Aimee MullinsInainte de a implini un an, Aimee Mullins isi pierdea prin amputare ambele picioare mai jos de genunchi. Doctorul familiei sale a spus la acea vreme ca nu va invata vreodata sa mearga. La 19 ani insa, Aimee stabilea recordul mondial la 100 de metri garduri si saritura in lungime.

S-a nascut in micul Allentown, in Pennsylvania, intr-un camin modest. A avut o viata grea, dar rareori s-a plans, chiar si in timpul celor 8 ani de chinuitoare si dureroase operatii ce au urmat de-a lungul perioadei ei de crestere. Primele ei proteze au fost din plastic dur, dar ea a insistat sa invete sa mearga neajutata. A refuzat carjele si a abandonat scaunul rulant spunand "Am urat acel sentiment de a fi limitata in miscare, inchisa sau dependenta de timpul altuia".

Aimee Mullins: Scurta prezentare

Aimee povesteste cum a participat la Paraolimpiada din 1996 - Atlata, cat si despre proiectarea si realizarea protezelor din fibra de carbon (subtitrarea in romana)

Aimee Mullins cu proteze

Ea este Aimee Mullins, atleta, alergand pe un prototip de picioare din fibra de carbon. De la Jocurile Paralimpice din 1996, a lucrat ca model, speaker, actrita, marcandu-si drumul spre mai multe sporturi si publicatii decat am putea numara. Insa ceea ce multi ar putea sa piarda din vedere in legatura cu Aimee, este ca ea este mult mai mult decat un model inspirational.

In mod miraculos a devenit mai baietoi decat cei doi frati mai mici ai ei. "A facut tot ceea ce faceau si ceilalti copii: a innotat, s-a catarat, a cazut din copaci" a spus tatal ei. "Doar ca ea a trebuit sa munceasca mai mult". La liceu a inceput sa concureze contra copiiilor fara probleme. Profesoara ei de engleza a aflat ca incantatoarea adolescenta avea picioarele protezate doar atunci cand Aimee a scris un eseu despre asta. Cativa ani mai tarziu, Aimee a castigat o bursa la Universitatea Georgetown din Washington unde a continuat sa se remarce ca si atleta.

"M-a sunat intr-o zi, asa dintr-o data si mi-a spus: Sunt Aimee Mullins, sunt o foarte buna alergatoare si vreau sa ma antrenez cu tine" spune fostul ei antrenor Frank Galiano. "Mi-a spus ca poarta proteze dar n-am stiut ce sunt alea, asa ca a fost un soc atunci cand a ajuns la antrenamente si i-am vazut picioarele false de la genunchi in jos. Era in permanenta dureros si inflamat, dar Dumnezeule, ea chiar alerga!"

Gagliano i-a devenit mentor si a impins-o sa participe la Paralimpicele din Atlanta in 1996.

Aimee Mullins: Oportunitatea dificultatii

In aceasta inregistrare Aimee, prezinta perspectiva sa asupra modului in care "necazurile", de orice fel, trebuie privite: ca o sansa de a deveni ceea ce poti sa fii, nu ca un obstacol pentru ce crede societatea ca ar trebui sa fii (subtitrare in romana)

Aimee Mulllins a depasit cu mult ceea ce comunitatea medicala incearca sa faca producand membre artificiale. Ea este undeva acolo unde poezia intalneste protezarea; nu trebuie sa fie doar functional, poate fi artistic ori poate fi excentric.

aimee-mullins"Un membru protezat nu reprezinta nevoia de a inlocui ceea ce ai pierdut, sau cel putin nu mai este asa. Poate fi un simbol ca cel ce il poarta are puterea sa creeze orice-ar fi de creat pentru acel loc, astfel ca oamenii pe care societatea ii considera a avea dizabilitati, pot deveni acum arhitectii propriei lor identitati, continuand sa schimbe mereu acele identitati si desenandu-si partile din corp de pe o pozitie de oameni puternici care aleg ei cine sa fie." – Aimee Mullins.

Revista People a ales-o una din primele 50 de frumuseti ale lumii, este model si de curand a iesit in circuitul speakerilor, pentru o participare primind o taxa de 13.000 de euro. "Daca vreau ceva, obtin!" a declarat ea. "Asa s-a intamplat mereu. Oamenii isi lasa visele sa zboare. Nu realizeaza ca visele lor ar trebui sa fie Steaua Nordului, calauzindulle deciziile vietii. Nu vreau ca la 80 de ani sa ma uit in urma si sa regret ca mi-am pierdut vremea plangandu-mi de mila".

Aimee Mullins si cele 12 perechi de picioare ale sale

Atleta, artista si activista Aimee Millins vorbeste despre protezele sale - are o duzina de perechi uimitoare - si despre super-puterile pe care acestea i le acorda: viteza, frumusete si 15 centimetri in inaltime... Pur si simplu, ea redefineste limitele corpului ei (subtitrare in romana)

aimee-accessible

COMMENTS 

Postat la
%b %15, %2011
Postat de
ciresaru
Impresionant
Impresionant,si in acest caz e vorba de ambitia ei. Este un exemplu extraordinar.
Il compar cu un scriitor care pentru un romam obtine Premiu Nobel pentru Literatura.
Parerea mea.
Postat la
%b %20, %2013
Postat de
Daniela
Felicitari!
Are noroc, ca s-a nascut in USA, nu in Romania.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .