"Daca dorim ca sperantele noastre de a construi o lume mai buna si mai sigura sa nu devina doar o iluzie, avem nevoie, mai mult ca niciodata, de implicarea voluntarilor".
In acest spirit, 100 de milioane de europeni isi dedica timpul si experienta pentru a-i ajuta pe cei care se afla in dificultate, contribuind la dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. Astfel, un profesor de arta pensionat le vorbeste vizitatorilor straini dintr-un muzeu despre capodoperele europene, un student de liceu le citeste copiilor bolnavi dintr-un spital, sau un fost fotbalist de echipa nationala este antrenor la o echipa de cartier. Exista mii de modalitati prin care oamenii pot produce o schimbare.
Pentru a evidentia aceste eforturi si pentru a incuraja cat mai multi cetateni sa li se alature, Comisia Europeana a inaugurat Anul european al voluntariatului 2011. Vicepresedintele Viviane Reding, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, alaturi de Jean-Marc Delizée, secretar de stat federal pentru afaceri sociale al Belgiei si de Marian Harkin, deputat european, au prezentat sloganul anului: "Ofera-te voluntar! Schimba ceva!"
"Doresc sa le multumesc milioanelor de europeni care isi dedica din timpul lor pentru a face lumea un loc mai bun", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. "In fiinta noastra este adanc inradacinata capacitatea de a lua atitudine si de a-i ajuta pe cei aflati in dificultate. Voluntariatul consolideaza valorile noastre europene fundamentale: solidaritatea si coeziunea sociala. Odata cu lansarea Anului european al voluntariatului, doresc sa mobilizez sprijinul pentru sustinerea acelora care produc o schimbare. Este momentul sa impartasim si sa oferim, sa ne concentram pe sprijinirea celor care ajuta!".
Un studiu Eurobarometru din mai 2010 a relevat faptul ca 3 din 10 europeni sustin ca sunt implicati in mod activ ca voluntari. Exista multe definitii si traditii diferite privind activitatea de voluntariat. Elementul comun al acestor activitati consta in faptul ca indiferent de locul unde se aduna oamenii pentru a se ajuta unii pe altii si pentru a-i sprijini pe cei aflati in dificultate, de acest lucru beneficiaza atat societatea in ansamblu, cat si voluntarii. Prin intermediul voluntariatului, oamenii castiga cunostinte, isi exerseaza abilitatile si isi extind retelele sociale, fapt ce poate conduce, adesea, la oportunitati noi sau mai bune de angajare, precum si de dezvoltare sociala si profesionala.
Comisia sprijina tinerii sa participe la activitatile de voluntariat. Prin intermediul Serviciului european de voluntariat, mii de adolescenti si tineri calatoresc in afara tarilor de origine pentru a preda si promova sensibilizarea culturala si pentru a dezvolta importante abilitati pentru viata. De exemplu, voluntarii dintr-o casa din Copenhaga – Verahus – ii ajuta pe rezidentii cu handicap in viata lor de zi cu zi. Acestia organizeaza activitati de petrecere a timpului liber cu rezidentii, precum pictura, muzica, jocuri, sporturi si ii insotesc in calatorii.
Pentru a evidentia munca voluntarilor si pentru a-i incuraja si pe altii sa se alature in abordarea provocarilor existente, Anul european al voluntariatului 2011 are patru obiective principale:
- reducerea obstacolelor din calea activitatii de voluntariat in UE;
- oferirea de mijloace de actiune organizatiilor de voluntariat si imbunatatirea calitatii voluntariatului;
- recompensarea si recunoasterea activitatilor de voluntariat;
- sensibilizarea cu privire la valoarea si importanta voluntariatului.
Pentru indeplinirea acestor obiective, Comisia va incuraja schimbul de bune practici intre autoritatile statelor membre si organizatiile de voluntari. Accentul va fi pus pe formarea voluntarilor, acreditarea si asigurarea calitatii, precum si asigurarea unei corespondente eficiente si eficace a abilitatilor posibililor voluntari cu oportunitatile de voluntariat. Comisia va promova crearea de noi initiative de colaborare in retea la nivel european pentru a incuraja schimburile transfrontaliere si sinergiile intre organizatiile de voluntari si alte sectoare, in special mediul de afaceri.
Pe intreaga durata a anului voluntariatului, vor fi incurajate si promovate sute de activitati si proiecte. La nivelul UE, acestea cuprind:
- EYV2011 Tour: timp de un an, voluntarii vor face un tur prin tarile UE, isi vor prezenta munca si vor intra in contact cu factorii de decizie si cu publicul, in fiecare etapa a turului.
- EYV Relay: 27 de voluntari "de legatura" vor monitoriza activitatea a 54 de organizatii de voluntari si vor produce rapoarte scrise, audio si video care urmeaza sa fie difuzate de catre mijloacele de informare in masa. La sfarsitul anului, rapoartele combinate vor fi reunite intr-un documentar de calitate cu privire la Anul european si turul organizat in acest context;
- Patru conferinte tematice in 2011 care sa evidentieze aspecte-cheie referitoare la voluntariat: 8 ianuarie la Budapesta – recunoasterea voluntariatului; mai/iunie -celebrarea voluntarilor si a contributiei importante a acestora; octombrie - oferirea de mijloace de actiune organizatiilor de voluntariat; decembrie - conferinta de inchidere cu privire la provocarile viitoare.
Comisia conlucreaza strans cu "Alianta" organizatiilor de voluntari, Parlamentul European, statele membre, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social European, Consiliul Europei si Voluntarii Natiunilor Unite.
Informatii suplimentare:
Site-ul oficial al Anului european:
www.europa.eu/volunteering
(cuprinde calendarul EYV Tour)
Site-ul Aliantei:
www.eyv2011.eu