cercetarea si terapia cu celule stemCuvintele "cercetarea si terapia cu celule stem" evoca o serie de raspunsuri. In cazul pacientilor vulnerabili din punct de vedere emotional, acestea le dau speranta. In cazul oamenilor de stiinta, un entuziasm foarte mare cu privire la perspectivele de viitor. In cazul expertilor juridici si eticienilor, necesitatea de a garanta ca se mentine siguranta pacientilor si spiritul de justitie distributiva. Iar in mintea antreprenorilor, o oportunitate de a dezvolta o afacere profitabila.

Celulele stem sunt elemente de baza pentru corpurile noastre. Acestea se pot diferentia in mai mult de 200 de tipuri de celule care alcatuiesc corpurile noastre. De la un ovul fecundat pana la o fiinta umana in toata firea, care contine miliarde de celule, scopul celulelor stem din timpul dezvoltarii ovulului in uter este de a asigura normalitatea structurei si functiei acestuia.

In viata postnatala, celulele stem inlocuiesc acele celule care au fost afectate de uzura sau de boala.

Castigarea avantului

In ceea ce priveste cercetarea, celulele stem sunt mult mai avansate decat stiinta, anuntandu-se descoperiri in acest domeniu in mod regulat. Pana in anul 2012, s-a estimat ca existau aproape 100 000 de cercetatori de celule stem activi in intreaga lume. O finantare enorma este directionata la nivel global pentru aceasta cercetare care continua sa le dea speranta milioanelor de pacienti.

Terapia cu celule stem transforma rezultatele acestei cercetari in potentiale remedii pentru multe boli. De exemplu, pentru mai mult de 50 de ani, transplanturile de maduva osoasa - cunoscute si sub numele de transplanturi de celule stem hematopoietice - au fost folosite pentru a trata pacientii cu cancer de sange, cum ar fi leucemia si bolile de sange - siclemia si talasemia.

Atunci cand o persoana care are cancer este supusa chimioterapiei pentru a distruge celulele canceroase din organism, in acest proces, tratamentul distruge si propriile celule stem ale pacientului. Transplanturile de maduva osoasa sunt utilizate pentru a inlocui aceste celule stem. Aceasta forma de tratament este folosita si acceptata in toata lumea.

De curand, pielea crescuta din celule stem a fost utilizata pentru a trata arsuri severe, iar celulele stem din grasime (tesut adipos) au fost utilizate pentru regenerarea tesuturilor.

Realitatea celulelor stem versus promisiuni viitoare

Tratamentul cu celule stem a salvat multe vieti. Dar sunt si elemente ale celulelor stem care s-au impotmolit in controverse.

Ca un rezultat al devenirii celulelor stem un termen la moda, a existat o proliferare a site-urilor web care ofera tratamente dubioase si care atrag persoane cu boli incurabile, vulnerabile din punct de vedere emotional. Rar exista vreo forma de control asupra a ceea ce aceste clinici posteaza pe site-urile lor, sa nu mai vorbim de tratamentele pe care acestea le ofera.

In afara de transplanturile de maduva osoasa si celulele stem folosite pentru arsuri, aproape toate celelalte conditii pentru care celulele stem sunt mediatizate pentru oferirea unui remediu, sunt inca intr-un stadiu experimental. La nivel global, exista sute de studii clinice legitime in curs de desfasurare care evalueaza efectul celulor stem intr-o varietate de conditii, inclusiv boli de inima, leziuni ale maduvei spinarii, orbire si boala Parkinson, pentru a numi doar cateva.

Dar, in aceste cazuri, drumul care uneste in cele din urma proprietatile de vindecare ale celulelor stem cu utilizarea aprobata a acestor celule in mod normal este lung si anevoios.

Studiile clinice trebuie sa fie efectuate inainte ca un tratament sa devina parte din practica medicala de rutina. Acestea trebuie sa fie inregistrate la organizatia nationala relevanta din tara in care au loc. Studiile clinice trebuie de asemenea sa fie evaluate de o comisie de etica inregistrata sau de un consiliu institutional de revizuire.

Si, desi este rareori mentionat in mod explicit in legislatie sau in instructiuni, pacientii care primesc tratamente experimentale nu ar trebui sa plateasca pentru aceste tratamente.

Incalcarea legii pe mai multe fronturi

Pentru cele mai multe tratamente cu celule stem care nu au fost supuse studiilor clinice, pacientii sunt supusi la o terapie care sfideaza principiile etice si legale de baza ale profesiei medicale. Unele tratamente sunt ostentativ nesigure, cum ar fi infuzia de celule stem embrionare si de origine animala la om.

Dar practicantii care ofera aceste tratamente nedemonstrate sustin ca:

  • pacientii sunt disperati si este ultima solutie, dupa ce au incercat orice altceva;
  • daca se utilizeaza propriile celule ale pacientului, regulile nu se aplica; si
  • pacientii trebuie sa aiba dreptul de a decide modul in care doresc sa utilizeze celulele lor.

Tarile fara o legislatie adecvata nu pot stopa practicile lipsite de etica si exploatarea financiara a pacientilor care utilizeaza tratamente de celule stem nedemonstrate. In aceste tari, medicii fara scrupule care furnizeaza aceste terapii identifica adesea lacunele din lege si apoi se indreapta direct spre ele, folosind tactici legale si interpretari deviante pentru a justifica activitatile lor.

Reglementarea tratamentul cu celule stem

Pentru a asigura siguranta tratamentelor cu celule stem si pentru a limita exploatarea pacientilor vulnerabili, pot fi luate o serie de masuri. Acestea includ stabilirea legislatiei corespunzatoare, asigurarea faptului ca aceasta legislatie este pusa in aplicare si educarea publicului.

Standardele etice de publicitate trebuie de asemenea sa fie puse in aplicare pentru a limita difuzarea unor informatii false. Iar pacientii ar trebui sa simta ca au libertatea de a aborda medicii pentru sfaturi despre cum sa procedeze.

Fara un mediu legislativ adecvat sau punerea in aplicare a legislatiei existente, industria medicala este in pericol de a se confrunta cu provocari juridice din partea pacientilor nemultumiti sau afectati. Acest lucru este posibil sa incetineasca progresul in domeniu, desi va oferi, de asemenea o jurisprudenta necesara, care, datorata tineretii relative a domeniului, continua sa lipseasca in multe tari, inclusiv in Africa de Sud.

Dar rezultatul ar putea include, de asemenea, o reactie de miscare reflexa, care duce la legislatia excesiv de prescriptiva care limiteaza cercetarea cu privire la proiectele de valoare aprobate din punct de vedere etic si stiintific, precum si traducerea rezultatelor cercetarii in produse si servicii utile.

Conversatia
* Michael Sean Pepper - Director al Institutului pentru Medicina Celulara si Moleculara de la Universitatea din Pretoria
* Nicolas Novitzky - Profesor de Hematologie la Universitatea din Cape Town
* Acest articol este parte a unei serii Conversatia din Africa despre cercetarea si terapia cu celule stem inainte de lansarea unei editii speciale a Ziarului de Bioetica si Drept din Africa de Sud.

Sursa: iol.co.za

Articol tradus de Ancuta Cotrut, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .