Statiunea de tratament balnear si recuperare a capacitatii de munca OlanestiStatiunea de tratament balnear si recuperare a capacitatii de munca Olanesti

Asezare geografica: Baile Olanesti, perla statiunilor romanesti, este situata in nord-estul Olteniei, judetul Valcea la o distanta de 18 km de Ramnicu Valcea si la o altitudine de 450 m.
Clima: Baile Olanesti au un climat continental de dealuri, cu veri racoroase si ierni blande. 

Tratament balneologic prin Casa Nationala de Pensii si Asigurari de Sanatate.

Str. Muncitorilor nr.1, Baile Olanesti, jud. Valcea, cod 245300.
Tel: 0250.775.421
0250.775.458
0250.775.206
0250.775.448
Web: www.livadia.ro

Hotelul Livadia este situat in apropierea izvoarelor statiunii, are o capacitate de cazare de 188 locuri la categoria 3 stele si 70 locuri la categoria 2 stele. Statiunea este situata in apropierea vaii Oltului si este inconjurata de dealuri impadurite ce contribuie la dezvoltarea unui climat cu veri racoroase si ierni blande. Prezenta vegetatiei face ca aerul sa aiba gradul optim de oxigenare si o concentratie ideala de aeroioni negativi.

Factori Naturali Terapeutici
Ape minerale sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, unele oligominerale (izvoarele nr. 11, 12, 24), altele hipotone (izvoarele nr. 5, 7, 14) sau izotone (izvoarele nr. 3, 19) - provenite din izvoare naturale. Acestea sunt recomandate in cura interna. Amplasament: izvoarele nr. 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 - in pavilionul I, pe Valea Tisei, izvoarele nr. 7, 15, 16, 19 - in pavilionul II, pe malul drept al paraului Olanesti, izvoarele nr. 3, 5, 24, 30 - in pavilioane proprii. Ape minerale hipertone, sulfuroase, clorurate, sodice - provenite din foraje. Acestea sunt recomandate in cura externa. Bioclimat sedativ indiferent (de crutare), caracterizat prin solicitarea foarte slaba a sistemului nervos central si vegetativ, precum si a glandelor cu secretie interna, favorizand o rapida aclimatizare a celor ce vin la tratament.

In baza de tratament a hotelului Livadia se asigura cure de tratament pentru urmatoarea gama de afectiuni:

  • pentru boli digestive si ale glandelor anexe -dischinezii bilio-duodenale, ulcer sau gastrita cu hiposecretie acida, suferinte ale stomacului operat, colecistopatii cronice, sindrom disfunctional postcolecistectomie, hepatopatii cronice stabilizate, colopatii cronice si sindroame de colon iritabil;
  • boli renale microlitiaze si litiaze renovezicale, infectiile tractusului urinar, suferintele rinichiului operat, nefropatiile interstitiale cronice, rinichiul malformat sau unic congenital ori chirurgical ;
    boli endocrine metabolice diabet zaharat, dislipidemii, obezitate, hiperglicemie si guta;
  • boli alergice cu localizare cutanata, ORL, pulmonara sau digestiva;
  • boli ale aparatului locomotor sindroame miofasciale, tendinite, periartrite, fibromialgie, artroze ale coloanei vertebrale sau articulatiilor periferice, sindroame dureroase si disfunctionale datorate reumatismelor inflamatorii cronice, sechele postoperatorii sau ulterioare tratamentelor ortopedice, algodistrofie, neuropatii periferice.

Baza de tratament, ultramoderna, este dotata cu aparatura medicala performanta care acopera toate aspectele recuperarii.

Proceduri terapeutice:

  • electroterapie (curenti galvanici, diadinamici, interferentiali, TENS, curenti excitomotori si cu impulsuri reglabile);
  • ultrasonoterapie in regim continuu sau cu impulsuri, asociat cu electroterapie de tip interferential sau diadinamic;
  • laserterapie;
  • masaj somatic si reflex;
  • termoterapie;
  • magnetoterapie;
  • bai galvanice;
  • cura de ingestie cu ape minerale;
  • kinetoterapie.

Cadrul natural ofera o mare varietate de ape minerale cu rol terapeutic. Cele peste 30 de izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, magneziene – oligominerale, toate pentru cura de ingestie, contribuie la tratarea unei multitudini de afectiuni. Cura profilactica in statiunea Olanesti este recomandata persoanelor care prezinta factori de risc sau / si antecedente de afectiuni (renale, reumatismale, digestive, respiratorii, dermatologice) dar nu prezinta boala activa.

 

Potential turistic

Imprejurimile statiunii ofera numeroase posibilitati pentru drumetii si plimbari in aer liber cu efect terapeutic. Zona are un important potential turistic care permite vizitarea unor manastiri de renume (Cozia, Horezu), schitul Iezer intemeiat in secolul XIV, centre culturale de renume european (Sibiu) si cu rezonanta folclorica. Statiunea Olanesti este punctul de plecare pentru drumetii si excursii la mai multe destinatii de exceptie : cheile Bistritei, valea Lotrului, defileul Jiului, defileul Oltului, vestigiile castrului roman Arutella, Pestera Muierii si altele. In padurile de foioase din regiune pot fi observate animale salbatice mari urs, cerb, mistret iar in raurile de munte si in lacurile apropiate se pot organiza partide de pescuit.

Statiunile balneoclimaterice: Baile Govora, Calimanesti, Caciulata, Ocnele Mari si Voineasa; Manastirea Cozia ctitorita de Mircea cel Batran, in sec. 14; Manastirea Govora; Schitul Iezer din sec. 14; localitatea Horezu, celebra pentru calitatea artistica a obiectelor din ceramica realizate manual de mestesugari; zona turistica a defileului Oltului: acces la Transfagasan (90 km.) ce strabate culmea principala intre circurile glaciare Balea si Capra printr-un tunel de cca. 900m.; in complexul glaciar Balea functioneata o telecabina (4 km.) intre Balea Cascada si Balea Lac, complexul Cumpana pe malul lacului Vidraru (cca. 900 ha. suprafata, 14 km. lungime si un volum de 465 mil. m.c. de apa, unde se poate practica pescuitul), practicarea sporturilor de iarna in circul glaciar Balea, pe valea Balei, sectoarele Podragu, Suru, Capra s. a; Complexul turistic Sambata (690 m.) cu Manastirea lui Constantin Brancoveanu, situat pe versantul nordic al Muntilor Fagaras.