Artroza este o suferinta a cartilajului articular. Acesta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii. In mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitnd mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilor mari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale.
Pe masura ce artroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si a osului de dedesubt devine neregulata, apar excrescente osoase ('ciocuri', 'noduri'). Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care in schimb se freaca intre ele, mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.
Portretul robot al bolnavului de artroza:
- femeie (mai rar barbat) cu varsta peste 40 ani;
- exces ponderal sau obezitate timp de multi ani;
- munca fizica solicitanta, in conditii grele (munca cmpului, etc.) sau sport de performanta;
- antecedente familiale de artroza sau personale de boli articulare;
Semnalmente locale
Durere - simptomul care apare primul. Uneori este foarte ascutita. Apare la incercarea de folosire a articulatiei, mai ales daca se exagereaza sau dupa o pauza mai lunga. Durerea poate disparea daca nu se foloseste articulatia. Uneori iradiaza in alte regiuni.
Rigiditate - apare dimineata sau dupa repaus. Dispare dupa 1-2 minute de miscare. Rareori determina pierderea completa a libertatii de miscare in articulatia afectata.
Limitarea miscarilor - devine dificila efectuarea unor miscari cum ar fi deschiderea capacului unui borcan, curatarea fructelor de coaja, incheierea nasturilor.
Uneori semne de inflamatie (tumefactie, roseata, cresterea temperaturii locale, durere). Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor (reumatoida, etc.), dar poate sa apara si in artroza datorita inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.
Uneori simptomele artrozei sunt usoare si boala poate fi descoperita intamplator cu ocazia unui examen radiologic. Alteori simptomele sunt atat de severe, incat bolnavul nu mai poate efectua nici cele mai simple activitati (imbracare, spalarea dintilor, etc.).
Cauze
Artroza este o suferinta a cartilagiul articular. Acesta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii. In mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitnd mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilor mari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale. Pe masura ce artroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si a osului de dedesubt devine neregulata, apar excrescente osoase ('ciocuri', 'noduri'). Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care in schimb se freaca intre ele, mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.
Cele mai afectate articulatii sunt: articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, incheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor.
Modificari foarte frecvente:
- noduli la nivelul degetelor;
- rigiditate a spatelui si gatului;
- durere cronica si disconfort in timpul sederii sau mersului;
- tumefactii ale genunchilor;
Ce se poate face?
Daca suferiti de artroza exista, din fericire, lucruri pe care le puteti face pentru a stopa evolutia bolii si pentru a diminua impactul simptomelor ei deosebit de neplacute.
Aplicatii calde si reci
Compresele reci sunt foarte eficiente pentru reducerea senzatiei de durere in primele zile ale reactivarii. Puneti apa la congelator intr-o punga din plastic si dupa ce ingheata nveliti-o intr-un prosop si aplicati-o pe regiunea dureroasa de cateva ori pe zi, dar nu mai mult de 10 minute odata. Dupa cedarea durerii, se vor folosi compresele calde care relaxeaza muschii din jurul articulatiei dureroase si pot usura simptomele chiar mai bine decat gheata. Si aplicatiile calde se vor limita la maximum 10 minute odata.
Desi exista multe mituri legate de alimente sau ceaiuri care ar vindeca artroza, cea mai echilibrata recomandare este sa consumati o dieta variata, bazata pe produse de origine vegetala, bogata in fibre si saraca in grasimi, care va ofera toate substantele nutritive necesare, stimuleaza starea de sanatate si, ceea ce este foarte important, contribuie la controlul obezitatii. Suplimentele de vitamine si minerale nu au nici un efect terapeutic in artroza, in ciuda pretentiilor celor care le comercializeaza.
Protejarea articulatiilor
Lucruri aparent minore pot reduce semnificativ solicitarea exercitata asupra articulatiilor. Iata cteva dintre ele:
- nu apucati si nu faceti miscari de rasucire. De exemplu, invatati sa tineti cartile sprijinite liber pe palme in loc sa le prindeti cu degetele de margini. De asemenea, incercati sa profitati de noile instrumente de bucatarie si aparate gospodaresti care va cruta de miscari de rasucire, intoarcere, strangere, etc. (masini de spalat automate, aspiratoare, deschizatoare de conserve, cutite speciale de curatat legume, etc.);
- invatati sa distribuiti greutatea obiectelor pe mai multe articulatii. De exemplu, folositi ambele maini la ridicarea unui vas mai greu;
- puneti la lucru articulatiile mari - de exemplu nu impingeti usile masive cu minile, ci sprijiniti-va usor pe ele cu umarul;
- postura adecvata. Stand in picioare, retrageti abdomenul si impingeti umerii spre inapoi. Cand stati pe scaun aveti grija sa nu lasati spatele sa se prabuseasca;
- ganditi miscarile inainte de a le executa, in special pe cele mai frecvente. Luati-va din timp masurile necesare pentru a evita suprasolicitarea articulara - de exemplu daca trebuie sa lucrati in gradina, folositi paturi germinative suprainaltate pentru a evita indoirea spatelui.
- odihna - intindeti-va din cand in cand si puneti picioarele pe un plan mai inalt decat restul corpului. Faceti aceasta de mai multe ori pe zi, dar evitati inactivitatea prelungita intruct reduce tonusul muscular si starea de sanatate generala;
Miscarea nu este contraindicata in artroza - de fapt este esentiala pentru mentinerea fortei fizice si independentei personale. Trebuie insa alese forme de miscare care sa nu uzeze si mai mult articulatiile - cum sunt purtarea de greutati, alergarea, sariturile, etc. Cele mai indicate sunt inotul, ciclismul, mersul pe jos (cu incaltaminte adecvata) si exercitiile de flexibilitate. Incepeti cu putin, cresteti treptat, nu fortati si nu va tineti respiratia in timpul exercitiilor fizice. Evitati solicitarea articulatiilor sensibile, inflamate, iar daca apar dureri, opriti-va imediat. Daca durerea persista mai multe zile, adresati-va medicului. Beneficiile sunt diminuarea rigiditatii musculare si articulare, intarirea muschilor, imbunatatirea posturii si coordonarii, reducerea riscului de boli de inima si de osteoporoza.
Tratamentul medicamentos
Exista mai multe medicamente simptomatice care se pot folosi in artroza. Trebuie subliniat ca ele nu vindeca boala si au efecte secundare, de aceea trebuie folosite cu prudenta.
Anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) - reduc durerea si inflamatia.
Exemple: aspirina, ibuprofen, indometacin, diclofenac, ketotifen, etc. Problema este ca, in general, pentru a se obtine efectul dorit sunt necesare doze mari (de exemplu 12 tablete de aspirina pe zi), la care apar mult mai frecvent efecte secundare nedorite. Alternativa este folosirea unguentelor (cu fenilbutazona, diclofenac, piroxicam, etc.) care se aplica pe zona dureroasa, de cateva ori pe zi.
Acetaminofenul - eficient contra durerii, dar nu are efect anti-inflamator.
Anti-inflamatoriile steroidiene (prednison, diprofos, etc.) sunt contraindicate datorita efectelor secundare.
Regula de aur este folosirea medicamentelor numai dupa epuizarea celorlalte masuri.
Sursa: Sanatate
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.