Petitiile la Parlamentul European aduc in centrul atentiei persoanele cu dizabilitati
50 de milioane de europeni au un handicap. Chiar daca drepturile lor vor fi garantate de propunerea de directiva UE pentru combaterea discriminarii, o parte dintre acestia considera ca ar fi necesara o lege specifica pentru persoanele cu handicap. Parlamentul European a dezbatut la sfarsitul lunii trecute cateva petitii in acest sens, deschizand posibilitatea unei legi dedicate acestora - un bun exemplu privind modul in care cetatenii europeni isi pot face auzita vocea in UE.
O companie de asigurari ce refuza sa plateasca alocatia de somaj unei persoane cu handicap, un baiat autist exmatriculat si un autobuz neechipat pentru accesul scaunelor cu rotile au fost discutate in cadrul comisiei pentru petitii de la Parlamentul European.
O posibila solutie a fost propusa intr-o alta petitie, trimisa la Parlament de catre Forumul european al persoanelor cu handicap cu sprijinul a 1,3 milioane de cetateni din diferite state membre UE. Petitia arata faptul ca directiva UE pentru combaterea discriminarii - propusa de Comisie dar blocata in momentul de fata in Consiliu - nu abordeaza adecvat nevoile specifice ale persoanelor cu handicap si cere o lege specifica in acest domeniu.
Vocea cetatenilor europeni este auzita in UE
Comisia pentru petitii de la Parlamentul European a hotarat sa adreseze o intrebare orala Consiliului, cerand deblocarea directivei pentru combaterea discriminarii cat de curand posibil, si sa ceara comisiei pentru libertati civile (responsabila cu directiva) sa redacteze o opinie in acest sens.
In acest fel, cetatenii europeni au reusit sa alerteze Uniunea Europeana in legatura cu lipsa legislatiei intr-un anumit domeniu. Acum, Comisia va trebui sa examineze situatia si sa hotarasca daca dezvoltarea unei legi specifice pentru persoanele cu handicap este necesara.
Petitii la Parlament
Orice cetatean al Uniunii Europene sau rezident al unui stat membru are dreptul, in mod individual sau in asociere cu alte persoane, sa adreseze petitii Parlamentului European in legatura cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale Uniunii Europene si care il priveste in mod direct.
Deputatii europeni de la comisia parlamentara pentru drepturile omului au sustinut o schimbare potential uriasa in felul in care Europa isi trateaza cele 50 de milioane de persoane cu handicap. Acestia au sustinut apartenenta UE la Conventia ONU ce trateaza handicapul nu numai din perspectiva bunastarii sociale ci si ca o problema legala in domeniul drepturilor omului. Astfel, persoanele cu handicap nu vor mai fi tratate doar ca beneficiari ai caritatii si protectiei sociale.
In cazul in care Conventia este integrata in dreptul european, persoanele cu handicap vor obtine drepturi suplimentare in domenii precum educatia, ocuparea fortei de munca si transportul.
Conventia ONU nu este inca ratificata
In cadrul unei audieri organizate de subcomisia Drepturile omului, presedinta Heidi Hautala (Verzi/ALE, Finlanda) a spus ca regreta faptul ca mai multe state membre UE nu au ratificat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap.
Anul trecut, in aprilie, Parlamentul European a aprobat Conventia si a cerut guvernelor statelor UE sa o ratifice. La Parlament exista deja un intergrup, format din eurodeputati de diferite natiuni provenind din toate partidele, care abordeaza probleme legate de drepturile persoanelor cu handicap.
Persoanele cu handicap trebuie sa fie active
Vicepresedinta Forumului pentru persoanele cu handicap, Erzsébet Szöll?si, a subliniat in cadrul audierii importanta "participarii persoanelor cu handicap (si a grupurilor care le reprezinta) la implementarea Conventiei si implicarea societatii civile".
Uniunea Europeana este deja implicata in extinderea drepturilor persoanelor cu handicap in diferite domenii precum transportul, serviciile de telecomunicatii si educatie prin Strategia europeana pentru persoanele cu handicap (2004-2012) si planurile de actiune in domeniu.
Sursa: Parlamentul European