Aceasta privire de ansamblu a fost efectuata de Corinne Jeanmaire, pentru fundatia endParalysis si pentru Grupul de Cercetare din partea ESCIF (Fundatia Europeana pentru Leziunile Coloanei Vertebrale). Le multumim lui Sam Maddox, lui Chris Powell precum si lui Harvey Sihota (Neurokinex) pentru continutul furnizat de acestia, precum si lui Beverley Saunders si lui Barbara Carlile pentru ajutorul lor la editare.
Trebuie sa ne exprimam clar intr-un singur fel, anume nu exista inca vreun remediu, vreo terapie sau vreun tratament pentru leziunea (cronica) a coloanei vertebrale. Insa judecand dupa numarul crescut de studii clinice in desfasurare dar si planificate, se pare ca am putea sa ne apropiem de un anumit grad de recuperare.
Datele furnizate la link-urile de pe aceasta pagina sunt departe de a acoperi in intregime subiectul dar sunt menite pur si simplu sa ne dea o idee despre lucrurile care se desfasoara momentan. Noi am divizat datele respective in patru categorii, si anume:
- Strategii de regenerare sau de vindecare a celulelor (stem) si a combinatiilor de celule
- Strategii combinate de regenerare sau de vindecare a cicatricilor si de reducere a inhibitorilor de crestere
- Stimularea electrica a coloanei vertebrale (electrostimularea), Stimularea transcraniana (SMT), Interfata creier-masina (ICM)
- Terapii nedovedite / comerciale
Date neoficiale: Scopul acestei sectiuni de pe site-ul nostru web este sa furnizeze un rezumat al celor mai importante dezvoltari in cercetarea coloanei vertebrale pentru a gasi un remediu sau o terapie de vindecare sau de recuperare. In concordanta cu domeniul de aplicare si focusul fundatiei endParalysis, noi ne vom concentra in principal pe proiectele de cercetare care se aplica la ora actuala sau care se aplica drept ultime metode aplicabile in cazul vatamarii cronice a coloanei vertebrale sau la terapii care se afla in stadiu clinic sau preclinic si astfel au potentialul de a fi aplicate cu succes pe oameni. Mai mult decat atat, acaesta privire de ansamblu nu reprezinta in nici un caz vreo aprobare din partea fundatiei endParalysis si nici din partea comunitatii sale stiintifice pentru vreun proiect specific de cercetare, sau vreo terapie experimentala sau vreun studiu clinic inclus.
TERAPII COMERCIALE / NEDOVEDITE
La ora actuala nu exista nici un remediu pentru leziunea coloanei vertebrale iar toate terapiile mentionate pe aceasta pagina sunt de fapt experimentale, adica nu prezinta garantii pentru rezultate si includ un anumit nivel de riscuri.
Cu toate acestea, asa-numitele Terapii Nedovedite/Comerciale, care sunt cunoscute si sub denumirea de "turism medical sau turism de celule stem" prezinta o natura si mai experimentala deoarece nu tin seama de protocoale de reglementare si nici nu dau dovada de transparenta sau de control stiintific. Aceste terapii mai sunt denumite si "comerciale" deoarece pacientii trebuie sa plateasca pentru ele, spre deosebire de un studiu clinic unde participarea este gratuita.
Nu vrem sa ignoram aceste terapii de vreme ce multi pacienti fac totusi uz de ele, adesea la costuri mari, insa ne dorim sa ii avertizam pe pacienti despre absenta unor rezultate functionale dovedite, despre costuri, lipsa de transparenta si despre posibilele riscuri pe care le implica aceste tratamente.
Cum sa recunoastem o "terapie nedovedita"? Daca aceasta terapie nu se afla in nici un registru pentru studiile clinice oficiale (de exemplu www.clinicaltrial.gov) si daca trebuie sa platiti pentru ea, exista mari sanse ca asa-zisa "terapie" sa fie una nedemonstrata si prin urmare, o terapie care nu este administrata stiintific. La ora actuala nu exista remedii pentru vatamari ale coloanei vertebrale, nu exista garantii pentru succes, si exista mereu riscuri asociate terapiilor experimentale. Insa daca sunteti dispusi sa va asumati riscurile asociate cu terapia respectiva, v-am sfatui sa va orientati catre studiile dovedite stiintific (denumite "studii clinice") care sunt mentionate pe site-ul nostru web mai degraba decat sa va bazati pe terapii nedovedite carora li se face reclama pe internet.
Sursa: endParalysis.com
Articol tradus de Flavia-Maria Hemcinschi, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.