Echipa mobila pentru persoanele cu dizabilitatiIn Republica Moldova va activa, cu incepere din anul 2012, un serviciu social nou denumit "Echipa mobila". In cadrul acestuia, persoanele cu dizabilitati vor beneficia de asistenta sociala gratuita si suport la domiciliu. O hotarare in acest sens a fost aprobata miercuri, 21 septembrie, de Cabinetul de Ministri.

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, a explicat presei ca in cadrul serviciului "Echipa mobila" persoanele cu dizabilitati vor beneficia gratis de servicii de ingrijire, de comunicare sau de administrare a medicamentelor, in functie de gravitatea cazului.

Serviciul "Echipa mobila" a fost testat in anul curent, cu succes, in orasul Balti si orasul Criuleni, in acest timp demonstrandu-si eficacitatea. Astfel, anual o persoana plasata intr-o institutie rezidentiala "costa" statul aproximativ 26 mii lei, in timp ce cand asistenta la domiciliu - aproximativ 10 mii lei.

Buliga a precizat ca pentru a primi asistenta la domciliu, beneficiarii vor trebui sa apeleze la Directia asistenta sociala din localitate. Echipa va fi constituita din asistenti sociali, psihologi, medici de familie, pedagogi.

 

"In viitor, in cadrul Ministerului Muncii va fi creata o structura noua - Inspectia sociala, care va avea menirea sa supravegheze calitatea serviciilor acordate in acest domeniu", a adaugat oficialul.

ARENA precizeaza ca in R. Moldova sunt inregistrate 176 de mii de persoane cu dizabilitati, dintre care 16 mii sunt copii.

Sursa: Arena

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează