Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: TOTUL despre polita RCA

TOTUL despre polita RCA #39807

Incepusem acum ceva timp in urma sa scriu despre cresterea continua a pretului RCA-ului. Toti proprietarii de vehicule care trebuie inmatriculate/inregistrate in Romania sunt obligati prin lege sa aiba incheiata asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA).

Asigurarea unui vehicul se poate face doar cu polita RCA. Prin intermediul acesteia se pot obtine despagubiri pentru daunele si/sau pentru decesul/vatamarile corporale suferite in urma unui accident auto.

La incheierea unei asigurari, asiguratorul este obligat sa emita polita RCA, vinieta si documentul international de asigurare, conform Normei ASF nr. 23/2014.

"Asiguratorii RCA au obligatia sa solicite toate informatiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite in tariful de prima, si sa verifice corectitudinea informatiilor privind datele de identificare si tehnice ale vehiculului, datele proprietarului/utilizatorului acestuia, precum si dovada inregistrarii fiscale a vehiculului pe numele noului proprietar, pentru vehiculele pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania", se arata in norma.

In cazul controalelor autoritatilor abilitate, dovada existentei asigurarii obligatorii RCA se poate face cu:
 • polita de asigurare RCA emisa de asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, si vinieta aplicata pe parbrizul vehiculului (pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania);
 • documentul international de asigurare;
 • documentele internationale de asigurare de raspundere civila a vehiculelor, eliberate de asiguratori RCA din strainatate, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in acestea, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene.

Pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania, asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata -- anual sau semestrial.

"Polita de asigurare RCA contine in mod obligatoriu informatii despre: partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele maxime de despagubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa, clasa bonus-malus si numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului, precum si statele in care acest document are valabilitate", mai scrie in norma ASF.

Modelul politei RCADaca un accident auto se produce in perioada de valabilitate a politei RCA, despagubirile banesti se acorda pentru:
 • vatamari corporale/deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
 • pagube materiale;
 • pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
 • cheltuieli de judecata facute de persoana pagubita.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

TOTUL despre polita RCA #39808

De la 1 ianuarie, tariful RCA se stabileste intr-un nou mod

Norma ASF nr. 23/2014 a inlocuit, de la 1 ianuarie 2015, vechile reglementari referitoare la asigurarea obligatorie RCA. Noul act, a adus anumite schimbari in ceea ce priveste tariful RCA.

Astfel, asiguratorii RCA sunt obligati din acest an sa stabileasca tarifele de prima "pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite (...), astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare", este mentionat in actul normativ.

La momentul aprobarii normei, prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a evitat sa dea un raspuns concret referitor la posibila crestere a tarifelor RCA de la 1 ianuarie, dupa cum a scris HotNews. Totusi, acesta a lasat de inteles ca trendul este de crestere.

"Asiguratorii trebuie sa-si recalculeze nivelul primelor si sa notifice ASF privind aceste calcule. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare. ASF va fi notificat in legatura cu tarifele de prima RCA inainte de 1 ianuarie 2015. In 2014 s-au inregistrat cresteri etapizate de tarife RCA. In ultimele zece luni au fost deja cresteri intre 20% si 50% a tarifelor medii RCA. Este posibil sa creasca (tarifele - n.red.) la unele societati si sa scada la altele de la 1 ianuarie 2015", a spus Constantinescu in noiembrie, citat de HotNews.

Tarifele de prima pe care le stabilesc asiguratorii pot sa contina reduceri comerciale, insa nu mai mult de 10%, conform normei, exceptandu-se reducerile pentru pensionari si persoanele cu deficiente locomotorii, dar si cele stabilite prin sistemul bonus-malus.

Important! Limitele de despagubire stabilite de fiecare asigurator RCA si tarifele de prima stabilite conform Normei ASF nr. 23/2014 trebuie notificate ASF-ului cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea se pot practica.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

TOTUL despre polita RCA #39809

Tarifele practicate pe piata difera in functie de societatea de asigurari, de aceea, va pun la dispozitie informatii despre preturile politelor RCA din acest an.

Prin intermediul asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, conform Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), "tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite".

Politele de asigurare RCA se incheie numai cu asiguratorii care sunt autorizati in acest sens de catre ASF, iar lista include urmatoarele societati*:

S.C. Allianz-Tiriac Asigurari S.A.
S.C. Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A.
S.C. Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group S.A.
S.C. Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A.
S.C. Societatea Comerciala de Asigurare-reasigurare Astra S.A.
S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
S.C. Carpatica Asig S.A.
S.C. Groupama Asigurari S.A.
S.C. Uniqa Asigurari S.A.
S.C. Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance S.A.

Societatile pun la dispozitie pe propriile site-uri un calculator online prin care se poate afla rapid costul unei polite de asigurare RCA. Pentru a afla pretul unei astfel de polite, sunt necesare anumite informatii despre proprietar si vehicul.

Calculatorul pentru tarifele practicate de Allianz-Tiriac este disponibil AICI

Calculatorul pentru tarifele practicate de Generali Romania este disponibil AICI

Calculatorul pentru tarifele practicate de Asirom este disponibil AICI (dati click pe "Asigurari" si apoi pe "Cotatie rapida RCA")

Calculatorul pentru tarifele practicate de Euroins Romania este disponibil AICI

Calculatorul pentru tarifele practicate de Astra este disponibil AICI

Calculatorul pentru tarifele practicate de Omniasig este disponibil AICI (dati click pe "Asigurari" si apoi pe "Cotatie rapida RCA")

Calculatorul pentru tarifele practicate de Carpatica este disponibil AICI

Calculatorul pentru tarifele practicate de Groupama este disponibil AICI

Calculatorul pentru tarifele practicate de Uniqa este disponibil AICI

Calculatorul pentru tarifele practicate de City Insurance este disponibil AICI

ABC Asigurari-reasigurari era inclusa, de asemenea, pe lista societatilor autorizate de ASF, insa reprezentantii acesteia au anuntat ca se retrag de pe piata asigurarilor RCA.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

TOTUL despre polita RCA #39810

Politele RCA pot fi verificate online

Pentru a veni in ajutorul celor care incheie asigurari obligatorii RCA pentru vehiculele pe care le detin/folosesc, ASF a pus la dispozitie pe propriul site o baza de date a politelor incheiate pe teritoriul Romaniei, denumita CEDAM.

Cu ajutorul acesteia, poate fi verificata existenta unei polite RCA la o anumita data, poate fi vizualizata societatea de asigurare care a emis polita si se pot identifica prejudiciile asociate politelor valabile incepand cu anul 2008.

"Daca nu mai stiti unde ati asigurat un vehicul in ultimii cinci ani, puteti verifica acest lucru in CEDAM. Tot in CEDAM mai puteti verifica si ce daune au fost platite in baza politei dumneavoastra de asigurare", scrie pe site-ul ASF.

Cautarea de polite RCA poate fi facuta AICI, iar istoricul daunelor poate fi gasit AICI.

Atentie! Verificarea existentei in baza de date a politei RCA se poate face dupa cinci zile de la data incheierii acesteia.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

TOTUL despre polita RCA #39837

Asigurarea RCA | Tot ce trebuie sa stii inainte sa cumperi

Preturile asigurarilor RCA pentru tineri au ajuns la un nivel inacceptabil, dupa cum au sustinut in ultima vreme si ministrul Finantelor si premierul Victor Ponta.

Pretul unei asigurari RCA pentru un tanar cu varsta sub 30 de ani care locuieste in Bucuresti poate fi si cu pana la 4 ori mai mare decat cel platit de un sofer de peste 50 de ani din acelasi oras. In functie de localitatea de domiciliu, tarifele RCA pot diferi destul de mult. Asa se face ca bucurestenii ajung sa plateasca in medie cu peste 30% mai mult decat cei din Sibiu pentru o asigurare RCA.

Compara ofertele de asigurare

Pretul asigurarilor RCA difera destul de mult de la asigurator la asigurator, motiv pentru care inainte de a lua o decizie de cumparare, este recomandat sa cercetezi piata foarte bine. Daca nu ai timp sa verifici individual ofertele tuturor companiilor de asigurare, broker-ul de asigurari este cea mai buna alegere. Acesta iti poate spune imediat care sunt ofertele societatilor de asigurare, iar tu poti alege optiunea care iti convine.

Atentie insa, nu cumpara o polita de asigurare doar dupa criteriul de pret. Este mai mult decat recomandat sa tii cont si de reputatia societatii de asigurare. Conform cu datele oferite de ZF, companiile de asigurari cu cele mai multe reclamatii in 2013 sunt: Euroins, Asirom si Uniqa.

