Drepturile copiilor cu dizabilitati si ale insotitorilor personali

Prestatii sociale si facilitati pentru copilul cu dizabilitati - se acorda copiilor cu dizabilitati in conformitate cu prevederile Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata. Cine poate beneficia? Copiii care poseda certificat de incadrare in grad de handicap eliberat prin hotare a comisiei pentru protectia copilului, in termen de valabilitate.

CUPRINS:

De ce beneficii pot beneficia minorii cu dizabilitati?

Dreptul la asistenta sociala sub forma prestatiilor sociale se acorda din oficiu, pentru persoanele posesoare de certificat de incadrare in grad de handicap emis de catre Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabiltati (SECCD). Dreptul la asistenta sociala sub forma facilitatilor se acorda la cerere.

Dreptul la prestatii sociale se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care persoana minora a fost incadrata in grad de handicap si inceteaza cu luna urmatoare celei in care persoana nu mai este incadrata in grad de handicap sau, dupa caz, a depunerii cererii in situatia in care persoana incadrata in grad de handicap sau reprezentantul legal nu doreste sa beneficieze de prestatii sociale.

Beneficiile pentru sustinerea copilului si a familiilor au in vedere nasterea, educatia si intretinerea copiilor:

  1. Alocatia de stat pentru copii;
  2. Indemnizatia lunara de insotitor/ tutore/ curator;
  3. Indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul de insertie;
  4. Concediul de crestere a copilului pana la implinirea catre copil/copii a varstei de 3 ani.

1. Drepturile copiilor cu dizabilitati

Drepturile copiilor sunt drepturi ale omului. Ele protejeaza copilul ca fiinta umana.

Acces efectiv si fara discriminare 

Minorii cu dizabilitati beneficiaza de acces efectiv si fara discriminare, la:

  1. masuri de suport si de ingrijire, adaptate nevoilor lor
  2. ocrotirea sanatatii - prevenire, tratament si recuperare;
  3. educatie si formare profesionala;
  4. asistenta sociala, respectiv servicii sociale si prestatii sociale;
  5. pregatire in vederea ocuparii unui loc de munca;
  6. transport, acces la mediul fizic, informational si comunicational;
  7. petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism precum si la orice alte activitati apte sa le permita deplina integrare sociala si dezvoltare personala;
  8. servicii de ingrijire personala, stabilite in baza evaluarii socio-psiho-medicale si a nevoilor individuale de ajutor pentru realizarea activitatilor uzuale ale vietii zilnice;
  9. asistenta juridica;
  10. facilitati fiscale;
  11. alocatia de stat care se acorda tuturor copiilor in varsta de pana la 18 ani, precum si tinerilor care au implinit aceasta varsta si urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional (pana la terminarea studiilor).

Cuantumul alocatiei este stabilit in raport cu indicatorul social de referinta (ISR) care reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat.

Promovarea si respectarea drepturilor copiilor cu dizabilitati revin, in principal, autoritatilor administratiei publice locale unde au domiciliul sau resedinta acestia si, in subsidiar, respectiv complementar, autoritatilor administratiei publice centrale, societatii civile si familie sau reprezentantii legali.

Parintii sau reprezentantii legali au obligatia de a respecta si/sau urma serviciile prevazute in planul de recuperare pentru copiii cu dizabilitati incadrati in grad de handicap.

Copilul cu deficienta grava are dreptul la un asistent personal. Acesta poate fi unul dintre parinti, un alt membru al familiei sau o persoana desemnata de apartinatori. Asistentul personal este angajat la Directia de Protectie a Copilului din cadrul primariei de ingrijire a familiei copilului cu grad grav de handicap.

Parintii au optiunea de a nu angaja un asistent personal si, in acest caz, unul dintre ei poate primi lunar sau indemnizatie de insotitor cu handicap. In cazul incadrarii "grav cu asistent personal", indemnizatia in valoare de 2.363 lei va fi acordata dupa transmiterea cererii de optiune, potrivit prevederilor art. 42, al. 5 din Legea nr. 448/2006.

Minorii incadrati in grad de handicap beneficiaza de urmatoarele prestatii si facilitati sociale:

MINORI CU HANDICAP GRAV:

  • buget personal complementar lunar in cuantum de 463 lei;
  • indemnizatie de insotitor in cuantum de 2.363 lei sau asistent personal;
  • alocatia de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege - 719 lei;

CITESTE MAI DEPARTE

MINORI CU HANDICAP ACCENTUAT:

  • buget personal complementar lunar in cuantum de 232 lei;
  • alocatia de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege - 719 lei;

CITESTE MAI DEPARTE

MINORI CU HANDICAP MEDIU:

  • buget personal complementar lunar in cuantum de 80 lei;
  • alocatia de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege - 719 lei;

CITESTE MAI DEPARTE

MINORI CU HANDICAP USOR:

  • alocatie lunara de hrana 33 lei/zi;
  • alocatia de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege - 719 lei;

CITESTE MAI DEPARTE

Minorii cu dizabilitate de tip HIV sau bolnavi de SIDA beneficiaza de o alocatie lunara calculata pe baza alocatiei zilnice de hrana (22 lei/zi) stabilite pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice (Ordin nr. 2286/2022), in conformitate cu Legea nr 448/2006 republicata (art. 58, alin 2). Acest drept se acorda prin DGASPC de pe raza judetului de domiciliu. Plata alocatiei de hrana se realizeaza pentru zilele din luna in care, copilul cu infectie HIV, a fost ingrijit in familie, fiind scazute acele zile in care copilul a fost spitalizat.

Plata indemnizatiei lunare de hrana se efectueaza pe baza de cerere insotita de copia actului de identitate si a certificatului medical sau a adeverintei eliberate de medicul specialist.

Cererea se completeaza de parintii sau reprezentantii legali ai copiilor, potrivit modelelor prezentate in anexele nr. 1 si 2 din Ordinul nr. 223/2006 si va fi insotita si de copia actului de identitate al reprezentantului legal, precum si de actul care dovedeste calitatea acestuia, respectiv parinte, tutore, curator, persoana/familie careia copilul i s-a dat in în plasament, in plasament de urgenta, inclusiv asistentul maternal.

Dreptul la indemnizatie lunara de hrana inceteaza incepand cu luna urmatoare decesului persoanei beneficiare.

Minorul seropozitiv HIV va fi incadrat in gradul de handicap grav pana la varsta de 18 ani, urmand ca apoi sa fie incadrat in functie de stadiul infectiei - Legea 185/2021.

Minorul cu afectiuni renale care necesita HEMODIALIZA in alte localitati decat cele de domiciliu beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial si peste numarul de calatorii prevazut, in functie de recomandare centrului de dializa sau decontarea carburantului. Beneficiaza de aceste prevederi legale si asistentii personali sau insotitorii copiilor cu dizabilitati care necesita hemodializa.

De asemenea, persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza de urmatoarele drepturi:

  1. concediu platit pentru cresterea copilului cu dizabilitate pana la implinirea de catre acesta a varstei de 7 ani si program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu dizabilitate care necesita tratament pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
  2. concedii medicale pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
  3. indemnizatie, prin Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, pentru cresterea copilului cu dizabilitate, acordata femeii mama detinatoare de certificat de persoana cu dizabilitate, pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani;
  4. alocatie de intretinere pentru copiii cu dizabilitati, aflati in plasament familial sau incredintati, potrivit legii, unei familii ori persoane sau unui organism privat autorizat potrivit legii, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 50%.

De aceste drepturi beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, tutorele, persoanele care au adoptat un copil cu dizabilitate sau carora li s-au incredintat copii cu dizabilitati spre crestere si educare ori in plasament familial, daca sunt asigurati pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Aceste persoane beneficiaza de drepturile prevazute mai sus, numai in situatia in care nu au in acelasi timp si calitatea de asistent personal.

Accesul la educatie al minorilor cu dizabilitati

Minorii cu dizabilitati au acces liber si egal la orice forma de educatie, indiferent de varsta, in conformitate cu tipul, gradul de dizabilitate si nevoile educationale ale acestora si au urmatoarele drepturi:

  1. li se asigura educatia permanenta si formarea profesionala de-a lungul intregii vieti;
  2. minorii cu dizabilitati sau, dupa caz, familia ori reprezentantii legali constituie principalii factori de decizie in alegerea formei si tipului de scolarizare, precum si a unitatii de invatamant;
  3. unitati de invatamant special, formate din: scoala speciala, cantina si, dupa caz, internat scolar, in conditiile legii;
  4. integrarea individuala in unitati de invatamant de masa, inclusiv in unitati cu predare in limbile minoritatilor nationale;
  5. grupe sau clase speciale compacte, integrate in unitati prescolare si scolare de masa;
  6. utilizarea echipamentelor si soft-urilor asistive in vederea sustinerii examenelor;
  7. dotarea unitarilor de invatamant cu echipament tehnic, inclusiv aplicatii informatice, in vederea accesibilizarii sali de curs pentru adaptarea acesteia (inclusiv a mobilierului) la cerintele educationale a persoanelor cu dizabilitati;
  8. manuale scolare si cursuri in format accesibil pentru persoanele cu deficiente de vedere;
  9. servicii educationale prin cadrele didactice itinerante/de sprijin la recomandarea comisiei interne de evaluare continua si cererea parintilor;
  10. scolarizare la domiciliu pana la absolvirea studiilor liceale, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani, prin grija Ministerului Educatiei.
  11. educatia "la patul de spital", pe durata spitalizarii la recomandarea comisiei interne de evaluare continua si cererea parintilor. Pentru copiii, elevii si tinerii cu boli cronice sau cu boli care necesita perioade de spitalizare mai mari de 4 saptamani se organizeaza, dupa caz, grupe sau clase in cadrul unitatii sanitare in care acestia sunt internati. Scolarizarea la domiciliu, respectiv infiintarea de clase sau de grupe in spitale se fac de catre inspectoratul scolar, la propunerea CJRAE/CMBRAE, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educatiei;
  12. acces gratuit de masa si cazare in internatele scolare;
  13. locuri gratuite in tabere de odihna, o data pe an, indiferent de forma de invatamant impreuna cu asistentii personali. In vederea obtinerii unui loc gratuit in tabere de odihna pentru prescolarul sau elevul cu dizabilitate, parintele ori reprezentantul legal al acestuia va depune o cerere la unitatea de invatamant de care apartine, insotita de copie de pe documentul care atesta incadrarea in grad de dizabilitate. Studentul cu dizabilitati va depune cererea personal sau prin reprezentant;
  14. scolarizarea in alt judet/sector al municipiului Bucuresti decat cel de domiciliu, cu suportarea cheltuielilor din bugetul judetului/sectorului in care se afla unitatea de invatamant;
  15. invatamantul special si special integrat care reprezinta o forma de instruire scolara diferentiata, adaptata, precum si o forma de asistenta educationala, sociala si medicala complexa, destinata persoanelor cu cerinte educationale speciale.

DREPTURILE STUDENTILOR CU DIZABILITATI SI CES

Ce sunt cerintele educationale speciale?

Cerinte Educationale Speciale (CES) reprezinta necesitatile educationale suplimentare, complementare obiectivelor generale ale educatiei, adaptate particularitatilor individuale si celor caracteristice unei anumite deficiente/ dizabilitati sau tulburari/ dificultati de invatare ori de alta natura, precum si o asistenta complexa (medicala, sociala, educationala etc.)

