Card parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati

Persoanele incadrate intr-un grad de handicap sau reprezentantii legali ai acestora pot obtine cardul-legitimatie aferent locurilor gratuite de parcare. Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap are valabilitate pe intreg teritoriul Romaniei.

!!! Cadrul legal care reglementeaza implementarea actualului format unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap isi inceteaza aplicabilitatea la data de 30 iunie 2023. Astfel, toate legitimatiile trebuie inlocuite cu modelul nou, in perioada iulie 2023 - iunie 2024.

ORDIN nr. 163 din 21 februarie 2023 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap

Cardurile-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap emise pana la data de 1 iulie 2023 isi pastreaza valabilitatea pana la data de 30 iunie 2024, urmand ca beneficiarii dreptului la cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap sa se adreseze autoritatilor locale in vederea eliberarii unui nou card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap, conform cerintelor prevazute in prezentul ordin.

De cardul-legitimatie eliberat persoanelor cu dizabilitati vor putea beneficia si reprezentantii legali ai acestora, iar in interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimatie de parcare va putea fi utilizat si de asistentul personal, asistentul personal profesionist sau insotitorul persoanei adulte cu handicap, parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil cu dizabilitati, in baza unei masuri de protectie speciala.

Acte necesare pentru eliberarea cardului-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare

Autovehiculul care transporta o persoana cu handicap posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita.

Eliberarea acestor carduri-legitimatie se face in baza prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu prevederile H.G. nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare.

Pentru a obtine o legitimatie pentru locuri gratuite de parcare, persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii acestora trebuie sa depuna, fizic sau online, o cerere la primaria de domiciliu sau resedinta, insotita de mai multe alte documente.

Lista documente necesare:

 • cerere;
 • copie a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap, in termen de valabilitate;
 • copie a actului de identitate al solicitantului;
 • 1 poza 30 x 40 mm, recenta;
 • cardul-legitimatie expirat, in original, in cazul in care solicitantul a detinut un astfel de card.

I. Pentru a putea elibera cardul-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare reprezentantilor legali ai PERSOANELOR ADULTE cu handicap, acestia trebuie sa depuna in completare la dosarul de baza mai sus mentionat urmatoarele documente:

 1. Daca cererea se depune fizic, aceasta va trebui insotita de documentul de identitate, certificatul de incadrare in grad de handicap si o fotografie tip carte de identitate/ buletin de identitate, care va putea fi depusa si pe suport electronic, in format JPEG.
 2. In cazul depunerii actelor prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate in original la eliberarea cardului-legitimatie de parcare.
 3. Cererea pentru eliberarea cardului-legitimatie de parcare se depune fizic sau prin mijloace electronice la autoritatile administratiei publice locale in a carei raza teritoriala domiciliaza beneficiarul, modelul acesteia fiind prevazut in anexa nr. 3.

II. Pentru eliberarea cardului-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare reprezentantilor legali/ asistenti maternali ai PERSOANELOR MINORE cu handicap, acestia trebuie sa depuna in completare la dosarul de baza mai sus mentionat urmatoarele documente:

 1. Copie dupa certificatul de nastere al copilului;
 2. Copie act de identitate reprezentant legal sau asistent maternal;
 3. Document din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal sau document din care sa rezulte ca este asistent maternal cu drepturi parintesti dobandite prin hotarare judecatoreasca;
 4. 1 poza 30 x 40 mm, recenta, a reprezentantului legal (in acest caz nu mai este necesara depunerea pozei persoanei minore cu handicap).

Nota:
Fiecare document depus in format electronic sau in copie va fi insotit de originalul acestuia, pentru verificarea autenticitatii.
Cardul-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare se elibereaza numai persoanelor cu handicap sau reprezentantilor legali ai acestora.

Modelul de card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap

Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.

Caracteristici card-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare

 • dimensiuni 106mm/148mm, culoare albastru deschis, exceptie facand doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de albastru inchis,
 • va fi plastifiat, exceptie facand doar spatiul rezervat semnaturii titularului in partea stanga verso.
 • totodata, partea din stanga fata a cardului va contine simbolul utilizatorului de fotoliu rulant, data la care expira cardul, seria si numarul acestuia (se trec seria si numarul certificatului de incadrare in grad de handicap), precum si denumirea si stampila autoritatii emitente, inclusiv numarul de inregistrare al emitentului.
 • partea din dreapta fata va contine de asemenea afirmatia "Card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap", precum si cuvintele "Model al Comunitatii Europene" in limba romana si ca fundal codul distinctiv al Romaniei: RO, incercuit de inelul celor 12 stele simbolizand Uniunea Europeana.
 • partea din stanga verso va contine numele si prenumele titularului, precum si semnatura si fotografia acestuia.
 • partea din dreapta verso va contine afirmatia "Acest card-legitimatie indreptateste titularul la locurile de parcare special amenajate in Romania", precum si "Atunci cand va fi utilizat, cardul-legitimatie va fi afisat in partea din fata a autovehiculului, astfel incat acesta sa fie vizibil pentru verificare".

Locurile de parcare fara taxa

Primariile au termen legal de eliberare a legitimatiilor pentru locuri gratuite de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati de 30 de zile de la depunerea cererii, potrivit HG 268/2007, ce contine normele de aplicare a Legii 448/2006.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Tichetul european de parcare pentru persoanele cu handicap

Atunci cand calatoriti in strainatate, acest tichet de parcare pentru persoanele cu handicap, ar trebui sa va ofere acces la o serie de drepturi si facilitati de parcare specifice tarii pe care o vizitati.

!!! Prezenta BROSURA reprezinta o fisa informativa care ofera o prezentare generala privind conditiile de utilizare a unui card de parcare pentru persoanele cu handicap in diferite state membre ale Uniunii Europene.

Inainte de a calatori intr-un alt stat, cititi normele in vigoare din acel stat. In anumite cazuri va trebui sa solicitati informatii suplimentare la fata locului. Folositi informatiile furnizate in interiorul pliantului in limba statului pe care il vizitați, afisandu-l langa cardul dumneavoastra de parcare. Aceste informatii vor pune la dispozitia autoritatilor locale justificarea conform careia cardul dumneavoastra are la baza un model comunitar standardizat si trebuie sa beneficiati de toate facilitatile de parcare asociate/acordate persoanelor cu handicap in statul respectiv.

Legislatie

 • ORDIN nr. 163 din 21 februarie 2023 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap
 • ORDIN nr. 223 din 16 iulie 2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap
 • Prevederile art. 65 al. 2 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare
 • Prevederile art. 40 si art. 41 din HG nr. 268/2007 privind aprobarea Normelor metodologice din 14/03/2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
 • Ordin nr. 62/2007 pentru aprobarea Instructiunilor privind legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprrafata pentru persoanele cu handicap si modelul acestuia
 • Ordin nr. 1246 din 12.07.2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav

COMMENTS 

Postat la
%b %21, %2018
Postat de
serban
Reguli convietuire Asociatie Proprietari
NU! Daca terenul este in proprietatea asociatiei de locatari, aceasta trebuie sa hotarasca in Adunarea Generala daca ii aloca persoanei respective acel drept sau nu. Terenul respectiv este proprietatea tuturor locatarilor in functie de cota indiviza a fiecaruia. Oricine parcheaza pe respectivul teren ar trebui sa aiba o intelegere cu Asociatia de Proprietari (repet, fdaca terenul este al asociatiei si nu al primariei) si sa plateasca o chirie lunara. Asta NUMAI daca se stabileste asa ceva in Adunarea Generala a proprietarilor. Altfel, toti proprietarii sunt indreptatiti sa foloseasca in egala masura proprietatea comuna.
Postat la
%b %13, %2019
Postat de
Parcare Privata
Parcare Privata
Buna ziua ma numesc Vaduva Nicu si am si eu o nelamurire cu privire la parcarile private.
Zilele trecute am avut treaba la DGASPC Dolj,negasind loc de parcare in apropiere am parcat in parcarea privata a unui restaurant,care are 8/9 locuri de parcare,in momentul parcari mele parcare fiind goala in totalitate..par carea are afisat REZERVAT DOAR PENTRU CLIENTI
Am parcat si intrat in restaurant sa ii intreb daca am voie sa parchez pentru 30 min.
Au venit doua doamne una mai tanara una mai in varsta,cea mai tanara a parut sa ma lase in schimb cea in varsta foarte decisa mi-a zis ca parcarea este numai pentru clienti.
Intrebarea este, imi permite legea sa pot folosi parcarea lor?
Sunt persoana cu handicap accentuat.
Multumesc Frumos
Postat la
%b %25, %2023
Postat de
Tamasi Lucica
Card parcare persoane cu dizabilitati
Bună ziua!
Am pentru mașina familiei, cardul legitimație pentru parcare. Ieri am primit amenda că am parcat, într-o parcare publică, cu plată ( nu pe loc pentru persoane cu dizabilități) ,neplătind parcarea. Este corect sau este un abuz al acelei firme care administrează parcările?
Mulțumesc!
Postat la
%b %25, %2023
Postat de
Mona si Dan
CARD PARCARE PERSOANE CU DIZABILITATI
Doamna Tamasi.
Precizam de la bun inceput ca noi suntem membrii ai acestui Forum Prostemcell. Suntem oameni simpli ca si dumneavoastra, dar ne ajutam cu drag prin comunicare si dialog intre noi.
Intrebarea dumneavoastra este daca este abuz sau nu. Este greu de raspuns in opinia noastra.
Fiind parcare cu plata este taxabila pentru toti. Parcagiul incasator ar fi trebuit sa inteleaga situatia. Eventual in momentul intelegerii situatiei , probabil ar fi trebuit sa va recomande, sa plecati, sa eliberati locul pentru neplata generalizata. In cazul refuzului dumneavoastra ar justifica sanctiunea. Pur si simplu lipseste comunicarea.
Postat la
%b %25, %2023
Postat de
popa elena
loc parcare locuinta
daca am grad de handicap am dreptul la loc de parcare gratuit si daca masina este pe numele sotului grad handicap mediu
Postat la
%b %30, %2023
Postat de
Mona si Dan
LOC PARCARE LOCUINTA
Doamna Popa Elena,
Legea 448/2006, Articolul 65
In principiu primaria locala aproba la cerere locuri de parcare, daca depuneti actele in acest sens.
Lista documente necesare:
cerere;
copie a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap, in termen de valabilitate;
copie a actului de identitate al solicitantului;
1 poza 30 x 40 mm, recenta.
Mergeti acolo si interesati-va care este situatia.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează