sensul-tolerantei

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! Handicapul este definit ca "o pierdere sau limitare a abilitatilor functionale fizice sau psihice".

Ca urmare a unei asemenea definitii, handicapul poate fi considerat o problema, o boala. Este deplin acceptat ca persoanele cu nevoi speciale au, in general, mai putine posibilitati de afirmare si o calitate a vietii mai scazuta. Astfel, orice actiune pe care o intreprindem pentru a micsora dezavantajele ce decurg dintr-un handicap depind de ceea ce credem noi ca ar putea cauza acel handicap.

Misiunea noastra este sa oferim tuturor persoanelor posibilitatea de a-si exprima valoarea, de a simti bucuria vietii si de a descoperi lumea care-i inconjoara. Statul si familia ofera - sau ar trebui sa ofere - sanse egale pentru fiecare prin educatie, grija, dragoste si respect.

Integrarea este in favoarea comunitatii, ajuta in dezvoltarea solidaritii si tolerantei, dand posibilitate familiilor sa-si asume un rol mai important in comunitate, iar pe termen lung, previne si reduce problemele sociale ale comunitatii si societatii. Oamenii au nume: Ion, Cristi, Dan, Florin... cu toate acestea, multi dintre noi gasim mai la indemana sa folosim etichete pentru a caracteriza persoanele, pentru a le descrie sau chiar pentru a ne adresa lor. E mai usor sa spunem despre cineva: "E tigan, handicapat, bosorog, taran, pocait" si gata... le-am pus o eticheta, i-am asezat intr-o cutie, stim totul despre ei! Intr-adevar, avem nevoie doar de o scurta privire pentru a observa caracteristicile exterioare, evidente ale unei persoane. Dar cat ne spun aceste caracteristici despre acea persoana? Probabil ca nu v-ati gandit niciodata ce reprezinta aceste etichete, fiecare in parte...

Lumea de azi evolueaza intr-o directie noua: Invatam ca nu traim intr-un univers al "excluderii", ci intr-o lume a "includerii", nu intr-o lume a scindarii ci intr-o lume a relatiei simbiotice intre interactiune si interdependenta. Fiecare persoana care locuieste aceasta planeta poseda o abilitate deosebita de a urca culmile sau de a cadea in disperare, dar ni se ofera tuturor sansa de a putea incerca? Toti avem "daruri" si "talente". Toti suntem identici si, totusi, deosebiti. Indata ce un om este dezavantajat, marginalizat, zborul este compromis, nu mai poate sa atinga inaltimi nemarginite, este reprimat, iar aripile ii vor fi frante, la fel si spiritul.

Egalitatea intre oameni ar trebui sa reprezinte un mod de viata existent, nu doar o conceptie care pare imposibil de atins din cauza unor lucruri minore care in ochii unora iau proportii colosale. Sanatatea este unul din lucrurile esentiale la care are dreptul un om, deoarece sanatatea este o virtute necesara unei vieti senine, ea permite tuturor celor care se bucura de ea indestulare.

Diversitatea nu este o cauza a sanatatii, ci un efect

Toti gresim, dar crestineste e sa ne corectam. Daca ni se reproseaza obiectiv, sa reactionam adecvat in loc sa ne aparam agresiv. Daca ne afecteaza conditiile sau cuvintele adresate noua, sa vorbim despre ele deschis, in loc sa cantam si sa atacam interlocutorul. Daca ne displace persoana, sa ne gandim ca si noi nu placem tuturor si ne-ar deranja daca vom fi respinsi sau ni se va juca fiesta.... "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!", - inteleapta vorba.

Unul dintre cuvintele corecte din punct de vedere socio-politic care este folosit de tot mai multa lume in zilele noastre este toleranta. Toleranta reprezinta capacitatea sau practica de a recunoaste si a respecta convingerile si practicile altora. Toleranta nu inseamna resemnare, cedare, mai ales in raport cu idealurile, convingerile, sentimentele, etc, toleranta e gratia mintii, toleranta e antonimul violentei.

Ideea ingaduintei este principiul fundamental al vietii libere si traite in pace, in care cea mai mare problema este, in mod traditional, tolerarea celor care nu respecta pacea. Limita tolerantei este intoleranta, ingaduinta fata de intoleranta distruge toleranta. Acesta e un paradox existential si trebuie sa constientizam foarte bine unde se afla limita. Principiul tolerantei - atrage dupa sine toleranta, un sir larg de credinte si valori morale ce ar permite in intregime credintele, tacticile si principiile lor in diverse stiluri de viata. Acest principiu presupune o societate deschisa, o societate pluralistica si democratica, care respecta libertatile civile si drepturile umane. El de asemenea, promoveaza libertatea intelectuala, artistica, stiintifica, religioasa, filozofica si morala.

Toleranta presupune valoare individului, autonomia lui, libertatea alegerii. O societate toleranta va tinde mai mult spre a fi creativa si inovativa, deoarece este deschisa fata de noi descoperiri, adevaruri si noi patrunderi psihologice, imbunatatind astfel experienta umana. O societate toleranta este mai potrivita pentru a promova increderea si colaborarea reciproca. Intr-o societate toleranta va fi mai putina cruzime si inselaciune, mai putin dogmatism si fanatism.

Astazi traim in secolul XXI

Secolul in care toleranta nu mai predomina in deplin. Viata e un drum catre infinit in care adesea, rabdarea, ingaduirea sunt in mai multe cazuri o solutie. Din pacate noi avem doua vieti nu una: una pe care o dorim, iar alta pe care o traim. De aceea trebuie sa ravnim spre toleranta, caci in ea se contopeste rabdarea, ingaduirea, adevarul pur. Iar nimic nu e mai presus decat lumina adevarului. Acea frunza, acel firicel de iarba, acea piatra, acel copacel... ei toti traiesc in solitudine si solidaritate, dar poate e de zeci de mii de ori mai bine decat a trai in stil uman, poate e mai bine ca ei nu stiu ce e viata, cum pot fi oamenii, ce este fericirea si cum e sa plangi de DURERE.

Schimbarea nu se initiaza de la sine

Cand oamenii nu detin proprietatea unei idei, de obicei i se opun, chiar daca ideea respectiva le serveste acum interesele. Pur si simplu ei se simt bine daca nu accepta ceva " din prima " comenteaza sau se abtin, obisnuinta ne face sa actionam de multe ori fara a ne gandi prea mult: poate tocmai de aceea avem atat de multe obiceiuri la care nu vrem sa renuntam. Uneori, oamenii, desi in fapt sunt nemultumiti, le este frica sa recunoasca anumite nereguli de frica unor posibile consecinte sau pierderi personale ce ar putea sa vina. Schimbarea naste totodata si teama de necunoscut. Schimbarea reprezinta o calatorie in ape tulburi, ceea ce determina aparitia sentimentului de nesiguranta. Unii oameni sunt deschisi schimbarilor cu conditia ca acestea sa nu-i incomodeze sau sa nu-i coste nimic.

Schimbarea este un proces evolutiv care, in general, parcurge urmatoarele etape:

  • Ignoranta. Nu se simte nici o directie unitara sau ordine a prioritatilor.
  • Informarea. Oamenii primesc idei si cunostinte speciale legate de tema supusa schimbarii.
  • Raspandirea. Patrunderea noilor idei in starea de lucru existenta.
  • Schimbarea individuala. Apare cand convingerile personale inlocuiesc sentimentul de automultumire.
  • Schimbarile organizatorice. Acum se observa o mai mica rezistenta si o mai mare disponibilitate pentru ideile noi propuse.
  • Aplicarea stangace. In timpul implementarii schimbarii, apar unele esecuri dar si reusite.
  • Integrarea. Apare un sentiment din ce in ce mai mare al realizarilor si un val secundar de rezultate negative.
  • Inovatia. Rezultatele semnificative dau nastere la incredere si la dorinta asumarii riscurilor.

In Romania, din pacate, trebuie reflectat mult in domeniul politicii structurale in domeniul educatiei... iar asta ne omoara de ceva timp incoace.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează