Reducerea cicatricicilor pentru regenerare dupa o leziune cronicaUna din problemele cele mai mari care previn recuperarea dupa o leziune cronica a coloanei vertebrale este cicatricea care apare la cateva zile sau la cateva saptamani dupa traumatismul medular si care previne orice axon de la a se dezvolta departe de zona lezata. Una din strategiile cheie de reducere a cicatricilor implica utilizarea enzimei condroitina.

In acest capitol vom acoperi si strategiile terapeutice care sunt folosite pentru a neutraliza factorii de crestere (care sunt cunoscuti si sub denumirea de NoGo) dupa leziunea coloanei vertebrale, si / sau pentru a promova cresterea neuronala.

REDUCEREA CICATRICILOR si a INHIBITORILOR de CRESTERE & COMBINATIILE pentru REGENERARE

1 - ReNetX Bio - CAPCANA NOGO (STUDIU CLINIC IN PREGATIRE)

 • Contextul informational: Se prevede ca tehnologia ReNetX, cunoscuta si ca tehnologia "capcana NoGo" sa le permita neuronilor sa se regenereze natural prin blocarea factorilor care inhiba cresterea respectiva. Spre deosebire de tehnologia anterioara cunoscuta sub numele de “Anti-NoGo” s-a demonstrat ca tehnologia actuala, conform reprezentantilor companiei ReNetX, combina si neutralizeaza trei tipuri de inhibitori si nu este limitata la inhibitorul NoGo.
  Administrarea intratecala a proteinei Capcana NoGo a dus la cresterea axonala asociata cu o anumita recuperare a functiei la sobolani. Se presupune ca administrarea respectiva promoveaza regenerarea nuronala si plasticitatea sinapselor precum si regenerarea axonala, in aceasi masura. Compania ReNetX planifica acum un studiu clinic pentru pacientii cu leziune a coloanei cervicale.
 • Ultima actualizare (februarie 2018): ReNetX Bio planifica si o faza Ib - IIa studiu clinic (menit pentru testarea sigurantei si eficacitatii) la pacientii cu o leziune cronica incompleta a coloanei cervicale. Potrivit ultimelor noutati de la companie (comunicat de presa din noiembrie 2017), se prevede ca studiul sa inceapa la sfarsitul lui 2018.
 • Inrolarea pacientilor: Inrolarea nu a inceput inca. In schimb datele importante care se cunosc sunt urmatoarele: IND (Aprobarea pentru a incepe studiul): 2018 - Implementarea studiului: 2018-2020.

2 - CHASE IT: Condroitina si terapia genica pentru STADIUL PRECLINIC al leziunii coloanei vertrebale (nu a inceput inca vreun studiu pe oameni)

 • Contextul informational: S-a dovedit ca aplicarea unei enzime bacteriane numita condroitina, sau Ch’ase, a dus in mod repetitiv la degradarea cicatricii, pentru a promova cresterea si a imbunatati recuperarea in experimentele facute pe animale. Acum e timpul sa trecem si la experimente aplicate oamenilor, insa aceasta implementare nu este lipsita de provocari. Scopul proiectului "CHASE-IT", initiat de Fondul International pentru Cercetarea Coloanei Vertebrale (International Spinal Research Trust (ISRT)) este sa faca aceasta terapie Ch’ase una pregatita si sigura pentru aplicarea clinica. Scopul se bazeaza pe o colaborare internationala dintre diversi cercetatori, dintre care si cercetatori din Regatul Unit si Olanda. Experimentele recente care fac uz de modele de terapie genica pentru a livra enzima respectiva au facut ca aceasta terapie sa fie implementabila si la pacienti. CHASE-IT este primul proiect de cercetare cofinantat de fundatia endParalysis datorita potentialului sau urias precum si relevantei sale clinice la pacientii cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale.
 • Actualizare ianuarie 2018: Terapia genica cu condroitina: cercetare si dezvoltare

Informatii obtinute de la Spinal Research, care a initiat proiectul: inca din 2014, consortiul CHASE-IT a obtinut cateva realizari importante prin lucrul la, precum si la depasirea multor probleme legate de crearea unei terapii genice sigure la aplicarea enzimei condroitina:

 1. gena pentru condroitina poate fi acum exprimata intr-o forma activa in celule umane;
 2. administrarea condroitinei in maduva spinarii poate fi acum controlata, prin activarea si dezactivarea ei prin folosirea unui factor inductiv care prezinta o reactie la antibioticul doxiciclina;
 3. tratamentul duce la un mers mai bun precum si la o functionare fara precedent a membrelor superioare la modelele de leziune a coloanei vertebrale relevante din punct de vedere clinic.
 • Urmatorii pasi de implementare: Rezultatele de pana acum s-au bazat pe un vector viral experimental care nu a fost folosit clinic. Aceasta este una din problemele care vor fi adresate in urmatorul stadiu al dezvoltarii, din care exista patru faze:
 1. demonstrarea ca terapia genica cu inductie a condroitinei functioneaza la traumatismele cronice;
 2. transferul mecanismului de inductie a terapiei genice, dezvoltata de la vectorul antiviral catre vectorul viral adeno-asociat (VAA), care este mai acceptat din punct de vedere clinic;
 3. eliminarea vreunei manifestari de fundal atunci cand sistemul se afla in stadiul inactiv;
 4. confirmarea potrivit careia vectorul viral adeno-asociat (VAA), indus de condroitina mentine o eficacitate comparabila drept condroitina-L.

3 - Alte studii preclinice privind reducerea cicatricilor

- Regatul Unit: o metoda alternativa de manifestare a Ch’ase. Mai multe informatii, aici
- Canada: metoda alternativa de manifestare pentru Ch’ase.
- SUA: studiu aplicat primatelor.
- SUA: Studiul Rose Bengal, de catre doctorul Ann M. Parr (Universitatea din Minnesota). Vezi publicatia, aici 

4 - CRP (CSPG Peptida de Reducere) posibil in combinatie cu ISP - pentru reducerea cicatricilor - Doctrul Yu Shang Lee - Clinica din Cleveland (stadiul PRECLINIC)

 • Context informational: Formarea unei cicatrici gliale de durata langa zona vatamata duce la o capacitate scazuta de regenerare a nervilor precum si la rezultate functionale scazute in stadiile cronice de dupa leziunea coloanei vertrebrale. Proteoglicanii sulfati de condroitina (PSC) sunt principalele componente ale acestei cicatrici gliale. Mica peptida de reducere denumita peptida de reducere a PSC a fost conceputa in laboratorul doctorului Yu Shang Lee pentru a veni in intampinarea acestei nevoi. Scopul acestui studiu este de a replica si de a confirma rezultatele preliminare care au aratat ca peptida respectiva (testul de proteina C reactiva) prezinta efecte terapeutice in cazul lezarii cronice a coloanei la sobolani. Peptida de reducere poate fi aplicata non-invaziv printr-o injectie subcutanata. Caracterul non-invaziv al peptidei de reducere a PSC prezinta mare importanta pentru ca ar insemna ca tratamentul va fi aplicat cu usurinta la pacientii umani daca este demonstrat a fi eficient. Aceasta ar putea fi o alternativa foarte valoroasa la alte terapii care se afla momentan in faza de dezvoltare cum ar fi Ch’ase, care necesita o metoda specifica si elaborata de aplicare pentru a-i mentine eficacitatea precum si siguranta in cazul pacientului.
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018): Peptida de reducere a PSC a fost testata in 2017 pe un numar scazut de sobolani bolnavi cronic. Doctorul Yu Shang Lee planuieste sa mai desfasoare studii aditionale pe un numar crescut de sobolani care prezinta leziuni cronice ale coloanei, pentru a confirma rezultatele bune obtinute la testarea peliminara. Studiul va include probabil atat testarea peptidei de reducere de una singura precum si testarea in combinatie cu alta peptida, anume peptida PIS (in laboratorul doctorului Jerry Silver, la Universitatea Case Western). Peptida cea din urma si-a dovedit eficacitatea in reducerea tesutului cicatrizat la o rozatoare, dar numai intr-un caz de leziune acuta.

Sursa: endParalysis.com

Articol tradus de Flavia-Maria Hemcinschi, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează