Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:
  • Page:
  • 1
  • 2

SUBIECT: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare

Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #29639

Daca pana acum am scris aici despre recuperarea taxei auto am hotarat sa deschid acest topic pentru a vedea modalitatile pe care le avem la dispozitie pentru a recupera taxa auto platita la inmatricularea masinilor cumparate din spatiul european UE.

Iata un video edificator in acest sens cu Carmen Diaconu, avocat la Olteanu si Asociatii.



Principalele declaratii

Tratatul privind functionarea Uniunii Europene spune ca niciun stat membru nu poate stabili pentru produsele altor state membre impozite mai mari decat cele care se aplica produselor nationale specifice. In Romania, nu exista nicio taxa pentru autoturismele care sunt produse si inmatriculate in tara. La noi, aceasta taxa de prima inmatriculare se aplica numai pentru autoturismele rulate din statele UE.

Romania este obligata sa respecte tratatele UE. Deci nu poate sa fie legala o taxa care este stabilita printr-o lege care contravine unor dispozitii reglementate de UE.

Taxa reprezinta o sursa importanta de venit la bugetul de stat. Mai mult, Romania nu a fost niciodata sanctionata pentru ca ar incalca dreptul comunitar. La un moment dat a inceput o procedura de sanctionare pentreu OUG 50./2008, insa a fost oprita dat fiind ca statul a abrogat aceasta ordonanta.

Statul a abrogat OUG 50/2008, in schimb a adoptat o lege care schimba denumirea de taxa de prima inmatriculare in taxa de poluare. Nu exista nicio diferenta intre prevederile celor doua acte normative. Difera doar denumirea. Si in cazul legii 9/2012 taxa de poluare numai celor care cumpara autoturisme, nu si celor care polueaza.

Legea 9/2012 nu numai ca este discrimatorie, dar este si nelegala. Legea nu sanctioneaza poluarea, ci vanzarea de masini.

Persoanele isi pot recupera taxa platita, insa numai pe calea instantei de judecata. Taxa de poluare se poate recupera de persoane fizice sau juridice numai prin promovarea unei actiuni in instanta. Actele necesare pentru depunerea dosarului in instanta: dovada achitarii taxei, decizia de impunere de la Fisc prin care a fost stabilit cuantumul taxei si actele de provenienta a masinii.

Pe langa promovarea unei actiuni de recuperea a taxei in instanta, exista si alta varianta prin care se poate evita plata acestei taxe.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #29640

Recuperare taxa auto: Cui ne adresam, ce documente depunem

Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.

In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.

Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto

Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.

Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:

- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- copie dupa Cartea de Identitate (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).

In cazul in care raspunsul este negativ, contribuabilii pot initia actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata, a declarat pentru AvocatNet.ro, Carmen Diaconu, avocat in cadrul firmei "Olteanu si Asociatii".

Un proces pentru recuperarea taxei auto dureaza opt luni in conditii normale, insa poate ajunge si la doi ani. Pentru recuperarea banilor prin intermediul instantei, trebuie depuse la tribunalul in raza caruia se afla domiciliul, urmatoarele documente:

- cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate;
- contractul de vanzare-cumparare a autovehiculului
- decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Finaciara competenta si dovada platii taxei de poluare.

In cazul in care cei care au achitat taxa nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala trebuie sa se adreseze organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie a documentului de plata.

In cazul autovehiculelor achizitionate in sistem leasing, Carmen Diaconu recomanda incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa, pentru ca taxa a fost achitata de catre locator (persoana care da in locatie un lucru), si nu de utilizator. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta mandateaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #29685

Taxa auto, suspendata: Soferii isi vor primi banii inapoi

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti 23.10.2011, decretul pentru suspendarea taxei auto. Soferii care au platit deja aceasta taxa isi vor primi banii inapoi, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Camera Deputatilor a aprobat, la inceputul acestei luni, o ordonanta de urgenta care vizeaza amanarea aplicarii taxei pana la 1 ianuarie 2013.

Ordonanta initiata de Guvenul Boc prevede amanarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul, chiar daca acesta este rulat, pentru care nu a fost aplicata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule.

Senatul a adoptat anterior, tacit, ordonanta, iar comisiile de industrii si buget ale Camerei au avizat-o favorabil.

Taxa auto dupa dorinta Comisiei Europene

Decizia va multumi atat soferii, cat si transportatorii, dar si Comisia Europeana, care a mustrat Romania in multe randuri din aceasta cauza.

Potrivit lui Augustin Hagiu, presedintele FORT, taxa auto trebuie sa dispara complet si sa fie platita drept un impozit anual pe vehicul, in functie de vechimea acestuia. Formula de calcul a impozitului ar trebui sa includa si normele de poluare.

"Este singura masura menita sa aduca bani la bugetul de stat si sa satisfaca necesitatile de mediu, fara insa a intra in contradictie cu forma practicata, ca si model, in Uniunea Europeana", a declarat Hagiu, pentru Ziare.com.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #29721

Taxa auto: Vedeti in ce conditii va puteti recupera banii

Ordonanta de urgenta privind suspendarea taxei pentru emisiile poluate provenite de la autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial, urmand ca soferii care au platit deja sa-si poate obtine banii inapoi.

In prezent, potrivit ANAF, restituirea taxei pentru emisiile poluate se face pentru:

- Contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr.9/ 2012 si data intrarii in vigoare a Ordonante de urgenta a Guvernului nr.1/ 2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate, ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii;

- Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr.9/ 2012 iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, in care se utilizeaza elementele avute in vedere la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Sumele reprezentand diferenta de taxa platita se restituie numai catre titularul obligatiei de plata;

- Contribuabilii care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national. In acest caz se restituie valoarea reziduala a taxei;

- Contribuabilii care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit prevederilor Legii nr.9/ 2012, persoanele fizice sau juridice au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobandite/detinute si/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr.140/ 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr.9/ 2012.

Modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute in Ordinul comun al Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descarcate de pe site-ul ANAF si se vor depune la organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.

Informatii detaliate se pot obtine la:
- birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice
- telefonic, la Centrul de asistenta a contribuabililor, la nr.0314039160
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #29724

Precizari ANAF

Fiscul precizeaza ca, potrivit prevederilor Legii nr.9/ 2012, persoanele fizice sau juridice au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobandite/ detinute si/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr.140/ 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr.9/ 2012.

ANAF arata ca cererile privind restituirea diferentelor de taxa pot fi descarcate accesand pagina sa de Internet, la adresa

www.anaf.ro./sectiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite si taxe/Taxa pe poluare 2012

si se vor depune la organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.

Important!
Modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute in Ordinul comun al Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice nr. 85/62/2012.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #31864

Ministerul Mediului va plati despagubiri cu dobanda romanilor care au platit taxa de prima inmatriculare, declarata ilegala de instante.

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 mil. lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare si ca Romania trebuie sa aplice decizia Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema.

"Sumele pentru despagubiri referitor la taxa auto sunt prevazute in bugetul fondului de mediu. Noi avem prevazut in acest an o suma de aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar, trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie", a spus Chitoiu.

Saptamana trecuta, Curtea de Justitie a UE a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe.

Mariana Irimie – care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare prevazuta de OUG 50/2008 – este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma care trebuie sa ii fie restituita. Sibianca a cerut sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective. Dobanda este de circa 9.500 de lei, iar taxa platita in 2008 a fost de 6.700 lei.

Avocatul persoanei respective, Dragos Tarsia, a declarat ca dupa decizia instantei multi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare platite.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #36108

Recuperarea taxei pe poluare auto din 2012 poate sa NU fie, pana la urma, o idee atat de buna

Hotararea CJUE din 12 Februarie 2014 a venit ca un crepuscul de lumina si speranta ca, totusi, statul roman poate fi invins in disputa privind taxa pe poluare auto, asa cum se numea ea in 2012. Acum e mult mai usor sa-ti recuperezi banii, in instanta, daca vrei. Insa recuperarea taxei pe poluare auto platita in 2012 s-ar putea sa nu fie, totusi, o idee prea buna. Iata de ce.

Primul motiv ar fi ca diferenta dintre taxa din 2012 si timbrul din 2014 este de cele mai multe ori nesemnificativa, iar efortul de a castiga un proces si de a recupera 100-300 Euro s-ar putea sa nu merite pur si simplu.

In al doilea rand, la masini cu motoare turbo diesel de 3 litri Euro 4 – aici intra aproape tot ce inseamna SUV si berline premium – taxa din 2012 era semnificativ mai mica decat in prezent, iar recuperarea ei ar fi, de fapt, o mare paguba.

In al treilea rand, masina ta s-a devalorizat intre timp, iar cuantumul timbrului de mediu actual din valoarea ei de piata reprezinta acum mai mult decat a reprezentat taxa pe poluare auto in 2012.

Vei spune poate “Bine, dar ce ma intereseaza pe mine cat e diferenta dintre taxa din 2012 si timbrul din 2014?”. Pai te intereseaza, pentru ca daca vrei sa vinzi masina respectiva cumparatorul ei are nevoie de la tine de adeverinta de la ANAF din care sa reiasa ca taxa/timbrul au fost platite si nerecuperate.

Ori la un simplu calcul vei vedea ca masina ta s-a devalorizat semnificativ in doi ani, astfel ca pana la urma tot tu iesi in pierdere cand vrei sa o vinzi.

Desigur, exista cazuri incontestabile in care recuperarea taxei platite in 2012 merita: 1) Vrei sa tii masina respectiva pe viata sau pana legislatia privind taxarea poluarii masinilor se va schimba din nou, sperand in acest caz ca taxa/timbrul pentru masina ta va scadea, nu va creste; 2) Ai facut dauna totala masina respectiva.

Mai jos poti vedea cateva exemple de calcul pentru cateva motorizari populare pe piata auto. Capacitatile cilindrice sunt rotunjite cu 1-3 cmc, iar emisiile de CO2/km sunt de asemenea aproximative si orientative. Chiar daca aceste valori sunt aproximative, ele nu afecteaza imaginea de ansamblu asupra diferentei dintre taxa pe poluare din 2012 si timbrul de mediu din 2014.


Exemple Diferente Taxa Poluare 2012 vs. Timbru de Mediu 2014 (sursa - 0-100.ro)

Pana una-alta, timbrul de mediu acum in vigoare este legal si nu incalca legislatia UE si vom ramane cu el in urmatoarea perioada, pana va fi inlocuit, probabil, cu o taxare anuala sau cu alta forma de taxare care sa respecte cu adevarat principiul “poluatorul plateste”.

Calculele de mai jos au fost facute cu ajutorul calculatoarelor de taxa pe poluare, respectiv timbrul de mediu, de pe site-ul www.delta-inmatriculari.ro, singurul pe care am gasit toate calculatoarele de taxe pe poluare si timbru de mediu, de cand acestea au fost introduse. Astfel, poti sa calculezi cat ar costa taxa pentru masina ta in fiecare dintre anii in care a functionat acest sistem de taxare. De asemenea, pe acest site am gasit si un comparator de taxa pe poluare 2012 vs. timbrul de mediu 2014, astfel incat fiecare isi poate calcula daca in cazul sau specific renteaza sau nu recuperarea taxei.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #36127

Taxa auto din 2012, declarata ilegala de Curtea de Justitie a UE. Cum iti poti recupera banii, daca ai platit-o?

Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a introdus taxa de poluare, ce trebuia platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul era produs in tara sau in strainatate.

Prevederile au fost, insa, in vigoare, doar cateva cateva saptamani, din 13 ianuarie pana la 31 ianuarie 2012. Aceasta intrucat in in ultima zi a anului 2012 s-a publicat OUG nr. 1/2012, care a suspendat obligatia achitarii taxei de poluare pana la 1 ianuarie 2013. In acelasi timp, ordonanta stabilea ca toti contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in perioada 13 ianuarie – 31 ianuarie 2012 au dreptul la restituirea acesteia.

Desi a fost suspendata timp de aproape un an, taxa de poluare a intrat din nou in vigoare in 1 ianuarie 2013, fiind in final inlocuita de timbrul de mediu, pe care soferii il platesc incepand cu 15 martie 2013.

Taxa de poluare din 2012 contravine legislatiei europene

Taxa auto instituita in ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene (TFUE), a stabilit, la inceputul lunii februarie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, la intrebarile preliminare a doua instante romanesti.

"Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa de poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala", se mentioneaza in ordonanta Curtii de Justitie a UE, al carei text poate fi consultat in fisier atasat.

Decizia vine dupa ce Tribunalul Sibiu si Curtea de Apel Bucuresti s-au adresat CJUE pentru a lamuri daca reglementarile Legii nr. 9/2012 contravin dispozitiilor europene, iar articolul 110 din TFUE interzice instituirea unei taxe pentru emisii poluante pentru autovehicule.

Ca raspuns la intrebarile preliminare adresate de instantele romanesti, CJUE a stabilit ca taxa de poluare instituita in 2012 este ilegala, descurajand punerea in circulatie a vehiculelor cumparate din alte state membre.

Practic, contribuabilii romani nu pot plati o taxa pentru o masina care vine din Uniunea Europeana, in conditiile in care tara noastra este deja stat membru.

In motivarea deciziei, CJUE aminteste ca o solutie similara a mai dat si in 2011, in cauza Tatu impotriva statului roman, cand a stabilit ca articolul 110 TFUE obliga fiecare stat membru sa aleaga taxele aplicate autovehiculelor si sa le stabileasca regimul astfel incat acestea sa nu aiba ca efect favorizarea vanzarii vehiculelor de ocazie nationale si descurajarea, in acest mod, a importului de vehicule de ocazie similare.

Curtea a statuat, la acea data, ca legislatia romaneasca avea ca efect descurajarea importarii si punerii in circulatie a unor vehicule de ocazie cumparate in alte state membre, intrucat supune taxei pe poluare vehiculele de ocazie importate, in timp ce vehiculele similare puse in vanzare pe piata nationala a vehiculelor de ocazie nu sunt in niciun fel grevate de o asemenea sarcina fiscala.

Cu toate acestea, insa, statul roman a adoptat OUG nr 1/2012, adica a mentinut in vigoare o reglementare pe care CJUE o declarase deja incompatibila cu legislatia europeana in Hotararea Tatu. Puteti citi AICI mai multe despre acest subiect.

Practic, decizia CJUE confirma ceea ce instantele de judecata din Romania deja au constatat in cauzele avand ca obiect restituirea taxei de poluare, respectiv ca Legea nr.9/2012 incalca dispozitiile dreptului comunitar, a mentionat pentru publicatia noastra Carmen Diaconu, avocat in cadrul societatii de avocatura Olteanu si Asociatii, care a asistat cu succes mai multi clienti in recuperarea de la stat a sumelor platite pentru noua taxa de poluare.

Potrivit avocatului, taxa de poluare poate fi recuperata integral de contribuabili. In plus, ca urmare a hotararii pronuntate de CJUE, va creste numarul dosarelor avand ca obiect restituirea taxei de poluare.

Cum procedezi pentru a-ti recupera banii din taxa auto?

Statul nu va restitui, insa, in mod automat banii achitati cu titlu de taxa de poluare.

Prin urmare, explica avocatul Olteanu si Asociatii, restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.

Mai exact, adauga Carmen Diaconu, toate persoanele care au achitat taxa auto se pot indrepta impotriva statului roman prin introducerea unei actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei achitate cu titlu de taxa de poluare.

Pentru a solicita recuperarea banilor din taxa auto, contribuabilii vor depune in instanta urmatoarele documente:
  • cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,
  • contract de vanzare cumparare a autovehiculului,
  • decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara competenta
  • dovada platii taxei de poluare.
In cazul in care cei care au achitat taxa nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala, ei se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata.

"Pentru autovehiculele achizitionate in sistem leasing, recomandam incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, iar nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta manadeaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei", arata Carmen Diaconu intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro.

In ceea ce priveste costurile pe care le presupune promovarea cererii de chemare in judecata, avocatul mentioneaza ca acestea constau in taxa de timbru, care se stabileste in functie de valoarea taxei de poluare a carei restituire se solicita (10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 de lei).

La aceste costuri se adauga si onorariul de avocat, pentru cei care aleg sa fie asistati de un profesionist pe tot parcursul procedurii.

Carmen Diaconu opineaza ca cei care solicita recuperarea taxei auto in instanta au nevoie de un avocat, pentru ca redactarea actiunii in fata instantei de judecata presupune cunostinte temeinice de drept intern si drept comunitar, dar si cunoasterea practicii CEDO. "In plus, este posibil ca in proces partea adversa sa invoce tot felul de exceptii, la care justitiabilul trebuie sa fie pregatit sa raspunda", sustine avocatul.

Important! Aceste costuri se recupereaza integral cu titlu de cheltuieli de judecata.

Conform avocatului, nu doar taxele platite in 2012 pot fi recuperate. Mai exact, si contribuabilii care au achitat taxa auto in perioada 1 ianuarie – 4 martie 2013 isi pot recupera banii, tot pe calea instantei de judecata. Singura conditie de indeplinit este ca taxa sa fi fost achitata pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul second hand, achizitionat dintr-un stat membru al Uniunii Europene si care a fost anterior inmatriculat intr-un alt stat membru al UE.

Nici taxa auto in vigoare acum, "timbrul de mediu", nu a scapat de controverse

Si noul timbru de mediu poate fi atacat in instanta de judecata deoarece incalca normele legale privitoare la dreptul la proprietate, drept garantat de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a mentionat acum cateva luni, pentru AvocatNet.ro, Carmen Diaconu.

"Prin noua formula de calcul al timbrului de mediu, taxa creste foarte mult pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4 si scade pentru autoturismele Non - euro, Euro 1 si Euro 2. Intrucat majoritatea tranzactiilor cu autoturisme au ca obiect autoturisme incadrate in normele Euro 3 si Euro 4, proprietarii acestora vor fi afectati in cazul in care ar dori sa instraineze autoturismul neputand dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Or, circuitul civil este liber, iar aceasta taxa, dupa cum a fost reglementata, incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, prevazut de art.34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene", explica atunci reprezentantul Olteanu si Asociatii.

Mai mult decat atat, OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, contine si dispozitii care incalca Constitutia Romaniei. Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit avocatului, acest articol incalca principiul neretroactivitatii legii civile, principiu consacrat de prevederile art.15 alin. 2 din Constitutie si de art. 6 din Codul civil.

Citeste AICI cum poti contesta in instanta timbrul de mediu ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #37551

UPDATE Procedura de restituire a taxei auto de poluare, publicata. Ce trebuie sa faca soferii pentru a-si recupera banii?

Soferii care au obtinut in instanta restituirea banilor achitati pentru taxa auto de poluare isi vor putea primi banii de la stat pe parcursul a cinci ani, prin plati esalonate, dupa cum se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Documentul stabileste, de asemenea, ce acte trebuie depuse de contribuabili, precum si care este procedura concreta pentru ca acestia sa-si primeasca banii.

La inceputul lunii martie, Guvernul a stabilit, prin OUG nr. 8/2014, ca taxa auto instituita in anul 2012 poate fi recuperata de contribuabilii care au platit-o, pe calea instantei de judecata. Ulterior, in baza deciziei instantei, soferii vor depune la Fisc unele documente, pentru a-si putea primi banii. Totusi, acest lucru nu a fost posibil pana in momentul de fata, intrucat procedura de efectuare a platii titlurilor executorii nu se publicase.

Acest lucru s-a rezolvat, intre timp, caci Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 741/2014 privind procedura de efectuare a platilor sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 20 iunie 2014.

Actul normativ prevede, printre altele, ca sumele care trebuie restituite de catre stat in baza hotararilor judecatoresti, reprezentand taxa auto, dobanda aferenta, cheltuielile de judecata si alte sume, vor fi platite pe parcursul a cinci ani, cu plata anuala a 20% din valoarea acestora.

"Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora", se arata in documentul citat.

Asadar, soferii nu vor primi integral banii achitati pe taxa de poluare, ci in termen de 5 ani, cu plata esalonata. Cu alte cuvinte, cei care au obtinut deja in instanta o decizie de restituire a banilor, iar plata incepe in 2014, isi vor recupera in totalitate banii abia in 2019.

In documentul publicat de Finante se mentioneaza, de asemenea, ca cererile de restituire depuse de contribuabili se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se va efectua conform unui grafic ce va fi stabilit ulterior de Administratia Fondului pentru Mediu.

Procedura concreta de restituire a banilor

Contribuabilul care, in baza unei hotarari judecatoresti executorii, are dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si orice alte sume stabilite de instantele judecatoresti va depune, in vederea restituirii, la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, o cerere, al carei model este disponibil in fisier atasat.

Conform procedurii stabilite de Finante, cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. "Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data hotararii judecatoresti executorii", se precizeaza in actul citat.

La cererea de restituire se anexeaza si hotararea judecatoreasca executorie, in copie legalizata, precum si actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie. Cererea, insotita de documentele de mai sus, se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

In baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent, prin compartimentul cu atributii de compensare/restituire, va verifica in baza de date centralizata daca pentru autovehiculul indicat in cerere a fost restituita/compensata suma solicitata la restituire.

Dupa verificarea prealabila si in situatia in care se constata ca, intr-adevar, nu a fost restituita/compensata suma solicitata la restituire de catre contribuabil, organul fiscal competent intocmeste Referatul privind restituirea sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari judecatoresti executorii.

Referatul, precum si cererea de restituire si documentele depuse de contribuabil vor fi transmise, apoi, catre Administratia Fondului pentru Mediu, care va stabili graficul transelor anuale aprobate la restituire.

Potrivit procedurii, graficul transelor anuale aprobate la restituire va cuprinde, in mod obligatoriu, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala, precum si cuantumul acestora, Mai exact, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala din grafic este urmatoarea:

1. pentru prima transa anuala, perioada de restituire este luna urmatoare datei comunicarii graficului, de catre Administratia Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent,
2. pentru urmatoarele transe anuale perioada de restituire este:
- pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna aprilie a fiecaruia din urmatorii 4 ani,
- pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna noiembrie a fiecaruia din urmatorii 4 ani.

Important! Prin transa anuala se intelege cota-parte de 20% din:

- taxa pe poluare pentru autovehicule/ taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ,
- cheltuielile de judecata,
- alte sume stabilite de instantele judecatoresti.

Cum poti contesta in instanta taxa auto?

Asa cum am aratat mai sus, pentru ca soferii sa-si poata recupera banii achitati pe taxa de poluare, ei trebuie mai intai sa castige acest drept in instanta.

Concret, dupa cum a explicat, pentru AvocatNet.ro, Carmen Diaconu, avocat in cadrul societatii de avocatura Olteanu si Asociatii, restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.

Mai exact, adauga Carmen Diaconu, pentru a solicita recuperarea banilor din taxa auto, contribuabilii vor depune in instanta urmatoarele documente:

- cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,
- contract de vanzare cumparare a autovehiculului,
- decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara competenta
- dovada platii taxei de poluare.

In cazul in care cei care au achitat taxa nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala, ei se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata.

"Pentru autovehiculele achizitionate in sistem leasing, recomandam incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, iar nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta mandateaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei", arata Carmen Diaconu intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro.

In ceea ce priveste costurile pe care le presupune introducerea cererii de chemare in judecata, avocatul mentioneaza ca acestea constau in taxa de timbru, care se stabileste in functie de valoarea taxei de poluare a carei restituire se solicita (10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 de lei).

Important! Aceste costuri se recupereaza integral cu titlu de cheltuieli de judecata.

La aceste costuri se adauga si onorariul de avocat, pentru cei care aleg sa fie asistati de un profesionist pe tot parcursul procedurii.

Conform avocatului, nu doar taxele platite in 2012 pot fi recuperate. Mai exact, si contribuabilii care au achitat taxa auto in perioada 1 ianuarie – 4 martie 2013 isi pot recupera banii, tot pe calea instantei de judecata. Singura conditie de indeplinit este ca taxa sa fi fost achitata pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul second hand, achizitionat dintr-un stat membru al Uniunii Europene si care a fost anterior inmatriculat intr-un alt stat membru al UE.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #41641

OG 40/2015 aduce mmodificariprivind timbrul de mediu pentru autovehicule

In Monitorul Oficial Partea I nr. 655/2015 a fost publicata OG 40/2015 pentru modificarea si completarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, in termenul de prescriptie prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sumele prevazute la alin. (1), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita catre persoana prevazuta la alin. (1), potrivit prevederilor art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent.

Cererile de restituire ale persoanelor prevazute la alin. (1) se solutioneaza in conformitate cu prevederile art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in termen de maximum 10 zile de la emitere.

Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul nesolutionarii cererii de restituire in termenul prevazut la alin. (3), persoana interesata poate face contestatie in conditiile titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care trebuia solutionata cererea de restituire.
Organul competent, prevazut la art. 209 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solutioneaza contestatia in termenul prevazut la art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie care se comunica de indata contestatorului.

Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi contestate la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sumele prevazute la alin. (1), precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale se actualizeaza cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica la data emiterii deciziei de restituire. (8) Procedura de efectuare a platii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Restituirea sumelor prevazute la alin. (1) se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

A intrat in vigoare ordonanta privind restituirea taxei de mediu pentru inmatricularea auto. Se restituie doar taxele care NU sunt prescrise, iar banii se vor da esalonat in 5 ani
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #41883

Ai plătit taxa auto până în 2013? Iată cum iei banii înapoi!

Ai fost obligat să achiţi taxa de mediu pentru maşina ta? În sfârşit, îţi vei primi banii înapoi fără să mai dai statul în judecată! Sumele care ţi se datorează vor fi plătite în 5 ani, în tranşe anuale de 20%.

Dacă te numeri printre ghinioniştii care au achitat taxa de poluare (la prima înmatriculare sau la prima vânzare) în perioada 2007-2013, trebuie să ştii că dracul nu-i chiar aşa de negru. De acum, poţi solicita returnarea acestui bir, fiindcă autorităţile au modificat legislaţia privind timbrul de mediu (OUG 9/2013). Instanţele europene care au ameninţat România cu sancţiuni drastice au determinat instituţiile statului român să ofere contribuabililor posibilitatea să-şi recupereze banii pe baza unei simple cereri, nu în instanţă ca până acum. Conform OG 40/2015, care modifică OUG 9/2013 privind timbrul de mediu, poţi depune cerere de restituire a taxei la organul fiscal competent (Fisc), în termenul de prescripţie prevăzut de Codul de procedură fiscală (5 ani), începând cu 1 ianuarie 2016.

  • Primeşti 20% pe an timp de cinci ani. Banii îţi vor fi plătiţi eşalonat, în termen de cinci ani de la aprobarea cererii (20% din sumă anual). „Sumele eşalonate pe perioada celor cinci ani de restituire se actualizează cu indicele preţurilor de consum. Restituirea sumelor se suportă din bugetul fondului de mediu sau din bugetul de stat”, ne spune consultantul fiscal Adrian Benţa. Banii datoraţi acum de stat sunt purtători de dobândă, astfel că veţi primi mai mult decât aţi dat. Cererile de restituire se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrarea acestora, iar decizia de soluţionare îţi va fi comunicată în termen de 10 zile de la emitere. În situaţia în care autoritatea fiscală mai are nevoie de documente sau informaţii suplimentare pentru soluţionarea cererii, termenul de răspuns se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării şi data primirii informaţiilor solicitate (cf. art. 70 al. 2 din Codul de procedură fiscală).

  • Nu eşti mulţumit? Poţi face contestaţie. În cazul în care cererea de restituire a sumelor de bani aferente taxelor îţi este refuzată, ai tot dreptul să depui o contestaţie. Dar, nu trebuie să depăşeşti 30 de zile de la comunicarea deciziei. Contestaţia va fi soluţionată în termen de 45 de zile, iar răspunsul ţi se va comunica imediat. Dacă nici acum nu ţi se dă câştig de cauză, poţi face plângere la instanţa judecătorească.

  • De ce nu se restituie timbrul de mediu. Ordonanţa privind instituirea timbrului de mediu a intrat în vigoare în martie 2013. Actuala taxă auto este o „altă Mărie cu aceeaşi pălărie” pe care o plătesc românii la înscrierea în circulaţie a unui autovehicul nou, la reintroducerea unei maşini în parcul naţional şi în cazul vânzării/cumpărării unui autovehicul rulat (pentru care nu s-a plătit taxă anterior). Această taxă nu se restituie pe bază de cerere, fiindcă e considerată de autorităţile române drept cea mai corectă variantă de taxare a noxelor emise de autovehicule. Ea poate fi contestată în instanţă, în situaţia în care contribuabilii o consideră nedreaptă sau discriminatorie. Atenţie! Dacă banii pe taxă ţi-au fost returnaţi, dar ulterior vinzi maşina, noul proprietar va fi obligat să achite timbru de mediu, conform OUG 9/2013.

Alte prevederi ale legii

Potrivit Ordonanţei aprobate de Guvern şi publicată deja în Monitorul Oficial, toţi cei care vor cumpăra maşini electrice sau hibride vor primi ecotichete cu o valoarea între 20.000 lei şi 5.000 lei.

În vederea stimulării achiziţiei de vehicule nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, instituţiile publice şi unităţile administrativ teritoriale beneficiază de un tichet denumit ecotichet, dacă achiziţionează autovehicule electrice sau autovehicule noi electrice hibride.

Valoarea ecotichetului se majorează de la 12.000 lei la 20.000 lei, dacă se achiziţionează un autovehicul pur electric. Pentru cumpărarea unui autovehicul hibrid, cu sursă de alimentare externă şi cu emisii de CO2 mai mici de 50 grame/km ecotichetul va fi de 5.000 lei. Acesta este suportat din bugetul fondului de mediu.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #42756

Proiect de Ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive - publicat în data de 28.12.2015

Proiect ordin


Referat aprobare
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #43610

Restituirea timbrului de mediu pentru autoturisme - decizia Curtii Europene de Justitie, cauza C-586/2014 - Budisan contra Romaniei, pronuntata in data de 09 iunie 2016

Actualele taxe de mediu introduse prin OUG nr. 9/2013 privind sume achitate la inmatricularea unui autoturism sunt in contradictie cu reglementarile comunitare. Contradictia cu reglementarea comunitara este generata de faptul ca se acorda diverse scutiri si nu se aplica unitar si nu pentru ca s-ar interzice la nivelul comunitatii o astfel de taxa. Sa detaliem.



In multitudinea interpretarilor legalitatii taxei platite pentru prima inmatriculare a unui autoturism, cunoscand faptul ca legislatia nationala impune o astfel de taxa, se retin urmatoarele prevederi normative:

- OG nr. 40/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ce introduce prima procedura de restituire a taxelor de timbru, fara sa fie necesara decizia instantei;
- Ordin ANAF nr. 1154/2016 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, ce pune efectiv in aplicare OG nr. 40/2015 si
- decizia Curtii Europene de Justitie, cauza C-586/2014 - Vasile Budisan contra Romaniei, pronuntata in data de 09 iunie 2016, ce are un efect devastator asupra legislatiei in domeniu, in sensul ca plata unei taxe pentru inmatricularea autoturismului este considerata ilegala, in forma adoptata de legiuitorul din Romania, insa este permisa de directivele comunitare. Practic, nu legislatia europeana interzice aplicarea unei astfel de taxe, ci forma in care autoritatile romane au implementat legislatia timbrului de inmatriculare a autoturismelor este gresita.

Sa parcurgem principalele prevederi normative privind restituirea timbrului de inmatriculare, asa cum sunt ele adoptate de legiuitorul din Romania si sa analizam valentele deciziei Comunitatii Europene.

Potrivit OG nr. 40/2015, sunt in sfera restituirii urmatoarele categorii de taxe:

  • taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule - taxa prevazuta la art. 214^1 -214^3 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;
  • taxa pe poluare pentru autovehicule - taxa prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;
  • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule - taxa prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificarile ulterioare.

Observam asadar ca sunt in sfera restituirii taxele de prima inmatriculare sub diversele forme de aplicare, platite de contribuabil pana la finele lunii februarie 2013. Vom vedea ca tocmai astfel de aplicari neunitare ale reglementarilor sunt sanctionate de Curtea europeana.

Potrivit Ordin ANAF nr. 1154/2016, se adopta formularele si se aduc cateva precizari foarte importante si pune in aplicare modul de restituire al sumelor.

Cererea de restituire poate fi depusa intr-un termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a intrat in vigoare OUG nr. 40/2015. Practic, cererea poate fi depusa pana la data de 31 decembrie 2020.

Termenul de solutionare a cererii contribuabilului este de 45 zile de la data depunerii cererii la organul fiscal competent. Cererea trebuie sa fie depusa impreuna cu documentele justificative.

Daca sunt necesare informatii suplimentare, autoritatea fiscala notifica contribuabilul iar acesta are un termen de 60 zile pentru a prezenta documentele suplimentare. Nedepunerea in acest termen a documentelor solicitate conduce la respingerea cererii de restituire.

Beneficiarii cererii sunt persoanele fizice sau juridice respectiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente ce au achizitionat autoturismele si au achitat aceasta taxa. In cazul autovehiculelor achizitionate prin contracte de leasing este indeptatit la restituirea taxei utilizatorul - persoana ce a dobandit autovehicului in baza acestui tip de contract.

La cererea de restituire se vor anexa urmatoarele documente:

a) actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie;
b) documentul care atesta plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
c) copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.
Pentru achizitiile de autovehicule avand ca documente de finantare contractele de leasing se vor prezenta si aceste contracte.

Nota: in situatia in care persoana fizica sau juridica ce solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dupa caz, nu detine documentul care atesta plata, autoritatile vor proceda la verificarea platii.

Termenul de restituire este de 5 ani iar platile se vor face prin stabilirea de catre organul fiscal a unui grafic de plata.

Platile se fac anual iar data platii fiecarei transe se stabileste astfel:

  • pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an, restituirea transei se va face in luna aprilie din urmatorii 4 ani;
  • pentru cererile de restituire depuse in al doilea semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna noiembrie a fiecaruia dintre urmatorii 4 ani.

Legiuitorul a precizat expres ca prin transa anuala se intelege 20% din sumele aprobate la restituire. In opinia noastra, procedura de restituire ar trebui revazuta, cel putin din punct de vedere matematic.

De retinut: daca contribuabilul inregistreaza datorii la bugetul de stat, din sumele de restituit se vor stinge aceste datorii si ulterior se va efectua restituirea.

Sa analizam dispozitivul deciziei Curtii Europene de Justitie, cauza C-586/2014 - Vasile Budisan contra Romaniei, pronuntata in data de 09 iunie 2016, ce stabileste:

  • Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca:
  • nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma;
  • se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita, dar nu a fost restituita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii.

Din analiza acestei decizii, retinem cel putin doua elemente fundamentale:
a) nu contravine legislatiei europene instituirea unei taxe de prima inmatriculare, platita fie la prima punere in circulatie a mijlocului de transport sau la primul schimb de proprietate, cu conditia ca aceasta sa fie neutra, respectiv sa se datoreze pentru toate mijloacele de transport aflate in aceasta situatie;

b) prin existenta unor scutiri, acordate pentru mijloacele de transport la care s-ar fi platit o taxa de mediu anterior aderarii Romaniei la Comunitatea europeana, taxa contravine reglementarilor comunitare. De aici, concluzia este simpla, si actualele taxe de mediu introduse prin OUG nr. 9/2013 privind sume achitate la inmatricularea unui autoturism sunt in contradictie cu reglementarile comunitare. Contradictia cu reglementarea comunitara este generata de faptul ca se acorda diverse scutiri si nu se aplica unitar si nu pentru ca s-ar interzice la nivelul comunitatii o astfel de taxa.
via
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #44986

OUG nr.52/2017 de restituire a aparut in Monitorul Oficial cu detalii pentru cei care au primit deja o parte din bani

Ordonanta de urgenta nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand diversele variante ale taxei auto a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial.

Textul oficial al OUG aduce precizari suplimentare, fata de comunicatul de vineri al Executivului, referitoare la restituirea banilor in cazul proprietarilor de masini care au depus deja cereri si chiar au primit o parte din suma.

Ordonanta adoptata vineri de Guvern vizeaza restituirea sumelor platite ca taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ce documente sunt necesare si unde se depune cererea

La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al taxei, respectiv chitanta fiscala/ ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii taxei. De asemenea, se anexeaza copiile cartii de identitate a vehiculului si certificatului de inmatriculare.

De asemenea, in ordonanta se specifica faptul ca cererea de restituire se solutionaeza prin decizie emisa de catre organul fiscal central competent, iar impotriva acestei decizii contribuabilii pot face contestatie in termen de 45 de zile de la comunicarea ei.

In cazul in care societatile de leasing au achitat respectivele taxe, atunci solicitarea de restituire se face de catre proprietarii care au achizitonat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.

In textul ordonantei se precizeaza si ca restituirea sumelor se realizeaza din bugetul de stat sau din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, in contul bancar indicat de solicitant in cererea sa de restituire. Astfel, cei care doresc sa primeasca banii inapoi trebuie sa aiba neaparat un cont bancar.

Iata cand are loc restituirea sumelor, cu conditia ca solicitarea sa fie facuta in scris, organului central fiscal competent, pana la 31 august 2018:

  • pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;
  • pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
Situatia celor care au primit deja niste bani

Cei care au primit deja decizii de solutionare a cererii de restituire, pana la data intrarii in vigoare a ordonantei, trebuie sa stie ca vor primi banii inapoi, din oficiu, de la organele emitente ale deciziilor, la intervale diferite, in functie de tipul taxei, astfel:

- 120 de zile de la intrarea in vigoare a normelor metodologice ale OUG (care inca nu au fost stabilite de Guvern), pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

- un an de la intrarea in vigoare a OUG, pentru timbrul de mediu.

In cazul cererilor de restituire care au fost depuse si care nu au fost solutionate, sumele se restituie de catre organul fiscal central, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor de aplicare a OUG.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Recuperarea taxei auto de prima inmatriculare #45199

Legea pentru recuperarea taxei auto şi a timbrului de mediu a fost votată de Senat

Senatul a votat, marţi, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege privind recuperarea taxei speciale pentru autoturisme, taxei de poluare şi a timbrului de mediu.

Proiectul a fost votat cu 86 voturi ”pentru”, nicio abţinere şi niciun vot împotrivă.

”Prin ordonanţa de urgenţă se prevede restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor de bani reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovechicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, actualizate cu dobânda prevăzută în Codul de procedură fiscală, calculate de la momentul achitării taxei, până la momentul restituirii efective”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Attile Gyorgy.

Iniţial, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă primise un aviz favorabil ”fără amendamente” din partea Comisiilor de Finanţe şi de Mediu ale Senatului.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6787
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
  • Page:
  • 1
  • 2