Copilul cu CES este copilul cu dificultati usoare de invatare, cu dificultati perceptiv-motrice (orientare in timp si spatiu, schema corporala), cu deficiente mintale usoare/ asociate/ severe (spre exemplu copiii cu sindrom Down), cu deficiente senzoriale (vizuale, auditive), cu deficiente locomotorii, cu deficiente de pronuntie, scriere, citire (spre exemplu copiii cu dislexie, disgrafie, discalculie), cu tulburari de comportament sau emotionale (spre exemplu copiii cu ADHD sau cu autism).

La varste prescolare sunt identificati copiii cu deficiente moderate si severe la care problemele la nivel intelectual, afectiv, relational, fizic sunt mai pregnante, evidente. O data cu inceperea gradinitei si in primii ani de ciclu primar sunt identificati si copiii care sufera de afectiuni mai usoare deoarece apar dificultati de adaptare la viata scolara (efort, atentie, concentrare, memorare, socializare).

Copiii cu CES au dificultati de invatare si dizabilitati care fac ca invatarea pentru ei sa fie mai grea decat pentru alti copii de aceeasi varsta. Ei pot avea nevoie de ajutor suplimentar in gandire, la intelegere, in plan fizic, in plan sensorial, in plan emotional, in vorbire, in relationarea cu ceilalti.

Dificultatile de invatare reprezinta o tulburare a unui sau mai multor procese psihice de baza implicate in intelegerea sau folosirea limbii vorbite sau scrise care se manifesta intr-o abilitate imperfecta de a asculta, gandi, vorbi, scrie, pronunta sau de a face calcule matematice.

Dificultatile de invatare apar in citit, scris, vorbit, calcul.

In concluzie CES poate insemna ca un copil are dificultati cu toate cerintele scolare, citit, scriere, calcule matematice, intelegerea informatiilor.

Traseul de urmat pentru intocmirea dosarului pentru eliberarea certificatului copilului cu CES:

  1. medicul de familie realizeaza evaluarea medicala initiala, intocmeste fisa medicala si elibereaza biletul de trimitere catre Spitalul de Psihiatrie;
  2. Spitalul de Psihiatrie - la sectia CSM copii, unde copilul va fi monitorizat pe toata durata scolarizarii pana la 18 ani; daca afectiunile sunt mai grave, la sectia de psihiatrie. De aici va primi certificatul medical de la medicul specialist si buletinul de evaluare psihologica;
  3. primaria de domiciliu/ CJRAE/ asistentul social al scolii (dupa caz) intocmeste si elibereaza ancheta sociala;
  4. scoala de provenienta (in cazul in care copilul este deja intr-o scoala de masa): evaluare psihologica, evaluare logopedica, caracterizare/fisa psihopedagogica, traseu educational, fisa de evaluare continua, adeverinta elev;
  5. copii acte personale: certificat de nastere copil, carte de identitate copil, carte de identitate parinti, sentinta divorţ, certificat casatorie, certificat deces, decizie DGASPC de plasament - dupa caz.

Toate acestea se pun in dosarul care este predat la SEOSP.

Parintele va fi anuntat cand are loc sedinta Comisiei de Orientare Scolara si Profesională, prin care se va emite Certificatul de Expertiza si Orientare Scolara si Planul de Servicii.

Certificatul se elibereaza pe cicluri scolare I-IV si V-VIII

Comisia de Orientare Scolara si Profesionala poate sa orienteze copilul spre scoala speciala sau spre scoala de masa.

Pentru copilul cu CES, in cls a VIII-a, are loc Orientarea Scolara si Profesionala (OSP) care se realizeaza prin :

  1. sedinta in care li se comunica parintilor posibilitatile de scolarizare (locuri in clasele speciale la scolile profesionale pentru copii cu CES);
  2. exprimarea optiunii scrise a parintilor pentru forma de invatamant;
  3. reluarea demersului pentru eliberare COS.

In functie de tipul si de gradul de handicap, elevii cu cerinte educationale speciale au dreptul de a dobandi calificari profesionale corespunzatoare.

Cum se poate obtine certificatul de orientare scolara?

Certificatul de orientare scolara si profesionala este documentul/ actul oficial eliberat de catre centrele judetene de resurse si de asistenta educationala/ Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si de Asistenta Educationala, denumite in continuare CJRAE/ CMBRAE, conform prevederilor legale in vigoare. Acesta cuprinde diagnosticul/ deficienta, gradul acestuia/ acesteia, in functie de care copiii cu CES sunt orientati in invatamantul de masa sau in invatamantul special.

Documente necesare pentru eliberarea Certificatelor de Orientare Scolara/Profesionala

  1. o copie a actului de identitate al copilului (certificatul de nastere si carte de identitate);
  2. copii ale actelor de identitate ale parintilor/ reprezentantului legal);
  3. o copie a documentului prin care se face dovada ca persoana care depune cererea este reprezentantul legal al copilului (hotarare a instantei/ hotarare a Comisiei pentru Protectia Copilului); in cazul in care parintele si-a schimbat numele: certificat de casatorie;
  4. copie a anchetei sociale de la SPAS/DGASPC de sector (valabilitatea documentului: 6 luni);
  5. o copie a fisei medicale sintetice de la medicul de familie (valabilitatea documentului:1 an);
  6. o copie a certificatului medical tip A5 de la medicul de specialitate; (valabilitatea documentului: minim 1 an);
  7. o copie a fisei de evaluare psihologica (de la un psiholog clinician atestat la Colegiul Psihologilor) (valabilitatea documentului: 3 luni);
  8. fisa psihologica (completat de invatator/ diriginte );
  9. o copie a foii matricole (cl. I-XII) sau adeverinta (prescolar-clasa pregatitoare) care atesta inscrierea copilului in unitatea de invatamant, si o adeverinta care atesta ca elevul/eleva este inscris/a in clasa respectiva;
  10. in cazul prelungirii: o copie a Certificatului de orientare scolara/profesionala;
  11. in caz special: Certificat de Handicap actualizat.

Daca minorul are si certificat de orientare scolara si profesionala atunci, el poate beneficia de:

  1. in baza unei cereri adresate unitatii de invatamant, minorii si studenti cu dizabilitati beneficiaza de locuri gratuite in tabere de odihna impreuna cu asistentul personal sau asistentul maternal, o data pe an.
  2. elevii si tinerii cu dizabilitati inscrisi in invatamantul de masa pot fi insotiti la cursuri de un facilitator (un parinte, asistentul personal sau o alta persoana apropiata minorului)
  3. elevii din invatamantul de masa pot beneficia la cerere de un profesor itinerant sau de sprijin.
  4. toti minorii/tinerii cu CES scolarizati beneficiaza de alocatia zilnica de hrana in valoare de 22 lei pe zi (art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2022).

In cazul in care tanarul/minorul cu CES are si certificat de incadrare in grad de dizabilitate, beneficiaza de majorarea alocatiei cu 50% - in acest caz alocatia de hrana fiind de 33 de lei.

Care este diferenta intre certificatul CES si certificatul de handicap?

Trebuie precizata distinctia intre certificatul CES si certificatul de incadrare in grad de dizabilitate. Astfel, certificatul CES ajuta strict pentru orientarea scolara si se refera la nevoile particulare de invatare, pe cand certificatul de handicap atesta dizabilitatea in sine. Daca un copil are certificat CES nu inseamna ca are automat si certificat de handicap.

Cine sunt profesorii de sprijin?

Profesor itinerant si de sprijin = cadrul didactic cu studii superioare in domeniul psihopedagogic care desfasoara activitati de invatare, stimulare, compensare si recuperare cu persoanele cu CES integrate in unitatile de invatamant de masa, in colaborare cu toti factorii implicati.

Aici gasiti Atributiile profesorului itinerant si de sprijin

Cine sunt facilitatorii?

Fiecare unitate de invatamant in care se afla copii cu dizabilitati si/sau CES include in regulamentul de organizare si functionare proceduri privind aprobarea prezentei facilitatorilor in unitatea de invatamant, precum si modul de organizare a activitatii acestora, acestea fiind prevazute in regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

Facilitatorul poate fi unul dintre parinti, asistentul personal, pentru copiii cu grad de handicap grav, o persoana numita de parinti fata de care copilul are dezvoltata o relatie de atasament sau un specialist recomandat de parinti/ reprezentantul legal.

Aici gasiti Atributiile facilitatorului

Ce rol are Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE)?

CJRAE/CMBRAE reprezinta o institutie de invatamant special integrat specializata in oferirea, coordonarea si monitorizarea de servicii educationale specifice acordate copiilor/elevilor, cadrelor didactice, parintilor si membrilor comunitatii, pentru a asigura tuturor accesul la o educatie de calitate, precum si asistenta necesara in acest sens (OM 5555 din 2011).

Cui ma adresez daca un copil cu CES are probleme la scoala sau la gradinita?

Scolile trebuie sa ofere sanse egale la educatie fiecarui copil, indiferent de posibilitatile sale de invatare, participare si dezvoltare. Iar comunitatea trebuie si ea pregatita sa accepte nevoile acestor copiii. Nu ezitati sa cereti scolilor si inspectoratelor scolare ajutorul.

Datele de contact ale tuturor Inspectoratelor Scolare Judetene din tara sunt AICI

Admiterea copiilor cu CES in Liceu

Repartizarea candidatilor pe locurile distinct alocate se realizeaza de catre Comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti. Inscrierea se realizeaza in baza certificatului de orientare scolara si profesionala a elevului. Mai multe detalii privind inscrierea pot fi obtinute de la unitatile de invatamant si de la inspectoratele scolare.

Ce masuri trebuie luate de unitatile de invatamant?

Masurile de sprijin pentru prevenirea si combaterea barierelor de atitudine includ cel putin:

  1. informarea parintilor ai caror copii frecventeaza unitatea de invatamant cu privire la educatia incluziva si incluziunea sociala a copiilor cu dizabilitati si/sau CES;
  2. informarea elevilor din unitatea de invatamant cu privire la educatia incluziva si incluziunea sociala a copiilor cu dizabilitati si/sau CES, intr-un limbaj adaptat varstei si, de preferinta, utilizand educatia de la egal la egal;
  3. informarea conducerii unitatii de invatamant si a cadrelor didactice cu privire la educatia incluziva si incluziunea sociala a copiilor cu dizabilitati si/sau CES; 
  4. prezenta facilitatorului, numit in literatura de specialitate, alaturi de copil in unitatea de invatamant (art 63. Ordin 1985/2016).

Cum formulez o sesizare?

Modele de sesizari gasiti aici:

In cazul in care semnalati o situatie de discriminare:

PETITIE DISCRIMINARE

Pentru sesizarile catre Inspectoratul Scolar:

SESIZARE ISJ

2. Drepturile financiare ale copiilor cu CES

Drepturile financiare ale copiilor cu CES sunt cuprinse si in Legea Educatiei Nationale, conform art. 51 alin. (2) din Legea nr. 1/2011

Care sunt drepturile financiare ale copiilor cu CES?

Drepturile financiare se acorda copiilor cu certificat de orientare scolara, obtinut de la centrele CMBRAE/CJRAE, din invatamantul preuniversitar, inclusiv celor din invatamantul confesional si privat, potrivit HG nr. 564/2017.

1. Alocatia zilnica de hrana

Cuantum minim de hrana incepand din 2022 este de 22 de lei si este stabilit prin Legea nr. 143/2022. Se plateste in primele 10 zile lucratoare ale lunii pentru luna/lunile precedente.

  • Alocatia zilnica de hrana se acorda lunar, in functie de numarul de zile de scolarizare si de prezenta scolara, indiferent de numarul de ore de curs pe zi la care participa copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare scolara si profesionala, HG nr. 564 din 2017;
  • Alocatia zilnica de hrana nu se acorda pentru zilele in care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sambata, duminica, sarbatorile legale si nici in perioada vacantelor scolare;
  • Fac exceptie de la conditia de acordare a alocatiei de hrana, in functie de prezenta scolara, copiii cu CES scolarizati la domiciliu si/sau internati in unitatile sanitare.

2. Cazarmament

Cazarmamentul consta in bani pentru imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive. Este vorba de o suma fixa care se acorda pe an scolar, in functie de varsta minorului, in doua transe. Hotararea Guvernului nr. 838/2022 stabileste valoarea, in functie varsta.

Cuantum minim cazarmament:

  1. De la 0 pana la 2 ani inclusiv - 580 lei/an;
  2. De la 3 pana la 6 ani inclusiv - 789 lei/an;
  3. De la 7 pana la 13 ani inclusiv - 968 lei/an;
  4. De la 14 pana la 17 ani inclusiv - 1.195 lei/an;
  5. De la 18 pana la 26 de ani inclusiv - 1.338 lei/an;
  6. Mama protejata in centru maternal - 1.338 lei/an.

In cursul unui an scolar, cuantumul acordat copiilor cu CES (22 lei/zi) ajunge la valoarea de 3.806 lei.

In cazul in care minorul sau tanarul cu CES are si certificat de incadrare in grad de handicap, sumele se majoreaza cu 50% 

Pentru minorul de 3 ani si o luna, cu CES si certificat de incadrare, scolarizat, indemnizatia anuala pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte este de 789 + 394,5 = 1.183,5 lei.

Pentru minorul de 7 ani si o luna, cu CES si certificat de incadrare, scolarizat, indemnizatia anuala pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte este de 968 + 484 = 1.482 lei.

Pentru minorul de 14 ani si o luna, cu CES si certificat de incadrare, scolarizat, indemnizatia anuala pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte este de 1.195 + 597,5 = 1.792,5 lei.

In cursul unui an scolar, cuantumul acordat copiilor cu CES si CH (33 lei/zi) ajunge la valoarea de 3.700 lei.

  1. Minorii pentru care s-a stabilit masura plasamentului, in conditiile legii, precum si mamele protejate in centre maternale au dreptul, la iesirea din sistemul de protectie speciala, la o indemnizatie care se acorda o singura data, egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii. Indemnizatia se acorda, la iesirea din sistemul de protectie speciala, si copiilor pentru care s-a pronuntat o hotarare definitiva de incuviintare a adoptiei.
  2. Tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, au dreptul, la iesirea din sistemul de protectie speciala, la o indemnizatie care se acorda o singura data, al carei cuantum reprezinta de trei ori valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii.
  3. Tinerii care au beneficiat de o masura de protectie speciala, in conditiile legii, si au implinit varsta de 18 ani pot opta pentru continuarea masurii de protectie speciala in conditiile art. 55 alin. (2) si (3) din Legea nr. 1/2011 sau pentru primirea unei indemnizatii lunare in valoare de 4,8 ISR. Beneficiaza de aceasta indemnizatie pana la implinirea varstei de 26 de ani tinerii care fac dovada ca urmeaza o forma de invatamant la zi sau au un loc de munca.

3. Alocatia de nevoi personale

Minorii si tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, mamele protejate si copiii acestora din centre maternale au dreptul la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive, precum si sume de bani pentru nevoi personale

Pe langa alocatiile de hrana si cazarmament, un prescolar cu CES din invatamantul de masa are dreptul la 150 lei/luna, bani pentru nevoi personale (conform art 129 alin (7) din Legea 272/2004).

Pentru copiii cu CES si CH, alocatia de nevoi personale este de 225 lei/luna.

4. Bursele sociale si medicale pentru minorii cu dizabilitati

Bursele se acorda in conformitate cu prevederile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si ale Metodologiei-cadru de acordare a burselor, cuprinsa in Ordinul ME nr. 5.518/2024.

OUG 95/2024, vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 198/2023 si sunt stabilite urmatoarele masuri:

  1. modificarea si completarea prevederilor legate de supravegherea audio-video in scoli, astfel incat tot spatiul scolar, cu exceptia vestiarelor si a grupurilor sanitare, sa poata fi monitorizat astfel;
  2. introducerea unei noi burse, cea de rezilienta, ca forma de stimulare a elevilor in vederea obtinerii progresului in invatare
  3. reglementarea posibilitatii ca elevii din unitatile de invatamant special care nu se pot deplasa cu mijloacele de transport in comun sa beneficieze de suma forfetara;
  4. largirea cadrului beneficiarilor de bursa de rezilienta/ sociala prin includerea a elevilor cu afectiuni oncologice si/ sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de patru saptamani, in cadrul "Scolii din Spital" sau la domiciliu, precum si a elevilor reintegrati in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, dupa o perioada de spitalizare mai mare de patru saptamani, precum si a elevilor cu varsta de pana in 30 de ani, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip "A doua sansa", in conditiile prevazute prin metodologia-cadru;
  5. stabilirea dreptului la bursa sociala prin raportare la intregul venit supus impozitarii.

In situatia in care elevii cumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, ei nu vor primi bursa sociala, respectiv bursa tehnologica, dupa caz, pentru luna respectiva.

Bursa de merit se acorda tuturor elevilor cu media anuala de cel putin 9,50. Pentru clasa a V-a se va lua in considerare media primelor doua intervale de invatare ale anului scolar in curs. Pentru clasa a IX-a, similar, se va lua in considerare media de admitere la liceu. Pentru toti ceilalti elevi se va lua in considerare media anului scolar trecut.

Bursele de rezilienta se acorda elevilor de gimnaziu si liceu care au au cel putin media generala 7 si elevilor cu afectiuni oncologice si/ sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de patru saptamani, in cadrul "Scolii din Spital" sau la domiciliu.

Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile ori cu situatii medicale speciale, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar, ea acordandu-se la cerere, in functie de situatia materiala/ sociala/ medicala a elevului ori a familiei.

Bursa tehnologica este o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic.

Noua metodologie stabileste acordarea unei burse pentru mamele minore, "in vederea sustinerii participarii la educatie, a prevenirii abandonului si a nereusitei scolare". Acest tip de bursa are valoarea de 700 lei/ luna.

In document sunt prevazute si valorile minime ale burselor din anul scolar 2024-2025. Mai exact, acestea sunt:

  1. pentru bursa de merit - 450 lei/ luna;
  2. pentru bursa de rezilienta - 300 lei/ luna;
  3. pentru bursa sociala - 300 lei/ luna;
  4. pentru bursa tehnologica - 300 lei/ luna.

Aceste valori pot fi suplimentate de catre consiliile de administratie ale scolilor in functie de sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale sau de alte venituri obtinute potrivit legii.

!!! Este important de mentionat ca elevii din ciclul primar pot accesa doar burse sociale, in timp ce elevii din gimnaziu si liceu sunt eligibili pentru toate tipurile de burse, in functie de criteriile specifice fiecareia.

Bursa sociala, bursa tehnologica si bursa pentru mame minore se pot cumula intre ele si cu bursa de merit.

Criterii de acordare pentru bursa de rezilienta 

Potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor, vor primi burse de rezilienta astfel:

  1. Elevii de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, care au obtinut cel putin media generală 7 in anul scolar anterior celui in care se acorda bursa, in ordinea descrescatoare a mediilor generale, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a.
  2. Elevii din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua module de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu nota 7, in ordinea descrescatoare a mediilor.
  3. Elevii din fiecare clasa a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, care au obtinut cel putin media de admitere 7 in invatamantul liceal sau profesional/dual, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere.
  4. Elevii cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul "Scolii din Spital" sau la domiciliu, care revin dupa scolarizarea din cadrul "Scolii din Spital" in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior.

Numarul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe baza de medie, cumulat cu numarul de elevi beneficiari ai bursei de rezilienta, acordata pe baza de medie, este de 30% din numarul de elevi ai fiecarei clase de gimnaziu si de liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, dintr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat.

Bursele de merit si rezilienta sunt acordate si sub conditia ca elevul beneficiar sa fie promovat la toate disciplinele si sa fi obtinut media 10 la purtare sau calificativul "foarte bine" la purtare la finalul anului scolar anterior.

In situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de rezilienta/ bursa de merit, pentru luna respectiva, potrivit Art. 16.

Plata burselor se efectueaza lunar, de catre unitatile de invatamant. Noul termen de plata este data de 20 a fiecarei luni, pentru luna precedenta. In cazul in care data de 20 cade intr-o zi nelucratoare, plata se face in ziua lucratoare anterioara.

Cum se calculeaza bursa de rezilienta pentru elevi?

Bursele acordate elevilor se calculeaza dupa formula care are in vedere: suma stabilita prin lege, zilele de vacanta, zilele libere. Astfel, se va calcula:

  • Cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru - CmB;
  • Numar de zile lucratoare din luna respectiva - NZL;
  • Numar de zile de vacanta din luna respectiva - NZV.

Formula de calcul este: (CmB/NZL) x (NZL - NZV) = suma bursei scolare de merit/ rezilienta/ tehnologica

Exemplu concret pentru calculul unei burse de rezilienta pentru elevi, luna septembrie 2024:

Formula de calcul este aceeasi: (CmB/NZL) x (NZL - NZV), iar cuantumul stabilit de lege pentru bursa de rezilienta este de 300 lei.

Astfel, se va calcula:

  • (300 impartit la 21 = 14,285) inmutit cu (21 - 5 = 16). 14,285 x 16 = 228,56 lei, se va rotunji la 229 lei/luna - bursa de rezilienta pentru un elev in luna septembrie 2024.

Acordarea burselor de merit si de rezilienta in acest an scolar, pe baza mediei, se va face la fel ca pana acum, la propunerea profesorului diriginte, fara sa fie conditionate de depunerea unei cereri in acest sens.

Profesorul diriginte va trimite catre secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa de merit si de rezilienta, pe baza mediei, in:

  1. primele 25 de zile calendaristice de la inceperea anului scolar, pentru elevii din clasele VI-XII;
  2. primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie pentru elevii din clasa a V-a.

Documente necesare pentru acordarea bursei de rezilienta 

Documentele necesare pentru acordarea burselor se pot depune online sau fizic la secretariatul unitatii de invatamant preuniversitar, in primele 25 de zile calendaristice de la debutul anului scolar.

Vor putea depune documentele pentru bursa elevii majori, parintii, tutorii legali institutii/ reprezentantii legali ai elevilor minori:

  • Cererea parintelui/ reprezentantului legal/ elevului major;
  • Declaratie pe propria raspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obtinute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit si acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectarii criteriilor de acordare a bursei.

Documente doveditoare ale componentei familiei, asa cum este definita la art. 5 precum:

  • Certificatele de nastere ale copiilor sub 14 ani;
  • Actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani,
  • Acte referitoare la starea civila de la momentul depunerii cererii (certificate de casatorie);
  • Dupa caz, certificatul de divort si conventia notariala incheiata in cadrul procesului de divort cu copii minori, sentinta judecatoreasca din care sa rezulte stabilirea domiciliului copilului/ copiilor la unul dintre parinti;
  • Dupa caz, certificat de deces, decizia instantei de mentinere a starii de arest, raport de anchets sociala in cazul parintilor disparuti, dupa caz.

Bursa sociala se acorda, printre altii, elevilor care au deficiente ori afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, incadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 a Ordinului MS nr. 1.306/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Se acorda 300 lei pe luna elevilor din invatamantul preuniversitar de stat inscrisi la cursurile cu frecventa, la cerere, in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali.

Bursele de ajutor social se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital.

Copiii cu vicii de refractie pot beneficia de bursa sociala, insa viciile de refractie nu sunt boli, cu exceptia miopiei forte sau keratoconus. Astfel, numai copiii (elevii) cu miopie forte sau keratoconus care induce un astigmatism neregulat pot beneficia de burse sociale indiferent de venitul parintilor.

Ordinul ME 5.518/2024 stabileste ca acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de incadrare in grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea in evidenta de catre medicul de la cabinetul scolar ori, acolo unde nu exista medic scolar, de catre medicul de familie.

Cand se platesc drepturile copiilor cu cerinte educationale speciale (CES)

Indemnizatia de hrana se plateste in primele 10 zile lucratoare ale lunii.

Cazarmamentul se plateste in doua transe, luandu-se in considerare impartirea anului scolar pe semestre, chiar daca acum este impartit pe module: prima transa va fi acordata in perioada aprilie-iunie, aferenta semestrului I calendaristic, iar a doua transa in perioada octombrie-noiembrie, pentru al doilea semestru calendaristic.

Prima plata a burselor din anul de curs va fi pe data de 20 noiembrie 2024. Mai exact, elevii vor primii banii de burse aferente lunilor septembrie si octombrie, primele doua luni de cursuri ale anului scolar 2024-2025, potrivit metodologiei cadru.

Cand se platesc drepturile copiilor cu cerinte educationale speciale (CES)

Lista cu afectiuni ale minorilor care pot beneficia de bursa medicala este structurata tipologic conform Ordinului nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

  1. boli si tulburari ale sistemului nervos si ale functiilor mentale globale;
  2. boli ale structurilor si functiilor senzoriale;
  3. boli ale structurii laringelui si functiilor sale;
  4. boli ale structurii sistemului cardiovascular si ale functiilor sale;
  5. boli ale structurii aparatului respirator si ale functiilor sale;
  6. boli ale structurii sistemului imunitar si ale functiilor sale;
  7. boli ale structurii si functiilor sistemelor digestiv, metabolic si endocrin;
  8. boli ale structurii functiilor aparatului urinar cu sau fara insuficienta renala cronica (IRC), indiferent de cauza;
  9. boli ale structurii si functiilor aparatului locomotor si corespunzatoare miscarii;
  10. boli ale structurii pielii, anexelor si functiilor tegumentului;
  11. boala canceroasa (indiferent de localizare, inclusiv recidivele si metastazele);
  12. boli genetice;
  13. transplantul de organe, tesuturi si celule, starile posttransplant;
  14. orice alta boala, tulburare sau afectiune, de exemplu, cronica/genetica/care necesita tratament indelungat pentru cel putin 6 luni sau servicii de abilitare si reabilitare pentru cel putin 6 luni sau ingrijiri paliative si care se inscrie in vreuna dintre categoriile enumerate la punctele 1-13 este luata in considerare.

In baza documentelor medicale (certificat A5, scrisoare/ referat medical), evaluarea psihologica, fisa psihopedagogica, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala/ Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, prin Comisia de orientare scolara si profesionala, elibereaza certificatul de orientare scolara si profesionala. In baza unuia dintre aceste documente (Certificat A5/ Certificat de incadrare in grad de handicap/ Certificat de orientare scolara si profesionala), elevii pot obtine bursa sociala pe criterii medicale.

Cum se acorda, practic, aceste drepturi?

Drepturile financiare ale minorilor si tinerilor cu cerinte educationale speciale scolarizati in sistemul de invatamant preuniversitar se acorda potrivit HG nr. 564 din 4 august 2017. Minorii cu CES beneficiaza de alocatie zilnica de hrana si de alocatie pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte, denumite in continuare drepturi.

Ce trebuie sa faca parintii pentru a obtine aceste drepturi?

Drepturile se acorda pe baza cererii scrise, depusa la unitatea de invatamant la care este inscris minorul cu CES, in perioada 1-30 septembrie a fiecarui an scolar, de catre beneficiarul major, parintele sau alt reprezentant legal al copilului cu CES, dupa caz, insotita de urmatoarele documente, in copie:

  1. certificatul de nastere al beneficiarului;
  2. actul de identitate al beneficiarului, dupa caz;
  3. actul de identitate al parintelui sau, dupa caz, al reprezentantului legal;
  4. certificatul de orientare scolara si profesionala eliberat de CJRAE/CMBRAE;
  5. declaratie pe propria raspundere a beneficiarului major sau reprezentantului legal al copilului cu CES conform careia acesta nu beneficiaza de aceleasi drepturi acordate ca urmare a stabilitatii unei masuri de protectie speciala;
  6. declaratii pe propria raspundere a beneficiarului major, parintelui sau reprezentantului legal al copilului cu CES conform careia alocatiile vor fi folosite doar in acest scop.

Cerere-indemnizatie-CES-si-declaratii

Ce pot face parintii cand nu se respecta drepturile minorilor cu CES?

Atunci cand nu se respecta drepturile minorilor cu CES, parintele poate face o sesizare catre Inspectoratul Scolar.

Datele de contact ale tuturor Inspectoratelor Scolare Judetene din tara sunt AICI

Sesizare-ISJ-pentru-elevii-cu-CES

Reducerea programului de lucru pentru parintele care are in ingrijire un minor cu dizabilitate

Conform Legii nr. 448/2006 se acorda program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire minorul cu deficienta grava sau accentuata, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui.

In acest caz persoana care se ocupa efectiv de cresterea copilului cu dizabilitate si care a optat pentru reducerea programului de lucru la jumatate, poate benefia de un "stimulet de insertie" in valoare lunara de 650 de lei.

Acest stimulent a fost majorat de la 650 de lei la 1.500 de lei pentru parintii care aleg sa se intoarca la locul de munca inainte de implinirea de catre minorul cu dizabilitate a varstei de 1 an. Valoarea de 1.500 de lei se pastreaza pana cand copilul atinge varsta de 3 ani - OUG 26/2021.

Acte necesare obtinerii stimulentului de insertie pentru parintele cu program redus la 4 ore:

  • actele de identitate ale parintilor;
  • certificat nastere copil;
  • certificat de casatorie;
  • certificatul de incadrare intr-un grad de handicap;
  • declaratie privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

In anumite cazuri se pot solicita si:

  • acte doveditoare privind componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica;
  • adeverinta/decizie suspendare activitate angajator;
  • adeverinta eliberata de catre Administratia Financiara;
  • extras de cont in original cu semnatura si stampila bancii pe numele titularului (daca se doreste plata in cont).

Concediu medical pentru ingrijirea minorului bolnav

Certificatul de concediu medical pentru ingrijire copil cu handicap in varsta de pana la 18 ani pentru afectiuni intercurente se elibereaza de catre medicul care are in ingrijire copilul, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege.

In situatiile in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor interventii chirurgicale, durata unui concediu medical ingrijire copil bolnav va fi stabilita de medicul specialist, in functie de evolutia bolii.

Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical ingrijire copil bolnav, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune. Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical ingrijire copil bolnav, cu durata de cel mult 30/31 de zile calendaristice.

Aceasta limita de zile poate fi majorata, in cazul aparitiei anumitor afectiuni. Daca copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, aceasta limita poate fi depasita, pana la atingerea termenului de 90 de zile pe an, potrivit OUG 158/2005.

Eliberarea unui nou concediu medical dupa atingerea celor 90 de zile totale se face de catre medicul specialist, doar cu aprobarea medicului expert in asigurari sociale.

Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav poate fi solicitat daca angajatul a cotizat la sistemul public de sanatate timp de minimum sase luni in ultimele 12 luni.

Pentru acest tip de concediu medical, salariatii parinti au dreptul si la o indemnizatie, calculata in valoare bruta ca 85% din media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu.

Ca procedura, indemnizatia se plateste de catre angajator, iar acesta trebuie sa recupereze ulterior, de la casa teritoriala de asigurari sociale de care apartine, sumele achitate salariatului.

Pe lista afectiunilor foarte grave care permit acordarea concediului medical pana cand copilul implineste 18 ani se regasesc peste 220 de diagnostice.

Tranzitia de la minorul cu deficienta grava la tanarul adult cu deficienta grava

Minorul cu certificat de incadrare in grad de handicap grav are dreptul la un asistent personal. La tranzitia spre perioada adulta, certificatul de incadrare in grad de handicap grav, va fi emis de catre DGASPC cu "asistent personal" doar in baza unei evaluari sociopsihomedicale (art. 35 Legea nr. 448/2006).

In cazul in care dupa implinirea varstei de 18 ani certificatul de incadrare nu se emite cu mentioneaza "asistent personal", contractul de munca a acestuia cu primaria, va inceta. Totusi certificatele de incadrare in grad de handicap grav, emise de DGASPC, pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Indemnizatie de somaj

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 10 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul, beneficiaza pentru o perioada de 6 luni, de o indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din ISR 

Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia este acordata de la data inregistrarii cererii.

Persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii nr. 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii.

Incadrarea in grad de invaliditate

Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.

Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.

Actele necesare incadrarii in grad de invaliditate:

  1. cerere;
  2. actul de identitate;
  3. documente medicale din care sa rezulte afectiunile prezentate si rezultatele investigatiilor necesare pentru sustinerea diagnosticului clinic si functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii);
  4. documentul din care sa rezulte cauza invaliditatii;
  5. documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii, dupa caz.

Decizia medicala de incadrare intr-un grad de invaliditate se emite in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii si se comunica in termen de 5 zile de la emitere.

Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestatii.

Deciziile comisiilor medicale de contestatii date in solutionarea contestatiilor depuse pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.

3. Drepturile insotitorilor copiilor cu dizabilitati

Minorul cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, in baza evaluarii sociopsihomedicale. Acesta poate fi unul dintre parinti, un alt membru al familiei sau o persoana desemnata de apartinatori. Asistentul personal este angajat la directia de asistenta sociala din cadrul primariei de care apartine familia copilului cu gradul grav de handicap.

Conform prevederilor art. 42, alin. (4) din Legea nr. 448/2006 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "parintii sau, dupa caz, reprezentantii legali ai minorului cu handicap grav, persoana sau familia care a primit in plasament un minor cu dizabilitate grava, pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare". In cazul incadrarii "grav cu asistent personal”, indemnizatia in valoare de 2.363 lei va fi acordata dupa transmiterea cererii de optiune, potrivit prevederilor art. 42, al. 5 din Legea nr. 448/2006.

Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor comunica angajatorului, in termen de 5 zile, acordul pentru optiunea exprimata.

Indemnizatia lunara prevazuta la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 este in cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, stabilit potrivit prevederilor legale care reglementeaza nivelul de salarizare a personalului platit din fonduri publice.

Plata indemnizatiei se face pe perioada valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap, emis de catre Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabiltati (SECCD).

Cine plateste sumele aferente asistentilor personali?

Primaria unitatii adiministrativ teritoriale, in a carei raza administrativ teritoriala isi are domiciliul minorul cu handicap grav, are obligatia de a pune in aplicare prevederile legale in materie si asigurarea sumelor aferente incadrarii asistentului personal.

Documente necesare pentru acordarea indemnizatiei lunare pentru minori (intre 0 - 18 ani):

  1. cerere pentru acordarea indemnizatiei lunare;
  2. hotarare cu privire la incadrarea minorului in gradul grav de handicap (original si copie);
  3. acord pentru primirea indemnizatiei lunare de la D.G.A.S.P.C. (pe numele solicitantului) - conform art. 42 alin. 5 din Legea 448/2006, republicata (original);
  4. actul de identitate al reprezentantului legal;
  5. certificatul de nastere al minorului;
  6. extras de cont (pe numele solicitantului);
  7. declaratia prin care reprezentantul legal al minorului isi asuma obligatia sa anunte la Directia de Protectie Sociala in termen de maximum 48 de ore orice modificare survenita.

Functia de asistent personal, prevazuta in Cap. I, pct. 3.2, nr. crt. 45 din Anexa nr. II din Legea-cadru nr. 153/2017, nu se regaseste in Anexa 2  din OUG. nr. 19/2024. Prin urmare, asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav nu beneficiaza de recalcularea gradatiilor de vechime in munca conform acestei reglementari.

Astfel, in acest context, cuantumul brut al salariilor asistentilor personali se vor majora astfel incat sa fie egal cu cuantumul salariului minim brut pe economie.

Incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Din aceasta suma, 300 de lei vor fi fara taxe, deci netul ajunge la 2.363 lei, conform HG nr  598/2024.

Calcul salariu minim 2024
Publicam taxele pentru salariul minim 2024 conform cu salariul brut 3.700 lei.

Calcul salariu minim 2024

VENITUL SALARIAL AL ASISTENTULUI PERSONAL ANGAJAT LA DATA DE 01.07.2024

Salariul de baza lunar al asistentului personal cu gradatia 0 al persoanei cu dizabilitate incadrata in gradul grav de handicap, calculat in baza art. I din HG nr. 598/2024, art. 164 alin (1) din Legea nr. 53/2003 si art. 154, 155 alin. 1 litera d), alin 5, litera e), art. 156 si art. 196, alin.1 litera b) din O.U.G. nr. 57/2019, privind Codul Administrativ, va fi de:

  • 3.700 lei + 347 lei lnd. hrana =  4.047 lei - adica 2.553 lei, in mana.

Asistentul personal angajat cu carte de munca beneficiaza si de:

  • Indemnizatie de hrana in cuantum de 347 lei brut/luna, conform art. 18 din Legea nr. 153/2017 si Legii nr. 296/2023, acordata proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara.
  • Voucher de vacanta in valoare de 1.600 lei pe suport electronic (Legea 296/2023), acordat proportional cu durata angajarii si cu durata timpului de munca, raportat la perioada de referinta 1 ianuarie - 31 decembrie 2024.

Nota: Indemnizatia de hrana nu poate fi considerata spor in sensul OUG 6/2007 si al Legii nr. 153/2017 si nu este inclusa in baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului de odihna.

Asupra sumei de 1.600 de lei corespunzatoare voucherelor de vacanta se aplica cota de impozit pe venit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contributia de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor Legii nr. 296/2023, care se calculeaza si retine cu ocazia achitarii drepturilor salariale ale lunii in care au fost primite voucherele, farad iminuarea valorii nominale a voucherului de vacanta.

Deducerea personala 

Pentru asistentul personal deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile se aplica numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza. Ce inseamna asta: in cazul in care aveti venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 3.701 lei si 5.700 lei, pentru parte din aceste sume nu veti plati impozit.

Calendar majorare salariu minim brut in ultimii 3 ani pentru asistentii personali ai persoanelor cu dizabilitati incadrate in gradul grav cu insotitor:

  • 1 iulie 2024 - 3.700 lei;
  • 1 ianuarie 2024 - 3.465 lei;
  • 1 octombrie 2023 - 3.300 lei;
  • 1 ianuarie 2023 - 3.000 lei;
  • 1 iunie 2022 - 2.750 lei;
  • 1 ianuarie 2022 - 2.550 lei.

Cui sunt acordate sporurile salariale?

Toate sporurile se calculeaza prin aplicarea procentului fiecarui spor în parte asupra valorilor salariului brut de incadrare, in functie de tipul sporului, fara a fi depasite plafoanele impuse de lege, in cazul persoanelor care sunt remunerate din fonduri publice. Valorile acestor sporuri sunt stabilitate prin lege, completate de prevederi mentionate in contractul colectiv de munca.

Pentru asistentul personal al persoanelor cu handicap grav nu mai exista dreptul la sporul pentru conditii periculoase sau vatatatoare de 15%, asa cum a decis ICCJ prin Decizia nr. 23/2023.

In noiembrie 2023, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat o hotarare prin care a decis ca asistentii personali sa nu mai primeasca sporul de 15% pentru conditii grele de munca, chiar daca dau statul in judecata. Cei care au castigatul procesul inainte de noiembrie 2023 iau sporul in continuare.

Asistentul personal profesionist insa are dreptul si la un spor de 15% calculat la salariul de baza, pentru suprasolicitare neuropsihica si conditii de munca deosebita in care isi desfasoara activitatea.

  1. Sporul pentru conditii de munca se acorda cf. Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si HGR nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilitatea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimi concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare "Sanatate si asistenta sociala" - Anexa 9, Cap. IV, lit. A, pct. 2, si este aplicat prin Dispozitia Primarului pentru aprobarea locurilor de munca, categoriilor de personal, marimii concrete si conditiilor de acordare a sporului pentru conditii deosebite de periculoase/ periculoase sau vatamatoare/ conditii deosebite (stres sau risc), dupa caz;
  2. In situatia in care salariul de baza pentru personalul nou-incadrat este stabilit potrivit art. 39 alin.(2) din Legea-cadru nr. 153/2017 prin utilizarea coeficientilor de ierarhizare si a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, cuantumul sporurilor este determinat prin aplicarea procentelor prevazute de Legea-cadru asupra salariului de baza.

Cand vine vorba despre calcul spor vechime bugetari, acesta depinde de anumite transe de vechime, in functie de care se acorda gradatiile in munca (de la I la V) si de alte prevederi legale, specifice fiecarui domeniu de activitate - a se vedea AICI.

Concediul de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu si se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

!!! In cazul incalcarii de catre angajator a unor drepturi ale asistentului personal al persoanei cu handicap grav care are mentionat in certificatul de handicap mentiunea cu asistent personal, respectiv neincheierea unui contract de munca, neacordarea voucherelor de vacanta, a indemnizatiei de hrana si concediului de odihna sau medical, dupa caz, pot fi sesizate institutiile Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) sau PREFECTURA de care apartine persoana cu handicap grav cu asistent personal.

Indemnizatii pentru persoane care au copii cu dizabilitati in ingrijire

Act normativ de baza: OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru intervalul calendaristic cuprins intre data de 1 martie 2024 - 1 martie 2025, indemnizatia pentru cresterea copilului precum si alte forme de sprijin destinat cresterii copilului, au urmatoarele valori:

1. Cat este indemnizatia pentru cresterea copilului (ICC)?

OUG nr. 82/2017 vine cu modificari dupa cum urmeaza - cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (ISR = 660 lei).

Concret, pentru ca potrivit OUG 111/2010, valoarea indemnizatiei lunare nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia ajunge, incepand din martie 2024, la 1.651 lei.

2. Care sunt drepturile de care pot beneficia persoanele cu sau fara dizabilitati care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit sau care au realizat perioade asimilate in conditiile art.2 alin.(1), (5) si (6) din OUG nr.111 /2010, care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani?

Drepturile de care pot beneficia parintii cu sau fara dizabilitati care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit sau care au realizat perioade asimilate in conditiile art.2 alin.(1), (5) si (6) din OUG nr. 111/2010, care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani, sunt urmatoarele:

  • a) concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap de la 0-3 ani in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului (minim 85% din cuantumul salariului minim pe tara) garantat in plata - 1.651 lei) {art.2 alin.(1) din OUG nr.111/2010 coroborata cu OUG nr. 82/2017};
  • b) stimulent lunar de insertie acordat pana la implinirea copilului cu handicap a varstei de 4 ani, daca parintele se intoarce la munca inainte de finalizarea concediului pentru cresterea copilului cu handicap - 1.500 lei (daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani) si 650 lei net (daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an). {art.7 din OUG nr.111/2010};
  • c) concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap, indemnizatie egala cu cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului acordat pana la 3 ani, respectiv 1.651 lei. Indemnizatia se acorda persoanelor care au in ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani si care au beneficiat de drepturile stabilite de OUG nr. 111/2010 si care doresc sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani; {art.31 alin.(1) din OUG nr.111/2010 si art.26 alin.(1 1) din OUG nr.158/2005 - In cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 18 ani};
  • d) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani , la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare {art.32 alin.(1) lit.a) din OUG nr.111/2010};
  • e) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu handicap care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/ reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani. {art.32 alin.(1) lit.b) din OUG nr.111/2010}

3. Care sunt drepturile de care pot beneficia persoanele care realizeaza veniturile supuse impozitului pe venit, dar NU au indeplinit conditiile de acordare a ICC stabilite la art.2 alin.(1) din OUG nr. 111/2010 si care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani?

Drepturile de care pot beneficia parintii care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar nu au indeplinit conditiile de acordare a ICC stabilite la art.2 alin.(1) din OUG nr.111/2010 si care au in crestere si ingrijire un copil cu handicap cu varsta intre 0-18 ani sunt urmatoarele:

  • a) sprijin lunar pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum de 578 lei (35% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordate persoanei care are in ingrijire  copil cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111/2010};
  • b) concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap, indemnizatie egala cu cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului acordat pana la 3 ani, respectiv 1.651 lei. Concediul si indemnizatia se acordata persoanei care are in ingrijire copil cu handicap, care doreste sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani si care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui lucru a realizat venituri supuse impozitului pe venit {art.31 alin.(1) lit.c) si alin.(2) din OUG nr.111/2010};
  • c) sprijin lunar pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum de 248 lei (15% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordata persoanei care are in ingrijire copil cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani si care nu indeplineste conditiile prevazute. de lege pentru acordarea concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si nici conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului cu handicap prevazute la lit.b) {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111 /2010};
  • d) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile. ulterioare art.32 alin.(1) lit.a) din OUG nr.111/2010};
    e) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu handicap care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/ reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani. {art.32 alin.(1) lit.b) din OUG nr.111/2010}

4. Care sunt drepturile de care pot beneficia persoanele care nu realizeaza venituri si care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani?

Drepturile de care pot beneficia parintii care nu realizeaza venituri si care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta intre 0-18 ani (art.26 alin.(11) din OUG nr.158/2005) sunt urmatoarele:

  • a) sprijin lunar pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 578 lei (35% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordat persoanei care are in ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani si care nu indeplineste conditiile prevazute. de lege pentru acordarea concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111/2010};
  • b) sprijin lunar pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 248 lei (15% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordat persoanei care are in ingrijire copil cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si nici conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului cu handicap prevazute la lit.b) {art.32 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111 /2010}.

5. Care sunt drepturile de care pot beneficia persoanele cu handicap grav sau accentuat care nu realizeaza venituri si care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0 -18 ani?

Drepturile de care pot beneficia parintii cu handicap grav si accentuat care nu realizeaza venituri si care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani (art.26 alin.(1) din OUG nr.158/2005), sunt urmatoarele :

  • a) sprijin lunar pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 743 lei (45% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care are in ingrijire copil cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani si care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiior de asistenta sociala acordate persoanelor cu dizabilitati, potrivit prevederilor Legii nr.448/2006 {art.32 alin.(1) lit.c) din OUG nr.111/2010};
  • b) sprijin lunar pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 578 lei (35% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care are in ingrijire copil cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani si care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala acordate persoanelor cu dizabilitati, potrivit prevederilor Legii nr.448/2006 {art.32 alin.(1) lit.c) din OUG nr.111/2010}

6. Care sunt drepturile de care pot beneficia persoanele cu handicap grav sau accentuat care au in crestere si ingrijire copil fara handicap?

Drepturile de care pot beneficia persoanele cu handicap grav sau accentuat care au in crestere si ingrijire copil fara handicap, sunt urmatoarele:

  • a) sprijin lunar pentru cresterea copilului, in cuantum de 743 lei (45% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care are in intretinere copil cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. {art.32 alin.(2) din OUG nr.111/2010};
  • b) sprijin lunar pentru cresterea copilului, in cuantum de 248 lei (15% din cuantumul indemnizatiei minime - 1.651 lei), acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care are in intretinere copil cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani si care nu indeplineste. conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. {art.32 alin.(2) din OUG nr.111/2010}

7. Se pot cumula drepturile de ICC/stimulent prevazute la art.2 alin.(1) si art.7 acordate pentru un copil cu sau fara handicap cu cele prevazute la art.31 si 32 din OUG nr. 111/2010 acordate altui copil cu handicap?

Drepturile de ICC/stimulent de insertie pentru un copil se pot cumula cu drepturile prevazute la art.31 si art.32 alin.(1) lit.d) si alin.(2) din OUG nr.111/2010 acordate altui copil cu handicap.

8. Persoana care are in acelasi timp calitatea de asistent personal ori care primeste indemnizatie acordata in conditiile art.42 alin.(4) si (5) din Legea nr. 448/2006 poate beneficia de drepturile prevazute la art.31 si 32 din OUG nr. 111/2010 pentru copilul pe care il are in crestere si ingrijire?

Parintele sau persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din OUG nr. 111/2010 care, pentru acelasi copil, si in acelasi timp au si calitatea de asistent personal ori care primeste indemnizatia lunara, NU poate beneficia de drepturile prevazute la art.31 si 32 din OUG nr. 111/2010.

EXCEPTIE: Persoana singura care are in intretinere copil cu handicap grav poate cumula indemnizatia lunara cu drepturile prevazute la art.31 si 32 din OUG nr. 111/2010 {art.33 alin.(1)-(2) din OUG nr.111/2010}.

9. Se pot cumula drepturile prevazute la art. 31 alin. (2), art. 32 alin. (1) lit. c) si d), alin. (2) si (3) din OUG nr. 111/2010 in situatia persoanelor care au 2 sau mai multi copii cu handicap pentru care sunt indeplinite conditiile de acordare?

Drepturile prevazute la art.31 alin.(2) {concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani }, art. 32 alin.(1) lit. c) {sprijin lunar acordat persoanei cu dizabilitate pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani si 3-7 ani} si art.32 alin.(1) lit.d) {sprijin lunar pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani si 3-18 ani}, art.32 alin.(2) {sprijin lunar acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care are in intretinere copil cu varsta intre 0-2 ani si 2-7 ani} si art.32 alin.(3) din OUG nr. 111/2010 se acorda pentru fiecare dintre copiii aflati in intretinerea persoanelor respective.

10. Se pot realiza venituri din activitati profesionale supuse impozitului pe venit pe perioada in care parintele beneficiaza de concediu pentru ingrijirea copilului cu handicap cu varsta de 3-7 ani, prevazut la art.31 alin.(1) lit.b) din OUG nr. 111/2010?

Pe perioada acordarii concediului pentru ingrijirea copilului cu handicap prevazut la art.31 din OUG nr. 111/2010, persoana indreptatita poate realiza venituri profesionale supuse impozitului prin desfasurarea efectiva a unei activitati (in baza altui contract de munca, prestari servicii etc., decat cel care i-a fost suspendat pentru acordarea indemnizatiei), in limita a 3 indemnizatii minime intr-un an calendaristic care, in prezent, se ridica la nivelul de 4.953 lei {art.37 alin.(3) din OUG nr.111/2010}.

Aceste venituri, așa cum se precizeaza la art. 7 alin. (21) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, pot fi realizate cu conditia mentinerii suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului.

11. Care sunt conditiile pe care o persoana care are in ingrijire copil cu handicap trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de program de lucru redus la 4 ore si de indemnizatia aferenta acestuia, conform art.32 alin.(1) lit.a. ) si alin.(5) din OUG nr. 111/2010?

Dreptul la programul de lucru redus la 4 ore se acorda unuia dintre parintii care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, conform art. 32 alin.(1) lit. a) din OUG nr. 111/2010.

Potrivit Codului Muncii, reducerea numarului de ore normale de 8 ore de lucru/zi ale salariatului implica un contract individual de munca cu timp partial in care numarul de ore este de 4 ore/zi, situatie in care drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv. lucrat, raportat la drepturile de stabilitate pentru programul normal de lucru.

Acordarea salariului proportional cu numarul orelor lucrate se aplica si in cazul functionarilor publici. In acest sens, persoana are dreptul la indemnizatia prevazuta la art.32 alin.(5) din OUG nr. 111/2010 in cuantum de 826 lei doar daca opteaza pentru programul de lucru redus la 4 ore.

Persoanele care beneficiaza de indemnizatia pentru program de munca redus pot opta intre acordarea acestei indemnizatii sau stimulent de insertie pana la varsta de 7 ani a copilului, cele doua drepturi neputand fi cumulate.

12. Ce valoare va avea indemnizatia de hrana, acordata cu intarziere in locul tichetelor de masa?

Potrivit art. 18, alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, ordonatorii de credit acorda obligatoriu, lunar, indemnizatie de hrana la nivelul anual a doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, cu exceptia personalului MApN, MAI, Ministerului Justitiei - Administratia Nationala a Penitenciarelor, SRI, SIE, SPPSTS, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul OG nr. 26/1994.

Conform precizarilor Guvernului, indemnizatia de hrana se va acorda lunar, intr-un cuantum reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara din Legea nr. 153/2017 - 347 lei brut.

13. Se va acorda indemnizatia de vacanta parintilor copiilor cu handicap grav?

Salariatii din institutiile si autoritatile publice vor beneficia de indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.600 de lei pentru fiecare salariat. Acordarea acestora se face potrivit Legii nr. 296/2023.

!!! Pentru persoana cu dizabilitate incadrata in grad de handicap grav sau accentuat care solicita SPRIJIN LUNAR PENTRU INGRIJIRE COPIL 0-3 ANI, 3-7 ANI, in cazul in care copilul este incadrat in gradul de handicap grav cu asistent personal, pentru acordarea indemnizatiei lunare pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 3-7 ani (copil cu dizabilitate), indemnizatiei lunare pentru program de lucru redus, sprijin lunar pentru ingrijire copil 0-3 ani, 3-7 ani, solicitantul va depune obligatoriu la dosar o adeverinta eliberata de D.G.A.S.P.C. din care sa reiasa ca titularul indemnizatiei de insotitor pentru copilul cu dizabilitate nu este si persoana care solicita unul din drepturile mentionate anterior.

INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI

In situatia schimbarii titularului de indemnizatie, termenul de depunere al dosarului este de 15 zile de la suspendarea activitatii parintelui care urmeaza sa solicite acest drept.

Cuantumul indemnizatiei este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, nu mai mult de 8.500 lei si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

STIMULENTUL DE INSERTIE

Institutia competenta in ceea ce priveste aprobarea și plata acestor drepturi este Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.

Pentru persoanele care solicita acordarea stimulentului de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, prevazut la art. 7 alin. (2) (650 lei) din ordonanta de urgenta, acesta se acorda dupa cum urmeaza:

  1. incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, cu respectarea termenului prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c^1) din ordonanta (daca cererea este depusa in termen de 30 de zile lucratoare de la acesta data);
  2. incepand cu data depunerii cererii in cazul in care cererea este depusa peste termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c^1) din ordonanta de urgenta.

SUPRAPUNEREA INDEMNIZATIEI PENTRU CRESTEREA COPILULUI

In conformitate cu prevederile art. 9 alin (4) din O.U.G 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, prevazut la art. 2 alin. (1) cu modificarile si completarile ulterioare, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.

Facem mentiunea ca pentru perioada de suprapunere, trebuie depusa cerere, in termen de 30 de zile calendaristice de la data nasterii celui din urma copil, prin care se solicita acest drept, insotita de celelalte documente doveditoare.

Pentru continuitatea acordarii drepturilor, este necesara prelungirea suspendarii activitatii profesionale la finalizarea concediului acordat pentru cel din urma copil; cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 3 ani, in cazul copilului incadrat intr-un grad de handicap. In cazul in care se depaseaste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

in situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, aceste drepturi pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de luni cel putin egala cu numarul de suprapuneri inregistrate in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate”.

MODIFICARI INTERVENITE

Beneficiarul drepturilor prevazute de OUG nr. 111/2010 sau OUG nr. 148/2005 trebuie sa comunice in scris Directiei pentru Protectie Sociala, orice modificare interventia in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile de la aparitia acestora.

OUG 164/2022 face referire la situatia in care se suspenda dreptul la CCC si indemnizatie aferenta. Dreptul la indemnizatie se va suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care s-au implinit trei luni de la data expirarii certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului, iar un certificat nou nu a fost depus in acesta perioada.

Neprezentarea unui nou certificat de incadrare in grad de handicap in termenul de trei luni conduce la incetarea dreptului.

In cazul in care copilul este reincadrat in grad de handicap in perioada de suspendare a indemnizatiei de CCC, plata se va relua incepand cu ziua urmatoare reincadrarii in grad de handicap.

Informare cu privire la decontarea carburantului

Prin HG nr. 43/2024 a fost introdusa si cea de a patra optiune, respectiv cardurile de carburant mentinandu-se in vigoare prevederile legale din Ordinul nr. 160/2023 privind aprobarea Metodologiei pentru aplicarea art. 24 alin.(9) si (10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Astfel, intr-un AN CALENDARISTIC, persoanele incadrate in grad GRAV, GRAV CU ASISTENT PERSONAL sau ACCENTUAT pot opta, la cerere, pentru:

  1. Acordarea gratuitatii la transportul interurban;
  2. Decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul si/sau acordarea de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice;
  3. Acordarea bonurilor de carburant;
  4. Acordarea cardurilor de carburant.

Acordarea bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea persoanelor cu handicap si/sau a familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau insotitorului, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, a parintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii, se face astfel:

  1. semestrial, daca documentul care atesta incadrarea in grad de handicap are valabilitate permanenta, si
  2. trimestrial sau fractional (lunar), in functie de perioada de valabilitate a documentului care atesta incadrarea in grad de handicap, intr-un an calendaristic.

Decontarea carburantului se face in limita a 1.500 lei/an - pentru persoanele incadrate in grad de handicap grav/ grav cu asistent personal, respectiv 750 lei/an - in cazul persoanelor cu grad de handicap accentuat.

  • Cardurile de carburant acordate pot fi utilizate in toate societatile de distributie a produselor petroliere, precum si la toate statiile de alimentare a mijloacelor de transport electrice aflate pe teritoriul Romaniei.
  • Persoana cu handicap grav sau accentuat poate utiliza cardul de carburant numai prin prezentarea actului de identitate.
  • Cardurile de carburant nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar.
  • Cardurile de carburant pot fi utilizate cu respectarea prevederilor legale, inclusiv pentru plati online.

Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adauga celorlalte metode alternative, respectiv bonurilor de carburant pe suport hartie si decontarii bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea mijloacelor de transport electric, cu conditia ca autoturismul sa fie in proprietatea acestora sau a familiilor, ori. a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori insotitorului.

Procedura de achizitie publica pentru acordarea acestor carduri, ca atare, transmiterea acestora catre beneficiarii care le solicita si alimentarea lor va fi demarata dupa ce contractul cu emitentul cardurilor va fi perfectat la nivel national, conform prevederilor H.G. nr. 43/2024.

Metoda alternativa pentru cei care nu detin autoturisme sunt biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul.

Optiunea pentru una dintre variante se face prin cererea scrisa, depusa electronic sau la inregistrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), de catre oricare dintre urmatoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau insotitorul, parintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, in baza unei masuri de protectie sociala.

Cereri decontare carburant:

  • Anexa 2 - Cerere optiune transport persoana cu dizabilitati;
  • Anexa 3 - Cerere pentru decontarea carburantului;
  • Anexa 4 - Formular pentru acordarea bonurilor de carburant pe suport hartie;
  • Anexa 5 - Formular pentru acordarea bonurilor valorice pe suport electronic.

Daca persoana cu dizabilitate/apartinatorul nu are masina proprietate personala si roaga pe cineva sa-l transporta cu masina, se va deconta carburantul?

Da. Decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul se efectueaza atat pentru autoturismul aflat in proprietatea persoanelor cu handicap, cat si a familiilor, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale. Insotitorul poate fi orice persoana care acompaniaza persoana cu handicap si asigura conducerea autovehiculului in timpul deplasarii, inclusiv asistentul personal profesionist, insa beneficiul decontarii carburantului revine persoanei cu dizabilitate. Procedura este prevazuta in Anexa nr. 3 din HG nr. 1118/2020.

Se poate deconta si naveta zilnica a elevului cu dizabilitati catre scoala?

Este posibila decontarea si in acest caz, dar doar daca elevul se deplaseaza in afara localitatii. Asa cum stabileste acum Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, decontarea combustibilului se acorda ca alternativa la obtinerea gratuitatii la transportul interurban, pentru deplasarea cu autoturismul aflat in proprietatea persoanelor cu dizabilitati, a familiei, asistentului personal, insotitorului sau a furnizorului de servicii sociale.

NU pot beneficia de drepturile prevazute mai sus copiii cu dizabilitati care se afla in internati sau intr-un centru de plasament aferent unitatilor ori institutiilor de invatamant special sau in alte tipuri de institutii publice cu caracter social, cu exceptia centrului de tip respiro, in care se asigura intretinere completa din partea autoritatii administratiei publice.

Card-legitimatie de parcare

Eliberarea cardurilor-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale (primaria) in termen de 30 de zile de la depunerea cererii reprezentantului legal al persoanei minore cu handicap.

Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati este valabil pe perioada de valabilitate a documentului care atesta incadrarea in gradul de handicap. Autovehiculul care transporta o persoana cu dizabilitate posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita.

Pentru obtinerea cardului-legitimatie de parcare veti adresa o cerere in acest sens primariei, cerere la care veti atasa cel putin copie carte identitate, copie certificat de incadrare in grad de handicap, o fotografie tip CI (a persoanei cu handicap).

In situatia in care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate in original la eliberarea cardului - legitimatie de parcare.

Rovinieta 

In vederea obtinerii scutirii de la plata rovinietei, persoanele indreptatite vor depune fie la primariile din localitatea de domiciliu sau resedinta, fie la DGASPC, umatoarele documente:

  1. cerere tip Anexa 1, Anexa 2, Anexa 3, dupa caz;
  2. actul de identitate a copilului cu handicap;
  3. certificat de incadrare in grad de handicap;
  4. cartea de identitate a masinii, in copie;
  5. declaratia pe propria raspundere a tutorelui/ reprezentant legal/ asistent personal privind numele persoanei care o insoteste;
  6. cartea de identitate a insotitorrului si/sau asistentului personal;
  7. copia contractului de munca a asistentului persoanal/ dispozitia de incadrare.

Sanatate si recuperare

Persoanele minore cu dizabilitati beneficiaza de asistenta medicala gratuita, inclusiv de medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in conditiile stabilite prin contractul-cadru, la cerere, pe baza certificatului de incadrare in grad de handicap.

Persoanele minore care solicita incadrarea in grad de handicap beneficiaza de gratuitate pentru obtinerea documentelor medicale si pentru evaluarile medicale si psihologice solicitate in vederea intocmirii dosarului de evaluare complexa, in baza alocarilor din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare, persoanele minore cu dizabilitati au dreptul la:

  1. dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate si a normelor sale de aplicare;
  2. servicii gratuite de cazare si masa si pentru insotitorul minorului cu handicap grav sau accentuat in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, asigurate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, conform Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, la cerere, pe baza certificatului de incadrare in grad de handicap;
  3. un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza planului de abilitare-reabilitare si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

Cererea pentru acordarea biletului gratuit de tratament balnear se depune la Casa de Asigurari de Sanatate si este insotita de urmatoarele documente:

  1. actul de identitate al copilului cu handicap;
  2. documentul care atesta incadrarea in grad de handicap;
  3. recomandare medicala emisa de medicul de familie sau medicul specialist.

Metodologia de emitere, acordare, utilizare si decontare a tichetelor valorice pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie este reglementata potrivit prevederilor art. 35 alin. (1) lit. a din Legea nr. 7/2023 iar contravaloarea tichetelor valorice se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale si de sanatate, prin casa de asigurari de sanatate la care este inscris asiguratul sau din fonduri externe nerambursabile.

In vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare,  copiii cu handicap grav sau accentuat au dreptul, anual, la tichete de valoare pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie, in functie de diagnosticul principal si de fiecare dizabilitate, dupa cum urmeaza:

  1. 12 tichete pentru copilul cu handicap grav;
  2. 6 tichete pentru copilul cu handicap accentuat.

Modelul si contravaloarea tichetelor pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie se stabilesc prin hotarare a Guvernului, urmand a se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si solidaritatii sociale potrivit prevederilor art. 11, alin. (4) din Legea 448/2006 si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Contravaloarea tichetelor se actualizeaza anual, prin hotarare a Guvernului.

Tichetele pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie se acorda la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilului cu handicap, conform metodologiei de emitere, acordare, utilizare si decontare a tichetelor, aprobata prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si solidaritatii sociale.

Insotitorul copilului cu handicap poate fi orice persoana care insoteste minorulul, parinte, tutore, curator, asistent personal sau asistent maternal.

De asemenea, poate beneficia de servicii gratuite de cazare si masa si insotitorul copilului cu handicap grav sau accentuat in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist.

Dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu se acorda pentru o perioada determinata ori nedeterminata, in baza unei prescriptii medicale sub forma unei recomandari medicale tipizate, eliberate de medicul de specialitate aflat in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Prescriptia medicala se elibereaza in 3 exemplare, dintre care un exemplar ramane la medic, un exemplar insoteste cererea si se depune la casa de asigurari de sanatate si un exemplar ramane la asigurat, pe care il preda furnizorului de dispozitive medicale impreuna cu decizia de aprobare a dispozitivului medical eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate.

In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentatiei de catre reprezentantul legal al minorului cu dizabilitate, casele de asigurari de sanatate au obligatia sa emita decizia ori aprobarea de plata pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical acordat persoanelor minore cu dizabilitati.

Contravaloarea pretului de referinta pentru dispozitive medicale se suporta integral din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, prin Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine asiguratul.

Tratament in strainatate

Pentru initierea de catre Directiile de Sanatate Publica Judetene a procedurii de obtinere a aprobarii pentru efectuarea tratamentului in strainatate, aceasta se face numai dupa ce pacientul a parcurs si epuizat toate nivelurile de asistenta medicala din tara si exista recomandarea medicului specialist de ultim nivel ca pacientul are nevoie de un tratament care nu poate fi efectuat in Romania.

Statul roman deconteaza tratamentul romanilor in strainatate in functie de mai multe criterii. Astfel, prin CNAS orice cetatean roman asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania poate beneficia de servicii de asistenta medicala in Uniunea Europeana (UE) pe baza cardului european de asigurari sociale de sanatate care este valabil sase luni.

Pacientii care solicita efectuarea tratamentului in strainatate au doua optiuni pentru obtinerea finantarii tratamentului:

  • Pentru serviciile medicale incluse in pachetul de baza al CNAS - obtinerea de fonduri se efectueaza pe baza formularului S2
  • Pentru serviciile medicale care NU sunt incluse in pachetul de baza (de exemplu transplant) - obtinerea de fonduri se face de la Ministerul Sanatatii (mai multe informatii AICI)

Credite cu dobanda subventionata de stat

1. Pentru achizitionarea unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte

Persoanele minore cu handicap grav si accentuat ori persoana care are in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul ANPDPD la bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui contract privind angajamentul de plata a dobanzii pentru achizitionarea unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului, dar si cu conditia ca valoarea creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro, iar returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani. In cazul achizitionarii de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depasi 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani.

2. Pentru tehnologii asistive si de acces

Persoanele minore cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat, reprezentantii legali ai acestora, beneficiaza de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul ANPDPD la bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui contract privind angajamentul de plata a dobanzii pentru tehnologii asistive si de acces, cu conditia ca valoarea creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro, iar returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani.

Persoanele care au contractat un credit in conditiile prevazute la alin. (1) si carora, in urma reevaluarii, li s-a schimbat incadrarea in gradul de handicap beneficiaza in continuare de aceleasi conditii de rambursare pana la achitarea creditului.

Pentru a accesa acest credit este necesara depunerea urmatoarelor documente la Directia Generala de Asistenta Sociala:

  1. cerere;
  2. copie certificat incadrare in grad de handicap;
  3. copie document de identitate, declaratie pe propria raspundere a persoanei ca nu a mai beneficiat de aceste prevederi ale Legii 448/2006;
  4. declaratie pe propria raspundere referitoare la faptul ca va comunica orice modificare a certificatului de incadrare in grad de handicap sau orice modificare a domiciliului;
  5. copie de pe hotararea judecatoreasca de punere sub interdictie sau de pe dispozitia de tutela/curatela, unde este cazul.

In urma analizarii documentelor depuse, DGASPC elibereaza solicitantului o adeverinta privind acordul platii dobanzii la creditul obtinut. Dupa obtinerea adeverintei, solicitantul se adreseaza unei unitati bancare in vederea obtinerii creditului. In urma acceptului de creditare din partea unitatii bancare, DGASPC va incheia un angajament de plata a dobanzii, pe baza contractului de credit si a graficului de rambursare. In functie de destinatia creditului obtinut in conditiile legii, reprezentantii legai ai copilului cu handicap grav sau accentuat includ in dosar si urmatoarele documente:

  1. copie de pe factura finala a autovehiculului sau copia legalizata a contractului de vanzare/cumparare a acestuia;
  2. graficul de rambursare a creditului, care se depune la DGASPC ori de cate ori suporta modificari.

DGASPC efectueaza platile in baza ultimului grafic de rambursare depus. Ordinea etapelor de parcurs descrisa mai sus este obligatorie.

In situatia in care beneficiarul creditului inregistreaza restante la rambursarea acestuia, dobanda aferenta creditului se suporta de catre acesta.

Nota: Banca nu isi asuma responsabilitatea pentru recuperarea de catre client, de la autoritatea competenta, a sumelor lunare reprezentand dobanda aferenta creditului acordat.

Petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism

Persoanele cu dizabilitati au acces liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ, alaturi de dispozitivul de mers si de cainele-ghid.

Salile publice de spectacole sau concerte sunt obligate sa fie accesibile minimum o data pe an pentru persoanele cu dizabilitati incepand cu 1 ianuarie 2025. Spectacolele pot fi dedicate pentru persoanele cu handicap, adaptate prin rampa sau gazduite de alte sali.

Standardul SR ISO 21902 stabileste cerinte si ofera indrumari pentru "turismul accesibil pentru toti". Acesta are scopul de a asigura accesul egal la serviciile de turism pentru turistii de toate varstele, inclusiv persoanele cu dizabilitati.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) anunta lansarea "Ghidului de bune practici - Incluziune prin turism adaptat", realizat de asociatia Caiac SMile.

Turismul accesibil in Romania
In Romania exista o singura agentie de turism specializata in turism accesibil - Accessible Romania by Sano Touring.

Constituie discriminare refuzul conducatorului serviciului de taximetrie, precum si al conducatorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul persoanei cu dizabilitate si al dispozitivului de mers, inclusiv accesul in taxi alaturi de cainele-ghid.

Cainele-ghid care insoteste persoana cu deficienta grava are acces liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, inclusiv in taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ.

Bolt Assist - solutii de transport accesibile si incluzive.

Autoritatile administratiei publice au obligatia sa asigure conditii pentru practicarea educatiei fizice si sportului de catre persoane cu toate tipurile de dizabilitati, asa cum sunt prevazute in legislatie, in scopul dezvoltarii personalitatii lor si integrarii in societate, precum si mijloacele care sa permita sportivilor cu dizabilitati participarea la competitii nationale si internationale destinate lor.

Persoanele cu dizabilitati si reprezentantii legali ai acestora au acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber pe plan national si pe plan european, in tarile Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta pe baza Cardului European pentru Dizabilitate.

Minorul cu dizabilitate, precum si persoana care il insoteste beneficiaza de gratuitate la bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive.

  • Tabere pentru copiii si tinerii cu dizabilitati - iunie/septembrie in Eforie Sud.

Cardurile sociale pentru minorii cu dizabilitati

Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominala de cate 250 de lei si sunt destinate persoanelor aflate in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie.

Printre beneficiari se numara si parintii copiilor cu grad de dizabilitate grava, accentuata sau medie, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei.

Cardurile se alimenteaza o data la doua luni si pot fi folosite doar pentru achizitionarea alimentelor de baza.

Conform unei propuneri legislative recente pentru modificarea Legii 63/2022, beneficiarii cardurilor de alimente vor putea folosi aceste carduri pentru a plati coplata la medicamentele compensate, cu un procent mai mic de 100%.

Astfel, incepand cu luna septembrie 2024, beneficiari ai programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor sunt pensionarii cu venituri din indemnizatie sociala pentru pensionari si venituri din pensii de pana la 2.020 lei/ luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri.

4. Acte necesare pentru obtinerea prestatiilor si facilitatilor sociale

Dosarul pentru obtinerea prestatiilor sociale pentru copiii cu dizabilitati trebuie sa contina urmatoarele documente:

1. Pentru copii cu dizabilitati care obtin pentru prima data un certificat de incadrare in grad de handicap (cazuri noi):

  • Certificat handicap si Hotarare incadrare in grad de handicap;
  • Cerere pentru acordarea prestatiilor sociale (model cerere copii, copii cu HIV);
  • Copie plan recuperare;
  • Copie ancheta sociala;
  • Copie certificat de nastere copil (pentru copiii pana in 14 ani);
  • Copie carte de identitate al copilului cu handicap (pentru copiii peste 14 ani);
  • Copie act identitate reprezentant legal (parinte, tutore, curator, asistent personal, asistent maternal profesionist);
  • Copie act ce atesta calitatea de reprezentant legal a solicitantului - daca este divortat copie dupa de pe hotararea de divort definitiva si irevocabila; sentinta judecatoreasca pentru asistentul maternal profesionist care are in ingrijire un copil cu handicap;
  • Adeverinta scolara din care sa rezulte daca frecventeaza cursuri de zi, la fiecare inceput de an scolar (daca copilul urmeaza o forma de invatamant) sau declaratie pe propria raspundere ca nu frecventeaza o forma de invatamant;
  • Adeverinta din care sa rezulte numarul de zile de spitalizare (pentru copilul cu handicap de tip HIV/SIDA);

2. Pentru copii detinatoari de certificat de incadrare in grad de handicap, care se afla deja in plata in evidenta DGASPC (prelungiri):

  • Certificat handicap de incadrare in grad de handicap;
  • Copie carte de identitate al copilului cu handicap (pentru copiii peste 14 ani);
  • Copie act identitate reprezentant legal (parinte, tutore, curator, asistent personal, asistent maternal profesionist);
  • Copie act ce atesta calitatea de reprezentant legal a solicitantului - daca este divortat copie dupa de pe hotararea de divort definitiva si irevocabila; sentinta judecatoreasca pentru asistentul maternal profesionist care are in ingrijire un copil cu handicap;
  • Adeverinta scolara din care sa rezulte daca frecventeaza cursuri de zi, la fiecare inceput de an scolar (daca copilul urmeaza o forma de invatamant) sau declaratie pe propria raspundere ca nu frecventeaza o forma de invatamant;
  • Adeverinta din care sa rezulte numarul de zile de spitalizare (pentru copilul cu handicap de tip HIV/SIDA).

Beneficiaza de facilitati (RATB, METROU, bilete CFR, AUTO) si urmatoarele persoane:

  1. insotitorii copiilor cu handicap grav, in prezenta acestora;
  2. insotitorii copiilor cu handicap accentuat, in prezenta acestora;
  3. asistentii personali ai copiilor cu handicap grav.

Reprezentantii legali ai copiilor cu handicap grav si accentuat, la cerere, mai pot beneficia de:

  • un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare din locurile publice special amenajate. Autovehiculul care transporta un copil cu handicap posesor de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita in locurile publice special amenajate.

Acte necesare:

  • actul de identitate al persoanei cu handicap - copie si original;
  • certificat de incadrare in grad de handicap - copie si original;
  • certificate de nastere (in cazul minorilor) - copie si original;
  • act identitate tutore (in cazul minorilor) - copie si original;
  • o fotografie tip buletin a persoanei cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati, detinatoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care le au in ingrijire beneficiaza, la cerere, de:

  • scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale in baza rovinietei.

In cazul ingrijitorului persoanei cu dizabilitate se depun urmatoarele documente:

  • actul de identitate al persoanei cu dizabilitate - copie si original;
  • actul de identitate ingrijitor - copie si original;
  • certificat de incadrare in grad de handicap - copie si original;
  • talon si cartea de identitate a autoturismului;
  • declaratia pe proprie raspundere - formular tip.

Acte necesare decontarii carburantului

  • Cerere tip privind exprimarea optiunii (Anexa 1) - aceasta poate fi transmisa si online;
  • Cerere tip privind decontarea carburantului si/sau a bonurilor valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice (Anexa 2) / Cerere tip privind acordarea bonurilor de carburant in baza art. 24 alin. (9) si (10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (Anexa 3);
  • Cerere tip privind acordarea bonurilor valorice pe suport electronic (card carburant) (Anexa 4 / Anexa 5), dupa caz;
  • Fotocopia documentului de identitate;
  • Fotocopia Certificatului de incadrare in grad de handicap;
  • Bonurile fiscale doveditoare (in original, stampilate, care sa aiba valabilitate in ultimele 60 de zile de la data efectuarii calatoriei, respectiv data bonului fiscal) - pentru decontul de carburant;
  • Document de cont bancar cu indicarea contului IBAN unde se va vira contravaloarea - pentru decontul de carburant.

*In cazul in care persoana cu dizabilitati este copil minor, la documentele sus-mentionate se ataseaza copia certificatului de nastere al copilului.
**In cazul in care persoana cu dizabilitati este reprezentata legal prin TUTORE/CURATOR, etc., la documentele sus-mentionate se ataseaza documentul doveditor in acest sens.

!!! Toate documentele pot fi depuse ONLINE, prin posta sau direct la sediul DGASPC din judetul de domiciliu, datele de contact ale acestor institutii fiind disponibile pe site-ul nostru  AICI.

5. Drepturile universale ale copilului, pe scurt

La 20 noiembrie 1989 Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Conventia Drepturilor Copilului. Conventia privind Drepturile Copilului incorporeaza, mai mult decat oricare alt document, intreg spectrul drepturilor omului - civile, politice, economice, sociale si culturale si prevede o dezvoltare completa a potentialului copilului într-o atmosfera de libertate, demnitate si justitie.

In Romania autoritatile publice, organismele private autorizate, precum si persoanele fizice si persoanele juridice responsabile de protectia copilului sunt obligate sa respecte si sa garanteze drepturile copilului stabilite prin Constitutie si Legea 272/2004, in concordanta cu prevederile Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificata prin Legea nr. 18/1990, republicata, si ale celorlalte acte internationale in materie, la care Romania este parte.

Libertatea de expresie

Copilul este liber sa primeasca si sa dea mai departe orice informatie care corespunde interesului lui. Parintii sau persoanele care au copii in ingrijire sunt obligati sa ofere informatii, sfaturi si explicatii copiilor si sa le permita sa isi exprime propriile idei si pareri. Copiii sunt liberi sa practice propria lor religie.

Drepturi cu privire la discriminare

Act normativ de baza: Ordonanta nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei. Hotararea se emite in termen de 90 de zile de la data sesizarii. Competenta pentru solutionare este si instanta civila de judecata care dispune acordarea de daune/restabilirea situatiei anterioare si eliminarea efectelor discriminarii.

Dreptul la asistenta pentru copiii aflati in conflict cu legea

Pana la varsta de 14 ani, copiii nu raspund in fata legii. Dupa varsta de 14 ani daca fapta prevazuta de legea penala savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, comisia pentru protectia copilului poate decide plasamentul copilului intr-un serviciu de tip rezidential specializat de supraveghere a copiilor care au comis infractiuni.

Dreptul copilului de a fi protejat impotriva exploatarii economice

Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta o posibilitate de risc sau care ii poate compromite educatia sau dauna sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale. Varsta minima de angajare este 15 ani. Autoritatile publice trebuie sa se asigure ca nici un copil nu este angajat sub varsta legala, in locuri periculoase sau impotriva vointei lui.

Dreptul de a fi protejat de orice forma de violenta, abuz sau neglijenta

Persoanele care lucrează cu copiii au obligația de a raporta servicii publice orice caz suspect de abuz sau neglijenta. Legea interzice orice fel de pedeapsa fizica, acasa sau intr-o institutie care ar trebui sa se ocupe de protejarea sau educatia copilului.

In Romania exista linia telefonica gratuita pentru protectia copilului 119 ce ofera sprijin si consiliere pentru parinti si copii.

Baza legislativa:

  1. Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata;
  2. HG nr. 502 /2017 privind organizarea si metodologia de functionare a comisiei pentru protectia copilului;
  3. Legea nr. 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap, republicata;
  4. ORDINUL nr. 1.472/20.539/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiilor, protectiei sociale si persoane varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora;
  5. Ordinul nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea si interventia integrata in vederea incadrarii copiilor cu dizabilitati in grad de handicap, a orientarii si profesionale a copiilor cu cerinte educationale speciale, precum si in vederea abilitatilor si reabilitarii copiilor. cu dizabilitati si/sau cerinte educationale speciale.