Asistentul Personal al persoanei cu TVMPersoanele care sufera de TVM (leziuni ale maduvei spinarii) au nevoie de asistenta personala in desfasurarea unor activitati zilnice.

Este de la sine inteles ca marea majoritate a persoanelor care au nevoie de asistenta au un grad ridicat al leziunilor. Poate ca au nevoie de ajutor ca sa se culce sau sa se scoale din pat, sa fie ajutati in diversele aspecte care tin de vezica urinara si intestin, ajutati cu baia si cu imbracatul imbracatul. Unii au nevoie de ajutor la condus masina, la cumparaturi, sau sa fie ajutati la curatenie. Totusi, exista un procent din ce in ce mai mare de persoane, cu grad mai mic de boala, care au nevoie de ajutor pe masura ce imbatranesc. Au nevoie sa fie ajutati la muncile casnice pentru ca inainteaza in varsta si simt acut durerile si oboseala.

Cere si ti se va da

Poate ca nu este usor intotdeauna sa ceri si sa primesti ajutor. Dificultatea izvoraste poate din ambiguitatea celor doua notiuni pe care le implica acest cuvant. In primul rand, anumite persoane nu cer ajutor pentru ca nu doresc sa "ingreuneze" pe ceilalti, mai ales pe membrii familiei. Daca simtiti acest lucru dupa TVM, intrebati-va daca pentru dumneavoastra ar fi o greutate sa ajutati o persoana iubita, in caz de nevoie. Probabil ca nu. Si cu toate acestea, multe persoane care sufera de TVM nu cer ajutor atunci cand au nevoie. Noi facem parte dintr-o familie; facem parte din societate; si cu totii avem nevoie unii de ceilalti. Cu totii avem uneori nevoie de ajutor si ne bazam pe ceilalti in multe, multe feluri, iar marea majoritate a oamenilor ofera cu drag ajutor familiei si prietenilor, atunci cand acestia au nevoie. Copii depind de parinti si se bazeaza pe ei pentru a fi ingrijiti si, in general, copiii isi ajuta parintii pe masura ce acestia imbatranesc si devin din ce in ce mai dependenti de ajutor. Sta in firea lucrurilor. La fel functionam si in societate, ne ajutam unii pe altii in viata. Asistenti profesionisti ne ajuta atunci cand suntem bolnavi; profesorii ne educa; iar politistii si pompierii ne apara de pericole. De fapt, cele mai multe dintre slujbele publice ofera servicii pentru oameni. Realitatea este ca nu-i nicio rusine sa ceri si sa primesti ajutor, atunci cand ai nevoie. Este posibil sa devii in viata de fiecare zi cu adevarat o "greutate" pentru ceilalti, daca nu primesti ajutor atunci cand ai nevoie.

Impresia pe care o are o persoana despre "independenta", este a doua problema a notiunii pe care o discutam. Este posibil ca unii oameni sa nu ceara ajutor, sau sa-l refuze atunci cand li se ofera, pentru ca ei considera ca a fi independent inseamna a face lucrurile fara ajutorul celorlalti. Totusi, realitatea este ca oamenii care refuza ajutorul sunt mai putin independenti decat aceia care cer si primesc ajutor. Independenta nu are nicio legatura cu ceea ce poti face tu. Independenta inseamna a avea libertatea de a alege ceea ce doresti sa faci. De exmplu, oamenii care nu au abilitatea de a conduce o masina, au libertatea de a alege daca doresc sa mearga undeva, cu putin ajutor din partea altcuiva.

Cand ceri si ti se acorda ajutor, ai ocazia sa devii independent. Este simplu.

Cum gasim un Asistent Personal

Ca sa spunem adevarul, nu exista "cel mai bun" mod de a gasi un Asistent Personal. Poate ca este nevoie sa folositi mai multe metode pentru a gasi persoanele interesate sa desfasoare aceasta munca. Daca va intereseaza acest serviciu, poate ar fi bine ca incepeti cautarea la Serviciile de Asistenta Publica ale Primariilor de care apartineti, pentru a vedea daca exista un program local care va poate ajuta. O alta optiune este sa dati anunturi in presa locala, in care sa descrieti serviciile de care aveti nevoie. Un anunt publicitar costa bani, dar prin intermediul lui veti putea descoperi candidati potentiali care sunt in cautarea unei astfel de slujbe.

O idee buna ar fi sa alegeti zilele de week-end, pentru ca astfel puteti ajunge la mai multi cititori. O alta optiune este sa lipiti fluturasi cu anuntul, in zone comunitare, putand astfel sa atrageti atentia persoanelor care ofera deja servicii in domeniu. De exemplu, ati putea pune un astfel de fluturas intr-un spital, sau la avizierul unui azil de batrani. Dar puteti imparti astfel de fluturasi si intr-un colegiu local, in scoli profesionale, in unitati care se ocupa de terapia de reabilitare fizica. In orice caz, oamenii afla de existenta unei astfle de slujbe de la unul la altul.

Intervievarea unui Asistent Personal

Atunci cand primiti telefoane de la persoane interesate de un asemenea loc de munca, trebuie sa programati un interviu cu fiecare in parte. Aceasta este ocazia prin care le cunoasteti personal si oferiti acelor persoane ocazia de a primi mai multe informatii despre munca pe care trebuie sa o desfasoare. Trebuie sa explicati foarte limpede ce fel de sarcini trebuie sa indeplineasca Asistentul dvs. Personal, si trebuie sa-l invitati pe candidat sa va puna intrebari, pentru a fi sigur ca el/ea va inteleg bine nevoile. Multe indatoriri au o natura foarte personala, asadar, asigurati-va ca acel candidat le va desfasura fara retineri. Descrieti toate indatoririle implicate, de exemplu, ridicarea, baia, programul ce implica vezica urinara si intestinul, curatenia casei sau cumparaturi. Discutati despre bani. Spuneti-le deasemenea ce fel de instruire de profil le veti oferi. Economisiti timp daca pregatiti dinainte o lista cu intrebari pe care sa le puneti fiecarui candidat.

Iata cateva exemple:

 • Aveti experienta anterioara in aceasta munca?
 • Aveti probleme fizice care va impiedica sa ridicati greutati?
 • Puteti gati si curata casa?
 • Aveti permis de conducere? Sunteti dispus sa conduceti masina?
 • Aveti mijloace de transport la/de la locul de munca?
 • La ce suma de bani va ganditi?
 • Va simtiti confortabil sa faceti munci "sensibile", cum ar fi imbaierea, urinatul si ingrijirile igienice respective?

Daca aveti probleme in a va decide asupra unui candidat, puteti face o lista de verificare in care sa treceti ce nevoie aveti dumneavoastra personal si care credeti ca ar trebui sa fie calitatile Asistentului Personal.

 • Este persoana demna de incredere si punctuala?
 • Este o persoana sigura si onesta?
 • Este persoana capabila sa urmeze instructiuni?
 • Este o persoana prietenoasa?
 • Este o persoana cu care poti stabili o relatie de prietenie?

Pe baza interviului, puteti selecta candidatul cel mai bun si mai potrivit pentru dumneavoastra. Odata ce ati ales pe cineva, cereti referinte (intotdeauna). Daca acel candidat nu va aduce referinte, dupa ce i le-ati solicitat, alegeti o alta persoana care poate furniza referintele, deoarece trebuie intotdeauna sa verificati referintele inainte de a angaja pe cineva care va intra in casa dumneavoastra. Vorbiti cu angajatorii anteriori si cereti amanunte despre acele calitati pe care le doriti dumneavoastra de la angajat. Puteti nota numarul carnetului de conducere pentru a-l verifica la politia locala. Bine, sunteti hotarat sa angajati persoana care se potriveste cel mai bine si are calitatile pe care dumneavoastra le doriti. La inceput o puteti angaja temporar, intr-o perioada de proba. Astfel veti avea ocazia, si dumneavoastra si Asistentul Personal, sa va cunoasteti mai bine, sa vedeti daca relatia dintre dumneavoastra functioneaza.

Educatie si instruire specifica

Marea majoritate a Asistentilor Personali au nevoie de o instruire generala privind TVM. Puteti cauta si printa informatii din surse de incredere de pe Internet. Dati-le apoi Asistentului Personal sa le citeasca. Chiar daca veti descoperi un Asistent Personal cu experienta, dumneavoastra tot aveti nevoi unice. Desi toate subiectele sunt importante, Asistentul Personal trebuie sa inteleaga foarte bine problemele dumneavoastra cu vezica urinara, ingrijirea pielii si problemele respiratorii. Comunicati foarte clar problemele urinare. Aveti grija sa subliniati importanta igienei zilnice a pielii, si asigurati-va ca Asistentul Personal stie exact cum trebuie sa duca la indeplinire igiena zilnica si cum sa depisteze imediat problemele. Asistentul Personal trebuie sa cunoasca ce boli respiratorii aveti. Gripa si pneumonia poti fi pericole de viata pentru majoritatea suferinzilor de TVM. Este asadar foarte important ca Asistentul Personal sa inteleaga aceste pericole, iar munca lui trebuie sa le previna. Spalarea mainilor este importanta, trebuie facuta frecvent pentru a impiedica raspandirea germenilor. Trebuie sa evitati contactul cu Asistentul Personal care a racit sau are gripa. Daca acest lucru este inevitabil, Asistentul Personal trebuie sa poarte masca si sa-si spele mai des mainile.

Pentru persoanele asistate de ventilator, Asistentul Personal trebuie sa se instruiasca, sa cunoasca mecanismul de functionare al ventilatorului, pentru ca acest lucru este o chestiune de viata si de moarte. Trebuie deasemenea sa existe un plan de urgenta pentru eventuale probleme cu ventilatorul.

Partener sau sot vs. Asistent Personal

De cele mai multe ori, partenerul sau sotul/sotia este prima persoana care acorda ingrijirea personala in urma unui astfel de accident. Desi acest aranjament initial este acceptat de comun acord in cupluri, rolul de partener/ingrijitor poate deveni nesanatos daca se prelungeste in timp. Oamenii simt ca "este de datoria lor". Unii membri ai familiei nu doresc ca un strain sa ingrijeasca persoanele pe care ei le iubesc. Si totusi, persoanele cu TVM sunt acelea care trebuie sa hotarasca de ce fel de ajutor au nevoie. Desi sotul sau sotia pot acorda uneori ajutor, in general se recomanda ca principala persoana care acorda ajutorul sa fie din afara familiei. Aceasta separare a rolurilor permite persoanelor cu TVM sa devina independenti fata de membrii familiei si sa evite conflictele inutile cu cei dragi. In plus, aceasta separare face ca membrii familiei sa nu aiba resentimente fata de responsabilitati si indatoriri in plus in relatia lor.

Din nefericire, unele cupluri nu au alta optiune decat ca cel care le acorda ingrijirea sa fie partenerul, sotul/sotia. In astfle de momente este foarte important sa-si pastreze rolul de partener/sot separat de acela de ingrijitor al persoanei bolnave. O modalitate de a realiza acest lucru este separarea activitatilor de ingrijire de cele de partener. Cuplurile au nevoie sa petreaca impreuna din cand in cand cateva momente. Pastrarea in mod distinctiv separat a rolurilor de partener si ingrijitor, va va ajuta sa evitati confuziile, sa nu confundati rolul de partener cu acela de asistent personal, lucru deosebit de sanatos in relatia personala de cuplu.

TOP 10 Motive pentru care un Asistent Personal paraseste slujba

 • 1. Descrierea initiala a muncii specifice a fost incompleta, sau sufera schimbari din mers;
 • 2. Metoda si ordinea in care trebuie sa-si desfasoare indatoririle sunt ilogice, ineficiente, cu pierderi de timp;
 • 3. Atmosfera de la locul de munca este dezordonata, neplacuta, dezorganizata, etc.;
 • 4. Nu sunt suficient placute, nu primesc mariri de plata corespunzatoare sau nu simt ca munca lor este apreciata;
 • 5. Simt ca un alt Asistent Personal este mai apreciat decat ei;
 • 6. Angajatorul este fie prea indiferent, fie prea agresiv in modul in care interactioneaza;
 • 7. Angajatorul a mintit in privinta orelor de munca, salariu, sau are asteptari nepotrivite, cum ar fi imprumuturi banesti sau favoruri sexuale;
 • 8. I se cer sarcini nerezonabile, adica acelea pe care angajatorul le poate face singur, sau cele ce nu pot fi realizate in timpul acordat, sau cele care sunt supravegheate cu prea mare strictete;
 • 9. Angajatorul este intolerant cu greslile oneste (neintentionate), nu acorda concediu medical, etc.;
 • 10. Angajatorul nu respecta viata privata a Asistentului Personal si asteapta ca nevoile sale sa devina prioritare in mod absolut, chiar si asupra vietii private a angajatului.

Fondurile

Multe persoane nu-si pot permite un Asistent Personal fara ajutor financiar. Verificati daca nu va calificati pentru a intra intr-un program social, care sa va ajute sa platiti Asistentul Personal. In anumite situatii, companiile private de asigurari pot plati "ingrijiri medicale de specialitate", care va pot oferi anumite ingrijiri personale. Daca faceti o intelegere financiara pentru accidente (asigurare) aveti grija sa includeti un proiect de costuri pe viata pentru un Asistent Personal.

Ca aproape toate lucrurile din viata noastra, obtinem ceea ce platim atunci cand vine vorba si de Asistent Personal. Un Asistent Personal de incredere si indemanatec costa. Desigur, dumneavoastra trebuie sa faceti cat mai atragator locul de munca, sa angajati si sa pastrati cel mai bun Asistent Personal. Utilizat toate serviciile comunitatii in care va puteti califica si veti plati din buzunar doar diferenta de cost. Acordati si bonusuri ocazionale daca puteti.

Cum se munceste cu un Asistent Personal

Un Asistent Personal este adesea si prieten si angajat. Dumneavoastra trebuie sa echilibrati aceste roluri. Primul pas este acela de a arata clar ca Asistentul Personal va ajuta la activitati zilnice pe care nu le puteti face singur si ca dumneavoastra sunteti acela care decide ce anume activitati trebuiesc facute. Sunt momente cand trebuie sa fiti hotarat, si sunt momente cand trebuie sa fiti flexibil. Daca exista o modalitate specifica prin care doriti sa se desfasoare ingrijirea dumneavoastra, aratati-i Asistentului Personal cum anume, ce anume trebuie facut si prin ce tehnici. Nu uitati insa ca si Asistentul Personal este un om. Desi dumneavoastra raspundeti direct de ingrijirile ce vi se acorda, exista diverse tehnici de abordare pentru acordarea lor. Asadar, trebuie sa fiti rezonabil, sa ascultati si sa acceptati ideile si parerile diferite de ale dumneavoastra.

Este foarte frumos din partea dumneavoastra sa-i si multumiti Asistentului Personal pentru ajutor. Si, in sfarsit, este important sa fiti intelegator cu Asistentul Personal daca acesta are "o zi proasta" sau face o greseala. Veti descoperi ca, din fericire, puteti fi flexibil fara sa afectati profesionalismul relatiei dumneavoastra. Insa, nu va puteti baza tot timpul pe Asistentul Personal. Daca sotul sau partenerul este prima persoana care va ingrijeste, este foarte important sa-i lasati timp de odihna si relaxare. Asistentul Personal are nevoie si de zile libere, si, luati in consideratie situatiile neprevazute datorita carora acesta ar putea lipsi de la munca. Prin urmare, aveti nevoie sa planificati totul din vreme. Asigurati-va ca aveti suficiente optiuni pentru a chema persoane din surse multiple.

Concluzii

Multe persoane suferinde de TVM au nevoie de asistenta in desfasurarea activitatilor zilnice. Desi procesul de a gasi, angaja, instrui si supraveghea un Asistent Personal este o necesitate, a solicita si a primi ajutor poate fi dificil pentru anumite persoane. Insa un Asistent Personal va sporeste independenta si imbunatateste calitatea vietii dumneavoastra.

Sursa: Home Health Aides: How to Manage the People Who Help You, by Al DeGraff

Articol tradus pentru ProStemCell.ro de Georgia Nistor, traducator autorizat.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este interzisa fara acordul in scris al ProStemCell.ro

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează