Tratamente si Combinatii de Terapii cu celule stemAcestea includ terapii de transplant al celulelor stem, posibil in combinatie cu factori de crestere sau molecule pentru a amplifica regenerarea nervilor sau in combinatie cu strategii de neutralizare a factorilor inhibitori ai cresterii, precum si grefe din biomateriale pentru a ghida regenerarea nervilor si alte strategii ce sustin neuroplasticitatea, adica remodelarea semnalelor neuronale precum si a nervilor spinali.

1 - Stemcell Inc. - Experimentul Pathway - OPRIT

 • Contextul informational: Experimentul initial a fost menit sa testeze efectul transplantului de celule stem nervoase adulte (care sunt obtinute din tesut fetal) catre pacientii cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale, mai ales ale coloanei cervicale. S-a inregistrat o recuperare functionala de succes in cazul a catorva pacienti care au putut sa isi foloseasca mana mai bine dupa transplant. Rezultatul a fost unul promitator pentru multi pacienti care sufereau de tetraplegie. Cu toate acestea, nu s-a prevazut ca recuperarea sa atinga nivelul necesar studiului (obiectivele). De aceea rezultatele au fost considerate drept prea nesemnificative de catre Stemcell Inc. pentru a continua studiul. (Compania ducea lipsa de fonduri, erau necesare 35 milioane de dolari pentru a definitiva testarea care cuprindea un total de 52 de pacienti). Noi am sperat ca acest studiu promitator inceput de Pathway sa fie preluat de o alta companie dar nu a existat pana acum nici o asemenea veste. In schimb Stemcell Inc a incheiat testarea in mai 2016 si a anuntat o fuziune cu Microbot Medical pe o alta piata mai productiva, in august 2016. Pentru mai multe informatii apasati aici.
 • Actualizare (ianuarie 2018): In octombrie 2017 am aflat ca studiul initiat de Pathway ar putea fi preluat de o firma chinezeasca, insa nu am primit vreo confirmare privind aceasta informatie.

2 - Neuralstem Inc. - Celule stem neuronale - RECRUTAREA PACIENTILOR

 • Contextul informational: In octombrie 2014 in SUA a luat nastere un studiu clinic, sponsorizat de compania de biotehnologii Neuralstem, in primul rand pentru a verifica siguranta celulelor lor neuronale (NSI-566), transplantate pacientilor cu leziuni ale coloanei cervicale. Au fost tratati atunci patru pacienti. In octombrie 2015 s-a raportat ca transplantul de celule stem fusese unul sigur si bine tolerat de catre pacienti.
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018): Dupa cum a afirmat doctorul Ciacci "avand in vedere siguranta pacientilor, s-a dat unda verde in tratarea pacientilor", In iunie 2017, doctorul Ciacci a spus insa “Pentru ca tratamentul sa fie eficace, mai multe celule vor trebui transplantate”. Universitatea San Diego din California (UCSD) a inceput sa recruteze patru pacienti in plus (Asia A) cu leziune cronica a coloanei cervicale (C5-C7, intre un an si doi ani de la accident), pentru a continua testarea in cadrul unui protocol modificat.
 • Inrolarea pacientilor: Testarea se desfasoara la Sanford Stem Cell Clinical Center din cadrul universitatii. Cercetatorii recomanda ca pacientii ce iau parte la testare sa locuiasca pe o raza de 500 mile de San Diego, datorita programului intensiv post-operatoriu de 60 de luni. Pentru mai multe informatii despre Faza I a studiului SCI privind Faza I Cronica, va rugam contactati Centrul de Cercetare al dlui Ciacci, la numarul de telefon (619) 471-3698, adresa de e-mail, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Pentru mai multe informatii cu privire la testare, accesati site-ul gov (NCT01772810).

