Conditiile de igiena si serviciile medicale din spitalele UE lasa mult de dorit: fiecare al zecelea pacient sufera din cauza erorilor personalului medical, iar infectiile spitalicesti duc frecvent la decese, a avertizat, luni, comisarul UE pentru sanatate John Dalli.
Comisia Europeana este alarmata si din cauza conditiilor de igiena din spitale. Din cauza infectiilor contractate in cursul tratamentului stationar, in UE mor in fiecare an aproape 37.000 de mii de oameni, iar numarul pacientilor infestati cu germeni ale unor boli infectioase in spitale se ridica la 4,1 milioane de persoane anual, trage un semnal de alarma John Dalli.
In pofida problemelor financiare, spitalele trebuie sa ofere pacientilor un nivel mai inalt de securitate si nu ar trebui sa faca din acest motiv rabat de la igiena, a mai spus comisarul european pe probleme de sanatate.
Si in spitalele din Germania, conditiile de igiena sunt departe de ideal, comenteaza Deutsche Welle.
Potrivit reprezentantului Societatii germane pentru igiena in spitale, Klaus-Dieter Zastrow, de multe ori, in cursul tratamentului nu sunt indeplinite nici macar normele minime de igiena, ceea ce duce, in unele cazuri, la "decesul unor pacienti care nu ar fi trebuit sa moara". Unitatile de terapie intensiva duc o lipsa acuta de personal si de angajati responsabili cu efectuarea masurilor sanitare si de igiena, sustine el.
Acesta subliniaza necesitatea stabilirii unor standarde comune de igiena si cerinte unice pentru toate spitalele din Germania. "Parlamentarii ar trebui in cele din urma sa inceapa sa actioneze. Bacteriile sunt aceleasi peste tot, pentru microbi nu exista diferente intre landurile federale" - a mai spus Klaus-Dieter Zastrow.
Cu aceste probleme se confrunta toate statele europene, de la cele mai puternice pana la cele mai nou venite. Interesant, in cazul Romaniei, situatia pe hartie da impresia ca Bucurestiul sta foarte bine la acest capitol. Mai exact, cifrele raportae oficial arata ca numarul infectiilor este de trei ori mai mic comparativ cu restul tarilor europene.
De exemplu, ministerul sanatatii anunta ca in 2010 doar 8200 de romani au contractat o infectie in timpul spitalizarii. Este un bilant provizoriu citat de Gandul dar care indica faptul ca stam mai bine ca in 2009, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Iar in 2009 stateam mai bine fata de 2008 - cand datele oficiale prezentau 10 mii de cazuri.
In realitate insa numarul infectiilor este cu mult mai mare si cu certitudine nimeni nu doreste sa-l raporteze. Sistemul este astfel construit incat de la medici pana la manageri de spitale, toti au interesul sa pastreze tacerea atunci cand apare o astfel de situatie.
De ce? Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, explica tot pentru Gandul ca "daca reclami o infectie intraspitaliceasca, e sanctionat seful de sectie, e sanctionat managerul spitalului, nu mai primesti bani, iti inchide sectia". In schimb, in Franta, de exemplu, s-a creat un fond special destinat unitatilor care se confrunta cu astfel de proble.
Sursa: Ziare.com