Statiunea de tratament balnear si recuperare a capacitatii de munca Lacu SaratStatiunea de tratament balnear si recuperare a capacitatii de munca Lacu Sarat

Asezare geografica: Statiunea se afla in nord-estul Campiei Baraganului, in mijlocul unui parc natural, pe malul Lacului Sarat, la o distanta de 5 km de municipiul Braila.
Clima: Lacul Sarat are un climat continental de campie, cu nuante excesive si cu amplitudini termice mari. Temperatura medie anuala este de 11,1°C (media lunii iulie fiind de 23°C, iar a lunii ianuarie de 2,3°C). Precipitatiile sunt reduse, media anuala nedepasind 450 mm.

Tratament balneologic prin Casa Nationala de Pensii si Asigurari de Sanatate.

Hotel Perla este situat in zona de campie din nord-estul Baraganului, la numai 5 km distanta de Municipiul Braila si functioneaza in tot timpul anului, avand o capacitate de 164 locuri repartizate in 82 de camere, clasificate la categoria 3*.

Lacul Sarat, jud. Braila, cod 810650
Str. Aleea Parcului, nr 7, Lacul-Sarat, Romania
Tel: 0239.652.688 ; 0239.687.909

Factori Naturali Terapeutici

Apa lacului (sulfatata, clorurosodica, magneziana, concentrata) are o mineralizare totala de cea 84 g/l. Namolul sapropelic extras din lac, cu miros de hidrogen sulfurat are un continut de 62,3% apa. Bioclimat de stepa, excitant, indicat pentru bolnavii cu resurse functionale cat mai apropiate de normal.

Principalii factori naturali de cura ai statiunii Lacu Sarat:

  1. apa sulfatata, clorurosodica, magneziana concentrata a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l, si favorizeaza dezvoltarea unei microfaune care ii confera calitati terapeutice deosebite;
  2. namolul sapropelic ce se extrage din lac are un continut ridicat de hidrogen sulfurat si este utilizat pentru tratarea unei game insemnate de afectiuni reumatismale.

In baza de tratament a hotelului Perla sunt puse la dispozitia pacientilor proceduri pentru urmatoarele grupe de afectiuni:

  • afectiuni reumatismale degenerative - spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze;
  • afectiuni reumatismale inflamatorii;
  • afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita);
  • afectiuni postraumatice - redori articulare posttraumatice, recuperare dupa imobilizari in aparat gipsat, recuperari dupa operatii pe muschi, articulatii si oase, entorse si luxatii;
  • afectiuni dermatologice - unele forme de psoriazis, ichtioze, cheratodermii, neurodermite;
  • afectiuni neurologice periferice;
  • afectiuni ginecologice - insuficienta ovariana, cervicite cronice;
  • afectiuni endocrine (hipotiroidie benigna, hipoovarita puberala);
  • afectiuni ale aparatului locomotor (reumatismale degenerative, inflamatorii, posttraumatice dupa fracturi, entorse, luxatii);
  • boli asociate: afectiuni dermatologice, boli endocrine si de nutritie, boli profesionale de uzura (munci grele in mediu toxic, trepidatii, munca de noapte, frig si umiditate prelungita).

Unitatea de tratament balnear dispune de o intinsa suprafata de plaja si de o baza de tratament la care sunt in curs de finalizare importante lucrari de extindere si modernizare.

Instalatiile de tratament acopera o gama larga de proceduri, si anume:

  • bai calde cu apa sulfuroasa la cada;
  • impachetari calde cu namol;
  • bai galvanice, termoterapie, aerosoli;
  • electroterapie: curenti de joasa, medie si inalta frecventa, unde scurte, ultrasunete;
  • laserterapie;
  • proceduri cu campuri magnetice de joasa frecventa;
  • masaj terapeutic, gimnastica medicala.

Statiunea permite tratarea unei game variate de afectiuni, dar avand un climat de solicitare, se impune ca prescrierile sa se faca individualizat in functie de stadiul bolii, in afara starilor acute.
Cura in afara unitatii: lacul si plaja pentru ungeri cu namol si aerohelioterapie.

Prezentarea Statiunii - scurt istoric
LACU - SARAT este o cocheta statiune balneara, situata in Campia Brailei, la numai 5,5 km de orasul Braila, de care se leaga printr-o linie permanenta de tramvai construita inca din anul 1900 si autobuz. Desi aflata in plina campie, pe malul lacului al carui nume il poarta, statiunea este inconjurata de 70 ha de padure, care atenueaza climatul de stepa si constituie un placut loc de recreere.
Lacu Sarat, cu salinitatea crescuta, este format pe un vechi curs al Dunarii, de care acum este complet izolat. Adancimea apei variaza intre 0,6m si 1,80 m. Fundul lacului este acoperit pe intreaga suprafata de un namol terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare. Virtutile terapeutice ale apei si namolului au fost puse in valoare inca din anul 1879. Se apreciaza ca aici exista unul dintre cele mai valoroase namoluri sapropelice din tara si ape cu cea mai mare concentratie salina, realitate confirmata si de faptul ca majoritatea pacientilor incheie cura balneara intr-o stare ameliorata. Asa cum comenta si Nicolae Iorga "Amplasarea pitoreasca, parcul vechi ce se intinde pana departe cu inguste carari si desisuri pe care noptile de vara le vor fi umpland de o fermecatoare taina", ramane deopotriva indemn la un sejur odihnitor, reconfortant.

Potential turistic

Se organizeaza excursii catre mai multe destinatii turistice de interes major, asa cum sunt Delta Dunarii si Litoralul romanesc al Marii Negre. Zona turistica a litoralului romanesc: statiunile Mamaia, Eforie, Neptun, Saturn, Jupiter, Cap Aurora, Olimp, Costinesti, Mangalia, Navodari (hoteluri de 2-5 stele, practicarea sporturilor nautice, divertisment-delfinariul si acvariul din Constanta, satul de vacanta Mamaia s. a. ); vestigii ale unor vechi asezari antice: Tomis, Calatis si Histria; Monumentul de la Adamclisi; pivnitile statiunii viniviticole Murfatlar; zona turistica a Deltei Dunarii (plimbari cu vaporul pe bratele Dunarii, practicarea pescuitului si vanatorii); zona turistica a Baltii Brailei (plimbari cu vaporul pe Dunare si canalele Insulei Mari a Brailei, pescuit sportiv).