Profesorul Stephen William HawkingStephen William Hawking este unul dintre cei mai cunoscuti fizicieni ai planetei, care a revoltat crestinismul prin declaratiile sale privind natura si existenta lui Dumnezeu, dar ale carui teorii privind spatiul si planetele din Calea Lactee au revolutionat gandirea si au ajutat la o mai buna intelegere a lumii, in ansamblu.

Cunoscut mai ales pentru paradoxul de minte stralucita, de geniu, intr-un corp paralizat, Stephen Hawking s-a facut remarcat mai ales prin reusita lui de a "traduce" si transmite intr-un mod accesibil publicului notiuni complexe de fizica, astfel incat lucrarea sa "A Brief History of Time" a devenit bestseller.

Un aspect interesant legat de nasterea sa este acela ca Hawking a venit pe lume cand se aniversau 300 de ani de la nasterea lui Galileo Galilei, respectiv in 8 ianuarie 1942. Si-a facut educatia la St. Albans School (Hertfordshire) si la University College (Oxford). In 1962 - la varsta de 20 de ani - obtine titlul de Doctor in Fizica la Trinity Hall din Cambridge, unde isi incepe activitatea didactica si stiintifica.

Lupta cu boala si infirmitatea

In 1963, la varsta de 21 de ani, Hawking observa pentru prima data o slabiciune a muschilor. In urma unui examen medical, se constata o boala progresiva de neuron motor, afectiune cunoscuta sub numele de Scleroza Laterala Amiotrofica. I se dau maximum 3 ani de trait. Hawking nu cedeaza, continua sa lucreze, in ciuda agravarii continue a invaliditatii. Se casatoreste in 1965 cu Jane Wilde (divortand ulterior, in 1990), si va avea trei copii. Paralizia progreseaza si, cu timpul, devine complet imobilizat, isi pierde vocea si este constrans sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari, la o viteza de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu il poate impiedica sa isi continue activitatea didactica si stiintifica. In 1995 se casatoreste din nou, cu Elaine Mason.

Activitatea stiintifica

Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica. In anii 1965-1970 elaboreaza un model matematic asupra originii si evolutiei universului in expansiune, din momentul "marii explozii" initiale ("The Big Bang") si intreprinde studii asupra relatiei dintre gaurile negre din univers si termodinamica. Cercetarile sale l-au dus la concluzia ca aceste gauri negre au o durata de existenta limitata, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducand la o "evaporare" treptata a acestora sub forma radiatiei Hawking. Mai tarziu, revine asupra acestei teorii, admitand ca radiatia se produce indiferent de procesul ce are loc inauntrul unei gauri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscuta sub numele de paradoxul informational al gaurilor negre. La Conferinta Internationala asupra Relativitatii Generale si Gravitatiei din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis idea ca gaurile negre ar putea transmite, intr-o maniera deformata, informatii asupra intregii materii pe care au asimilat-o.

Foarte populare sunt cartile sale de popularizare a stiintei, pentru nespecialisti: A Brief History of Time, 1988 (publicata in limba romana sub titlul Scurta istorie a timpului, 2004), Einstein's dream, 1993 (Visul lui Einstein si alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul intr-o coaja de nuca, 2004) si A briefer history of time, in colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (O mai scurta istorie a timpului).

Referinte - Profesorul Stephen William Hawking

 • Nascut: 8 ianuarie 1942, Oxford, Regatul Unit
 • Rezidenta: Regatul Unit
 • Nationalitate: Britanic
 • Domeniu: Fizician
 • Institutie: Universitatea Cambridge
 • Alma Mater: Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge
 • Doctoranzi: Harvey Reall, Tim Prestidge, Raymond Laflamme, Julian Luttrell, Bruce Allen
 • Cunoscut pentru: Gaura neagra, Cosmologie teoretica si gravitate cuantica Societati Fellow, Royal Society
 • Premii: Medalia Eddington (1975), Medalia Hughes (1976), Medalia Albert Einstein (1979), Premiul Wolf (1988), Premiul Julius Edgar Lilienfeld (1999), Medalia Copley (2006)
 • Sotie: Jane Wilde (c. 1965; div. 1990), Elaine Mason (c. 1995)
 • Copii: Robert (n. 1967), Lucy (n. 1970), Timothy (n. 1979)
 • Religie: Agnostic
 • Pagina web: Pagina web a lui Stephen Hawking 

In data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat ca Hawking este "foarte bolnav", si a fost internat la spitalul Addenbrooke. A doua zi s-a declarat ca starea lui este stabila, dar pentru observatie si o recuperare integrala, este in continuare tinut la spital.

In data de 1 octombrie 2009, Universitatea din Cambridge declara ca: In joia aceasta celebrul fizician si cosmolog preda la celebra "Catedra Lucasiana de Matematica" a Universitatii.

Fizicianul englez din Oxford, teoretician al originii Universului si unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematica la Universitatea Cambridge, detinuta candva de Isaac Newton, nu a primit inca premiul Nobel, insa multi spun ca e doar o chestiune de timp, conform How Stuff Works.

Universul lui Hawking - A vedea este a crede (1-4)

Acest documentar, cu tilul orginial "Seeing is Believing", este prima parte a seriei "Stephen Hawking's Universe"; (Prin univers cu Stephen Hawking), un film documentar despre astronomie realizat in 1997 pentru PBS si gazduit de fizicianul Stephen Hawking. Seria are ca tema istoria astronomiei, dar si gaurile negre si materia intunecata. Inca de la inceputurile civilizatiei, oamenii au facut eforturi sa inteleaga natura universului. Anticii cautau raspunsuri atat prin ratiunea pura, cat si prin credinta in zei.

In Renastere, Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler, Galileo Galilei si Isaac Newton au marcat o revolutie in gandire: au introdus masuratorile si conceptul de lege fizica universala. Astfel s-a nascut stiinta, permitand noi descoperiri. Una dintre ele, expansiunea universului, i-a apartinut astronomului Edwin Hubble si a avut loc in 1927.

Universul lui Hawking - Big Bang-ul (2-4)

De mii de ani, oamenii si-au pus intrebari despre univers. Se intindea el la nesfarsit sau existau niste limite? Si de unde a luat nastere? Are Universul un moment al creatiei, asa cum credea biserica, sau a existat dintotdeauna asa cum credeau multi filosofi? Al doilea episod din seria de filme documentare "Universul lui Stephen Hawking" da raspunsul la toate aceste intrebari si vorbeste despre nasterea Universului, Big Bang-ul. Teoria Big Bang-ului explica dezvoltarea incipienta a Universului, de la o stare primordiala fierbinte si densa, care s-a extins rapid.

Odata cu aceasta expansiune, Universul s-a racit, iar in momentul de fata se afla inca in expansune. Potrivit ultimelor masuratori si observatii, Big Bang-ul a avut loc in urma cu aproximativ 13,73 miliarde de ani in urma.

Universul lui Hawking - Alchimia cosmica (3-4)

Stephen Hawking's Universe este un documentar despre astronomie realizat in 1997 pentru postul TV PBS. Narat si conceput de savantul si fizicianul Stephen Hawking, documentarular de sase episoade in care descoperim istoria universului, dar si misterele ce inconjoara gaurile negre si materia intunecata.

Dupa The Big Bang si Seeing is Believing, Cosmic Alchemy (Alchimia cosmica) este al treilea episod al seriei, urmat de On The Dark Side, Black Holes and Beyond si An Answer to Everything.
In acest episod, Stephen Hawking vorbeste despre preocuparea oamenilor de a descoperi "alchimia cosmica" ce a creat materia care compune lumea si universul nostru.

Universul lui Hawking - Materia intunecata (4-4)

Stephen Hawking's Universe este un documentar despre astronomie realizat in 1997 pentru postul TV PBS. Narat si conceput de savantul si fizicianul Stephen Hawking, documentarulare sase episoade in care descoperim istoria universului, dar si misterele ce inconjoara gaurile negre si materia intunecata.
Dupa The Big Bang, Seeing is Believing si Cosmic Alchemy. On The Dark Side este al patrulea episod al seriei, urmat de Black Holes and Beyond si An Answer to Everything.

In acest episod, Stephen Hawking sustine ca am descoperit ca majoritatea materiei din Univers lipseste si vorbeste despre posibila existenta a materiei intunecate.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează