Cami de Can Ruti
08916 Badalona Barcelona, Spania
Tel: +34.93.4977700 ;
Fax: +34.93.4977707
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Site: www.guttmann.com
Institutul Guttmann - Spital de Neuroreabilitare - Barcelona
Guttmann este un dominant spital pentru tratament medical, chirurgie si reabilitare totala a pacientilor cu traumatisme vertebro-medulare, probleme aparute in urma leziunilor creierului si a altor dizabilitati neurologice.
Inaugurat in Barcelona in 1995, a fost primul spital din Spania pentru pacienti cu traumatisme vertebro-medulare si leziuni cerebrale.
O echipa de aproximativ 400 de practicanti si un record de 12.500 de pacienti fac institutul sa fie unul dintre cele mai avansate si populare spitale din aceast categorie.
Misiunea lor in general este dezvoltarea educatiei, cercetarea in aria neurologica si reabilitarea ca tehnologie aplicata persoanelor care vor independenta.
Misiunea noastra, valorile si viziunea
Ca spital cu specializare la nivel inalt, Institutul Guttmann are misiunea sa ofere cele mai bune interventii chirurgicale, tratament medical si recuperare de pana acum. Tratamentul trebuie sa fie intens, continuu, personalizat si la cel mai inalt posibil nivel al excelentei umane, tehnica si stiintifica.
Fiecare pacient admis in centru este preluat de o echipa formata numai pentru el. Echipa din care fac parte medicul de reabilitare, o asistenta, un fizioterapeut, un asistent social ,un psiholog sau un neuropsiholog, in functie de caz (pentru pacienti cu TVM sau cu leziuni cerebrale). Membrii acestei echipe vor fi responsabili de tot procesul de ingrijire.
Aceasta echipa se va intalni dupa ce pacientul a fost internat pentru 3 saptamani si intr-o conferinta dezbat fiecare caz in parte, luand in considerare ce s-a recuperat in concordanta cu dizabilitatea si severitatea acesteia. Medicul este responsabil sa raporteze concluzia conferintei, fie pacientului fie familiei sale. Acesta va comunica deasemenea si ce imbunatatiri s-au observat de echipa (care pot corespunde sau nu cu asteptarile pacientului si ale familiei).
Cam cu doua saptamani inainte de externare, echipa de recuperare se intalneste din nou pentru a stabili ce realizari exista, ce probleme au aparut si ce rezolvari au acestea, in cazul in care sunt. Rezultatul intalnirii trebuie sa fie metoda ce va adopta pacientul pentru recuperare si data externarii.
{googleads}Aceasta metoda de lucru este specifica Institutului Guttmann, ajutand la adunarea de date despre pacient. Ajuta deasemenea la coordonarea eficienta a efortului echipei de reabilitare.
Organizare
Departamentul medical este compus din doctori specializati in medicina fizica si de recuperare. Sunt insa sprijiniti de medici din alte domenii - medicina interna, neurologie, traumatologie, urologie. Toti sunt experti in tratarea patologiilor cu care institutul are de a face.
Misiunea departamentului medical e impartita in trei parti:
1. Unitatea TVM, unde pacienti cu leziuni medulare complete sau partiale (cauzate de o trauma, motiv medical sau probleme congenitale cum este spina bifida) sunt tratati. Tot aici sant tratati si pacienti cu patologii non-medulare, adica dizabilitate fizica severa.
2. Unitatea leziunilor cerebrale trateaza pacienti cu probleme functionale (fizice, cognitive sau comportamentale), de la leziuni cerebrale, traume cerebrale, tumoare, sau boli vasculare si neurodegenerative. Aceasta unitate trateaza si adulti cu paralizii infantile cerebrale.
3. Unitatea de recuperare pentru copii ingrijeste copii de peste 14 ani cu dizabilitati neurologice severe.
Programe functionale
01. Chirurgie pentru bratele tetraplegicilor - tehnici chirurgicale ce ajuta la imbunatatirea functiilor bratelor pacientilor tetraplegici.
02. Chirurgie pentru spasticitate/neuro-ortopedie: spasticitatea duce la cateva complicatii (scurtarea articulatiilor, dislocatii de sold) ce nu raspund la medicamentatia obisnuita. Oricum, chirurgia practicata de expertii centrului are rezultate bune.
03. Implantare de pompa cu baclofen - o tehnica folosita de institut din 1987 in tratarea spasticitatii severe.
04. Administrarea toxinei botulinice pentru tratarea spasticitatii - tratament intramuscular cu toxina botulinica pentru imbunatatirea functiilor, usurarea ingrijirii zilnice a pacientului, tratament pentru dureri.
05. Terapie intensiva pentru recuperarea mersului - antrenament intensiv fizic si functional, folosind sisteme electro mecanice de suspendare partiala a greutatii corpului. Institutul are sisteme tehnologice inovative, cum sunt Gait-Training sau Lokomat, cele mai moderne din lume. Ele intaresc muschii in jurul leziunii, antreneaza pacientii sa stea in picioare si-i invata din nou sa mearga. Aceste tehnici sunt folosite pentru pacientii cu TVM, leziuni cerebrale sau alte dizabilitati neurologice.
06. Tratament pentru vezica neurogena.
07. Folosirea tehnicilor neurostimulatorii pentru incontinenta urinara.
08. Stimulare electrica a functiilor.
09. Sindromul 'Postpolio'.
10. Tratament si studiu al disfagiei.
11. Evaluare functionala si tratament pentru tranzit intestinal lent.
12. Medicina pentru dureri cronice neuropatice.
13. Ingrijire speciala a escarelor.
14. Ingrijire pentru dizabilitatea sexuala.
15. Reproductie asistata.
16. Ingrijire ginecologica pentru femei cu probleme neurologice
17. Reabilitarea celor mai importante functii (memorie, vorbire, perceptie, atentie).
18. Evaluare si tratare a patologiilor comunicative.
19. Stimulare magnetica transcraniana.
20. Consiliere si tratament psihologic.
21. Independenta personala si control in mediul inconjurator.
22. Evaluare specializata a recuperarii.
Criterii de admitere:
Pacientii care vor sa fie tratati in institut sau familiile lor trebuie sa ia legatura cu biroul de admitere, pentru a furniza actele necesare.
Contactati la:
INSTITUTUL GUTTMANN - BIROUL DE ADMITERE
CAMI DE CAN RUTI,S/N08916 BADALONABARCELONA,SPAINtel +34934977700fax +34934977704mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. Sursa: GuttmannNota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.