Deputatii europeni au adoptat o noua legislatie care prevede dreptul pacientilor de a beneficia de asistenta medicala intr-un alt stat membru. Aceasta clarifica regulile privind rambursarea cheltuielilor, precum si situatiile pentru care este necesara o autorizare preliminara.
"Votul de astazi marcheaza un pas important pentru toti pacientii din Europa. Directiva clarifica drepturile acestora la tratament in conditii egale in interiorul granitelor UE, precum si rambursarile aferente", a declarat comisarul european pentru santatate, John Dalli.
Acesta a explicat ca nimeni nu doreste neaparat sa se trateze departe de casa atunci cand este bolnav, dar exista situatii in care pacientii au nevoie de un tratament special, sau cand, pur si simplu, cel mai apropiat spital este dincolo de granita.
"Directiva ii ajuta si pe cei care au nevoie de tratament pentru o boala rara. In plus, ea imbunatateste cooperarea in domeniul sanatatii intre statele membre UE, inclusiv recunoasterea retetelor emise intr-o tara de catre tara de origine a pacientului. Expertii in sanatate de pe intreg teritoriul european vor putea sa faca schimb de practici si sa profite de noile tehnologii", a mai explicat comisarul european.
Inainte de votul de miercuri Françoise Grossetête (PPE, FR), raportoarea pentru acest subiect a declarat: "Pacientii nu vor mai trebui sa se descurce singuri atunci cand solicita asistenta medicala transfrontaliera si rambursarea costurilor aferente. Aceasta directiva va clarifica in sfarsit drepturile pacientilor deoarece pana acum acestea au fost foarte vagi."
Noile reguli prevad ca cetatenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistenta medicala transfrontaliera, daca tipul de tratament sau costurile acestuia se regasesc printre prestatiile prevazute de legislate la care are dreptul persoana asigurata in statul membru de afiliere.
Autoritatile pot solicita ca pacientii sa obtina o autorizare prealabila pentru tratamentele care necesita un sejur peste noapte la spital sau asistenta specializata. La insistenta deputatilor, orice refuz al acestei autorizari prealabile va trebui sa fie justificat pe baza unei liste de criterii si conditii specifice, care include si mentionarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.
Fiecare stat trebuie sa stabileasca un punct national de contact pentru a furniza informatii pacientilor care doresc sa beneficieze de tratament in afara tarii. Punctele de contact vor acorda de asemenea asistenta daca intervin probleme.
Asistenta medicala in strainatate poate fi o solutie mai ales pentru pacientii inscrisi pe liste de asteptare lungi, sau pentru cei care au nevoie de asistenta specializata. Deputatii au consolidat prevederile care vizeaza cooperarea privind bolile rare, avand in vedere ca sensibilizarea (publicului) in acest domeniu este destul de redusa, iar specialistii sunt adesea foarte rari.
In general, cei mai multi dintre pacienti prefera sa urmeze tratament aproape de casa. In prezent, cheltuielile pentru asistenta medicala transfrontaliera reprezinta 1% din bugetele de sanatate ale statelor membre.
Noile reguli se aplica numai pacientilor care solicita tratamente in afara statului de provenienta. Procedurile privind cardul european pentru asigurari de sanatate vor continua sa se aplice pentru cetatenii care au nevoie de tratament de urgenta atunci cand viziteaza un alt stat membru.
Ce urmeaza?
Textul votat miercuri de deputati este rezultatul unui acord cu Consiliul, care va trebui deci sa il adopte de asemenea in mod formal. Dupa intrarea in vigoare a acestui text, statele membre vor avea la dispozitie 30 de luni pentru a face modificarile necesare in legislatia nationala.
Tarile UE trebuie sa adopte, pana la 25 octombrie 2013, propriile norme de punere in aplicare a directivei.
Descarca textul adoptat:
Sursa: Parlamentul European
COMMENTS
Postat la
%b %31, %2012Postat de
Nedea Iosif-SorinApreciez favorabil această hotărâre. Cu toată bunavoință personalului medical din România, mai sunt încă situații care îi depășesc ca și nivel de pregătire sau ca dotare tehnică, iar în aceste situații singura soluție ar putea fi asistență medicală în străinătate. Dacă puteți să ma ajutați pentru ca la rândul meu să îmi ajut o cunoștință v-aș fi recunoscător. Pe scurt: are tromboflebită, iar în țară, mai precis la Timișoara, singura soluție era amputarea ambelor picioare. Se pare ca o intervenție de specialitate în Ungaria a reușit să îi salveze picioarele. Această intervenție costa, până în final (vre-o săptămână de spitalizare) aproximativ 3.000 euro. Bolnavul este angajat și societatea plătește asigurări de sănătate. M-ar interesa unde trebuie să intervină ca, Casa de Asigurări de Sănătate din România să îl ajute în suportarea costurilor intervenției.
Vă mulțumesc.