Intre 40-45% din persoanele care sufera de leziuni ale maduvii spinarii (TVM) au nevoie de asistenta personala in desfasurarea unor activitati zilnice. Marea majoritate sufera de tetraplegie si au nevoie de ajutor ca sa se culce sau sa se scoale din pat, gestionarea spectelor ce privesc vezica urinara si intestinul, baia si imbracatul.
Cu cat gradul leziunii este mai mic, cu atat mai mica este nevoia de ajutor.
Asistentul Personal versus Ingrijitor
De cele mai multe ori, o ruda, sotul/sotia sau un alt membru apropiat al familiei este prima persoana care acorda ingrijirea personala in urma unui astfel de accident. Desi aceasta ingrijire initiala este absolut normala, ea nu este recomandata pe termen indelungat. Daca este posibil, cel mai bun lucru este sa gasiti un Asistent Personal pe care sa-l platiti pentru a furniza ingrijirea pe termen lung, iar ingrijitorul din familie sa acorde doar ajutor ocazional. Din nefericire, multe persoane care sufera de TVM, leziuni spinale, nu au alte optiuni decat sa se bazeze pe membrii familiei pentru ajutorul zilnic. In timp ce Asistentul Personal este un angajat, ingrijitorul familial este termenul folosit pentru un membru al familiei care nu este platit, dar este responsabilul principal in acordarea ajutorului unei persoane iubite. Nu exista "un tipic familial" in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor cu leziuni spinale. Fiecare situatie este unica, si fiecare ingrijitor impreuna cu persoana ingrijita creaza un cele din urma un fel de sistem de ingrijire, care li se adapteaza cel mai bine.
Adaptarea la TVM (leziunea spinala)
In rolul de ingrijitor, va veti confrunta cu multe provocari unice. La inceput, exista acea ingrijorare initiala si preocuparea pentru starea si recuperarea persoanei iubite. Foarte adesea apare stresul de a face slalom intre munca si posibilitatile financiare, precum si preocuparea de a adapta casa pentru a o face accesibila persoanei iubite. In acelasi timp, incepeti un proces de invatare despre problemele leziunilor spinale si cum trebuie sa deveniti ingrijitorul persoanei bolnave. Veti invata despre cum se gestioneaza problemele vezicii urinare, ale intestinelor si problemele respiratorii. Aveti nevoie sa invatati cum se ingrijeste zilnic pielea, cu sa verificati si care sunt semnele aparitiei unei rani. In egala masura veti invata sa distingeti simptomele Disreflexiei Autonome, sau cum se foloseste un ventilator si ce trebuie sa faceti in caz de urgenta. Exista materiale educationale disponibile pe Internet, din surse de incredere si este in avantajul dumneavoastra sa va familiarizati cu aceste resurse. Ingrijirea pe termen lung a unei persoane bolnave iubite poate genera un mare stres asupra relatiei personale. Trebuie sa faceti ajustari ale stilului de viata, atunci cand trebuie sa acordati ajutor de lunga durata. Trebuie sa buneti bazele unei relatii interpersonale sanatoase, bazata pe comunicare deschisa, sa invatati din mers fapte de viata ce apar dupa accident, sa aveti vointa de a va adapta pe mai multe planuri si sa fiti atenti la sanatate, atat sanatatea persoanei cu leziune spinala, cat si a ingrijitorului.
Gestionarea propriei sanatati
Desi este important sa invatati cum sa ingrijiti persoana bolnava din familie, este inca si mai important sa invatati sa aveti grija de propria persoana. Pastrarea propriei sanatati este esentiala in starea dvs. de bine si in capacitatea de a va adapta la necesitatile persoanei indragite care trebuie ingrijita. La urma urmei, nu va puteti astepta sa acordati ingrijiri eficiente persoanei bolnave, daca chiar dvs. nu va simtiti bine.
Recunoasterea semnalelor de Stres
Stresul este un factor fizic, chimic, emotional, care poate produce tensiuni in mintea si corpul dumneavoastra. Aproape toti avem un anumit tip de stres in viata noastra. Stresul este ceva comun, pentru ca a devenit aproape imposibil sa scapi de el. Stresul poate deveni repede o problema pentru oamenii care ignora semnalele si simptomele pana cand acesta scapa de sub control. Stresul continuu poate deveni un factor de risc major, poate genera probleme de sanatate, inclusiv boli, dependente si depresie. Exista mai multe simptome si semnale sle aparitiei stresului, pe care puteti invata sa le recunoasteti, atunci cand stresul devine de necontrolat.
Atunci cand va aflati sub presiunea stresului puteti trece prin urmatoarele stari:
Simptome emotionale ale Stresului
- Nelinistit;
- Speriat;
- Iritat;
- Indispus.
Ganduri aducatoare de Stres
- Stima de sine scazuta;
- Teama de esec;
- Incapacitatea de concentrare;
- Te jenezi cu usurinta;
- Ingrijorare fata de viitor;
- Preocupari excesive fata de ganduri/sarcini;
- Neatentie si uitarea.
Simptome comportamentale de Stres
- Balbaiala si dificultati de vorbire;
- Plansul fara un motiv aparent;
- Impulsivitatea;
- Tresari din orice;
- Ras ascutit si ton nervos al vocii;
- Scrasnesti din dinti;
- Fumezi mai mult;
- Incepi sa folosesti (sau sa maresti) medicamente si/sau alcool;
- Devii predispus la accidente;
- Scade pofta de mancare.
Simptome corporale ale Stresului
- Transpiratia/palme transpirate;
- Batai alerte ale inimii;
- Tremur;
- Ticuri nervoase;
- Uscaciunea gurii si a gatului;
- Obosesti cu usurinta;
- Probleme de somn;
- Diaree/indigestie/stari de voma;
- Senzatia de fluturi in stomac;
- Dureri de cap;
- Tensiune premenstruala;
- Dureri in ceafa sau spate;
- Cresterea sau scaderea in greutate.
Adaptarea la un stil de viata sanatos
Un stil de viata sanatos include un anumit echilibru pe care sa vi-l impuneti, ca sa va simtiti bine fizic si psihic. Comportamentul sanatos reduce stresul si ne sporeste abilitatea de a ne adapta diverselor probleme. Cateva actiuni simple pot fi de mare ajutor pentru ingrijirea propriei sanatati. De exemplu:
- Dormiti suficient;
- Serviti mese regulate, sanatoase si gustari intre mese;
- Participati la activitati fizice regulate, pentru ca astfel corpul dumneavoastra lupta mai bine cu stresul;
- Rezervati-va timp pentru dumneavoastra, ascultati muzica linistitoare, faceti o baie calda prelungita si cititi carti sau reviste interesante, ori mergeti la o plimbare in parc sau intr-un loc linistit;
- Taiati sau reduceti cafeina si tutunul;
- Nu va bazati pe mancare, alcool sau medicamente pentru a reduce stresul;
- Echilibrati-va viata intre munca si distractie;
- Petreceti in mod placut timpul cu familia si prietenii;
- Bucurati-va de hobby-urile pe care le aveti;
- Imbratisati pe cineva!
- Fiti pozitivi in loc sa fiti agresivi. "Exprimati-va" sentimentele, opiniile sau convingerile, in loc sa fiti nervos, defensiv sau indiferent;
- Nu va oferiti sa faceti lucruri pe care nu aveti timp, sau energia sa le faceti;
- Fiti mereu bine organizat/a;
- Cautati grupuri sociale cu care sa impartasiti idei, resurse si de la care sa invatati abilitati de a rezolva anumite lucruri.
Cereti Ajutor
Solicitarea ajutorului este esentiala in a va taia putin timp pentru dumneavoastra. Ajutorul poate veni sub diverse forme, de exemplu, alti membri ai familiei va pot ajuta la sarcinile zilnice din casa. Sau poate veni sub forma unui sef intelegator, care va permite sa munciti de acasa, sau sa va adaptati orarul de munca in asa fel incat sa va pastrati munca, si in acelasi timp sa ajutati persoana bolnava. Sa ceri ajutor este un semnal de forta-nicidecum de slabiciune. Poate ca nu este usor intotdeauna sa ceri si sa primesti ajutor. Dificultatea izvoraste poate din ambiguitatea celor doua notiuni pe care le implica acest cuvant. In primul rand, anumite persoane nu cer ajutor pentru ca nu doresc sa "ingreuneze" pe ceilalti, mai ales pe membrii familiei. Daca simtiti acest lucru, intrebati-va daca pentru dumneavoastra ar fi o greutate sa ajutati o persoana iubita, daca are nevoie. Noi facem parte dintr-o familie; facem parte din societate; Si cu totii avem nevoie unii de ceilalti. Cu totii avem uneori nevoie de ajutor si ne bazam pe ceilalti in multe, multe feluri, iar marea majoritate a oamenilor ofera cu drag ajutor familiei si prietenilor, atunci cand acestia au nevoie.
Impresia pe care o are o persoana despre "independenta", este a doua problema a notiunii pe care o discutam. Este posibil ca unii oameni sa nu ceara ajutor, sau sa-l refuze atunci cand li se ofera, pentru ca ei considera ca a fi independent inseamna a face lucrurile fara ajutorul celorlalti. Realitatea este ca nu-i nicio rusine sa ceri si sa primesti ajutor, atunci cand ai nevoie. Este posibil sa devii in viata de fiecare zi cu adevarat o "greutate" pentru ceilalti, daca nu primesti ajutor atunci cand ai nevoie. Acordarea ajutorului nu inseamna doar munca unei singure persoane. Ai nevoie de timp sa te detasezi, sa-ti creezi un stil de viata sanatos si exista momente cand te saturi, sau simti nevoia sa te indepartezi din alte motive. Cel mai bun lucru de facut in astfel de situatii este sa ai o lista de persoane pe care sa le chemi, atunci cand ai nevoie. Poti trece pe lista una, sau doua persoane asistente de suport imediat, in caz de boala, sau momente critice.
Desi evitarea problemelor poate usura stresul pe termen scurt, marea majoritate a problemelor nu dispar pur si simplu. De fapt, mai mult ca sigur, stresul va continua pana cand se rezolva cauza lui. Cercetatorii sugereaza ca a-ti cultiva abilitati efective de rezolvarea stresului este esential atat pentru sanatatea ingrijitorului, cat si a bolnavului. Puteti aplica tehnici si abilitati de rezolvarea problemelor de stres in aproape orice aspect al vietii. In momentul in care ati hotarat sa rezolvati problemele, este important sa va fixati prioritatile. Ce se face mai intai? Ce se poate lasa pe mai tarziu? Ganditi bine ceea ce trebuie facut mai intai?
Sunt 5 pasi de baza ce trebuie urmati pentru rezolvarea eficienta a problemelor.
PASUL 1 - Identificarea problemei: trebuie sa detectati problema, ca sa o puteti rezolva. Faceti o lista de probleme si aranjati-le in ordinea importantei. Aveti grija sa "spargeti" in probleme mai mici o problema mare si sa selectati cea mai dificila dintre elel pentru a o rezolva prima. Nu uitati sa cumpaniti bine fiecare problema in parte, sa asezati bine faptele, inainte de a trece la pasul 2.
PASUL 2 - Brainstorm pentru solutii posibile: Ganditi bine problemele pe care trebuie neaparat sa le rezolvati, faceti o lista cu cat mai multe solutii posibile. Ganditi liber, la acest stadiu nu trebuie sa rationati asupra problemelor. Daca intampinati dificultati la gasirea unor solutii posibile, cereti sfatul familiei si/sau prietenilor, intrebati cum gandesc ei ca s-ar putea rezolva acea problema. Daca aveti nevoie de mai multe informatii, cautati-le pe Internet sau in biblioteci.
PASUL 3 - Alegeti cea mai buna solutie: din lista de solutii posibile, alegeti-o pe aceea despre care credeti ca v-ar putea rezolva cel mai bine problema. Si aici puteti cere parerea celorlalti, despre cum ar fi cel mai bine. Odata ce ati ales, puneti lista intr-un loc sigur, sa o puteti folosi mai tarziu daca va fi nevoie.
PASUL 4 - Puneti in practica solutiile: singurul mod prin care puteti verifica valabilitatea solutiei, este sa o puneti in practica. Notati progresele si toate problemele cu care va confruntati.
PASUL 5 - Evaluati solutia pe care ati pus-o in practica: Daca solutia functioneaza, lauda-te fara modestie pentru ca ai facut o treaba buna. Daca nu sunteti multumit cu rezultatele solutiei, revedeti notitele. Poate ca au iesit la iveala obstacole nevazute care trebuiesc corectate. Faceti ajustarile necesare. Incercati o alta posibila solutie inscrisa in lista dumneavoastra, sau mai faceti un exercitiu de brainstorming pentru idei noi, apoi adaugati pe lista noile informatii.
Invatati sa va Relaxati
Tehnicile de relaxare sunt indemanari suplimentare prin care va puteti ingriji propria persoana si pe care le puteti invata. Mai intai trebuie sa va pregatiti pentru relaxare. Micsorati lumina in camera si indepartati orice sursa de zgomot, inchideti televizor, radio, telefon. Asezati-va relaxat intr-un fotoliu.
Imagistica auto-indusa:
- Inchideti ochii. Concentrati-va pe respiratie, inspirati rar si profund;
- Imaginati-va ca va aflati intr-un cadru relaxant, pe o plaja, intr-o poiana, sau pe varful unui munte;
- Focalizati pe cadrul natural pasnic pe care vi-l imaginati si acordati atentie detaliilor. Ascultati sunetele (trilul pasarilor, frunzele fosnind in vant, valuri care se sparg de mal). Fiti atent/a la ceea ce simtiti (caldura soarelui pe piele, nisipul fierbinte sub picioare, iarba racoroasa). Imaginati-va gusturi si parfumuri. Zabovoti asupra senzatiilor pe care le traiti in acest loc linistit;
- Dupa cateva minute concentrati-va din nou asupra respiratiei. Aveti grija sa inspirati si sa expirati adanc, remarcati ceea ce se intampla in jur (presiunea fotoliului asupra picioarelor, ticaitul ceasului, etc.);
- Intrebati-va cat de relaxat sunteti in acel moment, folosind o scala de la 0 la 10, cu 0 indicand lipsa completa de relaxare si 10 cea mai completa stare de relaxare.
Respiratia Abdominala:
- Incetiniti ritmul respiratiei, inspirati mai rar si mai profund;
- Stiti daca respirati abdominal ducand mana pe abdomen, controlati daca se misca in sus si-n jos;
- Este genul de respiratie pe care o avem atunci cand dormim. Incetinirea ritmului respiratiei poate incetini si ritmul batailor inimii, dandu-va o senzatie linistita de relaxare;
- Este nevoie de multe exercitii ca sa ajungeti la acest stadiu, asadar, daca nu reusiti de prima data, continuati sa exersati.
Relaxarea Progresiva a Muschilor:
- Incepeti cu varful degetelor de la picioare, tensionati incet muschii pana ii simtiti incordati in tot corpul, apoi relaxati-i incet. Dupa degetele de la picioare, tensionati incet picioarele, apoi gambele, coapsele, abdomenul, bratele, mainile, degetele de la maini si in cele din urma fata;
- Nu va grabiti, rezervati suficient timp pentru a tensiona si relaxa muschii corpului.
Ingrijirea partenerului de viata sau a sotului/sotiei
Pentru cupluri este foarte important sa-si pastreze rolul de partener/sot separat de acela de ingrijitor al persoanei bolnave. O modalitate de a face acest lucru este pastrat activitatile de ingrijire separat de cele de partener. O alta modalitate este de a pastra o zona specifica din camera rezervata i exclusivitate momentelor de intimitate - unde nu se vor desfasura deloc activitati de ingrijire. Mentinerea celor doua roluri cat mai separate posibil va va ajuta sa evitati confuzia si amestecarea rolurilor in mintea dumneavoastra. Cand dumneavoastra si partenerul de viata aveti momente de romantism, este mai bine sa va vedeti printr-o prisma romantica si nu prin aceea de ingrijitor. Cuplurile au deasemenea nevoie sa pastreze un echilibru in interiorul relatiei lor. Ambii parteneri trebuie sa-si aduca in mod semnificativ contributia la toate problemele zilnice care apar, de exemplu rolul de parinte, diverse sarcini casnice sau gestionarea banilor. Aceasta egalitate va ajuta ingrijitorul sa nu dezvolte resentimentul ca devine "coplesit" de responsabilitatile si indatoririle zilnice.
Rezolvarea Problemelor
Majoritatea cuplurilor se confrunta cu obstacole in prima faza de dupa acceidentul care a produs leziunea spinala. Pentru cei mai multi adulti, viata pre-accident este rutina, familiara si confortabila. Oamenii au de obicei opinii bine definite despre ceea ce ei considera "normal" si in general au notiuni clare despre relatiile dintre ei. In cele mai multe cazuri, rutinele pre si post accident sunt diferite, unele pentru ingrijitori si altele pentru partenerii sau sotii lor. Ca in multe alte aspecte ale vietii post-accident, si sunt necesare modificari ale conceptiilor, schimbari in activitatile de rutina pentru adaptarea la viata de dupa accident. Si din acest punct de vedere familiile difera intre ele, asadar, nu este obligatoriu ca fiecare familie sa traiasca aceleasi experiente, sa aiba aceleasi probleme. Insa ca si ingrijitor, veti avea cam aceleasi probleme ca si ceilalti.
Cercetatorii au aratat ca, in general, ingrijitorii descriu aparitia unor probleme prin:
- 1. atitudine negativa a persoanei suferinde de leziuni spinale.
- 2. sentimentul personal de vinovatie;
- 3. lipsa de apreciere fata de munca de ingrijitor al persoanei bolnave;
- 4. lipsa de timp pentru activitati personale;
- 5. faptul ca trebuie sa spuna si "nu" persoanei bolnave;
- 6. faptul ca se simt coplesiti.
Persoanele suferinde de leziuni spinale descriu problemele prin:
- 1. dorinta de a merge;
- 2. functia sexuala;
- 3. durere;
- 4. probleme cu vezica urinara si intestinul;
- 5. lipsa de bani;
- 6. incapacitatea de face lucruri usoare;
- 7. stari de anxietate.
Desi cele doua grupuri sunt afectate de consecintele aceleiasi boli, problemele pe care le raporteaza sunt orientate spre eu-l personal. Prin urmare, cheia spre o relatie sanatoasa este comunicarea deschisa, recunoasterea adevarurilor de dupa accident si vointa de a-si ajusta punctele de vedere in multimea de activitati pe care le fac. Este esential sa vorbeasca despre probleme si sa discute deschis in ce mod aceste probleme le afecteaza relatia.
Cu timpul, ambii pot ajunge la o intelegere reciproca si vor depasi impreuna situatiile care apar, vor rezolva problemele impreuna, daca este posibil, si vor intari relatia lor.
Rezolvarea conflictului
Nu poate fi evitat conflictul, pentru ca este un element necesar si sanatos intr-o relatie. Oamenii sunt diferiti. Neintelegerile apar pentru ca fiecare are un punct de vedere unic, care, de cele mai multe ori, da nastere unor opinii diferite.
Daca o problema este importanta pentru un membru al familiei, este importanta pentru toti membrii familiei. Insa conflictele cu persoanele iubite pot fi deosebit de stresante pentru toate partile implicate. De aceea este bine sa invatati cum sa rezolvati conflictele, pentru a reduce stresul.
PASUL 1 - Reguli de Baza: cand doi oameni nu sunt de acord cu o problema, prima reactie emotionala este de obicei mania. Este aproape imposibil ca doua persoane sa rezolve o problema atunci cand sunt nervosi. Prin urmare este important pentru toti sa se calmeze din punct de vedere emotional inainte de a face efortul sa rezolve conflictul.
Scopul rezolvarii unui conflict nu este de a exista un invingator. Ci de a descoperi o solutie asupra careia toate partile cad de acord. Cand gandesc sa rezolve conflictele in acest mod, oamenii raspund si cu vointa de a le rezolva. Daca existenta conflictului este un fapt, atunci este responsabilitatea tuturor sa cunoasca faptele.
Linii Generale Despre Rezolvarea Conflictelor:
- mentineti o perspectiva clara asupra lucrurilor;
- concentrati-va sa rezolvati cate o problema pe rand;
- fiti clar si direct cand discutati o problema;
- vorbiti pe rand;
- permiteti celeilalte persoane sa raspunda;
- nu folositi contactul fizic, intimidarea sau amenintari pentru a demonstra ca aveti dreptate;
- nu folositi arma „Muteniei” asteptand ca ceilalti sa stie ce ganditi si ce simtiti;
- nu scormoniti probleme mai vechi, care nu sunt importante pentru problema in cauza;
- nu folositi santajul emotionant, spunand "daca m-ai iubi cu-adevarat...";
- nu reactionati exagerat, nu folositi cuvintele "intotdeauna" sau "niciodata".
PASUL 2 - Enuntati problema: nu puteti rezolva o problema daca nu stie exact toata lumea despre ce este vorba. Aveti mai mult succes in rezolvarea unei probleme daca enuntati politicos o problema. De exemplu, puteti enunta o problema sub forma enuntarii unei pareri personale, si nu ca un atac personal.
Exemple de cum puteti enunta o parere (cerere):
- "Simt ca munca mea nu este apreciata";
- "Ma simt coplesit pentru ca nu mai am timp de mine";
- "Ma simt vinovat ca imi rezerv timp pentru mine".
Exemple de atacuri:
- "Ma enervezi ca nu-mi lasi o clipa de respiro".
Daca exista o problema de comportament, formulati o cerere (dorinta) pozitiva, si nu impuneti.
Exemple de cum puteti enunta o parere (cerere):
- "As dori ca tu sa ai un rol mai activ si sa ma ajuti cu copii";
- "As prefera sa faci lucrul acesta asa (in felul acesta)".
Exemple de formulare a unei cereri:
- "Trebuie sa incepi sa te comporti ca un tata";
- "Vei face lucrul acesta asa, cum vreau eu".
PASUL 3 - A Asculta si A Intelege: A asculta este lucrul cel mai greu, dar si cel mai important in rezolvarea unui conflict. Abilitatea de a asculta necesita o minte deschisa, care sa auda ceea ce se spune. Cand doua persoane sunt in mijlocul unui argument emotional, cine asculta cu-adevarat? Unuii oameni isi arunca vorbele unul altuia, sperand ca vocea cea mai puternica sa se auda. Multi oameni, care nu vorbesc, gandesc ceea ce intentioneaza sa spuna, in loc sa asculte. Rezolvarea problemelor necesita vointa, dorinta de a asculta ceea ce se spune.
Este foarte greu sa fii un ascultator bun. Daca vi se pare greu, incercati sa "repetati" in minte ceea ce se spune, in timp ce cealalta persoana vorbeste. In felul acesta va puteti concentra asupra a ceea ce se spune. Pot aparea momente cand auziti ce se spune, dar nu intelegeti cu-adevarat ce vrea sa spuna cealalta persoana. Cand cineva va vorbeste, este normal sa rationati in mod subiectiv asupra a ceea ce se spune. Totusi, de multe ori, oamenii poate ca vor sa spuna altceva decat ati putea gandi dumneavoastra. Daca nu va sunt limpezi Sensurile exprimate de cealalta persoana, puteti repeta ce au spus si puteti cere informatii suplimentare. Daca sunteti receptiv si aveti mintea deschisa, ascultati si intelegeti; este mai usor sa sugerati solutii posibile asupra carora ambele parti pot cadea de acord.
PASUL 4 - Rezolvarea problemelor duce la hotarari: Daca urmariti cei 5 pasi in rezolvarea problemelor de la pagina 3, veti observa ca sunt foarte asemanatori cu rezolvarea altor probleme. Doriti sa colaborati impreuna pentru ca scopul comun este de a rezolva problemele intr-o maniera acceptabila pentru toti cei implicati. Colaborati in alegerea unei probleme din lista, daca toata lumea este de acord, atunci aveti sanse reale de succes. Daca incercati o solutie care nu este buna pentru toti, colaborati pentru a o schimba, sau alegeti alte solutii posibile din lista.
PASUL 5 - Solutionarea: Problema este cu adevarat rezolvata atunci cand solutia este buna pentru toti.
Exista totusi multe probleme care nu pot fi rezolvate. Daca un conflict se reduce la o problema de opinie personala, trebuie sa recunoasteti ca este imposibil sa controlati gandurile cuiva. Poate ca nu faceti o persoana sa se razgandeasca, nici daca aveti cele mai bune intentii si depuneti cele mai sincere eforturi. In aceasi logica a lucrurilor, nu puteti schimba comportamentul unei persoane. Atunci cand nu se ajunge la o solutie de comun acord, trebuie sa rezolvati singur problema. Cadeti impreuna de acord ca exista probleme asupra carora nu sunteti de acord, sau lasati sa treaca o situatie asupra careia nu aveti control. Aceste concepte pot fi greu de indeplinit uneori, dar sunt cel mai bun lucru pe care-l puteti face pentru sanatatea dumneavoastra.
Concluzii
In calitate de ingrijitor va puteti astepta la suisuri si coborasuri. Va puteti simti coplesit sau stresat uneori de multitudinea de responsabilitati cu care va confruntati. Puteti simti ca nu sunteti apreciat pentru toata munca grea pe care o depuneti si devotamentul dumneavoastra.
A ingriji pe cineva presupune o munca grea si cere mult devotament fata de persoana iubita, este expresia afectiunii si a unui angajament luat. La urma urmei, ati ales ca responsabilitate principala sa aveti grija de o persoana pe care o iubiti. Prin urmare, este important sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra, pentru ca apoi sa fiti in stare sa acordati dragostea si grija necesara persoanei iubite.
Este la fel de important sa aveti grija de propria persoana cum puteti mai bine. Si dumneavoastra aveti nevoie de atentie, la fel ca oricine altcineva. Desi presupune o munca grea si mult devotament, puteti gasi in viata echilibrul care va va ajuta sa duceti la indeplinire acest angajament.
Sa nu uitati niciodata acest lucru!
Articol tradus pentru ProStemCell.ro de Georgia Nistor, traducator autorizat.