Persoanele incadrate intr-un grad de handicap sau reprezentantii legali ai acestora pot obtine cardul-legitimatie aferent locurilor gratuite de parcare. Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati are valabilitate pe intreg teritoriul Romaniei.
Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati se elibereaza in conditiile art. 65 alin. (1) - (4) din Legea nr. 448/2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare.
Este un document in format unic care da dreptul de parcare gratuita autovehiculelor care transporta persoane cu handicap pe locurile de parcare special amenajate, rezervate si semnalizate prin semn conventional.
Implementarea formatului unic al cardului-legitimatiei de parcare pentru persoanele cu handicap a fost emis de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati prin ORDIN Nr. 163/2023 din 21 februarie 2023.
!!! Directiva europeana 2024/2.841, aparuta in Jurnalul Oficial al UE, prevede introducerea cardului european pentru persoanele cu dizabilitati, care va fi valabil in toate statele membre ale UE.
De cardul-legitimatie eliberat persoanelor cu dizabilitati vor putea beneficia si reprezentantii legali ai acestora, iar in interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimatie de parcare va putea fi utilizat si de asistentul personal, asistentul personal profesionist sau insotitorul persoanei adulte cu dizabilitati, parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil cu dizabilitati, in baza unei masuri de protectie speciala.
Acte necesare pentru eliberarea cardului-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare
De cardul-legitimatie pentru parcare gratuita poate beneficia orice persoana cu dizabilitati care detine un certificat de incadrare in grad de handicap (indiferent de gradul de handicap), precum si reprezentantii legali ai acesteia.
Autovehiculul care transporta o persoana cu dizabilitati posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita.
Eliberarea acestor carduri-legitimatie se face in baza prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu prevederile H.G. nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare.
Pentru a obtine o legitimatie pentru locuri gratuite de parcare, persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii acestora trebuie sa depuna, fizic sau online, o cerere la primaria de domiciliu - DAS sau resedinta, insotita de mai multe alte documente.
Lista documente necesare:
- cerere;
- copie a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap, in termen de valabilitate;
- copie a actului de identitate al solicitantului;
- 1 poza 30 x 40 mm, recenta;
- cardul-legitimatie expirat, in original, in cazul in care solicitantul a detinut un astfel de card.
I. Pentru a putea elibera cardul-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare reprezentantilor legali ai PERSOANELOR ADULTE cu dizabilitati, acestia trebuie sa depuna in completare la dosarul de baza mai sus mentionat urmatoarele documente:
- Daca cererea se depune fizic, aceasta va trebui insotita de documentul de identitate, certificatul de incadrare in grad de handicap si o fotografie tip carte de identitate/ buletin de identitate, care va putea fi depusa si pe suport electronic, in format JPEG.
- In cazul depunerii actelor prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate in original la eliberarea cardului-legitimatie de parcare.
- Cererea pentru eliberarea cardului-legitimatie de parcare se depune fizic sau prin mijloace electronice la autoritatile administratiei publice locale in a carei raza teritoriala domiciliaza beneficiarul, modelul acesteia fiind prevazut in anexa nr. 3.
II. Pentru eliberarea cardului-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare reprezentantilor legali/ asistenti maternali ai PERSOANELOR MINORE cu dizabilitati, acestia trebuie sa depuna in completare la dosarul de baza mai sus mentionat urmatoarele documente:
- Copie dupa certificatul de nastere al copilului;
- Copie act de identitate reprezentant legal sau asistent maternal;
- Document din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal sau document din care sa rezulte ca este asistent maternal cu drepturi parintesti dobandite prin hotarare judecatoreasca;
- 1 poza 30 x 40 mm, recenta, a reprezentantului legal (in acest caz nu mai este necesara depunerea pozei persoanei minore cu handicap).
Nota: Cardul-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare se elibereaza numai persoanelor cu dizabilitati sau reprezentantilor legali ai acestora.
Modelul de card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati
Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.
Locurile de parcare fara taxa
Primariile au termen legal de eliberare a legitimatiilor pentru locuri gratuite de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati de 30 de zile de la depunerea cererii, potrivit HG 268/2007, ce contine normele de aplicare a Legii 448/2006.
In situatia in care, ca urmare a cererii pentru acordarea dreptului, acesta nu este respectat, persoana care se considera nedreptatita adreseaza o sesizare AJPIS care, prin inspectorul social constata abaterea si aplica amenda contraventionala. Cu privire la impunerea la plata a locului de parcare obtinut in baza legii, se vor pronunta instantele de judecata.
Desi cadrul legal general privind locurile de parcare alocate persoanelor cu dizabilitati este stabilit la nivel national, fiecare primarie are responsabilitatea de a adopta propriul regulament in aceasta privinta, adaptat nevoilor specifice ale comunitatii locale. Aceste regulamente pot varia in ceea ce priveste numarul si amplasarea locurilor de parcare rezervate, procedura de atribuire, precum si documentele necesare.
Indiferent de diferentele de la o localitate la alta, scopul principal al acestor regulamente de consiliu local ramane acelasi: asigurarea accesibilitatii si mobilitatii persoanelor cu dizabilitati in spatiile publice.
Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoanele cu dizabilitati
Cine poate parca pe locurile de handicap?
Potrivit art. 65 alin. 2 din Legea nr. 448/2006, persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii lor legali pot solicita un card-legitimație care le permite sa beneficieze de locuri gratuite de parcare. Acest card-legitimatie trebuie apoi expus in mod vizibil in parbrizul autovehiculului atunci cand acesta este parcat in locurile special amenajate.
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca nu doar persoanele cu dizabilitati care conduc autovehicule au dreptul sa utilizeze aceste locuri de parcare. Legea prevede ca orice autovehicul care transporta o persoana cu dizabilitati posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita in locurile rezervate.
Exista in circulatie peste 8500 de autovehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilitati, conform Registrului Auto Roman.
Este important ca toti participantii la trafic sa respecte aceste reglementari si sa nu ocupe abuziv locurile destinate persoanelor cu dizabilitati. Parcarea ilegala in aceste spatii poate atrage sanctiuni contraventionale si reprezinta o lipsa de respect fata de nevoile specifice ale persoanelor cu dizabilitati [Legea nr. 145/2020, art. 100 pct. g) pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap].
"Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoane cu handicap se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv“, se mentioneaza in lege. Iar legea e valabila in orice context, inclusiv daca sunt goale locurile destinate acestei categorii de soferi.
Campania ”#PeBune?” incurajeaza soferii sa respecte drepturile persoanelor cu dizabilitati
De retinut: Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati este VALABIL pe perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de handicap si indreptateste titularul pentru a parca doar in locurile special amenajate din Romania si din statele UE.
Tichetul european de parcare pentru persoanele cu dizabilitati
Atunci cand calatoriti in strainatate, acest tichet de parcare pentru persoanele cu dizabilitati, ar trebui sa va ofere acces la o serie de drepturi si facilitati de parcare specifice tarii pe care o vizitati.
!!! Prezenta BROSURA reprezinta o fisa informativa care ofera o prezentare generala privind conditiile de utilizare a unui card de parcare pentru persoanele cu dizabilitati in diferite state membre ale Uniunii Europene.
Inainte de a calatori intr-un alt stat, cititi normele in vigoare din acel stat. In anumite cazuri va trebui sa solicitati informatii suplimentare la fata locului. Folositi informatiile furnizate in interiorul pliantului in limba statului pe care il vizitați, afisandu-l langa cardul dumneavoastra de parcare. Aceste informatii vor pune la dispozitia autoritatilor locale justificarea conform careia cardul dumneavoastra are la baza un model comunitar standardizat si trebuie sa beneficiati de toate facilitatile de parcare asociate/acordate persoanelor cu dizabilitati in statul respectiv.
Legislatie
- ORDIN nr. 163 din 21 februarie 2023 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap
- ORDIN nr. 223 din 16 iulie 2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap
- Prevederile art. 65 al. 2 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare
- Prevederile art. 40 si art. 41 din HG nr. 268/2007 privind aprobarea Normelor metodologice din 14/03/2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
- Ordin nr. 62/2007 pentru aprobarea Instructiunilor privind legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprrafata pentru persoanele cu handicap si modelul acestuia
- Ordin nr. 1246 din 12.07.2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav
COMMENTS
Postat la
%b %21, %2018Postat de
serbanNU! Daca terenul este in proprietatea asociatiei de locatari, aceasta trebuie sa hotarasca in Adunarea Generala daca ii aloca persoanei respective acel drept sau nu. Terenul respectiv este proprietatea tuturor locatarilor in functie de cota indiviza a fiecaruia. Oricine parcheaza pe respectivul teren ar trebui sa aiba o intelegere cu Asociatia de Proprietari (repet, fdaca terenul este al asociatiei si nu al primariei) si sa plateasca o chirie lunara. Asta NUMAI daca se stabileste asa ceva in Adunarea Generala a proprietarilor. Altfel, toti proprietarii sunt indreptatiti sa foloseasca in egala masura proprietatea comuna.
Postat la
%b %13, %2019Postat de
Parcare PrivataBuna ziua ma numesc Vaduva Nicu si am si eu o nelamurire cu privire la parcarile private.
Zilele trecute am avut treaba la DGASPC Dolj,negasind loc de parcare in apropiere am parcat in parcarea privata a unui restaurant,care are 8/9 locuri de parcare,in momentul parcari mele parcare fiind goala in totalitate..par carea are afisat REZERVAT DOAR PENTRU CLIENTI
Am parcat si intrat in restaurant sa ii intreb daca am voie sa parchez pentru 30 min.
Au venit doua doamne una mai tanara una mai in varsta,cea mai tanara a parut sa ma lase in schimb cea in varsta foarte decisa mi-a zis ca parcarea este numai pentru clienti.
Intrebarea este, imi permite legea sa pot folosi parcarea lor?
Sunt persoana cu handicap accentuat.
Multumesc Frumos
Postat la
%b %25, %2023Postat de
Tamasi LucicaBună ziua!
Am pentru mașina familiei, cardul legitimație pentru parcare. Ieri am primit amenda că am parcat, într-o parcare publică, cu plată ( nu pe loc pentru persoane cu dizabilități) ,neplătind parcarea. Este corect sau este un abuz al acelei firme care administrează parcările?
Mulțumesc!
Postat la
%b %25, %2023Postat de
Mona si DanDoamna Tamasi.
Precizam de la bun inceput ca noi suntem membrii ai acestui Forum Prostemcell. Suntem oameni simpli ca si dumneavoastra, dar ne ajutam cu drag prin comunicare si dialog intre noi.
Intrebarea dumneavoastra este daca este abuz sau nu. Este greu de raspuns in opinia noastra.
Fiind parcare cu plata este taxabila pentru toti. Parcagiul incasator ar fi trebuit sa inteleaga situatia. Eventual in momentul intelegerii situatiei , probabil ar fi trebuit sa va recomande, sa plecati, sa eliberati locul pentru neplata generalizata. In cazul refuzului dumneavoastra ar justifica sanctiunea. Pur si simplu lipseste comunicarea.
Postat la
%b %25, %2023Postat de
popa elenadaca am grad de handicap am dreptul la loc de parcare gratuit si daca masina este pe numele sotului grad handicap mediu
Postat la
%b %30, %2023Postat de
Mona si DanDoamna Popa Elena,
Legea 448/2006, Articolul 65
In principiu primaria locala aproba la cerere locuri de parcare, daca depuneti actele in acest sens.
Lista documente necesare:
cerere;
copie a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap, in termen de valabilitate;
copie a actului de identitate al solicitantului;
1 poza 30 x 40 mm, recenta.
Mergeti acolo si interesati-va care este situatia.