Actul european privind accesibilitatea (Accesibily Act)

Actul european privind accesibilitatea (Accesibily Act) ofera solutii pentru a alinia si armoniza legislatia statelor membre cu privire la accesibilitate. De peste trei ani, Forumul European al Dizabilitatii (EDF) si membrii sai au militat puternic pentru publicarea unei propuneri legislative privind accesibilitatea produselor si serviciilor in UE. La 2 decembrie 2015, Comisia Europeana a publicat in cele din urma propunerea sa fata de aceasta mult asteptata legislatie, fiind salutata de catre EDF.

Propunerea este inovatoare, intrucat are scopul de a consolida drepturile persoanelor cu dizabilitati din perspectiva pietei interne a UE. A urmat, de asemenea, recomandarile Natiunilor Unite (ONU) catre UE sa adopte cu promptitudine Actul european privind accesibilitatea. Dupa o ampla consultare cu membrii sai din toata Europa, EDF prezinta acum raspunsul sau initial la lege.

De ce este important?

Pana in prezent, statele membre UE au avut anumite legi de accesibilitate si reguli, dar nu a existat nici o legislatie armonizata la nivelul UE cu privire la accesibilitatea produselor si serviciilor pe piata interna. Actul european privind accesibilitatea va armoniza aceste legi de accesibilitate si reguli, astfel incat produsele si serviciile sa poata circula pe piata interna a UE fara probleme, si sa fie accesibile persoanelor cu handicap si a altor persoane cu limitari functionale. In acelasi timp, Legea va imbunatati calitatea vietii persoanelor cu handicap in UE, permitandu-le accesul egal la produse si servicii de masa, la un pret mai competitiv.

Prin intermediul campaniei Libertatea de Miscare, Forumul European al Dizabilitatii (EDF) a pledat pentru o lege europeana pe accesibilitate, ca oamenii cu dizabilitati inca se confrunta cu obstacole la produse si servicii de acces pe baza de egalitate cu ceilalti.

Folosind un bancomat tip ATM ar putea fi dificil sau chiar imposibil pentru nevazatori, daca nu exista nici o iesire de voce sau pentru utilizatorii de scaune cu rotile in cazul in care nu se poate ajunge la el.

Cumpararea on-line este o activitate mai utilizata de catre consumatori, dar oamenii cu dizabilitati inca se confrunta cu multe dificultati in accesarea si utilizarea site-urilor cu sisteme de e-commerce cu succes.

Persoanele cu dizabilitati pot cumpara produse accesibile, cum ar fi un smartphone sau un televizor, dar ele sunt de multe ori mai scumpe decat alte produse si nu exista alte optiuni.

O lege europeana ambitioasa si centrata pe accesibilitate, cum ar fi Actul european privind accesibilitatea, ar putea schimba acest lucru. EDF si membrii sai din toata Europa au examinat propunerea Comisiei Europene pentru Actul european privind accesibilitatea si va prezentam acum raspunsul initial, evidentiind domeniile care ar trebui sa fie imbunatatite in text.

Extinderea domeniului de aplicare a actului

Actul ar trebui sa includa mai multe domenii, deoarece exista multe produse si servicii care ar putea fi incluse, dar au fost lasate inafara. Textul propus acopera domenii cum ar fi sistemele de hardware si de functionare, ATM-uri, masini de eliberare a biletelor, check-in masini, telefoane si smartphone-uri, tablete, televizoare, cumparaturi on-line, servicii bancare, e-books si site-uri web ale companiilor de transport. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a face ATM-urile, de exemplu, accesibile in cazul in care continua sa fie intr-o cladire in care persoanele cu handicap nu pot intra. Astfel, cladirea bancii, in cazul in care ATM-ul este, ar trebui sa fie, de asemenea, accesibila. Acelasi lucru este valabil si pentru un terminal de tren sau de autobuz, in cazul in care casa de bilete poate fi accesibila, dar nu si a cladirii in care se afla aparatul.

Exceptii

Propunerea Comisiei Europene prevede exceptii in cazul in care o companie sustine ca este prea complicat sau prea scump pentru ei de a face produsul sau serviciul accesibil. Companiile pot folosi aceasta pentru a evita sa faca produsele sau serviciile accesibile. Facem apel ca UE sa aiba o claritate privind regulile si conditiile in care aceste exceptii pot fi facute si sa nu permita exceptii in cazul in care nu exista motive foarte grave pentru acest lucru.

Ce urmeaza?

Dupa publicarea propunerii de lege, a existat o perioada de consultare, in care FED si membrii sai au prezentat raspunsuri. In etapa urmatoare, propunerea va fi discutata de catre Parlamentul European si Consiliu.

Presedintele EDF, Yannis VARDAKASTANIS, a declarat: "Salutam initiativa comisarului Thyssen pentru a stabili legislatia in acest domeniu. Am vazut din experienta din SUA ca o reglementare care include un mecanism solid de aplicare si supravegherea este un mijloc extrem de eficient de a asigura ca produsele si serviciile sa devina accesibile persoanelor cu handicap. Noi acum apel la Comisia Europeana, Consiliul si Parlamentul sa intareasca Actul european privind accesibilitatea prin revizuirea textului si includerea iunor dispozitii mai puternice si mai obligatorii, in scopul de a aborda accesibilitatea intr-un mod holistic si mai ales, ca un agent al schimbarii in piata interna".

Sursa: socialplatform.org