tratamente-nedemonstrateScopul acestei sectiuni este de a ajuta persoanele fizice sa ia decizii in cunostinta de cauza atunci cand se hotarasc sa ia parte la un tratament nedemonstrat.

Exista multe tratamente nedemonstrate disponibile pentru persoanele fizice care sustin ca pot oferi sansa revenirii functiilor si simturilor. Aceste terapii pot fi gasite in toate colturile lumii. Este, insa, important ca oamenii sa inteleaga diferentele intre ttratamentele nedemonstrate si acele terapii care adera la cele mai bune studii si practici medicale. Este, de asemenea, important ca oamenii sa fie constienti de riscurile care pot oscila, de la pierderi financiare la pirderi functionale.

Noi invitam persoanele care sunt interesate de progresul stiintei si celor mai bune practici, sa fie foarte atenti la sectiunea terapii nedovedite, care ofera informatii asupra mai multor ramuri ale cercetarii precum si asupra studiilor clinice curente/planificate.

Daca va decideti totusi sa incercati orice tip de terapie prezentata la sectiunea "terapii nedovedite", va recomandam sa va informati neurologul, doctorul TVM sau psihoterapeutul, pentru a stabili o evaluare asupra functionalitatii actuale. Aceasta le va permite sa masoare orice schimbare survenita in urma interventiei. In acest mod comunitatea de cercetare va putea aduna cateva informatii despre terapiile pe care clinicile si organizatiile le ofera acestora, insa nu vor sa le faca publice.

Pentru acele persoane care fac parte dintr-o terapie nedovedita este important sa povestiti experientele pozitive sau negative, astfel incat comunitatea de cercetare sa poata invata din aceste sentimente. Daca veti dori sa povestiti, confidential, experientele va rog sa trimiteti un e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ce sunt terapiile nedovedite

Desi studiile clinice sunt prin natura lor nedovedite, sunt cateva diferente cheie care trebuie intelese inainte de a va inrol intr-una. Caracteristicile fiecaruia sunt prezentate mai jos:

Terapia nedovedita are multe dintre caracteristicile urmatoare:

  • Taxeaza consumatorul pentru terapie;
  • Ofera doar informatii anecdotice (cum ar fi testimoniale personale) ca proba a succesului;
  • Nu ofera eficacitate si alte date comunitatii stiintifice;
  • Sunt puternic comercializate pe internet si in brosuri ilustrate;
  • Nu au fost aprobate de nicio grupare guvernamentala (cum ar fi FDA din SUA sau EMEA din Europa);
  • Nu a fost listat drept studiu clinic pe un site reputabil de studii clinice (cum ar fi https://clinicaltrials.gov).

Insa un studiu clinic:

  • Este mereu listat pe un site reputabil de studii clinice;
  • Nu taxeaza consumatorul pentru terapie;
  • A urmat un proces de reglementare strict in termeni de fezabilitate a cercetarii si a atenuarii riscurilor consumatorului;
  • Ofera studii structurate cu multe informatii despre statistici valide ale terapiei, pentru a determina siguranta si eficacitatea si alte date comunitatii stiintifice pentru fiecare prezentare.

Articol tradus de Ana Tomita, voluntar ProStemCell.ro

Sursa: escif.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează