Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova
Asezare geografica: la 413 m altitudine, intr-o zona subcarpatica de dealuri, pe valea paraului Slanic, in judetul Prahova, la 44 km de Ploiesti.
Clima: de dealuri si coline, cu veri placute si ierni relativ blande; precipitatii moderate.
Statiune balneoclimaterica permanenta, catalogata ca fiind de importanta nationala, Statiunea Slanic Prahova este caracterizata ca fiind benefica atat prin bogatia resurselor de tratament, dar si prin clima blanda, temperata si frumusetea locurilor.
Strada 13 Decembrie, Slanic, 106200, Prahova
Telefon: 0244 240 131
Web: www.valdor.ro Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Hotel Balnear Slanic - 240 locuri de cazare, restaurant, baza de tratament proprie.
Complexul este compus din hotel, restaurant si baza de tratament, piscina, sauna, sala de conferinte, sala de sport, bar.
Hotelul are in componenta 240 de locuri in camere cu doua paturi dotate cu televizor, telefon si cablu si in cele patru apartamente de 3 stele.
Restaurantul hotelului are o capacitate de 130 locuri in interior si 60 de locuri pe terasa.
Masa se poate servi atat in restaurantul propriu, cat si in alte restaurante cu specific ale firmei situate in zona.
Slanic Prahova dispune de o gama larga de factori naturali de cura, la care se adauga climatul colinar de crutare, ceea ce face ca statiunea sa se adreseze unei categorii largi de patologii prin lacurile naturale cloruro-sodice hiperconcentrate (Baia Baciului, Grota Miresei, Lacul Porcilor, Baia Rosie si Baia Verde) si microclimatul de salina din Mina Unirea, la care se adauga bazele moderne de tratament din complexele balneare Hotel Slanic si Hotel Capitol din Valenii de Munte.
Factori terapeutici naturali:
- ape minerale (din lacuri): clorurosodice concentrate, sulfatate, calcice, magneziene; mineralizare: 17,5-275 g/l;
- namol sapropelic ce contine: clor, sulfati, carbonati, bicarbonati, brom, nitrati, calciu, magneziu, fier etc.);
- microclimat de salina,
- bioclimat de crutare.
Indicatii terapeutice
- boli cronice aparat respirator si patologie cronica din sfera ORL (AB, BPOC, IACRS, rino-sinuzite cronice, laringo-traheo-bronsite);
- boli reumatismale cronice degenerative si inflamatorii, reumatism abarticular;
- boli neurologice (hemipareze, para- si tetrapareze, pareze periferice, neuropatii periferice);
- bolnavi posttraumatici recenti si sechelari;
- boli metabolice si de nutritie (guta, obezitate);
- boli dermatologice (psoriazis);
- boli endocrine (hiposecretii glandulare);
- depresii, nevroze, anxietate;
- boli ginecologice inflamatorii.
Resursele de tratament
In statiune se afla un sanatoriu creat prin transformarea unei mine de sare veche (Mina Unirea) unde se face tratament al bolilor respiratorii prin microclimatul de aer sarat.
De asemenea, sunt amenajate plaje si terase, complexe pentru bai modernizate.
Statiunea are izvoare cu ape minerale tamaduitoare.
Proceduri de tratament
- bai calde cu apa minerala,
- ungeri cu namol rece urmate de bai in lac,
- hidroterapie,
- fitoterapie (bai de plante medicinale),
- irigatii vaginale cu apa minerala,
- terapie cu laser,
- terapie cu aerosoli,
- termoterapie (aplicatii calde de namol si parafina),
- electroterapie,
- aerohelioterapie,
- kinetoterapie,
- masaj,
- gimnastica medicala.
Boli tratate:
- reumatism degenerativ (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze, poliartroze),
- afectiuni reumatismale inflamatorii,
- reumatism abarticular (periartrita scapulohumerala, periostoze, tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze),
- afectiuni articulare posttraumatice (sechele dupa operatii pe articulatii, pe muschi sau pe oase, dupa luxatii, entorse sau fracturi, redori articulare posttraumatice),
- afectiuni neurologice periferice (sechele dupa polineuropatii, pareze),
- afectiuni ginecologice (cervicite, metroanexite cronice, insuficienta ovariana),
- afectiuni respiratorii (bronsita cronica, traheobronsita cronica, astm alergic, bronsiectazia),
- afectiuni otorinolaringologice (rinosinuzite, faringoamigdalite),
- afectiuni cardiovasculare periferice,
- afectiuni dermatologice,
- alte afectiuni (boli profesionale).
Contraindicatii:
- boli acute,
- hemoragii abundente repetate,
- boli grave ale sangelui (leucemii, anemia pernicioasa etc.),
- parazitoze,
- boli venerice in stadiu contagios,
- boli infectocontagioase,
- tumori maligne,
- stari casectice,
- psihopatii,
- epilepsie,
- sarcina dupa luna a III-a, sarcinile patologice in orice luna, mame in perioada de alaptare;
- narcomaniile, alcoolismul cronic cu tulburari neuro-psihice, toxicomaniile;
- afectiuni neoplazice,
- ASC avansat,
- afectiuni cardiovasculare severe, decompensate;
- afectiuni hepatice, renale, pulmonare severe.
Exista aici la Slanic Prahova un munte neacoperit de sare care este rezervatie naturala, si pitorescul Lac al Miresii, sau Grota Miresii.
Obiective turistice
Lacurile din Slanic Prahova
Datorita Muntelui de Sare, in statiunea Slanic Prahova exista patru lacuri cu concentratie mare de sare: Lacul Verde, Baia Rosie, Baia Baciului si Baia Porcilor. Acestea sunt renumite pentru efectele terapeutice ale namolului sapropelic si a apei sarate.
Manastirea Crasna
In apropierea statiunii se afla Crasna, o localitate mica in care a fost construita manastirea cu acelasi nume, la aproximativ 15 km distanta de Slanic-Prahova. Lacasul de cult este construit in padure, langa paraul Crasna. In locul manastirii era inainte un schit de calugari si o biserica de lemn. Drumul spre manastire trece prin satele Grosani, Schiulesti si Valea Crasnei. De manastire, turistii se pot intoarce pe drumul forestier care duce la Maneciu Ungureni.
Muzeul Sarii
Muzeul este amenajat in Casa Camarasiei, o cladire monument istoric, care a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea. Pe vremuri servea ca resedinta functionarului care se ocupa cu strangerea taxelor pe sare. Casa a fost restaurata recent, iar muzeul a fost redeschis in 2003. In muzeu sunt expuse documentele care atesta istoria salinei de la Slanic, unelte si utilaje vechi folosite la extragerea sarii, cristale de sare, ilustratii ale florei si faunei din zona.
Lacul Paltinu
Lacul Paltinu este un lac de acumulare pentru apa potabila, care se intinde pe o lungime de 3 km si ofera o priveliste incantatoare. Pe ambele maluri sunt construite case de vacanta. Este asezat intr-o zona montana pitoreasca, in bazinul Doftana. Lacul este situat la o altitudine de 650 m si are o suprafata de 215 ha. Barajul are o inaltime deasupra fundatiei de 108 m si serveste in principal pentru alimentarea cu apa potabila si industriala a municipiilor Campina si Ploiesti. In subsidiar, barajul asigura si apa pentru irigare si salubrizare.
Inchisoarea Doftana
Doftana este numele celebrei inchisori din Romania, situata in localitatea Telega, judetul Prahova. Cladirea inchisorii a inceput a fi folosita in anul 1895 pana in anii 1960 pentru intemnitarea detinutilor politici alaturi de detinutii de drept comun. Inchisoarea a fost construita cu cinci aripi, fiecare cu propria curte interioara. Una dintre ele, numita zona H, era recunoscuta pentru tortura, si aici erau incarcerati cei mai periculosi dintre toti detinutii. Daca in celelalte aripi existau paturi si mese, in zona H nu erau decat o teava metalica, de care erau legati oamenii, si un butoi in mijlocul celulei, pentru necesitati. Se stie ca de la Penitenciarul Doftana nu a reusit sa fuga niciodata vreun detinut. Ulterior, inchisoarea a fost transformata intr-un muzeu.
Cheile Doftanei
Situate in apropierea Lacului Paltinoasa, ofera o priveliste deosebita, asemanatoare cu cea de la Cheile Bicazului. Sunt sapate de Valea Doftanei in conglomerate dure, pe o lungime de 300 m si inguste de 15-20 m, cu pereti aproape verticali ce formeaza un adevarat tunel prin care trecea mai demult calea ferata, acum drumul comunal.
Alte obiective turistice din Slanic-Prahova:
- Fantana Rece, Fantana lui Dusman, Fantana lui Gogon;
- Piatra Verde;
- Grota Miresei - declarata rezervatie naturala geologica si geomorfologica in 1954. Are o suprafata de 2 ha. Numele a aparut dupa anul 1920, cand, la patru zile dupa nunta, o localnica ce a fost casatorita cu forta de catre parinti, s-a sinucis, aruncandu-se din varful muntelui de sare;
- Complexul Baia Baciului este format din Muntele de sare, cu Grota Miresei si Baia Miresei, apoi Lacul Mare (numit si Baia Baciului, are o suprafata de 5100 mp si o adancime maxima de 7 m) si Baia Porcilor (1460 mp).