Cardul european de asigurari de sanatate

Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Cardul european de asigurari de sanatate confera persoanei asigurate posibilitatea sa beneficieze de servicii medicale necesare in timpul unei vacante, calatorie de afaceri, vizitarea prietenilor sau pur si simplu sederii temporare in orice tara din Uniunea Europeana. El se elibereaza la cererea persoanei asigurate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe baza documentelor care justifica calitatea de asigurat si este valabil 2 ani de la data emiterii.

!!! Cardul european de asigurari de sanatate este diferit de Cardul national de asigurari de sanatate.

Beneficiile oferite de cardul european de sanatate sunt:

  • acces la serviciile medicale din sectorul public cum ar fi: spitale, farmacii, centre medicale;
  • egalitate la tratament, avand aceleasi drepturi ca si cetatenii din tara respectiva;
  • decontarea serviciilor medicale prin primirea banilor inapoi in cazul in care platiti o suma de bani intr-o tara unde serviciile medicale se achita etc.

Daca deplasarea in strainatate se face in mod special pentru anumite interventii medicale sau de a dispune de tratamente sau operatii, cardul european nu le acopera.

Se poate incheia o asigurare medicala de calatorie daca doriti sa mergeti intr-o tara care nu este membra a UE sau in cazul in care daca doriti sa primiti ingrijiri medicale in sistem privat deoarece cardul european permite accesul la servicii medicale doar in sistemul de stat si doar in tarile membre UE.

Ce informatii trebuie sa contina cardul european?

Cardul european contine urmatorul set obligatoriu de informatii vizibile:

  • numele si prenumele asiguratului;
  • codul numeric personal al asiguratului;
  • data nasterii asiguratului;
  • data expirarii cardului;
  • codul Organizatiei Internationale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
  • numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul;
  • numarul cardului.
cardfata.jpg

cardverso.jpg

 

Cardul deschide si usile spitalelor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia. Indiferent daca te imbolnavesti ori ai fost victima unui accident. Nu vei plati nimic daca esti intr-o situatie de urgenta sau iti rupi piciorul, ai o criza de inima sau o toxiinfectie alimentara.

Insa, tu achiti cheltuielile suplimentare din unitatile medicale straine. Cand revii acasa, iti recuperezi banii de la casa de sanatate, in baza chitantelor. Pana acum, romanii au primit ingrijiri in spitale din Franta, Germania si Italia.

New! Comisia Europeana a lansat o aplicatie pentru telefoane inteligente (smartphones) in care este explicat modul de folosire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, arata Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Diferentele existente intre sistemele de asistenta medicala pot face dificil de imaginat modul de utilizare al cardului in diferite tari si care sunt normele valabile pe plan local. Acest ghid practic privind modul de utilizare a cardului in cele 27 de tari ale UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia este in prezent disponibil ca aplicatie pentru telefoane inteligente (smartphones) pe trei platforme: iOS, Android si Windows mobile.

Aplicatia cuprinde informatii generale despre card, numerele de telefon de urgenta, tratamentele care sunt acoperite si costurile, modul de a depune o cerere de rambursare si pe cine sa contactati in cazul in care ati pierdut cardul. Aplicatia este disponibila in 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limba la alta.

Aplicatia nu permite generarea sau descarcarea cardului european de asigurari sociale de sanatate, acesta fiind eliberat, la cerere, de catre sistemul national de asigurari de sanatate.

Cine este eligibil pentru primirea unui card european de asigurari de sanatate?

Poate obtine un card european de asigurari sociale de sanatate persoana asigurata conform legislatiei in vigoare in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, care face dovada platii la zi a contributiilor catre fondul de asigurari de sanatate.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a pus la punct un sistem simplu si comod prin care cetateni pot obtine Cardul European de Sanatate.

Tot ce trebuie sa faceti pentru a obtine cardul este sa completati o cerere, dvs. urmand sa alegeti ziua in care doriti sa depuneti cererea la sediul CNSAS sau la Casele de Asigurari de Sanatate Teritoriale. Cererea va trebui insotita de o copie dupa buletinul sau cartea de identitate (certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani) si de dovada calitatii de asigurat pe ultimii 5 ani.

Cardul European de Sanatate se elibereaza in decurs de 7 zile din momentul inregistrarii cererii, distribuirea lui facandu-se prin Posta Romana. Cardul astfel obtinut este valabil pentru o perioada de 24 luni in orice tara a Uniunii Europene.

Emiterea cardului european NU poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Cum se obtine CEASS?

Persoana interesata sa obtina cardul european de asigurari de sanatate trebuie sa depuna o cerere la casa de asigurari de sanatate la care este asigurat. La cerere se ataseaza o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si dovada ca este asigurat (adeverinta de salariat, copie dupa decizia de pensionare, cupon somaj, copie certificat de incadrare intr-un grad de handicap, copie dupa cartea de munca daca exista intreruperi in activitate sau mai multe locuri de munca, copie dupa foaia matricola, pentru studentii absolventi sau adeverinta de student, copie dupa diploma de bacalaureat, alt act specific, dupa caz). In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere.

UPDATE: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate informeaza asiguratii care au primit certificate provizorii in locul cardurilor europene de asigurari de sanatate, ca pot solicita caselor de asigurari de sanatate inlocuirea acestor certificate cu cardurile europene de asigurari de sanatate.

Pentru inlocuire, persoanele interesate vor adresa o solicitare casei de asigurari de sanatate de care apartin, mentionand adresa la care urmeaza sa fie trimis cardul. Perioada de valabilitate a cardului livrat va fi aceeasi cu cea a certificatului pe care il inlocuieste. Reamintim ca asiguratii romani posesorii ai cardului european de asigurari de sanatate pot beneficia, in baza acestuia, de asistenta medicala necesara pe perioada sederii temporare pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Care sunt costurile pentru obtinerea CEASS?

Costul cardului european de asigurari de sanatate se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, astfel ca siguratii nu trebuie sa plateasca pentru a-l obtine.

Cand poate fi folosit CEASS?

Acest card poate fi folosit in cazul deplasarii in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp necesara deplasarii, dar nu mai mult de un an. Cardul european NU acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene in vederea beneficierii de tratament medical.

Care este valabilitatea CEASS?

Perioada de valabilitate a cardului european este stabilita astfel incat sa acopere perioada de timp necesara sederii temporare, dar nu poate depasi un an de la data emiterii.

Ingrijirile medicale in strainatate

Prezenta sectiune ofera raspunsuri practice la intrebari importante in cazul in care aveti nevoie de ingrijiri medicale in strainatate.

Modelul cardului european de asigurari sociale de sanatate este acelasi in intreaga UE, desi limba cardului va depinde de limba nationala (limbile nationale) din statul membru care il elibereaza, astfel incat furnizorii de servicii medicale din fiecare stat membru pot identifica imediat cardul. De asemenea, pe partea din spate a cardului exista deosebiri in functie de tara.

Serviciile medicale sunt gratuite?

In functie de legislatia tarii in care va aflati, serviciile medicale sunt fie gratuite, fie, in cazul in care trebuie sa le platiti, costurile va vor fi rambursate. Daca trebuie sa platiti anticipat, cardul va garanta faptul ca veti primi banii inapoi in acea tara sau, daca nu ati reusit sa finalizati procedura de rambursare, la scurt timp dupa intoarcerea acasa, de catre autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti. Ingrijirile medicale sunt furnizate in conformitate cu legislatia tarii pe care o vizitati. Daca aveti dubii cu privire la serviciile medicale si la costurile pe care cardul le asigura pentru dvs., este recomandabil sa contactati autoritatea de asigurari de sanatate din tara respectiva.

  • Ordinul nr. 371/2021 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009

Ce se intampla daca plec in calatorie fara card si am nevoie de ingrijiri medicale?

Daca apare aceasta nevoie, veti beneficia bineinteles de ingrijirile medicale necesare care sa va permita continuarea vacantei fara sa fie necesar sa va intoarceti acasa pentru ingrijiri medicale. Cu toate acestea, retineti ca aceste documente va faciliteaza accesul la asistenta medicala pe loc si va garanteaza rambursarea costurilor, daca vi s-a solicitat sa achitati anumite cheltuieli in avans. Iata de ce, va sfatuim sa purtati cardul european de asigurari sociale de sanatate pe timpul calatoriilor in orice stat membru din Spatiul Economic European sau in Elvetia, indiferent daca scopul calatoriei este profesional sau personal.

Un medic poate refuza sa ma trateze daca mi-am uitat cardul?

Etica medicala presupune ca un medic nu poate refuza sa va trateze daca starea dumneavoastra de sanatate necesita ingrijiri medicale. Cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca rambursarea cheltuielilor se va realiza in aceleasi conditii ca in situatia in care ati fi putut demonstra statutul dumneavoastra de asigurat prezentand cardul sau un document echivalent. Medicul sau institutia medicala va poate solicita, de asemenea, plata integrala sau plata in avans a unei parti din costul pe care o persoana asigurata in statul membru in cauza ar fi trebuit sa il plateasca. In caz de urgenta, autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti ar putea sa va ajute prin transmiterea pe fax sau prin e-mail a unui certificat provizoriu inlocuitor, care va ofera protectie in aceleasi conditii cu cardul european de asigurari sociale de sanatate.

Ce examene medicale sau tipuri de ingrijiri medicale sunt accesibile pentru studenti si pentru lucratorii detasati?

Aceste doua categorii de persoane (studentii si lucratorii detasati) beneficiaza de un card european de asigurari sociale de sanatate care, in cazul lor, inlocuieste formularul E 128. Cardul european de asigurari sociale de sanatate le asigura acces la ingrijirile medicale necesare, tinand seama de durata sederii lor. In cazul detasarii sau al studiilor in strainatate, perioada poate fi relativ indelungata si gama ingrijirilor medicale accesibile poate fi extinsa mai mult decat in cazul unui turist care sta in strainatate numai cateva zile.

Cazuri de urgenta

Prezenta sectiune ofera sfaturi practice privind modul de actiune in cazul in care va confruntati cu situatii de urgenta.

Voi putea utiliza cardul pentru a fi transportat inapoi in tara in cazul in care am avut un accident grav sau am suferit o afectiune grava?

Cardul poate fi utilizat pentru a obtine un acces mai usor la ingrijiri medicale, dar nu are nimic de a face cu repatrierea. Cardul nu va va fi de folos pentru transportul gratuit inapoi acasa, daca s-ar intampla sa va imbolnaviti grav sau sa suferiti un accident grav. Intr-o asemenea situatie, aveti nevoie de o asigurare separata.

Daca sufar de o boala cronica, motiv pentru care trebuie sa consult medicul in mod regulat si doresc sa ma deplasez intr-un alt stat membru pentru o sedere temporara, va acoperi cardul european de asigurari sociale de sanatate ingrijirile medicale in acea tara?

Da, in cazul in care suferiti de o afectiune cronica (de exemplu, in caz de astm, diabet sau cancer), pe timpul sederii temporare in alt stat membru, aveti dreptul sa beneficiati de ingrijirile medicale care se dovedesc a fi necesare, luand in considerare starea sanatatii dvs.

Cu toate acestea, daca starea sanatatii dvs. necesita supraveghere medicala specializata si, mai ales, utilizarea unor tehnici sau echipamente speciale (de exemplu tratament prin dializa), ar trebui sa va organizati din timp sederea pentru a va asigura ca veti avea acces la echipamentul sau la ingrijirile medicale solicitate. Puteti face acest lucru contactand unitatea medicala specializata din tara pe care doriti sa o vizitati, inainte sa plecati de acasa.

Sunt gravida. Va acoperi cardul european de asigurari sociale de sanatate ingrijirile medicale in cursul sederii mele intr-un alt stat membru?

Da, cardul european de asigurari sociale de sanatate acopera orice ingrijiri medicale legate de sarcina dvs., inclusiv nasterea copilului in perioada in care va aflati temporar intr-o alta tara.

Cu toate acestea, in cazul in care veti prefera sa nasteti in alta tara, va rugam sa luati legatura cu autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti, pentru ca s-ar putea sa aveti nevoie de o autorizatie speciala (formularul S2).

Cum ar trebui sa procedez daca, in cursul sau inaintea vizitei mele, imi dau seama pe neasteptate ca mi-am uitat sau mi-am pierdut cardul?

Daca v-ati uitat sau v-ati pierdut cardul, puteti solicita autoritatii de asigurari de sanatate de care apartineti sa va transmita prin fax sau prin e-mail un certificat inlocuitor provizoriu. Acesta va ofera aceleasi drepturi ca si cardul.