Osteoporoza este o boala scheletica sistemicaOsteoporoza este o boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si prin urmare, creste riscul de fractura.

Se disting 3 forme de gravitate:

  • 1. Osteopenia, scor T (BMD): -1/-2,5 DS;
  • 2. Ostoporoza, scor T: depaseste - 2,5;
  • 3. Osteoporoza manifesta sau complicata (fractura de fragilitate asociata).

1 din 2 femei si 1 din 5 barbati vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura legata de osteoporoza.

In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza timp indelungat silentios, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi (cele mai frecvente: incheietura mainii, vertebre/tasari, sold) asociate cu dureri cronice, deformitati si impotenta functionala (anchilozari). Aceasta duce la reducerea semnificativa a calitatii vietii pacientilor.

Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o stare normala a varstnicilor neacordandu-i-se atentie. Dezvoltarea cunostintelor medicale arata ca osteoporoza nu este specifica numai generatiei a treia, ea apare si la varste mai tinere.

Osteoporoza poate fi tratata si mai ales prevenita cu succes. Cu cat boala este depistata intr-o faza incipienta, cu atat eficienta interventiei va fi mai mare. E bine ca boala sa fie tratata inaintea primelor fracturi osteoprotice, deoarece o prima fractura va initia aparitia altora. Resorbtia osoasa mai intensa duce la osteoporoza.

In primele doua decade ale vietii predomina osteogeneza (formarea), rezultand: cresterea. Urmeaza o perioada de consolidare, aprox. 10 ani in timpul careia individul si atinge maximul masei sale osoase (peak bone mass). Incepand cu varsta de 30 de ani, datorita predominarii resorbtiei, aceasta se va reduce treptat, rezultand o pierdere de aproximativ 3 % pe deceniu.

In menopauza pierderea osoasa se intensifica, atingnd 2% anual.

Printre factorii genetici de risc se inscriu deci sexul feminin, constitutia faragila, antecedentele familiale - fracturi de sold ale mamei. Acesti factori sunt potentati de nivelurile hormonale din timpul menopauzei precoce sau prognatismiul - risc intalnit la ambele sexe.

Alti factori care pot sustine aparitia osteoporazei sunt: medicatia prelungita cu corticoizi, boli precum tirotoxicoza, hiperparatiroidismul primar, varsta avansata, fracturi de fragilitate anterioare.

Osteoporoza, ca orice alta boala poate fi influentata de obiceiuri de consum si mod de a trai: fumat, sedentarism, exces de cafea si alcool, aport redus de calciu, masa corporala redusa.

Metode de Contracarare a osteoporozei

Osteoporoza de tip I sau postclimacterica apare in primii 5-10 ani dupa menopauza. La 65 ani la femei fracturile apar de 3-5 ori mai frecvent ca la barbati.

Osteoporoza postclimacterica de obicei se manifesta prin fracturi ale coloanei vertebrale si ale osului radial in loc tipic.

Osteoporoza de tip II - osteoporoza batranilor, se intalneste dupa 70 ani, cu frecventa similara la barbati si femei si se caracterizeaza prin fracturi ale colului femural.

Osteoporoza secundara se observa in maladiile endocrine, sindrom de malabsorbtie, neoformatiuni maligne

In osteoporoza scade rezistenta tesutului osos, favorizand aparitia fracturilor in traume minime. Osteoporoza deseori evolueaza asimptomatic, fractura adeseori fiind prima manifestare a osteoporozei.

Diagnostic diferential - osteomalacie, osteomielita coloanei vertebrale, mielom multiplu.

Schimbari morfologice - pierderea considerabila a substantei osoase.

Teste speciale - marcheri biochimici specifici (osteocalcina umana, fosfataza alcalina a oaselor).

Examen radiologic - valoarea diagnostica a examenului radiologic este limitata, Osteoporoza se determina radiologic numai cand densitatea tesutului osos scade cu peste 50%.

Proceduri diagnostice - daca sunt prezenti factori de risc pentru osteoporoza, se efectueaza masurarea masei osoase.

Masuri generale

  • continutul adecvat de calciu in alimente.
  • exercitiile fizice sporesc masa osoasa la copii si adolescenti si impiedica sau retin reducerea masei osoase la varstnici.
  • evitarea deprinderilor daunatoare.

Regim - a incuraja modul activ de viata (mers activ).

Dieta - la persoanele in varsta necesitatile nocturne de Ca2+>1000mg. Alimentatia trebuie sa contina produse bogate in calciu: sardine, lapte, iaurt, branza degresata, morcov.

Educarea pacientului

Informarea pacientului despre:

  • caracterul bolii, factorii de risc si persoanele din grupul de risc;
  • metodele de diagnosticare, procedeele curative si profilactice;
  • alimentatia trebuie sa includa produse bogate in calciu (iaurt, peste proaspat sau conservat, citrice, seminte de rasarita, nuci).

Profilaxia

  • este obligatorie in prezenta factorilor de risc.
  • modul activ de viata.
  • abandonarea deprinderilor nocive (fumat, alcool).
  • femeilor in menopauza in caz de osteoporoza de geneza steroidiana cu scop de profilaxie li se indica bifosfonat alendronat, cate 5mg/zi.
  • tuturor femeilor in menopauza cu exceptia celor care primesc calcitiol, se indica preparate de calciu.
  • exercitiile fizice reduc pierderile tesutului osos. Se recomanda tenis, fuga, mers rapid.
  • profilaxia trebuie inceputa in perioada adolescenta, la varsta tanara.

Complicatii posibile - fracturi vertebrale ale colului femural, osului radial.

Prognostic evolutiv - osteoporoza netratata sporeste riscul fracturilor si poate deveni cauza unor probleme de sanatate.

Factori de varsta - pediatrici: alimentatia incorecta si modul de viata insanogen sunt conditii ce favorizeaza dezvoltarea ulterioara a osteoporozei.

Sarcina - toate femeile gravide au necesitate sporita de calciu si necesita corectia alimentatiei cu folosirea suplimentelor de calciu.

Solutii de contracarare a osteoporozei

Detectia precoce

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu e in regula cu oasele lor decat cand ceva se rupe. Osteoporoza si anunta prezenta in cele din urma prin scaderea in inaltime datorita incovoierii spatelui si prin fracturi osoase. Daca aveti risc crescut, puteti efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica.

Alimentatia - Aportul de calciu

Acesta este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei in special in prima parte a vietii. Este vital ca tinerii sa aiba un aport adecvat de calciu. Osul pierdut mai trziu nu mai poate fi recuperat oricat s-ar creste aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile in postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este bogat in calciu, dar acesta se absoarbe in cantitate redusa. Produsele vegetale bogate in calciu sunt cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde inchis. Daca dieta este saraca in calciu, se poate folosi un supliment.

Expunerea la soare

Este necesara pentru formarea vitaminei D la nivelul pielii. Aceasta vitamina creste absorbtia calciului din intestin. In intervalul martie - octombrie, o expunere de 15 minute a pielii fetei si minilor de 3-4 ori/saptamna este suficienta pentru a obtine intregul necesar de vitamina D. In schimb, in perioada noiembrie - februarie, in tara noastra lumina solara este prea slaba pentru a acoperi necesarul. Avand in vedere ca vitamina D se gaseste numai in alimente de origine animala, in acest interval aportul din aceasta vitamina va fi asigurat fie din produse lactate (un pahar de lapte degresat asigura 50% din necesarul zilnic), fie din suplimente vitaminice.

Exercitiul fizic

Exercitiul fizic regulat - orict de putin chiar - ajuta la mentinerea densitatii osoase si in plus intareste sistemul muscular si scade astfel riscul caderilor. Desi nu exista o reteta buna pentru toata lumea, exista cateva reguli generale:

Cele mai indicate sunt exercitiile antigravitationale, care presupun purtarea unor greutati - de ex. mersul pe jos, urcarea scarilor, chiar si simpla ridicare din pat si statul in picioare cateva ore pe zi. Inotul este mai putin eficient, dar e oricum mai bun decat nimic.

Daca suferiti deja de osteoporoza, nu efectuati exercitii care cresc riscul de fractura. Evitati exercitiile care suprasolicita coloana vertebrala, cum este gimnastica aerobica intensa, saritul cu coarda, sau joggingul. Nu faceti nici genoflexiuni, exercitii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exercitii care arcuiesc spatele. Evitati saritul pe saltele elastice, exercitiile pe suprafete alunecoase pentru a evita caderile. Evitati miscarea de adductie a picioarelor, intruct ea poate duce la fracturarea unui col femural slabit.

Tratamentul hormonal si medicamentos

Se folosesc mai multe medicamente pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei. Numai medicul poate decide daca in cazul dvs. este sau nu nevoie de unul sau altul din aceste medicamente.

Estrogenii.

Femeile care au trecut de menopauza pot sa-si reduca riscul de fractura la jumatate cu ajutorul terapiei de substitutie estrogenica. Reversul medaliei este ca la unele femei acest tratament poate creste usor riscul de cancer.

Calcitonina.

Injectarea acestui hormon pe o perioada de timp poate stopa sau incetini pierderea de os si alina durerea produsa de fracturile osoase. Dezavantajul este ca tratamentul se poate administra numai injectabil si este destul de costisitor.

Alendronatul.

Acest medicament nu este un hormon, ci face parte dintr-o clasa de substante numite bifosfonati. Ca si estrogenul, alendornatul este indicat atat pentru prevenirea cat si pentru tratamentul osteoporozei.

Raloxifenul.

Acesta este un medicament aprobat recent de autoritatile sanitare din SUA. Se foloseste pentru prevenirea osteoporozei. Face parte dintr-o clasa noua de medicamente numite modulatori selectivi de receptori estrogenici (SERMS din initialele din engleza). Avantajul lor pare a fi prevenirea pierderii de os fara cresterea concomitenta a riscului de cancer la femei.

Prevenirea caderilor

Osteoporoza slabeste oasele si acestea se fractureaza mult mai usor. Iata cteva masuri de prevenire a acestei situatii nedorite.

Reduceti riscul de cadere la domiciliu.

Montati balustrade solide la toate scarile, precum si manere de care sa va puteti prinde la baie. Acoperiti podeaua alunecoasa cu covoare sau mocheta. Tineti casa in ordine si inlaturati obiectele cazute pe jos, mai ales bucatile de sfoara, ata, cabluri electrice, de telefon, etc. Montati telefoane in cat mai multe ncaperi pentru ca ajutorul sa fie cat mai usor de solicitat in cazul unui accident.

Echipati-va cu imbracaminte si incaltaminte care confera siguranta maxima.

Purtati incaltaminte care sprijina bolta plantei si cu talpi nealunecoase, dar feriti-va de talpile din cauciuc (tenisi) pentru ca sunt atat de aderente incat va pot dezechilibra. Aveti grija ca hainele, capoatele si paltoanele sa fie suficient de scurte ca sa nu va faca sa va impiedicati cand urcati scarile.

Pastrati-va echilibrul.

Daca ati observat ca nu aveti siguranta in timpul mersului, folositi un baston. Puneti articolele de bucatarie cat mai la indemna.

Controlati-va auzul si vederea.

Daca este cazul, folositi ochelari si aparat auditiv. Iluminati cat mai bine intreaga casa.

In caz de cadere.

Miscati-va incet si evitati sa fortati bratul sau piciorul la care v-ati lovit. Daca banuiti ca s-a produs o fractura, nu va miscati si nu permiteti nimanui sa va miste pana la sosirea ajutorului medical.

Sursa: StudentieRO

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2011
Postat de
daniel
Bine de stiut
Noua terapie cu Evista, care asigura o protectie naturala in osteoporoza, in SUA este indicata si pentru prevenirea cancerului de san si pentru persoanele cu aceasta afectiune care au in plus si osteoporoza.

Noul medicament reduce semificativ riscul de fractura vertebrala si mentine calitatea vietii la femei in postmenopauza. Efectul se instaleaza rapid, riscul de fractura clinica vertebrala diminuandu-se cu 68%, dupa primul an de tratament.

Oasele isi pierd din densitate, devenind fragile si determinand aparitia fracturilor, iar in cazurile mai grave, un simplu stranut poate determina o fractura osoasa. De aceea, preventia este foarte importanta deoarece masa osoasa nu mai poate fi recastigata complet prin medicatie odata cu instalarea bolii.

Dieta bogata in calciu, nutrienti si vitamina D, renuntarea la fumat si controlul periodic al densitatii osoase pot fi, de asemenea, mijloace eficiente de lupta impotriva acestei boli.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează