DeputatDrepturile femeii: Egalitatea de sanseii europeni cer combaterea saraciei femeilor

Femeile castiga mai putin si lucreaza cu jumatate de norma mai mult decat barbatii. 17% din femeile europene traiesc in saracie, iar criza economica a inrautatit conditiile de viata ale acestora. Deputatii europeni de la comisia parlamentara pentru drepturile femeii si egalitatea de gen spun ca este necesara actiunea la nivel european, dar si la nivel de stat membru.

Raportul a fost intocmit de eurodeputata Rovana Plumb (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Romania) si votat in comisia parlamentara pentru drepturile femeii si egalitatea de gen pe 27 ianuarie.

Reducerea diferentei intre salariile femeilor si cele ale barbatilor

Deputatii europeni cer Comisiei Europene si statelor membre adoptarea unei perspective de gen in toate politicile UE si programe nationale de incluziune si reintegrare a femeilor pe piata muncii pentru combaterea saraciei.

Saracia femeilor

  • 17% din femeile europene traiesc in saracie (36% daca se ia in calcul venitul individual);
  • diferenta intre salariile femeilor si cele ale barbatilor este de 14%-17,4% in UE;
  • femeile reprezinta doua treimi din populatia inactiva;
  • femeile in varsta, mamele singure, femeile cu handicap si cele apartinand unei minoritati sunt mai expuse saraciei;
  • rata saraciei pentru femeile in varsta este de 22% (fata de 16% pentru barbatii in varsta).

Acestia mai cer adoptarea unei Carte a Drepturilor Femeilor Europene pentru ameliorarea oportunitatilor femeilor. Eurodeputatii doresc ca diferenta intre salariile femeilor si cele ale barbatilor sa fie redusa cu 1% pe an (pana la 10% in 2020). "La nivel global, femeile sunt sarace prin comparatie cu barbatii. Aceasta este realitatea in fiecare stat membru UE. In acelasi timp s-ar putea spune ca se subestimeaza contributia femeii la dezvoltarea familiei, societatii si economiei" a aratat raportoarea.

"Abordarea sistematica a saraciei femeilor a inceput de foarte putin timp"

O alta chestiune ce trebuie abordata este echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Deputa?ii europeni au mai spus ca ameliorarea structurilor de ingrijire a copiilor de varsta prescolara este cruciala. Raportoarea Rovana Plumb a aratat ca abordarea sistematica a saraciei femeilor a inceput de foarte putin timp.

Sistemul de pensii nu este corect, au mai spus deputa?ii europeni de la comisia parlamentara pentru drepturile femeii si egalitatea de gen, deoarece nu calculeaza perioade de intrerupere a lucrului. Violenta impotriva femeii este la randul ei o mare problema a Europei, influentand si sanatatea femeilor.

Combaterea saraciei cu fondurile structurale

Eurodeputatii au sugerat statelor membre sa foloseasca fondurile structurale (in special Fondul Social European) pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale.

"Criza actuala economica, financiara si sociala ce afecteaza Uniunea Europeana si restul lumii genereaza o serie de efecte negative specifice care influenteaza direct viata si conditiile de lucru ale femeilor, dar si locul lor in societate. Femeile europene au de patru ori mai multe sanse de a lucra cu jumatate de norma, de a avea contracte pe durata determinata sau de a lucra fara contract", a spus doamna Plumb.

Sursa: Parlamentul European

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează