abonament-metrou-handicap

Cartela "Legitimatie de Calatorie" este un titlu de transport pe baza caruia au acces la calatoria cu metroul, conform reglementarilor legale in vigoare, urmatoarele categorii:

 • Veterani de razboi, invalizi si vaduve ale veteranilor de razboi;
 • Persecutati politici, detinuti politici, deportati;
 • Revolutionari;
 • Persoane cu handicap si insotitorii acestora.

Cartelele eliberate pentru aceste persoane sunt nominale si ele trebuiesc validate la intrarea in statiile de metrou. Persoanele care beneficiaza de acest tip de cartela trebuie sa dovedeasca cu documentele legale ca sunt posesorii de drept al cartelelor.

{googleads}Puncte de vanzare a cartelelor pentru:

Persoane cu handicap, pensionari, detinuti politici, deportati, pensionari Metrorex

 • St. Gara de Nord 1 L- J : 8:30- 15:30, V : 8:30 - 13:30

Veterani de razboi, vaduve de veterani de razboi

 • St. Gara de Nord 1 , Pacii, Republica, Piata Unirii 1 si Eroii Revolutiei

Metrou - Statii cu lifturi pentru persoane cu dizabilitati

Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

statii-metrou-cu-liftConform Legii nr. 519/2003, toate statiile mijloacelor de transport in comun vor fi amenajate pentru a permite accesul persoanelor cu handicap. Pana in prezent au fost dotate cu lifturi, statiile de metrou "Gara de Nord 2" si "1 Mai", si cu platforme verticale inclinate statiile "Gara de Nord 1" si "Piata Unirii 1".

Pentru circulatia persoanelor cu handicap motor si a persoanelor cu diferite dizabilitati (persoane accidentate, bolnavi, persoane in varsta, femei gravide, etc.), statiile de metrou existente vor fi echipate cu lifturi exterioare si interioare, platforme inclinate si escalatoare.

Vor fi modernizate escalatoarele existente si se vor monta escalatoare noi la toate accesele de metrou care nu au fost prevăzute cu aceste echipamente. Montarea acestor echipamente va impune executarea unor lucrari de modificari de structura, instalatii si arhitectura in statiile de metrou.

Abonamente gratuite METROREX pentru persoanele cu dizabilitati

Incepand cu luna ianuarie 2011, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului va pune la dispozitia beneficiarilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, abonamente lunare de transport gratuit cu metroul in limita a 62 calatorii/luna. Acordarea abonamentelor se va realiza lunar de catre Serviciul Prestatii Sociale si Facilitati din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, la sediul acesteia si va asigura o medie de 2 calatorii gratuite pe zi.

Conform legii, beneficiaza de gratuitate privind transportul cu metroul urmatoarele categorii de persoane:

 • persoanele cu handicap grav si accentuat;
 • insotitorii persoanelor cu handicap grav, in prezenta acestora;
 • insotitorii copiilor cu handicap accentuat, in prezenta acestora;
 • insotitorii adultilor cu handicap auditiv si mintal accentuat, in prezenta acestora, pe baza anchetei sociale realizate de catre asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap;
 • asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav;
 • asistentii personali profesionisti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Abonamentul are valabilitate 30 zile de la data primei validari, fara depasirea termenului de valabilitate inscris pe respectivul abonament.

Abonamentul lunar cu 62 calatorii pentru o noua luna calendaristica va fi acordat numai cu conditia prezentarii precedentului abonament.

Modelul Abonamentului lunar cu 62 calatorii si a Legitimatiei de Calatorie sunt redate mai jos:

abonament lunar cu 62 calatorii legitimatie de calatorie

METODOLOGIA privind acordarea gratuitatii transportului urban cu metroul

BENEFICIARI:

Beneficiaza de gratuitate privind transportul cu metroul urmatoarele categorii de persoane:

 • persoanele cu handicap grav si accentuat;
 • insotitorii persoanelor cu handicap grav, in prezenta acestora;
 • insotitorii copiilor cu handicap accentuat, in prezenta acestora;
 • insotitorii adultilor cu handicap auditiv si mintal accentuat, in prezenta acestora, pe baza anchetei sociale realizate de catre asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap;
 • asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav;
 • asistentii personali profesionisti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

NU beneficiaza de aceasta gratuitate urmatoarele categorii de persoane:

 • persoanele cu handicap nedeplasabile;
 • copiii cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 0-5 ani; acestia pot circula gratuit, in prezenta insotitorului, in acest sens, achitandu-se contravaloarea unui singur abonament, doar pentru insotitor.

PERIOADA DE ACORDARE:

La acordarea abonamentelor lunare cu 62 calatorii se va tine cont de valabilitatea  certificatului de incadrare in grad de handicap, a actului de identitate, a contractului individual de munca al asistentului personal.

De mentionat ca acest tip de abonament are valabilitate 30 zile de la data primei validari, fara depasirea termenului de valabilitate inscris pe respectivul abonament.

{googleads}Abonamentele lunare cu 62 calatorii se acorda la cererea si numai in prezenta beneficiarului, conform propriilor nevoi de deplasare, insa nu mai mult de un abonament pe o luna calendaristica.

La solicitarea unui abonament nou, beneficiarul va prezenta in mod obligatoriu precedentul abonament.

Asistentii personali, precum si insotitorii persoanelor cu handicap primesc cate un abonament lunar distinct (tot cu 62 calatorii), cu mentiunea inscrierii din partea DGASPC a numelui acestora, respectiv cu aplicarea unei stampile cu inscrisul “valabil numai in prezenta persoanei cu handicap”.

OBLIGATIILE BENEFICIARILOR

 • Prezenta beneficiarului la solicitarea abonamentului lunar cu 62 calatorii este obligatorie.
 • Abonamentul lunar cu 62 calatorii pentru o noua luna calendaristica va fi acordat numai cu conditia prezentarii precedentului abonament.
 • In cazul pierderii, furtului abonamentului de transport cu metroul, la solicitarea scrisa a beneficiarului, i se va elibera acestuia, la momentul prezentarii la sediul D.G.A.S.P.C., un nou abonament lunar cu 62 de calatorii, numai dupa prezentarea anuntului de pierdere efectuat intr-un cotidian de presa.
 • Insotitorii copiilor/persoanelor cu handicap au obligatia de a utiliza abonamentele lunare cu 62 calatorii numai in prezenta acestora; in cazul in care organele de control constata ca insotitorul utilizeaza legitimatia fara a fi prezenta persoana cu handicap, acesta va fi obligat sa achite contravaloarea abonamentului pentru insotitor de la data eliberarii legitimatiei pana la data constatarii contraventiei.
 • Categoriile de beneficiari prevazute de lege, inclusiv familia sau reprezentantul legal ai acestora au obligatia, potrivit Legii nr. 448/2006, republicata de a aduce la cunostinta directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, in termen de 48 ore de la luarea la cunostinta, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau resedinta, starea materiala si altesituatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege.

Actele necesare pentru obtinerea cartelei de metrou pentru persoana cu handicap si pentru asistentul personal:

 • Certificatul de incadrare in grad de handicap valabil (copie+original);
 • Actul de identitate (copie+original);
 • Poza color tip BI recenta.

Baza legislativa

 • Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanei cu handicap;
 • HG nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Comentarii 

Postat la
%b %22, %2011
Postat de
ilie pitu
abonamente legea 118/1990
Buna seara.
Va rog sa-mi comunicati cu ce data se incepe eliberarea abonamentelor gratuite conform Legii 118/1990 si cu ce documente sa ne prezentam. Daca se elibereaza tot la statia Gara de Nord.
Va multumesc.
Postat la
%b %02, %2012
Postat de
slavu adrian
abonament gratiut L118
Buna ziua As dori sa stiu ce documente sunt necesare pentru ridicarea abonamentului gratuit De unde se ridica Mama are o adeverinta de la Agentia pentru plati si inspectie sociala a Municipiului Bucuresti Unde trebuie sa ma prezint Multumesc O zi buna
Postat la
%b %03, %2012
Postat de
Petru
Buna ziua
Abonamentele gratuite pentru transportul in comun se elibereaza de catre Regiile de transport.

Este, de asemenea, necesar ca persoanele să prezinte următoarele documente:
- Buletin / carte de identitate
- Ultimul cupon de pensie
- Decizia sau Hotărîrea de la Casa nă de Pensii;
- Abonamentul gratuit anterior ( daca a beneficiat)– se va preda.
Postat la
%b %20, %2012
Postat de
marian
Buna ziua!
Persoanale cu handicap accentuat(grad 2),permanent, din provincie beneficiaza de Cartela "Legitimaitie de calatorie"?
De unde se poate ridica?
Postat la
%b %21, %2012
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua.

Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului elibereaza documente de calatorie urbana si interurbana.

Pentru calatoria cu metroul este recomandabil sa discutati tot cu DGASPC-ul.
Postat la
%b %08, %2013
Postat de
ana maria
Buna ziua si respect
Buna sunt a persoana cu dezabilitate accentuata permanenta gradul 2 si locuesc intr-o comuna la o distanta de 20 de km de oras si am un seviciu de 4 ore pe zi zilnic intrebarea mea este daca pot beneficia de abonament gratuit pentru transportul sau naveta la microbuz care il fac zilnic si ce documente imi trebue si unde sa le depun..La DGASPC sau la Firma care face face transportul va multumesc dumnezeu fie cu voi.
Postat la
%b %18, %2013
Postat de
Ion Vatamanu
Solicitare lamuriri !
Sunt incadrat in grad de handicap accentuat si sunt domiciliat in municipiul Galati . De regula ajung in Bucuresti o data sau de doua ori pe luna . Pot beneficia de gratuitate la metrou si transport in comun de suprafata ?
V-as ramane indatorat pentru un raspuns pe email-ul meu .
Va multumesc !
Postat la
%b %26, %2013
Postat de
Sorin
in caz de furt
In caz de furtul legitimatiei de calatorie...dup a ce facem solicitarea unui nou abomament ...hotului i se anuleaza aboamentul ? sau poate circula cu el pana este depistat ?
Postat la
%b %08, %2013
Postat de
Liliana
Informatie !!!
handicapul gradul 1 si 2 care nu locuiesc in Bucuresti, NU au dreptul la calatoria cu metroul gratuita, decat daca suna la consiliul local din localitatea lor si cei de la primarie fac o conventie cu Bucurestiul, ca le vor plati o suma lunara,pentru persoanele cu handicap...deci ...nici o sansa... :(
Postat la
%b %27, %2013
Postat de
iulian
informatie
buna as dori s-a stiu ce documente mi-ar trebui s-a pot obtine legitimatia de transport in comun gratuita pentru persoanele cu dezabilitate permanenta si unde s-a le depun si daca imi trebue si fotografie tip pasaport sa o pun la documente va multumesc.
Postat la
%b %28, %2013
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Legitimatiile de transport gratuit pentru mijloacele de transport urban de suprafata aflate in subordinea administratiei locale se elibereaza de catre DGASPC-ul local unde sunteti in evidenta.
Nu aveti nevoie decat de doua fotografii tip buletin si cartea de identitate.

Pentru abonamentul la metrou, detaliile le gasiti in articolul de mai sus.
Postat la
%b %28, %2013
Postat de
dobre roxana
legitimatie
buna ziua,daca tata lucreaza in cadrul sotietati metrorex,se poate sa-mi elibereze o legitimatie de calatorie gratuita,fiind ruda de gradul 1
Postat la
%b %30, %2013
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Persoana cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de transport gratuit cu metroul.

Pentru abonamentul la metrou, detaliile le gasiti in articolul de mai sus.
Postat la
%b %29, %2013
Postat de
Alexandru
Intrebare
Am o intrebare: ma pot prezenta eu cu buletinul si cuponul de pensie al bunicii pentru a-i face abonamentul sau trebuie in mod expres sa fie si bunica prezenta?
Postat la
%b %09, %2013
Postat de
daniel
Rasp
Sunati sau scrieti email la DGASPC de sector si cereti aceste informatii...

Bafta!
Postat la
%b %07, %2014
Postat de
doina
intrebare
Buna ziua, fiica mea este o persoana cu han
dicap locomotor gradulI,cu domiciliul in judetul ialomita, studenta actualmente in bucuresti. cum poate obtine un abonament gratuit la metrou? va multumesc
Postat la
%b %05, %2015
Postat de
tudor viorel
legea 118/1990
buna ziua as dori sa sti cand se elibereaza cartelele de metrou pt cei cu legea 118/1990 in ce data pe 2015 ms
Postat la
%b %09, %2015
Postat de
Dinu Grigoras
Eliberare cartele de metrou gratuite
Ca in fiecare an,si in acest moment,cartelel e de metrou au inceput a fi eliberate din luna dec.2014,pentru ca,de la 1 ian.2015,sa putem sa beneficiem de gratuitate.Asa este?Daca NU,de ce oare?
Postat la
%b %09, %2015
Postat de
Dinu Grigoras
Eliberare cartele de metrou gratuite
Spe ca,in acest an,ca si in ceilalti ani,aceste cartele de calatorie gratuita cu metroul au inceput a fi eliberate in luna decembrie 2014,astfel incat sa nu fim vaduviti de dreptul de a calatori gratuit in primele zile ale anului 2015,drept la care legea ne da dreptul.
Postat la
%b %18, %2015
Postat de
Ghita
Pensionar
Punct de vanzare a cartelelor pentru: persoane cu handicap, pensionari, detinuti politici, deportati, pensionari Metrorex:
St. Gara de Nord 1 L- J : 8:30- 15:30, V : 8:30 - 13:30
Se intelege ca exista cartel special (gratuite sau reduse ?) si pentru pensionari ?
Nu am gasit raspunsul in sit-ul dvs. asa ca mi-ar fi de folos un raspuns autorizat.
Va multumesc
Postat la
%b %31, %2015
Postat de
popa fanica
cartela metrou
Se mai acorda cartela de metrou gratuita,pentru vaduvele de razboi?
Postat la
%b %16, %2015
Postat de
bolfas silvia
eliberarea cartelei de metrou gratuite
buna ziua...o intrebare am:daca sunt din braila si locuiesc in bucuresti fara flotant,pot beneficia de gratuitate?va multumesc.
Postat la
%b %28, %2015
Postat de
Guest
legitimatii metrou handicap ilfov
sunt din ilfov si de o luna de zile astept ca primaria sa-mi elibereze legitimatia de metrou si mi se spune mereu ca nu are timp ca nu are masina la dispozitie sa se duca pana la metrou sa aduca legitimatia eu sunt persoana cu handicap permanent accentuat ,primaria a facut o comventie cu metrorex ca un reprezentant al primariei sa se duca sa aduca legitimatiile de calatorie persoanelor cu handicap care au depus acte la primarie dar nimeni nu se duce sa le aduca a trecut o luna si nimic ,primarul e de negasit, nu inteleg de ce comventia nu sa facut ca persoanele fara handicap locomotor pe baza unei adeverinte de la primarie sa se duca singure sa i-si ia legitimatia de la metrou ca din ilfov pana la metrou si inapoi dureaza maxim doua ore ,nici nu stii unde sa faci reclamatie pentru asa situatie ,cumva cei de la primarie ridica legitimatiile si le folosesc ei pe baza actelor de la persoanele cu handicap ?
Postat la
%b %31, %2015
Postat de
ION VASILE
legitimatie metrou handicap
Sunt din Ploiesti. Am handicap permanent accentuat. In septembrie 2014 am urmat zilnic tratament la Spitalul Coltea. M-am interesat de legitimatie la Gara de Nord si mi s-a spus sa merg la primaria sectorului de care apartin. Am spus ca sunt din Ploiesti si functionara mi-a spus ca nu am dreptul la legitimatie gratuita. Am fost nevoit sa platesc zilnic o cartela cu doua calatorii timp de doua luni cat a durat tratamentul. Si acum merg la control o data pe luna. CARE ESTE ADEVARUL ?
Postat la
%b %24, %2016
Postat de
andrei cosma
legitimatie calatorii metrou pt veterani
buna ziua va rog frumos puteti sa mi spuneti cand pot ridica legitimatie calatori de metrou la veterani. Incepand cu ce data. Va multumesc anticipat.
Postat la
%b %06, %2017
Postat de
metrorex handicap
legitimatie metrou
in tunari ilfov astepti LUNI DE ZILE dupa ce depui cererea la primarie pentru a primi legitimatie pe anul in curs de metrou gratuita pentru handicap ,e o bataie de joc ,trebuie sa se schimbe sistemul asta de a da legitimatii gratuite pentru handicap in ilfov nu functioneaza deloc, va rugam cat mai urgent
Postat la
%b %05, %2018
Postat de
Andreea c
Metrou
Pot circula gratuit cu metroul daca sunt din alt jutet si am gradul 2 accentuat?
Postat la
%b %12, %2019
Postat de
Nicoleta B
Abonament redus elevi
Elevii din Bucuresti care beneficiaza de gratuitate pe STB pot sa-si faca abonament cu reducere si la metrou? Se poate folosi aceeasi adeverinta? Mentionez ca copilul meu este la clasa pregatitoare. Multumesc frumos.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .