Rambursarea cheltuielilor medicale in U.E.Statul roman deconteaza tratamentul romanilor in strainatate in functie de mai multe criterii. Astfel, prin CNAS orice cetatean roman asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania poate beneficia de servicii de asistenta medicala in Uniunea Europeana (UE) pe baza cardului european de asigurari sociale de sanatate care este valabil sase luni.

Ce poti deconta cu el?

Veti beneficia de asistenta medicala de urgenta pe baza acestuia. In acelasi timp, Ministerul Sanatatii are un program special pentru interventiile extrem de grave pentru care nu exista tratament in Romania.

  • Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii - actualizata 2023;
  • Ordinul nr. 371/2021 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009
  • Ordin nr. 729 din 17/07/2009, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 545 din 05/08/2009, pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte;

Tratamente care nu pot fi efectuate in tara

Pentru a beneficia de formularul E112 care iti asigura tratament gratuit in spatiul european ai grija ca serviciile pe care le ceri sa se afle in pachetul de care beneficiezi in calitate de asigurat al sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania.

Ce servicii sunt decontate?

  • serviciile medicale de urgenta;
  • serviciile medicale acordate persoanei bolnave pana la diagnosticarea afectiunii: anamneza, examen clinic, examene de investigatii paraclinice
  • tratamentul medical, chirurgical si unele proceduri de recuperare;
  • prescrierea tratamentului necesar vindecarii, inclusiv indicatiile privind regimul de viata si munca, precum si igieno-dietetic.

UPDATE: Procedura de rambursare din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a contravalorii serviciilor medicale care au devenit necesare pe perioada sederii temporare a asiguratilor din Romania in alte state membre UE/SEE/Elvetia se simplifica, in sensul ca documentele medicale pe baza carora se solicita rambursarea nu vor mai trebui traduse de solicitant in limba romana (Ordin nr. 413/2018).

Ca prima noutate, asiguratii nu mai sunt obligati sa-si procure singuri traducerile pentru documentatia pe care trebuie sa o depuna pentru rambursare. Potrivit hotararii recent publicate, de aceste traduceri se va ocupa casa de asigurari de sanatate. Persoanele interesate nu mai trebuie sa plateasca, asadar, pentru serviciile de traducere autorizate ale unui traducator pentru ca procedura de rambursare sa poata demara conform legii.

Procedura prin care se solicita de catre asigurati rambursarea cheltuielilor cu asistenta medicala facute in UE a fost mult simplificata, potrivit HG nr. 853/2016 pentru modificarea Normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 304/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 941 din 23 noiembrie 2016. Noile norme sunt in vigoare de la data publicarii.

Noile norme mai prevad si faptul ca, pentru cei care au fost spitalizati mai mult de 24 de ore pentru tratamentele prevazute de HG nr. 304/2014, nu mai este necesara depunerea biletului de internare eliberat de un cadru medical din Romania. In mod similar, pentru medicamentele primite in sistem ambulatoriu, nu mai este necesara depunerea prescriptiei medicale.

Concret, pentru a obtine efectiv banii, asiguratul, un membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau o persoana imputernicita de acesta depune o solicitare scrisa la casa de asigurari, insotita de documentele justificative (indiferent de limba in care sunt redactate) si care constau, potrivit HG nr. 304/2014, in urmatoarele:

  • orice document medical (in copie), "din care rezulta ca asiguratul a beneficiat de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, datat si asumat de catre cadrul medical care l-a acordat";
  • documente de plata "din care sa rezulte ca serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale au fost achitate integral de asigurat, de un membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau de catre o persoana imputernicita de acesta, nivelul tarifelor/preturilor distinct pentru fiecare serviciu medical, medicament, dispozitiv medical, inclusiv data achitarii acestora".

In plus, legea solicita indeplinirea urmatoarelor conditii pentru ca solicitantul sa poata cere rambursarea:

  • asistenta medicala pe care a primit-o sa se regaseasca printre prestatiile la care are dreptul conform legislatiei asigurarilor sociale de sanatate din Romania si care sunt decontate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, cu anumite exceptii (spre exemplu, sunt exceptate tratamentele bolnavilor care necesita izolare sau internare obligatorie);
  • serviciile, dispozitivele sau medicamentele sa fi fost acordate intr-un alt stat al UE, ca urmare a unei evaluari medicale efectuate de catre un cadru medical din Romania, finalizata prin emiterea unui bilet de internare, respectiv a unei prescriptii medicale.

Mai putine documente pentru obtinerea autorizarii prealabile

Pentru anumite tipuri de asistenta medicala, este necesar, intai de toate, ca cel care va beneficia de acestea sa faca o solicitare la casa de asigurari unde este luat in evidenta, pentru autorizarea prealabila a rambursarii cheltuielilor. Astfel, potrivit noilor norme, asiguratul va avea de depus mai putine documente pentru obtinerea autorizarii, respectiv o cerere, insotita de copia actului de identitate sau a certificatului de nastere si de documentele prevazute de lege pentru tipul de asistenta medicala pe care o primeste in statul strain:

  • pentru PET-CT in regim ambulatoriu (insemnand investigatiile medicale pentru depistarea si constatarea stadiului cancerului): biletul de trimitere insotit de decizia de aprobare emisa de comisia de experti de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS);
  • pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare mai mare de 24 de ore pentru anumite tipuri de implant, pentru bypass coronarian, endoprotezare articulara tumorala si nasteri: raportul medical intocmit de un medic dintr-un spital clinic sau, dupa caz, judetean aflat in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania;
  • pentru medicamentele in tratamentul ambulatoriu pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS: prescriptia medicala (componenta prescriere a prescriptiei medicale electronice, in copie, insotita de documentul de aprobare al comisiilor de experti de la nivelul CNAS).

Asadar, comparativ cu vechile norme, nu vor mai trebui depuse nici confirmarile scrise din strainatate si nici documentul eliberat de punctul national de contact pentru asistenta medicala din statul in care se acorda respectivele servicii. Cererile depuse in aceste conditii vor fi verificate de catre casa de sanatate, aspectul cel mai important fiind calitatea de asigurat in sistemul de sanatate roman a celui care solicita rambursarea. Practic, daca cel care primeste in strainatate respectivele servicii medicale nu este asigurat potrivit legii romane, atunci cererea sa de autorizare a rambursarii va fi respinsa.

Potrivit normelor, autorizatia trebuie eliberata in termen de cinci zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Este important de precizat, de asemenea, faptul ca autorizatia are un termen maxim de valabilitate: pentru PET-CT si medicamente, este chiar termenul din decizia de aprobare a comisiei de experti, iar pentru celelalte tipuri de asistenta medicala este de 30 de zile.

Rambursarea contravalorii cheltuielilor se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara de catre CNAS.

Romanii care vor sa fie tratati in strainatate scapa de povara actelor

Curtea de Justitie a UE a decis: Statul e obligat sa ramburseze cheltuielile medicale efectuate in strainatate, daca, in Romania, asiguratul nu poate fi tratat corespunzator
Rambursarea cheltuielilor medicale efectuate in strainatate nu poate fi refuzata atunci cand o lipsa a materialelor medicale de prima necesitate impiedica asiguratul sa beneficieze de tratament spitalicesc in timp util in tara sa, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene intr-o cauza care vizeaza chiar un caz din Romania, se arata intr-un comunicat de presa remis de institutie.
Hotararea Curtii vine in cauza C-268/13, Elena Petru/Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Sibiu si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Ce se intampla daca nu avem un astfel de card sau daca nu exista aprobarea prealabila a casei de asigurari pentru un astfel de serviciu medical?

In conditiile in care unui asigurat roman aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acorda asistenta medicala, fara ca acesta sa prezinte unitatii sanitare cardul european de asigurari sociale de sanatate, asiguratul roman suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

Pentru a-si recupera cheltuielile efectuate, la momentul intoarcerii in tara, persoana asigurata trebuie sa formuleze o cerere catre casa de asigurari de sanatate la care este asigurata, insotita de documentele justificative ale cheltuielilor efectuate si solicitate. Pe baza unei astfel de cereri asiguratului i se pot rambursa costurile serviciilor medicale, in conformitate cu procedura instituita pentru utilizarea formularului E126.

Aceasta procedura este prevazuta in Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si in Regulamentul (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/71.

Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asigurat se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata, dar numai la cererea acesteia si nu din oficiu.

Rambursarea se realizeaza catre asigurat, in lei, la cursul BNR de la data efectuarii platii serviciului medical de catre asigurat, suma rambursata reprezentand contravaloarea serviciilor medicale acordate si platite de acesta, la un anumit nivel, stabilit dupa cum urmeaza:

  • a) pentru serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu, medicamentele in tratamentul ambulatoriu, precum si dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu: tarife exprimate prin valoarea definitiva a punctului, stabilita in trimestrul anterior datei la care s-a platit serviciul, tarife maximale, tarife, procent din tarife, preturi de referinta, procent din preturile de referinta, preturi de decontare, prevazute de actele normative in vigoare care reglementeaza sistemul de asigurari sociale de sanatate in vigoare la data efectuarii platii serviciului de catre asigurat;
  • b) pentru spitalizarea continua: ICM x TCP, unde ICM este cel mai mare indice de case - max. aferent spitalelor din Romania si prevazut in actele normative care reglementeaza sistemul de asigurari sociale de sanatate in vigoare la data efectuarii platii serviciului de catre asigurat, iar TCP este tariful pe caz ponderat al aceluiasi spital, aferent aceluiasi an;
  • c) pentru spitalizarea de o zi: o treime din suma rezultata in urma aplicarii procedurii prevazute la punctul b). Trebuie sa aveti insa in vedere urmatorul aspect : rambursarea poate avea loc numai in situatia in care serviciul medical acordat intr-un stat membru al Uniunii Europene si achitat de catre asigurat face parte din pachetul de servicii de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.

NOTA: Tratamentele sunt decontate la valoarea serviciilor medicale din tara. Valoarea maxima decontata de statul roman pentru o spitalizare este de 3600 de lei.

Directiva Parlamentului European se va aplica in 2013 si nu include transplantul de organe, operatiile de infrumusetare si baile termale.

CONCEDIUL MEDICAL PENTRU PARINTELE COPILULUI TRATAT IN ALT STAT U.E. SE OBTINE DUPA INTOARCEREA IN TARA

Parintele sau tutorele care insoteste copilul bolnav aflat la tratament pe teritoriul unui stat membru in UE/SEE ori in Elvetia poate obtine concediu medical si indemnizatia aferenta la revenirea in tara.

Asiguratii, in calitate de insotitori ai pacientilor care primesc servicii medicale pe teritoriul unui stat membru in UE/SEE ori in Elvetia, au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Certificatul de concediu medical se elibereaza de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara.

Reglementarile mentionate, dezvoltate in Ordinul MS/CNAS nr. 60/32/2006, de aprobare a Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005, au tinut cont tocmai de faptul ca un parinte sau tutore care-si insoteste copilul bolnav la tratament in strainatate nu se poate prezenta la medicul curant, pentru obtinerea concediului medical, cat timp se afla in alta tara.

Documente necesare

I. Rambursarea la valoarea serviciilor medicale din tara a cheltuielilor efectuate pentru tratament intr-un stat membru UE sau Elvetia.

  • 1. Cerere Tip;
  • 2. Act identitate-copie;
  • 3. Facturi, chitante - in original din care sa rezulte serviciile medicale primite si achitate;
  • 4. Inscrisuri medicale din care sa rezulte diagnosticul - originale;
  • 5. Dovada calitatii de asigurat;
  • 6. Contul bancar (pentru rambursarea sumei). Se va specifica in cerere daca se opteaza pentru alta modalitate de rambursare (plata la caserie sau mandat postal).

NOTA: Conform normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, art.8, alineatul (7), rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la data inregistrarii la casa de asigurari de sanatata a cererii asiguratului, insotita de actele doveditoare.

II. Rambursarea cheltuielilor efectuate pentru ingrijiri necesare pe perioada sederii temporare intr-un stat membru UE sau Elvetia, in cazul in care nu a fost prezentat CEASS (CIP) sau nu a fost luat in considerare.

  • 1. Cerere Tip;
  • 2. Act identitate-copie;
  • 3. Facturi, chitante - in original din care sa rezulte serviciile medicale primite si achitate;
  • 4. Inscrisuri medicale din care sa rezulte diagnosticul - originale;
  • 5. Dovada calitatii de asigurat;
  • 6. Contul bancar (pentru rambursarea sumei). Se va specifica in cerere daca se opteaza pentru alta modalitate de rambursare (plata la caserie sau mandat postal).

NOTA: Conform normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, art.7, alineatul (7), rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E126.

(*) Incepand cu data de 01.06.2009, Regulamentele C.E.E. se aplica si in relatia dintre Romania si Elvetia.

Cat costa o asigurare medicala in afara tarii?

Daca dispui de lichiditati, atunci poti sa-ti faci o asigurare medicala in afara tarii. Iar clinicile din strainatate ofera diverse servicii pentru pacientii internationali, de la tratament dentar la transplant de organe.

De exemplu asiguratorul Bupa din Marea Britanie are abonamente pentru pacientii internationali.

Poti sa-ti rezervi consultatia prin e-mail sau prin telefon.

In ceea ce priveste costul unui astfel de serviciu, asiguratorul ofera mai multe tipuri de abonament. De exemplu, abonamentul Worldwide Medical Insurance acopera tratamente in valoare maxima de 31.250 de euro, dar nu acopera costurile unui eventual transplant.

Daca aveti nevoie de un eventual transplant sau tratament pentru cancer, atunci te mai costa inca 62.500 de euro.

De asemenea daca platiti tratamentul la una din cele 7.500 de clinici cu care Bupa are un acord incheiat, veti primi banii inapoi in circa zece zile.

UTILE