Alege durata optima pentru asigurare

Inainte de a cumpara o polita, trebuie sa te decizi pe ce perioada vrei sa inchei asigurarea, 6 luni sau 1 an. Acest aspect este important intrucat diferenta de pret dintre cele doua iti poate oferi un avantaj consistent pe termen lung. Alegerea unei polite valabila pentru 1 an de zile va avea un pret mai mic cu valori intre 10% si 20%. Pentru un tanar sub 30 de ani, aceasta diferenta poate inseamna o economie de cel putin 200 lei anual.

Calcul polite RCA

Metodologia de calcul pentru asigurarile RCA este diferita in functie de asigurator. Factorii de care se tine cont in calculul politei sunt variati si iau in considerare si istoricul de daunalitate al persoanei care incheie asigurarea. Astfel, daca o persoana nu a comis daune in trecut, aceasta va fi recompensata cu o reducere de pret la polita. In sens contrar, cineva cu un istoric de cel putin o dauna va trebui sa plateasca mai mult.

Principalii factori de care se tine cont in calculul pretului asigurarii RCA sunt:

Varsta. Cu cat varsta persoanei care incheie polita este mai mica, cu atat pretul asigurarii creste. Rationamentul din spatele acestui factor consta in consideratia ca un tanar este mai putin prudent decat o persoana mai matura. In medie, varsta poate mari pretul unei asigurari de 3-4 ori, in functie de caz.

Localitatea. Companiile de asigurari analizeaza situatia daunelor la nivel de judet si calculeaza niste tarife mai mari pentru zonele in care se petrec mai multe accidente. In zonele cu un numar ridicat de masini per cap de locuitor si un trafic intens, pretul RCA-ului este de regula mai mare. Influenta acestui factor este calculata comparativ si la nivel urban/rural, motiv pentru care o persoana care locuieste in mediul rural va plati mai putin decat una care locuieste la oras.

Motorul. Detinatorii de masini cu motoare puternice platesc sensibil mai mult decat cei care conduc masini cu motoare mici. Aceasta situatie se explica prin faptul ca, masinile cu motor mai mic au in principiu si o putere mai mica, fapt ce inseamna ca viteza acestora va fi mai redusa si implicit si riscul producerii unei daune va fi mai mic.

Istoricul de daune. Incepand cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare din Romania au implementat sistemul bonus malus, sistem care majoreaza sau scade valoarea unei polite RCA in functie de istoricul de daunalitate al soferului. Astfel, pentru o persoana care timp de 7 ani nu a avut niciun eveniment rutier nefericit, valoarea politei poate scadea cu pana la 50%. In caz contrar, daca cineva a inregistrat mai multe daune, pretul politei se poate majora cu pana la 200%.

Exemple de calcul RCA

Scenariu 1. Cat costa o asigurare pentru un Volkswagen Golf, motor de 1.9 Diesel, 105 CP?Dintre orasele luate in calcul, cele mai ieftine polite se pot cumpara in Sibiu. Apoi, in ordine crescatoare urmeaza Vaslui, Cluj si Bucuresti. In functie de categoria de varsta, cuantumul politei variaza foarte mult, ajungand sa fie in medie de 4 ori mai scump pentru un tanar de 26 de ani sa isi faca asigurare RCA fata de o persoana in varsta de 52 de ani.

Scenariu 2. Cat costa o asigurare pentru o Skoda Fabia, motor de 1.4 L Benzina, 101 CP?La fel ca si in cazul Volkswagen-ului, si pentru Skoda Fabia cea mai ieftina polita se gaseste in Sibiu. In functie de categoria de varsta, diferenta de pret este insa chiar mai mare fata de cea de la Volkswagen. Astfel, pastrand ceilalalti factori egali (stare civila, nr. de copii, istoric de daune, etc) un tanar de 26 de ani din Bucuresti va plati in medie 2.385 lei pe RCA, de circa 4,3 ori mai mult decat o persoana in varsta de 52 de ani.

Companiile de asigurare concureaza pe tipuri diferite de clienti.

< 30 de ani. Pentru aceasta categorie de varsta, cele mai ieftine asigurari sunt oferite de catre Carpatica Asig. Pe locurile urmatoare in topul asiguratorilor cu cel mai mic pret se afla Allianz Tiriac si Omniasig. Aceste doua societati calculeaza diferit impactul motorului asupra valorii politei, fapt ce poate fi observat in pretul politelor in functie de motor. Astfel, Omniasig este alegerea mai ieftina cand vine vorba de motoare mici, iar Allianz Tiriac este mai avantajoasa cand vine vorba despre motoare mai mari.

> 50 de ani. Cele mai ieftine polite pentru soferii cu varste de peste 50 de ani se gasesc la Euroins. Apoi, in functie de motor, pe locurile urmatoare se regasesc Omniasig si City Insurance. Omniasig ofera preturi mai reduse la masinile cu motoare mici, pe cand City Insurance este optiunea mai avantajoasa pentru cei cu motoare mai mari.

Asadar, nu alege o societate de asigurare in functie de ce ti-au spus cunostintele, ci evalueaza singur ofertele pentru situatia ta. Este foarte probabil ca societatea care a oferit unui prieten de-al tau un pret foarte bun, tie sa iti ofere ceva mai putin avantajos, tocmai datorita faptului ca sunteti profile diferite de clienti.

https://www.vezicatface.ro/
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

TOTUL despre polita RCA #42046

Ghid oficial al ASF: La ce trebuie sa fie atenti soferii cand incheie polite RCA

Soferii pot gasi informatii utile despre asigurarea de raspundere civila auto intr-un ghid publicat recent de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pe propriul website. Ghidul RCA este disponibil gratuit online si include, printre altele, informatii despre calcularea tarifului asigurarii si ce se intampla daca nu ai o polita RCA, precum si atentionari.

Ghidul RCA in varianta electronica a fost publicat vineri de ASF, acesta incluzand informatii de larg interes referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.

Polita RCA se incheie intre proprietarii de autoturisme si asiguratorii autorizati, iar scopul acesteia este despagubirea pentru daunele suferite in urma accidentelor auto.

"In baza acestui contract, compania care a emis polita de asigurare RCA plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita, pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale, inclusiv daunele morale, suferite in acel accident", conform documentului mentionat.

Asigurarea obligatorie se incheie atunci cand un vehicul este inscris in circulatie si, apoi, in toata perioada in care este inmatriculat, de fiecare data cand polita expira.

"Proprietarul unui vehicul trebuie sa detina o asigurare RCA valabila pe toata perioada in care vehiculul este inmatriculat/inregistrat, chiar daca acesta nu este utilizat. Incheierea contractului RCA se poate face pentru o perioada de sase sau 12 luni", scrie in ghid.

Important! Politele RCA pot fi verificate online, in baza de date CEDAM, la aceasta adresa.

Ce patesti daca nu ai RCA?

Deoarece incheierea politei RCA este obligatorie prin lege, persoanele care nu fac acest lucru sunt sanctionate de catre autoritati cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare.

"Daca aveti in proprietate un vehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania si daca nu incheiati asigurarea obligatorie RCA, sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie. Nerespectarea obligatiei de incheiere a asigurarii RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului", se arata in Ghidul RCA.

Pe deasupra, daca sunteti vinovat de producerea unui accident, persoana pagubita sau Fondul de Protectie a Victimelor Strazii va poate da in judecata pentru recuperarea daunelor produse.

"Asigurarea RCA are un scop bine definit: ca toate persoanele pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite. Obligativitatea incheierii RCA rezulta din necesitatea garantarii incasarii despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate, in timp util, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba", este explicat in document.

Atentie! Persoanele care incheie o asigurare facultativa CASCO nu sunt scutite de obligatia de a incheia asigurarea RCA.

Cum este calculat tariful politei RCA?

Tarifele de prima RCA sunt stabilite de fiecare dintre cele zece societati de asigurare autorizate de ASF in prezent sa incheie astfel de polite.

"Tariful RCA se stabileste de fiecare societate de asigurare in functie de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori (cum ar fi: puterea masinii, varsta conducatorului auto, localitatea de domiciliu s.a.), care indica societatii probabilitatea de producere a unui accident si, in consecinta, probabilitatea de a acorda despagubiri si impactul financiar al acestora", este mentionat in ghidul publicat recent.

Totodata, la stabilirea primei de asigurare este luat in calcul si istoricul de daunalitate, subliniaza in documentul citat reprezentantii ASF: "Prima de asigurare pe care o veti plati in final depinde si de istoricul dumneavoastra de daunalitate (istoricul asiguratului, cu o masina) realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus in vederea stabilirii primei de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca".

Tarifele sunt diferite de la o societate la alta, acestea fiind obligate sa le puna la dispozitia potentialilor clienti atat pe propriile site-uri, cat si la propriile sedii.

Important! Riscurile acoperite de polita RCA sunt aceleasi indiferent de prima de asigurare platite si de asiguratorul la care apelati pentru incheierea asigurarii.

Ce masuri de siguranta trebuie sa-si ia soferii?

Reprezentantii ASF au inclus, de asemenea, in Ghidul RCA si anumite atentionari pentru consumatorii care incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.

Astfel, acestia trebuie sa ceara, la momentul incheierii politei RCA, formularul de constatare amiabila, deoarece acest document se tipareste si se distribuie prin intermediul societatilor de asigurare.

Totodata, consumatorii trebuie sa fie atenti si la corectitudinea datelor inscrise in politele RCA si sa semnaleze eventualele greseli observate.

"Pentru a beneficia de o aplicare a sistemului bonus-malus conforma cu legislatia este important sa verificati acuratetea datelor inscrise in politele de asigurare incheiate si, totodata, sa instiintati asiguratorul cu privire la eventualele inadvertente intre informatiile completate si cele reale. Exista posibilitatea ca pe polita de asigurare RCA sa apara erori in transcrierea datelor reale ale asiguratului si ale vehiculului, care pot conduce la stabilirea unei clase eronate de bonus-malus. Eventualele erori privind datele mentionate in polita de asigurare (si preluate eronat in CEDAM) pot fi corectate doar de catre asiguratorul care a emis polita de asigurare si care a transmis datele in baza de date CEDAM", informeaza ghidul ASF.

In alta ordine de idei, soferii trebuie sa fie atenti sa nu contracteze polite RCA false, chiar daca riscul ca acest lucru sa se intample este redus. In acest sens, consumatorii trebuie sa fie atenti daca asiguratorul este autorizat sa incheie polite RCA, sa se asigure ca vinieta RCA are aceeasi serie si acelasi numar ca polita, sa verifice corectitudinea completarii rubricilor existente in polita si documentul Carte Verde si sa verifice politele in baza de date CEDAM.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

TOTUL despre polita RCA #42464

Tarife RCA: Reducerile pentru poliţe vor putea fi mai mari de 10%

Societăţile de asigurare vor putea să acorde reduceri comerciale mai mari de 10% în cazul poliţelor de răspundere civilă pentru accidente auto, deoarece acest nivel maxim va fi eliminat, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În prezent, atunci când stabilesc tarifele RCA, asigurătorii pot face reduceri peste limita de 10% doar în anumite situaţii.

Nivelul maxim pentru reducerile comerciale incluse în tarifele poliţelor RCA va fi eliminat, potrivit unui comunicat de presă de astăzi al ASF. Prin urmare, societăţile de asigurare vor putea să acorde reduceri mult mai mari decât până acum. Schimbarea este inclusă într-un proiect de modificare a Normei ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

În momentul de faţă, prevederile aflate în vigoare stabilesc că, în afară de unele excepţii, asigurătorii au voie să acorde reduceri comerciale de maximum 10%.

"Tarifele de primă stabilite de asigurători pot conţine reduceri comerciale până la un nivel de maximum 10%, cu excepţia reducerilor acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficienţe locomotorii, precum şi a celor stabilite prin sistemul bonus-malus", scrie în norma ASF, această dispoziţie urmând să fie eliminată.

Asigurătorii RCA trebuie să stabilească tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru următoarele limite de despăgubire:

 • 1.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României), pentru pagube materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite;
 • 5.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României), pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

Atât limitele de despăgubire, cât şi tarifele RCA stabilite de fiecare societate în parte trebuie trimise ASF-ului cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care pot fi practicate. Tarifele stabilite de asigurători pot fi schimbate doar după şase luni de la ultima notificare, exceptând indexările sau modificările pe anumite categorii de riscuri.

Anumiţi asigurători trebuie să-şi recalculeze tarifele RCA

ASF a informat, de asemenea, că unele societăţi de asigurare care au transmis tarifele RCA pentru perioada următoare vor trebui să le refacă. Acest lucru este necesar deoarece reprezentanţii Autorităţii au găsit anumite greşeli de calcul.

"În urma notificărilor primite de la asigurători privind schimbarea tarifelor de primă, au fost identificate probleme în ceea ce priveşte corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule. În cadrul controalelor care se desfăşoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie va fi urmărit modul de calcul al primelor RCA şi, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislaţiei aplicabile, ASF îşi rezervă dreptul de a sesiza şi Consiliul Concurenţei", este subliniat în comunicatul publicat astăzi.

În prezent, piaţa de asigurări RCA este acoperită de nouă asigurători: Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Euroins, Omniasig, Carpatica, Groupama, Uniqa şi City. ABC s-a retras, începând cu acest an, de pe piaţa RCA, iar Astra este în faliment.

Maşinile pot fi asigurate doar prin intermediul unei poliţe RCA. Prin aceasta pot fi obţinute despăgubiri pentru daunele şi/sau pentru decesul/vătămările corporale suferite în urma unui accident auto. Proprietarii de automobile mai pot încheia şi asigurări facultative, însă acestea acoperă doar riscuri precum avariile accidentale sau furturile.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

TOTUL despre polita RCA #42565

 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

TOTUL despre polita RCA #42815

buna
mar interesa daca dintre cei care au masina adaptata in legatura cu rca
cat costa asigurarea la un motor pe motorina
2000 cm3
2500 cm3
pana in 3000cm3

varsta peste 35 ani
daca stie careva sau are idee aproximativ multumesc.
 • laur1979
 • Avatarul lui laur1979
 • Deconectat
 • New Member
 • Posts: 8
 • Thank you received: 10
 • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

TOTUL despre polita RCA #44847

Noi reguli pentru asigurările RCA: Șapte modificări de care trebuie să afle șoferii

Cadrul legal al asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) a fost schimbat pentru a doua oară în mai puțin de un an de zile, astfel că de astăzi au apărut o serie de modificări față de prevederile aflate în vigoare până ieri. Cu această ocazie, redacția noastră a identificat șapte schimbări importante referitoare la asigurările auto de care ar trebui să țină seama toți proprietarii de mașini din România.

Vechiul cadru legal al asigurărilor RCA era reprezentat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, act normativ ce se aplica din luna septembrie a anului trecut și care a înlocuit, la momentul respectiv, o lege. Cu toate acestea, din 12 iulie 2017, asigurările auto obligatorii sunt reglementate din nou prin lege, după ce parlamentarii au decis o altă schimbare a cadrului legal al asigurărilor RCA.

Practic, Legea nr. 132/2017, ce stabilește noile reguli în materie de asigurări RCA, a intrat astăzi în vigoare. Totodată, intrarea sa în vigoare înseamnă și abrogarea OUG nr. 54/2016. Principalele modificări identificate de redacția noastră, ce se aplică de-acum asigurărilor auto obligatorii, sunt detaliate în continuare.

1. A apărut asiguratul cu risc ridicat

Spre deosebire de legislația aplicabilă până ieri, s-a introdus ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele încadrate la această categorie se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar această entitate le face o ofertă și le alocă unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare. Detalii, aici.

2. La suspendarea contractului RCA rămâi fără plăcuțele de înmatriculare

Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA este în continuare o posibilitate atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulație al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totuși, proprietarii trebuie să depună plăcuțele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă, deși până acum nu exista o asemenea obligație. Mai multe informații sunt aici.

3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire

Referitor la soluționarea cererilor de despăgubire, Legea nr. 132/2017 a venit cu o schimbare semnificativă față de regulile vechi. Concret, asigurătorii RCA trebuie să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asigurați. Până acum, OUG nr. 54/2016 era un pic mai permisivă, fiind stabilit că soluționarea se făcea în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei. Citește aici mai multe.

4. Asigurătorii RCA te anunță că expiră contractul

O altă noutate în raport cu vechiul cadru legal este introducerea obligației asigurătorilor RCA de a-și informa asigurații atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai precis, noua lege dispune că „asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA”.

5. Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală

Documentul care se aplică de astăzi mai prevede și stabilirea unor infracțiuni nereglementate în trecut de OUG nr. 54/2016. Astfel, este vorba de emiterea și comercializarea de contracte RCA false sau falsificate și de folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto, fapte pentru care se pot aplica pedepse penale. Detalii, aici.

6. Compensarea directă devine decontare directă

Compensarea directă, ce era prevăzută de Ordonanța RCA, a fost redenumită decontare directă. Decontarea directă reprezintă un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce este ofertat obligatoriu de către asigurătorii RCA, dar a cărui achiziție este opțională pentru asigurați. Până de curând, compensarea directă era doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.

7. Tariful de referință nu mai este calculat de ASF

Legea RCA a schimbat regula conform căreia tarifele de referință ale asigurărilor auto obligatorii sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, tarifele de referință sunt calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și sunt publicate de aceasta din urmă.

Până la 2.000 de lei amendă pentru lipsa asigurării obligatorii

Cetățenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, este precizat în Legea nr. 132/2017. În plus, autoritățile sunt îndreptățite să rețină certificatul de înmatriculare al automobilelor până la prezentarea dovezii încheierii asigurării RCA.

„Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)”, scrie în actul normativ amintit, prevederile figurând înainte și în Ordonanța RCA.

Contractul RCA se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. Iar plata primelor de asigurare se poate face fie integral, fie în rate, contractul RCA fiind considerat, în cazul al doilea, titlu executoriu. De asemenea, regulile acestea au fost păstrate de autorități din OUG nr. 54/2016.

„Asiguratul se obligă să plătească prima de asigurare asigurătorului RCA, iar asigurătorul RCA se obligă ca la producerea riscului asigurat să plătească despăgubirea terțului prejudiciat, în condițiile legii și ale contractului de asigurare”, este subliniat în lege.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

TOTUL despre polita RCA #46010

ASF a publicat tarifele de referinţă RCA valabile în 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 şi a Normei 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora.

Şoferii sub 30 de ani cu maşini puternice, cu motor de 2.500 cc sau mai mult vor plăti cel puţin 2.739 lei pe an pe asigurarea obligatorie. Pentru maşinile cu motor între 1.600 şi 2.000 cc asigurarea RCA variază între 698 lei şi 1.180 lei.

Şoferii cu maşini cu capacitate cilindrică sub 1.600 cc vor plăti cel mult 1.065 lei, dar pot scăpa şi cu 530 lei (dacă au vârsta peste 60 de ani).

Raportul integral al noilor preţuri îl poți vedea aici ;)
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

TOTUL despre polita RCA #46150

OAU ! Iata ce am gasit !

7275241-mediafax-foto-tudor-costi.jpg


Legea neştiută de nimeni: Sute de mii de şoferi români vor primi maşini gratuit

Potrivit modificărilor aduse legislaţiei RCA, intrate în vigoare anul trecut, asiguratorul trebuie să-i furnizeze şoferului despăgubit o maşină pe perioada în care cea avariată este în service, se arată în Norma nr.20 din 27 iulie 2017.

Şoferii pot prelua maşina de schimb de la o companie de închirieri auto, iar firmele de asigurare sunt obligate să deconteze acest serviciu încă din 2017, când a intrat norma în vigoare.

Pentru a accesa acest drept, şoferii trebuie să obţină nota de constatare şi devizul de reparaţie şi să obţină confirmarea de la asigurator.

Aceştia vor primii o maşin similară cu maşina deţinută. În conformitate cu devizul de reparaţie, pentru 4 ore de manoperă se acordă o zi de închiriere.
Conform legii, maşina de schimb se acordă doar dacă reparaţia se face pe RCA-ul vinovatului. Potrivit estimărilor ZF, în România, aproximativ 200.000 de şoferi sunt implicaţi anual în dosare de daună pentru poliţe de asigurare obligatorie RCA.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Conectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6745
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

TOTUL despre polita RCA #46647

Cod Rutier 2018. Șoferii nu mai sunt obligați să prezinte acest document.

Șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte autorităților dovada plății RCA, potrivit unei decizii luată de instanțele judecătorești. Totul a început după ce un șofer a luat amendă pentru că nu a prezentat dovada plăţii RCA, deşi o avea asupra lui. Acesta a dat în judecată Poliția și a avut câștig de cauză.

Judecătoria a decis că nu există nicio prevedere care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, în prezent abrogată şi înlocuită de noul cadru RCA – OUG nr.54/2016), nici în al OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice ori al regulamentului de punere în aplicare a acestei ordonanţe.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan