?

Negarea rastignirii lui Isus pe cruce

Martorii lui Iehova spun ca Isus a murit pe un stâlp, negând ca ar fi fost rastignit pe o cruce.

Negarea transfuziei si mâncarii de sânge

Martorii lui Iehova sustin ca transfuzia si mâncarea de sânge, in unele situatii, este nebiblica si este interzisa de Dumnezeu, aducând in sprijin urmatorul text biblic (Faptele Apostolilor 15:28-29): "Sa va feriti de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate, si de curvie, lucruri de cari, daca va veti pazi, va fi bine cu voi". Acest pasaj reaminteste interdictia Vechiului Testament impotriva mâncatului si bautului de sânge de la animale (Geneza 9:3-4): "Tot ce se misca si are viata, sa va slujeasca de hrana: toate acestea vi le dau, ca si iarba verde. Numai carne cu viata ei, adica sângele ei, sa nu mâncati".
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.