Statiunea de tratament balnear si recuperare a capacitatii de munca Caciulata
Asezare geografica: Statiunea se afla la poalele Carpatilor Merdionali pe malul raului Olt, la 18 km nord de Rm. Valcea si la 80 km sud de Sibiu, in judetul Valcea intr-o zona subalpina si functioneaza in tot timpul anului.
Clima: Climatul este continental de dealuri si coline, lipsit de contraste termice, caracteristic depresiunilor subcarpatice adapostite. Temperatura medie anuala este de +9,8°C, in timpul verii de +19°C.
Calea lui Traian 910-912-914, Complex Balnear Cozia, Caciulata, 245600
Tel: 0250.750.993 ; 0250.750.520 ; 0250.750.521
Statiunea Calimanesti-Caciulata este de importanta deosebita prin apele minerale din izvoare termale si atermale, prin frumusetea locurilor, astfel incat tratamentele facute aici sunt vindecatoare.
Aici functioneaza o sectie clinica a Institutului de medicina fizica, balneologie si recuperare medicala din Bucuresti, baza clinica a catedrei de specialitate din cadrul Universitatii de medicina si farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.
Imprejurimile ofera posibilitati generoase de drumetii in aer liber odihnitor.
Complexul Balnear Cozia, format din corpul Oltul, corpul Cozia si corpul Caciulata este situat in centrul statiunii Caciulata si reprezinta alegerea perfecta pentru un sejur de relaxare si tratament.
Dotari generale: Complexul pune la dispozitie un numar total de 648 de spatii de cazare, restaurant, bar, terase, gradina, parcare proprie, pastrare obiecte de valoare, schimb valutar, sali de conferinta, 1 sala polivalenta cu o capacitate de 220 locuri, aqua park, piscine exterioare, piscine interioare, baza de tratament.
Corp Cozia dispune de 196 camere cu 2 locuri si 4 apartamente, toate fiind dotate cu Tv color, cablu Tv, baie cu dus, uscator de par si ventilatie.
Corp Oltul dispune de 238 camere cu pat double si twin si 8 apartamente. Camerele sunt dotate cu Tv color, cablu TV, minibar, baie cu dus, uscator de par si ventilatie.
Corp Caciulata pune la dispozitie 196 camere cu pat double si twin si 6 apartamente, toate dotate cu Tv color, cablu TV, minibar, baie cu dus, uscator de par si ventilatie.
Tratament: baza de tratament proprie, serviciu de masaj, afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, renale, ale cailor urinare, metabolice si de nutritie, reumatismale inflamatorii, neurologice periferice, respiratorii si boli asociate. Tratament se efectueaza doar in zilele lucratoare (3 proceduri/zi/persoana + cura de ape). Turistii sositi la tratament trebuie sa se prezinte la medicul din hotel cu dovada de asigurat (adeverinta de la locul de munca sau cupon de pensie) si bilet de trimitere pentru serviciile clinice/bilet de internare utilizat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. In caz contrar vor achita la receptie diferenta valorii serviciilor medicale.
Indicatii terapeutice:
- Boli ale tubului digestiv: gastrite cornice cu hiper si hipoaciditate; ulcer gastric si duodenal fara complicatii; sechele stomac operat; enterocolopatii cornice nespecifice.
- Boli ale vezicii si cailor biliare: dischinezii biliare; colecistite nelitiazice; sechele post colecistectomie; hepatite cronice postreirotice sau mixte stabilizate.
- Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare: litiaza si microlitiaza urinara cu sau fara infectii; pielonefrite cronice ascendente; pielocistite; glomerulonefrita cronica stabilizata.
- Afectiuni metabolice si de nutritie: diabetul zaharat; hiperuriceunii; hiperlipemii; obezitate.
- Afectiuni ginecologice cornice netuberculoase (ca boli asociate), anexite, metroanexite cornice, sterilitate secundara.
- Afectiuni ale cailor respiratorii: rinofaringite; sinuzite cornice; afectiuni bromhopulmonare netuberculoase - bronsite cornice, astm bronsic, bronsiectazia; persoane expuse la noxe respiratorii.
- Afectiuni neurologice periferice: pareze, nevralgii,nevrite; stari de poliomielita.
- Afectiuni posttraumatice: redari articulare posttraumatice; setari dupa entorse, luxatii, fracturi.
- Afectiuni reumatismale inflamatorii stabilizate: stari algice articulare, dupa rheumatism articular acut sau dupa infectii de focar.
- Afectiuni reumatismale alearticulare: tendinoze; tendomiaze; tendoperiostaze; periartrita scapulochemurala.
- Afectiuni reumatismale degenerative: artroze; spondiloze.
- Afectiuni asociate: dermatologice; cardiovasculare; endocrine; nevroza astemica; boli profesionale.
- Tratament parenteral: injectii intramusculare cu apa sulfuroasa in alergozele cutanate.
Resursele de tratament
Statiunea Calimanesti-Caciulata dispune de instalatii pentru bai calde in cada cu ape minerale, pentru electroterapie si hidroterapie, de sali de gimnastica etc.
Proceduri
- Ultrasonoterapie cu regim continuu sau cu impulsuri, electroterapie asociat;
- Eletroterapie;
- Laserterapie;
- Magnetoterapie;
- Bai galvanice;
- Cura interna cu ape minerale;
- Kinetoterapie.
Atractii turistice
Biserica din Ostrov, ctitorita de Neagoe Basarab si construita in anii 1518-1522, sihastria de la Turnu, unde se gaseste o biserica datand din anul 1676
Manastirea Cozia aflata la 5 km distanta de oras. Manastirea Cozia, datand din 1387 -1388, este ctitoria domnitorului Mircea cel Batran care este ingropat in acest loc. In aceasta manastire sunt picturi murale din anul 1391. Muzeul de aici adaposteste o valoroasa colectie de icoane.
La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi.
In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman "Arutela", stanca de piatra numita "Masa lui Traian" si baile termale de la Bivolari - pe malul stang al Oltului.
Manastirea Stanisoara (manastire de calugari, cu hramul „Sfantul Gheorghe”) este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, judetul Valcea. Accesul se face pe valea Pausa - Stanisoara pe directia nord, plecand din halta CFR Pausa - Caciulata, la aproximativ 6 km, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 km.
Masivul Cozia
Muntii Latoritei
Manastirea Frasinei · 6 km
Cascada Lotrisor · 6 km
Statiunea Calimanesti Caciulata este strabatuta de un drum amenajat de cura balneara, recomandat pentru cure minerale anuale. Valoarea tamaduitoare a acestor izvoare este mai mare numai in cazul cand aceste ape sunt consumate la sursa. O apa minerala isi are propria sa personalitate fizica si chimica, propria sa individualitate. Elementele componente secundare pot modifica in sens sinergic sau antagonist actiunea elementului principal. In contact cu aerul, apele minerale sulfuroase isi pierd stabilitatea, ceea ce duce la modificarea aspectului lor: se tulbura datorita precipitatilor de sulf in urma oxidarii hidrogenului sulfurat si a celorlalti compusi sulfurosi.