3 - Terapia de combinare: (Stem Cells +) Grefa InVivo - TESTAREA SUSPENDATA (leziune cronica) - studiu leziune acuta: OPRIT temporar)

 • Context informational: Nouasprezece pacienti cu o leziune acuta a coloanei au beneficiat de grefa neurospinala InVivo. Mai mult decat atat, InVivo Therapeutics a anuntat la sfarsitul lui 2015 ca planuia "sa isi concentreze eforturile de cercetare asupra trasaturilor neuronale obtinute prin bioenginerie in cazul leziunilor cronice ale coloanei vertebrale". Acestea reprezinta combinatii injectabile de biomateriale precum si de celule stem neuronale care sunt administrate prin folosirea de instrumente si tehnici chirurgicale minim invazive pentru a reda structura de-a lungul regiunii cu afectare cronica. Pentru mai multe informatii va rugam accesati link-ul.
  Din pacate, datorita deciziei de a se concentra exclusiv pe INSPIRE, InVivo a anuntat suspendarea studiului sau asupra celulelor stem, in iulie 2017. Conform informatiilor transmise presei: "In momentul de fata compania evalueaza optiunile strategice care sa le permita programelor pentru tratamentul celulelor si genelor sa se poata dezvolta si in afara companiei si planifica reinceperea studiului asupra coloanei cervicale de indata ce Agentia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) aproba protocolul care permite inrolarea in Statele Unite". Pentru mai multe informatii va rugam accesati link-ul.
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018) pentru studiul Aspire asupra leziunilor acute ale coloanei vertebrale: Sapte din cei saisprezece pacienti (43.8%) evaluati pana acum arata o imbunatatire considerabila si au fost trecuti deja din categoria ASIA A in categoria ASIA B (adica de la o leziune completa a coloanei la una partiala). Cu toate acestea, compania a decis sa sisteze temporar inrolarea in studiul lor Inspire din moment ce un al treilea pacient a decedat dupa ce se inrolase desi "conform investigatorului principal cauza mortii sale nu a fost corelata cu grefa neurospinala si nici cu procedura de implantare." Pentru mai multe informatii va rugam accesati link-ul.
  In ianuarie 2018, informatiile date presei de catre inVivo au fost "Purtam inca discutii cu FDA legat de parcursul clinic in sprijinul unui caz de acceptare a unui produs umanitar. (Humanitarian Device Exemption ) Lucram cu daruire pentru a da transparenta pe cat de repede se poate, in timp ce evaluam diverse optiuni strategice si financiare".
 • Inrolarea pacientilor (doar in caz de leziuni acute ale coloanei vertebrale): "Atentie, aceasta informatie este valabila doar pacientilor aflati in stadii acute ale vatamarii (la doar cateva ore dupa leziunea coloanei vertebrale). Pentru mai multe informatii va rugam accesati link-ul NCT03105882. Inrolarea a fost oprita in iulie 2017 (vezi mai sus) si se prevede o reinitiere a acesteia mai apoi."

4 - Grefa de celule nazale si celule nervoase - de Prof. Raisman (din Regatul Unit) and Dr. Tobakow (din Polonia) - RECRUTARE

 • Context informational: In octombrie 2014 in Polonia, un pacient paralizat s-ar fi bucurat de recuperare dupa ce o parte din celulele sale nazale (care de fapt au fost prelevate din bulbul olfactiv, care se afla in profunzime, la creier) au fost transplantate in coloana sa vertebrala. De asemenea parte din tesutul nervos periferic obtinut din glezna pacientului a fost folosit ca grefa pentru a servi drept punte asupra leziunii. Insa nu trebuie sa ne facem asteptari mari in aceasta privinta din moment ce este vorba aici doar de un singur pacient. Totusi pacientul respectiv a trecut de la paraplegie totala la cea partiala (de la Asia A la Asia C) si si-a recapatat multe din capacitatile anterioare. Gasiti aici link-ul catre aceste informatii publicate. Acest studiu a fost initiat de catre regretatul doctor Raisman (decedat in 2016).
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018): Pacientii care sufera de o leziune cronica a coloanei vertebrale (din martie 2016) sunt recrutati in momentul de fata pentru un nou studiu clinic care are loc in Polonia (Dr. Tobakow). Din cate stim, studiul clinic urmeaza acelasi protocol ca cel aplicat primului pacient adica extractia celulelor olfactive din bulbul olfactiv din creierul pacientului, transplantul lor in coloana vertebrala si o grefa de celule nervoase periferice.
 • Inrolarea pacientilor: Doar pacientii care prezinta o coloana vertebrala sectionata/rupta pot aplica pentru acest studiu clinic. Astfel, maduva trebuie sa fie sectionata, de pilda ca si cum ai taia cu un cutit si nu sa fi suferit doar o contuzie. De asemenea, se cere ca pacientii pentru acest studiu sa fi locuit cativa ani in Polonia din moment ce procedura va fi precedata de si urmata de un proces de reabilitare intensiv si de durata. Mai multe informatiii privind inrolarea sunt disponibile aici, https://walk-again-project.org/#/en. Mai mult decat atat, se mai pregateste un studiu clinic, in Regatul Unit, care urmeaza insa un protocol ceva mai diferit (s-ar putea ca sursa celulelor olfactive sa fie una diferita) precum si alte criterii de selectie a pacientilor. Nu exista informatii publice despre acest studiu clinic din Regatul Unit insa studiul s-ar putea axa pe leziuni acute mai degraba decat pe cele cronice.

5 - Combinatii si celule Schwann - Miami Project - SE RECRUTEAZA

 • Context informational: Miami Project isi lanseaza studiul clinic Schwann Cell in februarie 2015 pentru pacientii cu leziune cronica a coloanei vertebrale. Celulele transplantate sunt autologe (provin de la pacientul insusi).
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018): Studiul clinic Schwann Cell a ajuns la finalul primei faze (ramane de verificat siguranta) si a aratat ca acele celule folosite sunt sigure. Acum Miami Project efectueaza si alte studii ce combina transplantul de celule Schwann cu diverse alte strategii terapeutice cum ar fi reabilitarea fizica intensa. (In momentul de fata se recruteaza). Exista si alte studii in pregatire si care ar putea implica o combinatie intre celulele Schwann cu factorii de crestere, anticorpi precum si matrici de regenerare celulara.
 • Inrolarea pacientilor: Studiul se afla acum in faza de recrutare a pacientilor ce prezinta vatamari cronice (cel putin un an de la vatamare, o vatamare fie completa, fie partiala C5-T12, pacienti intre18 si 65 ani). Pentru mai multe detalii privind inrolarea accesati link-ul: NCT02354625

6 - Doctorul Wise Young- celule stem din sangele ombilical + combinatii - STUDIU PUBLICAT- Faza a doua este in pregatire

 • Contextul informational: In toamna anului 2014, doctorul Wise Young, din partea Universitatii Rutgers si din partea SCINetChina, a prezentat cateva informatii preliminare despre studiul clinic intitulat Sangele din Cordonul Ombilical si Litiu Faza a doua, studiu care avusese loc in China. Acesta a explicat ca desi nici unul din participantii aflati in stare cronica ASIA A nu isi imbunatatisera abilitatile motorii, totusi 15 din cei douazeci de participanti au fost in stare sa mentina ritmul cu ajutorul unui mergator in timp ce se aflau in reabilitare. Puteti viziona o parte din prezentarea domnului Young in timpul simpoziului din 2014 intitulat Working2Walk, pe acest link. Studiul a fost acum publicat intr-un jurnal de mare tiraj, intitulat Cell Transplantation (Transplantul de Celule). Puteti citi un rezumat al publicatiei aici. In acest sens raman multe intrebari cu privire la capacitatea de recuperare "functionala" obtinuta (este aceasta una functionala chiar daca scorurile la abilitatile motorii ale pacientilor nu s-au imbunatatit, ceea ce inseamna ca nu pot contracta nici un muschi la comanda?). De asemenea, sursa schimbarilor identificate la pacienti trebuie sa fie clarificata (combinatia dintre transplantul de celule stem cu un regim intens de fizioterapie a ingreunat identificarea sursei de imbunatatire).
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018): Se pregateste un studiu clinic in Statele Unite: Din ceea ce stim noi, doctorul Wise Young strange fonduri pentru a duce la bun sfarsit un studiu clinic asemanator, de acesta data in SUA, numit Faza IIb (care isi propune sa demonstreze eficacitatea) care va fi alcatuit din trei grupuri a cate sase pacienti, ASIA A, C5-T10. Primului grup i se va acorda injectii cu celule stem obtinute din sangele ombilical si in plus litiu administrat pe cale orala timp de sase saptamani plus reabilitare intensiva. Cel de-al doilea grup va primi celule stem obtinute din sangele ombilical plus reabilitare intensiva, iar cel de-al treilea grup va avea parte doar de reabilitare intensiva. Este deja valabila o lista cu intrebari si raspunsuri privind studiul clinic, aici. Iar informatiile privind programul intens de mers inclus in studiu este publicat aici.
 • Inrolarea pacientilor: Acest studiu se afla in faza de pregatire iar momentan nu se recruteaza pacienti.

7 - Injectia intratecala cu sange ombilical - Doctorul Vaquero Studiul clinic in faza a doua (Spania) - Studiul in faza a doua completat

 • Contextul informational: Doctorul Vaquero (de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro, Spania) a studiat impactul celulelor stem mezenchimale autologe (obtinute de la pacientul insusi) din maduva spinarii - obtinute prin injectie intratecala (in spatiul subarahnoidian).
 • Ultima actualizare (iunie 2017): S-a dus la bun sfarsit o faza a doua a studiului, la pacientii cu o leziune incompleta a coloanei vertebrale. Potrivit lui Vaquero, aceasta terapie cu celule ajuta intai de toate pacientii care au "un sistem nervos sanatos, dar nu garanteaza insa succesul la o persoana cu o leziune completa a coloanei vertebrale". La pacientii cu o leziune partiala a coloanei vertebrale, aceasta terapie poate imbunatati considerabil controlul sfincterului. De fapt, doctorul Vaquero a prezentat cateva cazuri la care oamenii afectati de o leziune (incompleta) a coloanei vertebrale pot controla intr-un mod mai eficient incontinenta si pot imbunatati golirea vezicii urinare. Aceasta terapie cu celule poate imbunatati spasticitatea si functia sexuala […] (sursa informatiei se afla in articolul publicat in limba spaniola, din iunie 2017). Pentru mai multe detalii stiintifice, vedeti publicatia din 2016 (leziune completa) si publicatia din 2017 (rezultatele pentru o leziune incompleta a coloanei vertebrale.)
 • Inrolarea pacientilor: Nici o informatie nu este valabila privind planurile pentru alt studiu

8 - Neuroplast (Olanda) - Celule stem autologe din maduva spinarii - Studiu clinic in pregatire pentru leziune cronica dar si acuta

 • Context informational: Neuroplast este o companie independenta fondata in 2013 si este parte din Societatea Stiintifica a Brightlands Maastricht Health Campus (brightlands.com), din Olanda. "Un studiu preclinic a aratat ca celulele Neuro (adica acele celule brevetate de Neuroplast care sunt obtinute din propria maduva a pacientilor) au imbunatatit considerabil atat functiile locomotorii dar si rata de supravietuire la sobolanii cu vatamari ale maduvei spinarii spre deosebire de acei sobolani tratati cu metode placebo". Sursa acestor informatii poate fi consultata la https://www.neuroplast.com/projects.html. Neuroplast are in vedere pregatirea a doua studii care vor avea loc in Europa. Aceste studii implica un transplant al celulelor Neuro despre care se spune ca au un efect pozitiv atat in ceea ce priveste neuroprotectia cat si neuroplasticitatea si despre care se prevede o contributie la nivelul de recuperare functionala la pacienti atat la stadiul acut cat si la cel cronic al leziunii.
 • Ultima actualizare (martie 2018): Neuroplast incheie la momentul actual studiul de reglementare a sigurantei precum si de realizare a parteneriatelor cu diverse centre europene care vor fi implicate in implementarea studiilor. In Europa vor exista doua studii:
  • O prima faza a studiului pentru pacientii cu leziune cronica a coloanei vertebrale. Se asteapta ca studiul sa inceapa in 2018 si ar trebui sa inroleze zece pacienti cu o vatamare a coloanei vertebrale mai mica de doi ani, Asia A, Asia B or Asia C leziune completa sau incompleta). Studiul va avea loc in Olanda. Verificarea de siguranta va dura trei luni iar pacientii vor fi monitorizati timp de un an dupa aceea, pentru a verifica eficacitatea tratamentului.
  • A doua faza a studiului pentru care vor fi recrutati 81 de pacienti cu o leziune subacuta a coloanei vertebrale. Studiul va dura doi ani la pacienti si se va desfasura in diverse tari europene, inclusiv in Olanda.
 • Inrolarea pacientilor (Europa): Ambele studii sunt in faza de pregatire. Inca nu a avut loc recrutarea pacientilor. Se asteapta ca primii cinci pacienti cu o leziune cronica a coloanei sa fie recrutati in 2018.

9 - BioArctic - SC0806 (dispozitiv biodegradabil+ FGF1 ) - studii clinice aprobate, se recruteaza pacienti - Suedia - Slovenia

 • Context informational: SC0806 este o combinatie dintre un dispozitiv medical biodegradabil si o combinatie dintre un dispozitiv medical biodegradabil si o substanta medicamentoasa (FGF1) menita sa suporte regenerarea nervoasa de-a lungul locului afectat din coloana vertebrala. Aceasta terapie este dezvoltata de BioArctic AB, o companie de biofarmaceutice cu sediul in Suedia. BioArctic a primit aprobarea normativa in Estonia pentru desfasurarea unui studiu clinic la pacientii cu o leziune completa a coloanei vertebrale. Pentru mai multe informatii dati click aici. BioArctic a beneficiat de fonduri din partea Programului Uniunii Europene de Cercetare si Inovare, Programul Cadru Orizont 2020 pentru a desfasura acest proiect.
 • Actualizare (3 octombrie 2018): BioArctic beneficiaza de protectia brevetului european pentru un dispozitiv medical destinat tratamentului pacientilor cu leziuni ale cordonului spinal complet. Decizia prevede ca brevetul european, EP 2 787 900 B1, va intra in vigoare la 24 octombrie 2018. Candidatul pentru produs este o combinatie a unui dispozitiv medical (implant) si a unui medicament (FGF1) pentru pacientii cu leziuni complete ale maduvei spinarii. Un brevet corespunzator a fost acordat anterior in China si in 2018 in Australia, Statele Unite si Japonia.
 • Actualizare (10 iulie 2018): BioArctic a anuntat ca a primit aprobarea de catre Fimea, Agentia finlandeza pentru medicamente si Valvira, autoritatea finlandeza pentru dispozitive medicale. comitetul local de etica pentru includerea pacientilor finlandezi in studiul clinic in faza 1/2 a BioArctic cu SC0806. Aceasta aprobare inseamna ca BioArctic a primit aprobari in toate tarile planificate sa participe la studiu, adica Suedia, Estonia, Norvegia si Finlanda.
  Pacientii finlandezi vor fi supusi unui tratament cu SC0806 in Suedia urmat de o perioada de reabilitare de 18 luni in Finlanda pentru a spori capacitatea motorului pacientilor in partea paralizata a corpului. Pacientilor tratati li se va oferi, de asemenea, o participare suplimentara de 12 luni la un studiu extensiv.
 • Actualizare 25 aprilie 2018): BioArctic anunta ca includerea pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii complete a fost finalizata in studiul clinic in curs de desfasurare al companiei.
 • Actualizare (5 martie 2018): Produsul candidat se afla momentan intr-un studiu clinic aflat in Faza a doua de desfasurare. Primul pacient a primit tratament in 2016 la Spitalul Universitar Karolinska din Suedia.
 • Recrutarea pacientilor: Pacientii estonieni vor beneficia de tratament cu SC0806 la Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm, Suedia, urmat de o perioada de training de optsprezece luni in cadrul studiului pentru a imbunatati abilitatile motorii ale pacientilor din zonele paralizate ale corpului. Reabilitarea va avea loc initial in Suedia si apoi va avea loc in Estonia.

Criteriile de selectie au fost urmatoarele:
- o singura leziune a coloanei vertebrale la nivelul neurologic intre T2 si T11.
- o perioada maxima de zece ani dupa vatamare
- doar leziunile traumatice sunt acceptate.

Pentru mai multe informatii despre acest studiu, accesati clinicaltrials.gov: NCT 02490501 sau contactati-l pe domnul doctor Hans Basun, +46734411798, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Sursa: endParalysis.org

Articol tradus de Flavia-Maria Hemcinschi, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează