Statiunea de tratament balnear si recuperare a capacitatii de munca Nicolina
Asezare geografica: Statiunea balneara Nicolina se afla in S-V municipiului Iasi, la 250 m de gara Nicolina.
Clima: Climatul zonei se incadreaza in clima temperat-continentala specifica regiunii geografice din care face parte statiunea, cu o perioada insorita intre mai-septembrie.
Tratament balneologic prin Casa Nationala de Pensii si Asigurari de Sanatate.
Str. Pantelimon Halipa nr. 12, Nicolina, jud. Iasi, cod 700614
Tel: 0232/251.648
0332/101.054
0332/101.053
E-mail: tbrcm_nicolina(at)yahoo.com
Facebook: HotelNicolinaIasi
Hotelul Nicolina dispune de 150 de locuri de cazare in camere moderne clasificate cu doua stele, beneficiaza de o locatie deosebita prin amplasarea sa. Orasul Iasi este unul dintre cele mai importante centre de cultura, de comert, de arta si de invatamant superior din Romania.
Hotelul Nicolina ofera un cadru agreabil atat pentru turistii doritori de odihna, cat si pentru cei interesati de cultura sau de tratament balnear. Cadrul natural al zonei ofera o importanta varietate de factori balneari.
Cel mai important factor terapeutic al zonei este apa minerala hipotona si hipotermala cu continut ridicat de sulf, iod si clor. Statiunea Nicolina Iasi valorifica un zacamant de ape minerale sulfuroase iodurate, clorurate sodice, hipotermale cu debit artezian, ce are o concentratie ridicata de hidrogen sulfurat, de 331 mg/l.
Principalele grupe de afectiuni indicate pentru cura:
- afectiuni reumatismale - poliartrita reumatismala, spondilita ankilopoetica, artoze, tendinite, pariculoze, fibrosite;
- afectiuni postraumatice - recuperare dupa imobilizari in aparat gipsat, recuperari dupa operatii pe muschi, articulatii si oase, entorse si luxatii;
- afectiuni dermatologice - unele forme de psoriazis, eczeme si urticarii cronice, dermatita seboreica, piodermite cronice;
- afectiuni respiratorii - bronsite, traheo bronsite cronice;
- astm bronsic, pneumopatii virale si microbiene, sinuzite;
- afectiuni neurologice - pareze usoare, sechele dupa poliomielita;
- afectiuni vasculare periferice - arterita, maladie varicoasa;
- afectiuni ginecologice - insuficienta ovariana, anexite, cervicite cronice, sterilitate secundara.
In baza proprie de tratament a hotelului Nicolina oferim urmatoarele proceduri:
- bai in apa sulfuroasa la bazin si la cada;
- bai galvanice;
- masaj subacval;
- termoterapie;
- aerosoli;
- electroterapie - curenti de joasa, medie si inalta frecventa, unde scurte, ultrasunet si laser;
- proceduri cu campuri magnetice de joasa frecventa;
- masaj terapeutic;
- gimnastica medicala.
Contraindicatiile curei balneare cu ape sulfuroase:
- afectiuni acute febrile;
- boli infecto-contagioase;
- afectiuni cronice in perioadele de acutizare sau decompensare;
- tumori maligne indiferent de forma, sediu si stadiu de evolutie;
- boli hematologice: anemii severe, leucoze, limfoame, mielodisplazii;
- hemoragii repetitive sau abundente;
- etilism cronic;
- psihopatii;
- epilepsie;
- sarcina patologica (indiferent de varsta) si sarcina normala peste 3 luni;
- starile casectice.
ZONA BALNEARA NICOLINA cuprinde o baza de tratament ambulatoriu cu dotari complete de balneo-fizioterapie, o plaja sezoniera, policlinica cu 9 cabinete de specialitate, Spital de Recuperare cu 550 de paturi, Sanatoriu UNCAP cu 150 de locuri, o scoala pentru persoanele cu deficiente motorii cu 850 de locuri si o gradinita de copii cu deficiente motorii de 60 de locuri, care functioneaza in incinta Policlinicii Balneare.
Compozitia chimica - apele minerale de aici sunt caracterizate ca ape puternic sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sulfatate sodice, alcaline. Concentratia in compusi ai sulfului le situeaza printre cele mai concentrate din Europa. Trei foraje au o mineralizare totala de 23 g/l, fiind mai concentrate decat apa Marii Negre si patru izvoare au o temperatura de 21 de grade Celsius.
Importanta in terapie
Pe langa apa minerala ce curge liber din sonda, in zona se formeaza namol, produs rezultat din procesul biochimic al biomasei asupra careia actioneaza apa minerala in prezenta unor bacterii de putrefactie si sulfobacterii reducatoare.
Prin punerea in contact a apei minerale cu pamanturi selectionate cu pricepere, in cantitate calculata si pe o suprafata optima, se sconteaza pe obtinerea unei mase de namol, intr-un timp determinat si intr-o cantitate stabilita, deci dirijat.
In ce boli este indicata
- Boli digestive - printr-o atenta recomandare si diluare corecta apele minerale de Nicolina pot fi folosite in cura interna, baute in cantitati crescute progresiv, pentru afectiuni hepato-biliare incipiente. Mineralizarea mare si diversitatea mica a surselor de apa nu permit utilizarea necontrolata de catre medic in cura de baut ca in alte statiuni, cu ape de masa.
- Boli respiratorii - sub forma de pulverizatii, apa minerala facuta particule mici, ca o ceata, patrunde atat pe caile aeriene superioare, cat si in plamani, adanc, pana in alveole. Data fiind compozitia chimica, actiunea tratamentului prin aerosoli este eficient in boli inflamatorii cronice, fibroze pulmonare, sinuzite, alergii respiratorii. Asanarea focarelor inflamatorii cronice sau infectioase este rezolvata rapid si durabil, ca dupa medicamente administrate in doze mici si de lunga durata.
- Boli ginecologice - inflamatiile si infectiile cronice ale organelor genitale interne feminine, care, de foarte multe ori dau sterilitate secundara, sunt rezolvate cu irigatii cu ape minerale si tampoane vaginale cu namol de Nicolina. Multi copii au aparut pe lume datorita tratamentului pentru sterilitate secundara condus cu pricepere de medicii ginecologi, fiind rezultate similare la Sovata si Herculane.
- Boli reumatismale - larga utilitate a bailor Nicolina si renumele a fost castigat in tratamentul balnear al bolilor reumatismale. In aplicatii naturiste, la plaja, cu ungeri de namol pe toate incheieturile pentru 10-20 de minute, apoi dupa un dus cu apa sulfuroasa si expunere in aer liber de 10-20 de minute sau la soare, cine nu are contraindicatii, se obtin in 10-14 sedinte rezultate spectaculoase pentru luni si ani de zile.
- Artrozele, afectiunile tendoanelor si muschilor dupa traumatisme sau suprasolicitare sunt rezolvate cu succes doar cu ungeri de namol si dusuri cu apa sulfuroasa. In bazele de tratament sunt bazine cu apa sulfuroasa, incalzita, utilizabile si iarna.
- Bolile alergice ale pielii sau alergiile plurifactoriale si in diverse localizari care cedeaza greu sau deloc la medicatie au o rezolvare in desensibilizare cu ape sulfuroase de Nicolina in cura externa sau in infectii.
Potential turistic
De la hotelul Nicolina pot fi organizate excursii catre mai multe destinatii turistice de interes major, asa cum sunt manastirile pictate din nordul Moldovei, Palatul Culturii din Iasi care adaposteste mai multe muzee: de arta, tehnic, etnografie si folclor, etc.
Manastirile din nordul Moldovei (Varatec, Agapia, Neamt, Gura Humorului, Voronet, Moldovita, Sucevita, Putna); ruinile unor cetati medievale - Suceava, Cetatea Neamtului; zona turistica Ceahlau (cascada Duruitoarea, stanci cu forme ciudate de care se leaga numeroase legende - Dochia, Caciula Dorobantului, Pietrele lui Baciu, Piatra Lata, Turnul lui Budu, Claile lui Miron; Cabana Izvorul Muntelui legata printr-o sosea asfaltata de Lacul Izvorul Muntelui si Statiunea Durau); statiunea Durau (manastire din anul 1835 cu picturi de Tonitza); municipiul Iasi (Catedrala Sfintii Trei Ierarhi, Parcul Copou cu teiul lui Eminescu, bojdeuca lui Creanga, gradina botanica, Palatul Culturii, pivnitele statiunii viniviticole Bucium).